Marceta Rade
Primećen član
- Poruka
- 652
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
A ja bih ove Ellorine kore da ukombinujem sa nekim filom koji je isto tako crn, ali sa cokoladom unutra, kakvi su vasi prijedlozi za to. JEr kad mi traze coko tortu ja nudim Zoju i nju najvise pravim, ali kad mi musterija kaze da nece taj sloj sl.pavlake, nego crnu koru, crn fil, e tu krecu peripetije
jel zna neko dobar recept za kapri tortu
Kod mene se u voćni fil ne stavlja puter/margarin.
Kora:
- 8 belanaca
- 16 kašika šećera
- 1 kašika limuna (ili sirćeta)
Umutiti čvrst sneg od belanaca i peći na temperaturi od oko 120C 1 sat
FIL I:
- 500g jagoda
- 300g šećera
- 2dl vode (soka)
- 2 pudinga od jagode
- 1 želatin
Prokuvati jagode sa šećerom, umutiti puding sa malo šećera i vode, sve pomešati i skuvati. Kad se prohladi dodati razmućen želatin.
FIL II:Dobro umutiti žumanca, dodati puding i šećer i malo mleka. Ostatak mleka skuvati i kad provri sve sjediniti. Ostaviti da se ohladi.
- 8 žumanaca
- 2 pudinga vanila
- 250g šećera
- 8dl mleka
- 1 puter (može i pola margarina)
Penasto umutiti puter (margarin) i pomešati sa ohlađenim filom.
GLAZURA OD ČOKOLADE: Istopiti 100g čokolade za kuvanje sa 1/5 margarina i preliti preko torte
Na kraju prekriti sa dva umućena šlaga (ili 2,5dl slatke pavlake)
Evo i moja verzija. Ja u fil od jagoda mikserom umutim 2 dcl tučenog vrhnja i bude njami, a glazuru stavljam na koru ispod žute file.
ellora zračiellora zračiellora zračiellora zračiellora zračiellora zračiellora zrači
Podrazumevano Re: TORTE: recepti, saveti, ideje...
Pozdrav svima. Evo i od mene jedne fine kremaste torte s jagodama
CAPRI TORTA
Beze kora:
6 bjelanjaka
25 dag šećera
2 žlice brašna
Sušiti na 150 C oko sat i 20 minuta
Na hladnu koru staviti glazuru od 10 dag čokolade
Fil 1:
6 žumanjaka
4 žlice šećera
4 žlice gustina
2 pudinga od vanilije
Skuhaj u 1 l mlijeka i u hladno dodaj 1 margarin izrađen sa 15 dag mljevenog šećera.
Fil od jagoda:
1 kg jagoda (ako su iz zamrzivača odliti malo soka kada se otope da krema ne bude premekana)
i 25 dag šećera staviti na laganu vatru da se lagano kuha. Kada zakuha kuhaj još 5 minuta, a zatim u to ukuhaj 2 pudinga od jagoda izrađena s malo vode ili odvojenog soka od jagoda.
Kada se fil ohladi umješaj 2 dcl izrađenog tučenog vrhnja.
Ukrasiti šlagom ili po želji.
Na ovoj torti sa slike sam stavila biskvit od bjelanjaka i lješnjaka, ali mi je bolje sa beze korom.
kapri torta
kora:
10 belanaca
450 gr secera
1 kasika sirceta koru susiti prvo na 150 stepeni pa zatim na 100 oko sat vremena zavisi od rerne
fil prvi:
500 gr jagoda
300 gr secera
100 ml vode ostaviti da provri pa u to dodati 2 razmucena pudinga od jagode
fil drugi:
10 zumanaca
150 gr secera
2 vanilina secera
7 kasika gustina skuvati sa 500 ml mleka kad se ohladi dodati 180 gr margarina
glazura:
70 gr margarina
100 gr cokolade 1 jaje tortu ukrasiti slagom
poz![]()
Za sanju d,i ako jos nekoga interesuje,recept po kome je ja radim...
KAPRI TORTA
Kora:8 belanaca umutiti,zatim dodati 18 kasika secera i dugo mutiti dok se sav secer ne otopi i dodati 1-2 kasike sirceta.Susiti koru oko sat i po do 2 na 130stepeni.
Fil 1:Staviti 300ml vode da provri sa 20 kasika secera.Kada se secer otopi,dodati oko 500g svezih jagoda i kuvati 10ak min.Zatim u to dodati 3 pudinga od vanile koji su razmuceni u 100ml vode,i sve zajedno kuvati kao puding.Ostaviti da se ohladi.
Fil 2:Skuvati 4 pudinga od vanile sa 8 zumanaca i 10 kasika secera u 1l mleka.Kada se fil ohladi sjediniti sa 1 puterom.
Otopiti 150g cokolade na pari.
Redjati:kora,otopljena cokolada,crveni fil,zuti fil,slag.
Ja sam ovu meru pravila u okruglom plehu 30,i bila je teska 4kg sa slagom(to je okrugla torta za Andjelin rodjendan),i ne ide pod fondan jer je mekana i kremasta...
Kada pricate o tim precnicima da li mislite na unutrasnji ili spoljasnji precnik tesije? Ja sam kupovala razne dimenzije tepsija i tamo gde npr. 26 cm to je spoljasnji i svi nemacki recepti gde pise precnik 26 odnose se na spoljasnji precnik pa me zato interesuje kako vi to merite. Sve mi vase torte izgledaju velike pa mi je nekako nejasno.![]()
![]()
Ovu tortu sam u zurbi zaboravila slikati pa je musterija bila ljubazna i poslala
Ja radim pomocu ovog a sestouglove i petouglove iscrtam na papir velicinu koja mi odgovara isecem i isecam fondan po tome
Eto, cim se spomenu precnici, znaci nesto ce se racunati, ja moram odmah da odgovorim, sta cu kad se lijepim na matis kao blesava
Ja mjerim unutrasnji precnik i uopste ne gledam sta proizvodjac pise. Ne znam kako ti peces korice, ali ja sam vec dosadna pricajuci kako prije svakog pecenja sat vremena provedem sa digitronom. Opametila me ZD, a i davno sam negdje jos procitala da Minica Relja (nesto je nema na forumu) tako isto pece. Znaci, preracunavam povrsine na osnovu osnovnog recepta, koliko se treba povecati ili smanjiti za trazenu tezinu torte. Znam da mi je Zoja od 3kg precnik gotove torte 24cm, a od 4kg je 28cm, dok su milka, moskva teze varijante. Pecem kore u velikim tepsijama od rerene, kod mene je to 30x40cm, znaci povrsina 1200cm2, sa kombinacijom plehica odredjenih dimenzija. Tako da je torta precnika 28cm sa 4 kore ispecena iz 2 puta u toj velikoj tepsiji, sijecem prema isjecenim kartonima, donja i gornja kora su citave, a ove dvije unutra su slagane iz dijelova, ZD je to vec cesce puta objasnjavala. Jos najbolje bi bilo imati obruce, pa sa njima sjeci i u njih filovati i onda imas mjeru tezine i precnika, pa znas kakva ti je kombinacija za koju tortu.
Taj dio mene interesuje, kako odredis bas tu VELICINU KOJA TI ODGOVARA?!
Kojim greskama??? Prelepa je!! Daj recept...kad vec ne das parce!Pre neki dan sam imala malo slobodnog vremena pa sam pravila tortu za nas, ukus čoko - oranž. Nisam neki ekspert za ove torte pošto kod nas dekoraciju sa čokoladom niko ne traži pa nemojte da mi zamerite na greškama.
![]()
![]()