TORTE: recepti, saveti, ideje...

trebala bi mi pomoc ako je neko raspolaozen,nova i neiskusna ovde pa mozda i izlupam nesto,ali da li stefanelina moskva moze da bude okrugla i koliki precnik pleha,akho moze i ako neko zna na kojoj strani je dacina zoja,oci pogubih dan i noc na ovoj i slicnim temama,hvala vam unapred!!!!

DACINA TORTA
KORE:10 zumanaca,10kasika prah secera,250gr.margarina,200gr.otopljene cokolade,150gr.Plazma keksa,4 kasike brasna i na kraju lagano umesati sneg od 10 belanaca.Peci 4 kore
FIL:8 jaja,10kasika prah secera-kuvati na pari ali da ne bude gusto.U ohladjeno dodati 250 gr.margarina,250 gr.otopljene cokolade,150gr Plazme.Ostaviti fil da odstoji da upije plazmu pa ako je retko dodati jos malo keksa.
Filovati:KORA-COKO FIL-SLATKA PAVLAKA...
Ja sam, kada nanesem coko fil, stavljala da se stegne malo u frizideru, pa onda preko slatku pavlaku da se ne umaze i ostane svaki sloj u svojoj boji.Naravno,da bi torta bila dobra treba koristiti pravu cokoladu,kod mene je belgijska-Puratos.PRIJATNO!

moze da bude okrugla moskva naravno a kolka ce biti zavisi od tezine torte koja ti treba....oko 3.3,5 kg mozes u 26 cm

DACO KONJIĆ MI JE SKROZ REALISTIČAN.A TO DA JE MOGLO OVAKO ILI ONAKO,TO SAMO MI ZNAMO KAKO BI DRUGI PUT,A MUŠTERIJAMA JE UGLAVNOM ONO ŠTO DOBIJU VRH..A ONI KOJI SU MRGUDI,PA SPREMNI DA KRITIKUJU SVAKI PUT IMAJU VJEROVATNO PROBLEM I SAMI SA SOBOM.IAKO JE SVAKA MUŠTERIJA BITNA,BEZ TIH NEZGODNIH JE MNOGO BOLJE,VJERUJ MI...............

ve1wtv.jpg

Jedna brzinska barbika. Ali, uzimajući u obzir da od višednevnog celodnevnog :eek: istovaranja kukuruza ne osećam šake, dobro je da sam uopšte kesu i mogla da držim u rukama.

Evo nešto imam loš predosjećaj, tačno znam da ova ženica neće biti zadovoljna torticama, mislim na ove šlagirane, kad ni ja nisam baš zadovoljna. Trebala sam ovu sa konjićem po obodu ostaviti glat bijelu da konjic više dođe do izražaja, ovako mi se on nekako utopio u to šarenilo, a baš sam se potrudila oko njega da mu griva bude zanimljiva :dash: :dash: A ova druga ljubičasta - e kod nje sam ta slova trebala da skinem sa štapića i položim samo dole na šlag, koji ukras ljubičasto-roze staviti na zice pa zabosti u jedno ćoše, a cvijeće po čelu torte, tako bi obe bile srednje šarene. Valjda zato što sam umorna, ne ispavana od svega toga pečenja i dekorisanja i nije mi klikuo onaj umjetnički smisao na vrijeme, noćas mi baš nije bilo do sklapanja dekoracija. A jutros na poslu mi sve došlo na svoje mjesto, ali odavde ne mogu ništa više da popravim :( :(

Ma opusti se ! :) zaista nema potrebe da se sekiraš.Konjić je mnooogooo lep. :klap:
A to da li bi neko uradio ovako ili onako, uvek kaži ja sam baš tako htela!

Poslednja izmena:
trebala bi mi pomoc ako je neko raspolaozen,nova i neiskusna ovde pa mozda i izlupam nesto,ali da li stefanelina moskva moze da bude okrugla i koliki precnik pleha,akho moze i ako neko zna na kojoj strani je dacina zoja,oci pogubih dan i noc na ovoj i slicnim temama,hvala vam unapred!!!!
Ja pravim Moskva šnit(Stefanelinu) u okruglom plehu od 26 cm.
Samo jedna digresijaq- Zenker su malo manji od Linea plehića iako i na jednom i na drugom uredno piše 26 cm.Nije to velika razlika,ali :)

