TORTE: recepti, saveti, ideje...

Unchice,hvala ti.....gledala ja ali je nesto njima sve tecno ili nisam naisla na pravi recept....Ja to radim odokativno,jer zelim da nesto improvizujem zato sto moj muz hoce tortu koja je radjena sa kremovima od slatke pavlake,kako nam je ranije jedna zena pravila.i zaista samo je pravila tanke korice i penasti kremovi od vanile cokolade i lesnika.zato mi se ganache ucinio najpriblizniji tom ukusu jer je penast kad se umuti.Samo me to sa belom cokoladom brine dal ce se lepo umutiti,da ja mogu to da namazem kao krem

aha...onda mozes slobodno da povecas slatku pavlaku za crni fil ne mora odnos da ti bude 1:1..a ze beli sam ja ovako pravila kako sam napisala..mozes da pravis i sa milkom noisette isto...ti filovi jesu redji u odnosu na onaj sa crnom cokoladom, s tim sto sam ja taj sa belom cokoladom mutila iz 3 puta...a u medjuvremenu drzala u firizderu i super se umutio.

ja sam skoro pravila moskvu gde se jedna kora pece sa orasima a dve se suse i nesto mi se nesvidja meni je bolji onaj klasicni recept gde su korice sto se peku pa zuti krem voce pa slag pa se posipa seckanim lesnicima ta mi je super a za ovu drugu mi je zena kojoj sam pravila tortu donela recept i nesto mi se nesvidja

MOSKVA TORTA Stefaneli
Kora:
4 belanca
4 kašike šećera
6 kašika mlevenih oraha
1 kašika mlevenih lešnika
1 kašika brašna
Napraviti 4 ovakve kore.Belanca umutiti penasto, dodati šećer, dobro umutiti i dodati orahe, brašno i lešnik.Mešati drvenom varjačom lagano dok ne dobijete kompaktnu masu.Peći u rerni na 160-170 *C,
40-50 minuta.
FIL I:
16 žumanca
16 kašika šećera
1 puding od vanile
0,5 l mleka
1 kašika gustina
250 gr. putera

FIL II:
0,5 l slatke pavlake
500 gr višanja smrznutih(pa otopljenih na sobnoj temperaturi)
1 konzerva ananasa
150 gr seckanih lešnika (očistiti od ljuske)

Žumanca i šećer dobro umutiti dok ne dobijete penastu masu, u to dodati razmućen puding sa malo mleka(uzeti od onih 0,5 l) dodati 1 kašiku gustina, dobro promešati i zakuvati o ostatak mleka.Kuvati na tihoj vatri (traje malo duže) da vam ne zagori zbog jaja.
Kada se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi, dodati umućen puter.

Umutiti slatku pavlaku.
Višnje dobro iscediti od soka i prepoloviti svaku.
Ananas iseckati na kockice, i dobro iscediti od soka.
Lešnik izdrobiti.
Redjati:
1 kora - žuti fil - višnje - lešnik - slatka pavlaka
2 kora - žuti fil - ananas - lešnik - slatka pavlaka
3 kora - žuti fil - višnje i ananas - lešnik - slatka pavlaka
4 kora - puter krem - fondan ILI 4 kor
a- šlag

Ovo je recept za Stefanelinu pobedničku moskvu, sa Sajma prošle godine. Meni nije jasnoi da li je glup pretraživač ili sam sama glupa, ali ovde moraš da potrefiš padež u kom je nešto napisano, da bi našao. :roll:

Poslednja izmena od moderatora:
Hvala tenesa,a ako pecem u br 30,mozda nemam 28,ja cu da je pravim u sredu i cetvrtak,za petak mi treba,naravno da cu da javim utiske i slike,valjda ce dobro da mi ispadne?Uvek kad prvi put pravim neku tortu ili kolac,bilo sta,ja nesto zabrljam,a sad mi je bitno da mi ispadne dobro,prosle godine sam lepo napravila tortu i ukrasila sa cokoladom,a sa fondanom ne znam bas da radim,napravila sam par tortica mozda.Videcemo.

Meni nije jasnoi da li je glup pretraživač ili sam sama glupa, ali ovde moraš da potrefiš padež u kom je nešto napisano, da bi našao. :roll:[/QUOTE]

Ovo mogu da potpisem, jer se i meni to stalno dogadja:dash:

Evo pokusavam da nadjem, tortu sa piskotama i vocem, cini mi se da je u fil isla i slatka i kisela pavlaka, al' ne mogu da je nadjem, ne znam tacan naziv:dash:

Cini mi se, Domacice, da si ti dala recept, pa ako te ne mrzi postavi link ili recept;)
Hvala ti :D

Zoko, Domacice, hvala za recepte, oba sam prosledila drugarici :)
Inace, sinoc mi nije dao djavo mira :mrgreen:

Umutim slatku pavlaku za kesten-pire i ostane i vidim bas dosta, pogledam imam piskote, prah secer, banane, kivi, samo mi jos fali kisela pavlaka i evo torte.

Tako da sam sinoc, po Domacicinom receptu napravila tortu, pola mere, a veceras se bacamo na uzivanje u istoj ;)

Slične teme

Back