TORTE: recepti, saveti, ideje...

smeh:
- šolja belanaca
- šolja šećera (ti stavi pola "šolje" fruktoze)
- sok i narendana kora od jednog limuna (u ovom slučaju koru možeš i da izostaviš)
- šolja brašna (ja uvek stavim malo manje)
- šolja putera (takođe ne mora da bude puna)
- šolja naseckanog suvog voća (orasi, lešnici, suvo grožđe, brusnica... ), može i seckana čokolada
- malo praška za pecivo

Ovo je u stvari komisbrot. To je odličan kolač kada od nečega preostanu belanca.

Stano meni je samo jedna mama trazila andjela za krstenje, svi ostavi traze Vinija i kompaniju, Mini, Munju. Ja licno mislim da na tortu mogu i andjeli i krst, pa to je isto i kod jednih i kod drugih, samo malo da uradis drugacije. Ili joj ponudi crtane likove, sto da ne?

attachment.php
attachment.php
attachment.php

napali me misevi ovih dana

Drage moje, molila bih vas za savet odnosno da me malo podučite. Kakve torte se prave za pravoslavno krštenje curice? Ovde kod nas ( u Sloveniji) se u glavom pravi sa anđelima, krstom itd. A kod pravoslavnih valjda nikako ne idu anđeli pa me zanima šta može odnosno sme da se stavi. Ne bih volela da uradim nešto pogrešno pošto je mami te curice to jako bitno.

Evo mog iskustva do sad: mede da li roze, plavkaste, bijele, zute, neke ili tacno odredjene boje za djecaka ili djevojcicu a ako neko nece tako da se "uniformise" onda to bude zuta, narandzasta varijanta. Isto tako i cipelice, njih mi dosta traze bas za krstenje, nikad mi niko nije trazio andjelcica ili tako nesto slicno, niti sam pisala neke posebne poruke sem ono klasicno SRECNO KRSTENJE! Ali evo, bas neki dan bila mama da naruci tortu za krstenje decaka i rekla ovako: "Kum mi je naredio da moraju biti neka crkvena obiljezja na torti, nista bebece, nista djecije, nista figurice, jer nije to rodjendan nego krstenje. Tako da trota treba biti svjetlo plave boje, na njoj srebrni Pravoslavni krst i da cirilicnim slovima pise SRECNO KRSTENJE, oko torte masnica neka onako amnja, nista pretjerano i to je to!"
Sa tim ni ti neces sigurno pogrijesiti, a ako ta musterija voli figurice, onda joj ponudis nesto tako univerzalno, tu nema greske

Treba da napravim tortu u obliku kamiona, znaci 3d torta. Koja torta je pogodna za to? da li iskljucivo plazma ili imate neki drugi predlog. Ja sa ovakvim tortama nemam ama bas nikakvog iskustva, svaki savet mi je dobrodosao :)

Od Zoje, milke ili neke svoje ako imas keca u rukavu coko cvrste torte mozes oblikovati bilo sta. Ja kamion 3D nisam radila do sad, ali grubo nafilujes, sjeckas coskove ostrim nozem, a neke krivine i tako to oblikujes od te odsjecene mase kojoj mozes dodati jos malo keksa da bude cvrsce

O vlada, Wanja, unchi i Daco, hvala vam na savetima :) Pa meni se i činilo, da nije to baš toliko strogo određeno. Izgleda da to ova mama malo više komplikuje. Doduše, nije još sigurno, da ću je praviti pošto ako budu krštavali ovde, onda da, a ako će u Bosni, onda će tamo naručiti. A o torti sam razgovarala sa kumom od te curice (njoj sam već pravila torte) pa mi je rekla, kako je ta žena jednom burno odreagovala, kad je neko maloj doneo anđela i da to ne ide kod pravoslavaca. Onda i mene počelo da kopka pitanje, kakve torte uopšte pravite za takvu priliku.
Hvala vam :)

Da, to je glavni fazon, ali ja ga nisam isprobala, kazu da je to odlicno, ali da se koliko se sjecam opet raspada kad ti ga ostane i hoces opet da koristis! Ja sam odustala od toga pa kupujem Barvalovu gum pastu i pomjesam 2/3 nje, 1/3 mog fondana, imam neke boje francuske u prahu, malo je razmutim sa vodom, onako klasicno kao i sve boje u prahu, sa kojom kapi vode, i tu sve umjesam do odgovarajuce nijanse. NAsla sam neki svoj omjer koliko treba te boje na odredjenu kolicinu fondana koji pravim, na taj nacin malo "ustedim" kupovni fondan, jer mi je to skupo, hajde kad trebaju samo detalji da budu crveni, nego ako je citava torta, e to mi je puno. Inace, imas u Stefanelli albumu kako ona pravi fondan i kako crta one svoje genijalne slike kao umjetnicka djela a i ako boji crvenu tortu, pogledaj

Slične teme

Back