TORTE: recepti, saveti, ideje...

Čitala sam ovde, a i juče pričala sa komšinicom, i ona mi kaže da ne odmrzava voće kada ga stavlja u torte. :eek: Hoću da pravim kidy tortu, a ona je pravila pre nekako, i kaže mi žena da nije jagode odmrzavala, samo malo da mogu da se razdvoje, i takve ih stavljala u tortu. I kaže, uvek tako radi. Ja nisam nikada, uvek odmrznem skroz na skroz, i sada nisam pametna. Šta vi radite? Hoću i moskvu da pravim i to mi izgleda kao nemoguća misija da stavim smrznute višnje. U stvari, moraju se makar malo odmrznuti da bih mogla da ih razdvojim, jer višnje su moje domaće, a ne frikomove, smrzavane jedna po jedna. Da vas čujem.

Ja voce stvarno uvijek odledjavam, to vjerovatno zavisi od torte koja se pravi, Ako mi voce ide direktno u fil ili u koru onda obavezno odledim i ocjedim od viska soka, a ako treba da voce kuham i tako pravim fil, onda nema potrebe odmrzavati.
Ali za moskvu uvijek odledim voce, jer me strah da onda ne puste vodu i naprave haos od torte. Ja sam u svakom slucaju za odmrzavanje

Čitala sam ovde, a i juče pričala sa komšinicom, i ona mi kaže da ne odmrzava voće kada ga stavlja u torte. :eek: Hoću da pravim kidy tortu, a ona je pravila pre nekako, i kaže mi žena da nije jagode odmrzavala, samo malo da mogu da se razdvoje, i takve ih stavljala u tortu. I kaže, uvek tako radi. Ja nisam nikada, uvek odmrznem skroz na skroz, i sada nisam pametna. Šta vi radite? Hoću i moskvu da pravim i to mi izgleda kao nemoguća misija da stavim smrznute višnje. U stvari, moraju se makar malo odmrznuti da bih mogla da ih razdvojim, jer višnje su moje domaće, a ne frikomove, smrzavane jedna po jedna. Da vas čujem.

Za moskvu uvijek odmrzavam visnje i dobro iz procjedim, tako i ananas dobro procjedim iz onog kompot soka, a za kidy ne odmrzavam, niti za romanov tortu, znaci maline i jagode ne odmrzavam za te torte.
isto tako za kidy ne radim onako kako pise da voce ide u slag pa se izmjesa, ja stavim slag na fil i onda po njemu pobacam voce. Radila sam ove jeseni i zime razne varijante: maline, jagode, ribizle i kombinaciju sa sumskim vocem, ni[ta ne odmrzavam, samo da mogu razdvojiti. Za romanov se cak i u receptu naglasava da se stavlajju zamrznute maline pa se i onako malo razdvoje da se pretvore u one kuglice, da nisu citave

malo novih tortica i isprobavanja novih tehnika..
P1180073.JPG

P1180042.JPG

P1170015.JPG

Nikako u frizideru, na sobnoj temperaturi.
Nego sto ce ovo biti zanimljivo Vlada daje Toniju savet u kulinarstvu. Ha ha, malo sale nije na odmet. Toni drago mi je da si se pojavila, mislim da nisam samo ja prijavljena pod muskim imenom.
Kakva bi bila kidi torta, ali umesto malina da se stave banane? Sto bi rekla ZD: "Da Vas cujem devojke".

E da, htela sam jos nesto da Vam kazem. Sigurno ste sve bar jednom cule onu pricu o dodacima prehrambenim proizvodima sa oznakom E pa jos trocifreni br. Dobila sam taj spisak i po njemu Dijamantov margarin sadrzi dodatak koji izaziva rak. Kod mene vise nece uci u kucu. Da podelim info. sa Vama.

svo voce sem visanja stavljam zamrznuto,visnje obavezno prokuvavam sa secerom i pustim da se dobro iscede

Za "moskvu" ih prvo prokuvaš, pa pustiš da se ocede?

o vlada:
Dijamantov margarin sadrzi dodatak koji izaziva rak.

Ne koristim ni jedan drugi sem "vital". Mada su meni sve te priče o štetnosti prenaglašene. Sve je štetno. Kada biste znali čime se sve prska voće i povrće da bi bilo lepše na oko i da bi se održalo, ispostavilo bi se da treba da prestanemo da ga jedemo. Čime se tove životinje, blagi užas. Pa jedemo. I živi smo.

o vlada:
Kakva bi bila kidi torta, ali umesto malina da se stave banane?

Nemam pojma za banane, ja sam je danas prvi put pravila sa jagodama. Pošto ja ne jedem voćne torte, moji su probali, i oduševljeni su. Posle "moskve" izbila je na visoko drugo mesto. :D Sutra ću slikati presek i napisati recept po kom sam je pravila.

ipr254.jpg

"Doboš" torta (moja svekrva pitala kako je to "doboš" kada nije okrugla, i rekla mi "samo ti stavi dosta oraJa u nju" - jer je nosim kod kume na slavu, pa da se ne brukam sa tortom bez oraJa :roll: ) po receptu mog anđela čuvara Jace023. Prvi put pravougaona, i prvi put dupla mera, i prvi put fil u mikrotalasnoj od 16 celih jaja, a skuvala ga kao da mi je sto prvi. Baš sam ponosna na sebe.

Inače sam prošle godine kumi za slavu pravila okruglu "doboš" i nisam stigla da je probam. :( Dok sam se ja smislila da probam torte, ona planula. :D I kumče, ide sa Savom u razred, kaže mu pre neki dan u školi: "Valjda će kuma i ove godine doneti "doboš" tortu". Ali kuma sada zna za jadac, duplu meru, pa da malo i pretekne...

Evo na brzinu uletih na forum, pa idemo za NS na Slavu.
Samo sam ti htjela reci da sam ja nekoliko puta pravila kidy u varijanti sa bananama, znaci njih preko slaga stavim u kolutovima, onako malo deblje isjecem, a u fil umjesto kidy cokoladica ja sam stavljala cokoladne bananic. Bila sam na rodjendanu sina moje drugarice gdje sam nosila takvu tortu, svi su se odusevili i stvarno je sp[oj super, sto duze stoji to bolje\
Ja bih sl. nedelje trebala zeni da pravim moskvu i jednu sa bananama, pa mi je bzv. da napravim sve isto kao za moskvu samo da stavim dr. voce, banane. Pa sam mislila da u tu kidi stavim banane, ne znam kako bi bilo.

Slične teme

Back