Posto sam svratila i videla da imate dilema,evo mojih iskustava.Sto kaze Boba Kinder mi je vrlo cesto porucivana torta i nikad mi se nije desilo da ne uspe.Mada moram priznati da dobar mikser i dobro umucena belanca puno znace i vidi se razlika. Svi pravimo po istom receptu.Zagrejem rernu na max. ubacim koru i zaboravim na nju.Nikad je nisam vadila pre isteka bar sat vremena. Sirce ili limunov sok(mada imam mnogo bolje iskustvo sa sircetom) obavezno,jer ono u stvari fiksira belance.Negde je i Vesna Korica pisala o tome,a njeno misljenje izuzetno postujem ,jer je pored iskustva potkovano i teorijom.Probajte pa cete primetiti razliku u volumenu i kolicini umucenih belanaca pre i nakon sto dodate sirce.Kori ne skodi i ne oseti se ni miris ni ukus.Jedino sto znam ponekad da uradim,a i tu ima razlike je da nekad ne mazem eurokrem odmah,nego ostavim da se kora ohlai pa onda u solji zagrejem eurokrem i premazem.Onda kora ne spada na sredini.Ohladi se i bude cvrsca a topao krem svakako udje u sve pore torte kako i treba.
Sto se tice visine torti.Znam da mnoge zenice peku tanje korice ,tj. istu kolicinu mase za kore samo podele na vise korica i samim tim dobiju vise prostora za filovanje a i visinu.Necete dobiti nista ako postojeci recept iskoristite u manjem kalupu i pecete deblje korice,da bi dobili visinu.
Sto se tice glicerina,obicno je onaj pakovan u malim bocicama,razmeravan u apotekama i dosta redji,mada to ima veze i sa proizvodjacima,Zorkin je neverovatno redak(kupovala u originalnoj staklenki od 1 l).Novi sad ima dva proizvodjaca i jedn od njih je fantastican ali sam ja(guska)bacila flasu i sad ne znam sta da trazim...znam da je nesto na R......
NAdam se da sam bar malo bila od koristi...Bar ovako s vremena na vreme.

Hvala ti Cilence. I meni se učinilo da će biti niska ali znam da su Dacine torte sve lepo visoke pa me to bunilo. Ok povećaću količinu i pravići više korica.

Ma ne mogu da vjerujem da se Zoja ona original mjera od 10 jaja za 4 kore moze praviti u 30x40cm (povrsina 1200cm2), pa to je meni najveci pleh od rerne (jer mi je pec 50cm sirine, ona uza varijanta). Mozda Daca pece u toj tepsiji ali tri kore pa sijece da dobije 4, ili neki oblik ako treba...
Ja pecem u svojim 23x33cm i onda mi je to taman, odlicna visina i sve je Ok, dosta i fila i ni debele ni pretanke kore, ma IDEALNO!!! Inace, prije nego sto krenem praviti tortu koju radim prvi put ja preracunam kolika je povrsina tepsije npr. ta 23x33=760cm2, pa sad ako treba da bude okrugla onda gledam koliko treba smanjiti ili povecati recept, tako da tu Zoju pecem u 30cm precniku (povrsina je 706cm2) za istu tu originalnu mjeru i visinu torte. Tako da za tu veliku tepsiju 30x40cm racun pokazuje da bi trebalo skoro uduplati mjeru Zoju ako treba bas tako velika torta :eek:
Mene ukucani stalno zezaju kako kod mene nema pravljenja torte bez digitrona u ruci :zcepanje: :zcepanje:

Ma ne mogu da vjerujem da se Zoja ona original mjera od 10 jaja za 4 kore moze praviti u 30x40cm (povrsina 1200cm2), pa to je meni najveci pleh od rerne (jer mi je pec 50cm sirine, ona uza varijanta). Mozda Daca pece u toj tepsiji ali tri kore pa sijece da dobije 4, ili neki oblik ako treba...
Ja pecem u svojim 23x33cm i onda mi je to taman, odlicna visina i sve je Ok, dosta i fila i ni debele ni pretanke kore, ma IDEALNO!!! Inace, prije nego sto krenem praviti tortu koju radim prvi put ja preracunam kolika je povrsina tepsije npr. ta 23x33=760cm2, pa sad ako treba da bude okrugla onda gledam koliko treba smanjiti ili povecati recept, tako da tu Zoju pecem u 30cm precniku (povrsina je 706cm2) za istu tu originalnu mjeru i visinu torte. Tako da za tu veliku tepsiju 30x40cm racun pokazuje da bi trebalo skoro uduplati mjeru Zoju ako treba bas tako velika torta :eek:
Mene ukucani stalno zezaju kako kod mene nema pravljenja torte bez digitrona u ruci :zcepanje: :zcepanje:

kako mi je ovo poznato!!:zcepanje::zcepanje::zcepanje:

mene zafrkavaju da mi je cijeli život u Excel tablici.. uključivo i torte :zcepanje::zcepanje:

Cure, hvala vam svima na bonama, zaista se divne. :heart:

I da odgovorim: da, izgleda da sam patentirala nov način ukrašavanja barbika, ali silom prilika. Kosa mi se dizala na glavi od pomisli da treba da bockam nastavkom br. 14 do besvesti, pa sam rešila da pokušam da pojednostavim stvari. Na sreću, dopalo mi se. Da sam znala da će biti tako dobro, obojila bih šlag u nekoliko boja, pa bi delovalo još efektnije, ali nema veze, znam za sledeći put. Ako ne zaboravim. :mrgreen:

Ono što me je dodatno oduševilo je zadovoljstvo bake koja je naručila tortu za svoju unuku, i koja je odabrala ukus, a rekla da je ukrasim kako hoću. I oduševljenje slavljenice, kojoj su okice stale kada je videla tortu. Neprocenjivo. :D

hvala princes na odgovoru,a sad opet gomila mozda glupih pitanja,zasto se fondan po minjinom receptu,kada ostane u beloj boji super tanji i za figurice mi bude odlican,ali kada ga obojim,uglavnom viltonovim gel bojama postaje suv i krt,naime sinoc sam parce fondana pravljenog prosle subote obojila u nekoliko boja i to male loptica,kao orah i on se jako brzo osusio da i pored muljanja i grajanja u mikro nije imao onu elasticnost da bi mogla da napravim figuru od toga.gde gresim?

Slične teme

Back