TORTE: recepti, saveti, ideje...

Eh taj ganashe.....
Juče sam prelila reformu sa ganashe, steglo se, ukrasila, stavila u frižider... Posle jedno 3 sata ja otvorim frižider a ganashe popucao onako dobro na nekoliko mesta:dash: Zašto??? Znači ispod ganashe je bio fil kuvan na pari sa čokoladom. I pre sam prelivala ovako torte ali je podloga bila fil kuvan u mleku i nije mi se desilo ništa slično??? Ima li to neke veze???

Meni se to dogodilo par puta, ali sam ja uvijek mislila da je to zato šta nisam skinula lim okolo na vrijeme, pa se on tokom hlađenja neznam nije odvajao svugdje ravnomjerno od ivica već baš gdje bi mi bio dobro prilipljen bi mi popucao...a je objasni...ni sama sebe ne kontam...ma to je moj zaključak naravno najvjerojatnije nije točan, ali eto i ja bi volila znat zbog čega se to događa....

ganache krem nesme da puca ....moze da zavisi od kvaliteta cokolade ...kvaliteta slatke pavlake ...odnosa cokolade i pavlake ....ganache za prekrivanje torte pred fondon uvek ide 1l slatke ne zasladjene pavklake +07kg-1kg cokolade crne + 10-20 grama putera....puter se doda u mlaki ganas ....odnos slatke pavlake i mlecen cokolade je recimo 500gr mlecne cokolade i 2.5dcilitara pavlake ..... odnos bele cokolade i slatke pavlake je 300gr cokolade i 1decilitar pavlake ....najvise se radi ganase sa crnom cokoladom zbog isplativosti....ako se radi kolac tri cokolade baza za krem je bavareze u koji se stavi zelatina i rastopljena cokolada ~~~100-150GR po delu kreme.....ganache krem moze da se koristi na vise nacina ....tecan ...polu cvrst i umucen........tecan za preliv torte ...na to neidu obruci niti bilo sta .....polu cvrst se nanosi na tortu (isto kao buter krem)i to je zamena za buter krem jer preko ide fondon....i ako se ganach malo rashladi a posle umuti mikserom dobija se pariski krem(tako se ovde zove)......kada je ganas za prelivanje torti uvek treba staviti manje cokolade....cokolada u slatkoj pavlaci se netreba energicno mesati da nebi usao vazduh nego jako lagano...vazduh u cokoladi nije dobar i nesme ga biti .... ovde mi radimo(mesamo) ganas sa stapnim mikserom da bi se kolicina vazduha smanjila na najmanju mogucu meru....

ah divne torte Tenessa , Daco ne daju bonu pa moram javno da navijam :klap::klap::klap:
ja da se upisem da me ne zaboravite

P6110454.jpg
[/url][/IMG]

P6200091_001.jpg
[/url][/IMG]

P6110444.jpg
[/url][/IMG]

P6180045.jpg
[/url][/IMG]

P5030299.jpg
[/url][/IMG]

P6240141.jpg
[/url][/IMG]
ova poslednja je famozna Stela za koju se slavljenica raspametila a ja za dzabe nervirala :lol: i jos da dodam pekla i filovala je u podesivom obrucu srce , donji sprat otvoren na max tamo pise 26 a gornji malo vise od 20 i ispala 5.5 kg a torta wau cokolada , znaci vrsi posao ....znaci volim te podesive stvarcice :D

Poslednja izmena:
Kaca divne su ti torte....koja ti je ovo ljubicasta boja?

jao nista me ne pitaj... poslednji put sam porucila ljubicastu u torteku i toliko je gadna i zagasita da je to strasno..... ja obojim sa njom dok ne dobijem srednju nijansu (sto vise stavljam ona postaje onako mrtva i odvratna) ali je to prilicno bledunjavo pa dodam royal plavu i crvenu i tako dok ne pocne da dreci do zeljene nijanse malo jedne malo druge ;)

A ja kupila barvalo ljubicasti fondan i grozna je ljubicasta, sto ti kazes bas mrtva boja.....
ima li ko pojma kako da napravim ove cvetove, ja bih rekla da je to od nekih krugova, dole vecih pa manjih....ne znam , nisam pametna, a moram ih sutra praviti......Pogledajte prilog 298511

jesu krugovi , možeš sa bilo čime iseći , pa redjaj u nešto polukružno , a tučci su Ti kuglice na žicama , a na vrhu zalepljen cirkončić .

jao nista me ne pitaj... poslednji put sam porucila ljubicastu u torteku i toliko je gadna i zagasita da je to strasno..... ja obojim sa njom dok ne dobijem srednju nijansu (sto vise stavljam ona postaje onako mrtva i odvratna) ali je to prilicno bledunjavo pa dodam royal plavu i crvenu i tako dok ne pocne da dreci do zeljene nijanse malo jedne malo druge ;)
E ja napokon vise nemam muke sa ljubicastom, super sam zadovoljna sa HANI indigo nijansom, znaci ne njihovom ljubicastom, nego ova koja vuce malo na to plavkasto i bas je mocna boja. Njihova ljubicasta je skroz bljedunjava i ne svidja mi se, jeste da imam jos 2kg, nekako za detalje cu je iskoristiti, ali za presvlacenje samo ovu indigo od sada koristim. I ja sam davno uzela tu Wilton u gelu ljubicastu, sve isto mislim o njoj, koristila sam je jer nisam znala za drugo, a nikad mi se moje torte s anjom nisu dopadale. Pa dodavala roze i sta znam, ali stvarno je grozno tamna i nekako tuzna mrtva boja.

