TORTE: recepti, saveti, ideje...

Evo da i ja ostavim neke recepte, sorry ako je neka već pisala iste...

SLADOLED TORTA (kremasta)

10 belanaca
10 kašika šećera
6 kašika pekmeza od kajsija.
Na tepsiju staviti papir za pečenje, preko posuti sa 200 g krupnije seckanih oraha pa istresti penu od belanaca.
Peći oko pola sata na 200 pa posle smanjiti temp da se kora malo isuši.

U 1 l mleka zakuvati
8 kašike brašna
250 g šećera
10 žumanaca.
Kad se ohladi dodati ulupan margarin sa 2 vanil šećera.
Odgore šlag obavezno. (ovo "obavezno" sam napisala jer nije isti ukus bez šlaga, dakle ne može pod fondan)

TROPIKANA TORTA

15 belanaca
15 kašika šećera
100 g suvog grožđa
100 g lešnika seckanih
100 g oraha seckanih
100 g urmi
250 g suvih smokava
4 kašike brašna.
Iseckati i grožđice, smokve i urme.
Kora se peče u većoj tepsiji pa se podeli na pola, tako da se dobiju dve. Mada se može peći i više kora, ali ja je ovako pravim.

15 žumanaca
15 kašika šećera se kuva na pari pa se u hladan fil doda 1/2 margarina sa 100 g šećera u prahu.

Kora- fil- banane na kolutove- fil- kora.

KAPUĆINO TORTA

10 jaja
150 g šećera
100 g mlevenih lešnika
50 g čokolade u prahu
4 kašike brašna
1 pzp.
Peći 2 kore po 5 jaja.

fil I
3 vanil pudinga
15 kašika šećera zakuvati u
1l mleka i dodati 100 g čokolade.
U hladan fil dodati
1 margarin
150 g mlevenih lešnika
100 g mlevene plazme.

fil II
750 g slatke pavlake
4 kašike šećera u prahu
4 kesice kapućino lešnika.
Kora- fil 1 - fil 2 pa opet tako.

Evo preseka boem torte. Kore su malo deblje zato sto sam imala preostala belanca, pa ih ima vise nego sto ima zumanaca. A i stavila sam u kalup 24 cm, a na kolicinu jaja koje sam koristila bi terebalo da bude precnik 20cm, da filovi budu malodeblji. Ako hocete recept samo recite.
attachment.php

KAPUĆINO TORTA

10 jaja
150 g šećera
100 g mlevenih lešnika
50 g čokolade u prahu
4 kašike brašna
1 pzp.
Peći 2 kore po 5 jaja.

fil I
3 vanil pudinga
15 kašika šećera zakuvati u
1l mleka i dodati 100 g čokolade.
U hladan fil dodati
1 margarin
150 g mlevenih lešnika
100 g mlevene plazme.

fil II
750 g slatke pavlake
4 kašike šećera u prahu
4 kesice kapućino lešnika.
Kora- fil 1 - fil 2 pa opet tako.

Ovaj... na sta se misli sa ovim boldovanim? :rumenko:

Poslednja izmena od moderatora:
Sjajno izgleda, hocemo recept! :)
Ako neko ima provereno dobar recept za Cokoladnu tortu, bila bih mu zahvalna (treba mi za veceras ili sutra). :)

Na temi mora biti bar 5 recepata za provereno dobre čokoladne torte. Ima ih pod imenima zoja, stefaneli, širli templ, doboš, čokoladna, nugat čokoladna... I verovatno ima i utisci i komentari o nekima od njih, samo potraži. :)

Evo recepta

Boem torta – sastojci za tortu od 2kg

Kore (3x)

3 belanceta
3 kasike secera
6 kasika mlecenih oraha ili lesnika ili badema (moze I kombinovano)
2 kasike brsna

Zuti fil

9 zumanaca
9 kasika secera
1 kasicica ekstrakta vanile
200 g putera ili margarina

Cokoladni fil

200 ml slatke pavlake
400 g cokolade tamne
1 kasicica ekstrakta vanile
150 g putera

Cokoladni ganache – glazura

100 ml slatke pavlake
200 g tamne cokolade
1 kasicica glulkoznog sirupa

Za vlazenje kora

1 kasika ekstrakta vanile
3 kasike vode

Kore: Ulupati belanca u cvrst sneg, mesajuci mikserom dodati jednu po jednu kasiku secera. Kada se masa sjedini dodati kasiku po kasiku mlevenih oraha I na kraju kasiku po kasiku brasna. Smesa ne sme biti preretka, ako vam se cini da jeste dodati jos jednu ili dve kasike brasna. Rernu zagrejati na 200 stepeni. Izliti koru u modlu za pecenje ili na pek papir i peci oko 15 minuta. Ako se izliva na pek papir, postupak je sledeci, na pek papiru nacrtati krug precnika 20cm, tu stranu gde ste pisali olovkom okrenite na dole i stavite papir u pleh. Smesu za koru izliti na pek papir unutar nacrtanog kruga, tako da ne idete do same ivice, vec oko pola cm od ivice.

Zuti fil: Zumanca, secer i vanilu skuvati na pari (na srednjoj vatri se kuva oko pola sata) dok se ne dobije gust krem. Ostaviti da se krem ohladi i da bude sobne temperature. Puter umutiti penasto i dodavati kaziku po kasiku ohladjenog krema.

Cokoladni fil: Zavriti slatku pavlaku i vanilu. Cokoladu iseckati na komadice i preliti je ugrejanom pavlakom. Mesati smesu drvenom varjacom dok se ne dobije homogena masa. Ostaviti da se masa oghladi i da bude sobne tenperature. Puter umutiti penasto dodati u njega ohladjen cokoladni krem i umutiti mikserom da se masa sjedini.

Redjanje:

Kora – valzenje – zuti fil – cokoladni fil – kora – vlazenje – zuti fil – cokoladni fil – kora – vlazenje – cokoladni fil – premazati celu tortu cokoladnim ganacheom Odgovorite na privatnu poruku Prosledi

Poslednja izmena od moderatora:

Slične teme

Back