E a znate sta mene muci jer planiram preci na hani fondan, muka mi je vise od mesenja i od otpada koji ne iskoristim jer se cesto stvrdne da mu ni u mikro nema spasa posto cesto ostanu sitne grudvice ili se kruni......i onda kad saberem i oduzmem to sto s vremena na vreme bacim pa to mi dodje na isto, ovaj malo skuplji a nema bacanja, da ne pricam o silnom mesenju sto boja za decije torte.....ali ono sto mene muci je sto mi treba onda i taj posebno za figurice, pa i njega sto boja.........kako vi radite?

Kato hvala....:cmok2:

Ja za figurice imam samo taj bijeli, pa koristim bas bas kad mi je frka, kada nesto ne stgnem da uradim i tako to. AKo mi treba u boji naravno obijim taj amleni dio sto ide za figuricu, pa kasnije stavim u kesu zajedno sa tom istom bojom onog za presvlacenje. Inace,sve figurice stalno radim od istog ovog za presvlacenje, cak i od zutog sam adila one pcelice za mafine sto su mi nekoliko puta za redom trazili, jeste da je mecav ali ipak odradi psoao. Tada jos nije bilo ovog za figurice posebno, sada bih mozda pomejslaa malo, jer i ovaj mi je nekako previse tvrd, ako ne radis na brzinu za tili cas se stisne i gotovo

E a znate sta mene muci jer planiram preci na hani fondan, muka mi je vise od mesenja i od otpada koji ne iskoristim jer se cesto stvrdne da mu ni u mikro nema spasa posto cesto ostanu sitne grudvice ili se kruni......i onda kad saberem i oduzmem to sto s vremena na vreme bacim pa to mi dodje na isto, ovaj malo skuplji a nema bacanja, da ne pricam o silnom mesenju sto boja za decije torte.....ali ono sto mene muci je sto mi treba onda i taj posebno za figurice, pa i njega sto boja.........kako vi radite?

Kato hvala....:cmok2:

Baš iz ovog razloga sam prestala da mesim fondan. :evil: Kupila sam barvalo masu za figurice koja je grozna. Identična je fondanu po Minjinom recepštu, ostaju pukotine po njoj, ne može lepo da se smesi, jednom rečju - grozna. Kupila sam i hani za figurice belu, ali je nisam isprobala.

Moj prvobitan razlog je bilo vrijeme koje oduzima ujednacavnje boje, posebno kada u noviji fondan hocu da umjesim stari da iskoristim, e tu poludim dok sve grudvice umjesim.
A drugi po redu razlog je sto su mi nenormalno trnule ruke i ono malo sna sto bih trebala da imam, ja nisma mogla od trnjenja da spavam. Spasila sam se, sada barem odspavam to malo vremena sto legnem

To KAta najbolje zna, ona je neki dan tamo bila i kupila svasta fino, a i dalje koristi njihov fondan za presvlacenje. Mada, evo nesto sam zadnjih dana komunicirala sa Unom na FB u vezi neke Wiltonove drecave pink nijanse gel boje i tako u neku pricu hoce li i ona probati sada dok je na popustu HANI fondan... uglavnom, kaze da se i barvalo pokvario od kada je razdvojio mase za presvlacenje i figurice, ako bolji joj je mnogo bio dok je bio jedan te isti.

ajd i ja da se upustim u divan . inače neću da komentarišem fondane jer je većina Vas prešla na turski a ja još uvek koristim barvalov . imam i njihovu masu za figurice za koju mogu slobodno reći da je grozna , mrvičasta .... ali ja sve što radim sa fondanom radim sa biljnom masti pa tako i figurice i od kad tako radim ( a ne sa gustinom , prah šećerom itd ) nema pucanja fondana kod figurica . Inače kad radim melo zahtevnije figurice i cveće uvek u fondan dodajem deo gumpaste . Dok je eurowilt imao italijansku , bila je savršena sad imaju neku groznu , pitam zašto nema više one , kažu skupa je ko će to kupiti . Pre neki dan sam uzela iz Bajmoka onu madjarsku gum pastu i pomešala sa barvalovim fondanom i pravila mašnu koja je ispala savršena i brzo se osušila . Sve u svemu pravila nema . Sto žena , sto različitih iskustava . Jeste se barvalo u zadnje vreme nešto pokvario ali čitam i Vaše postove za turski , svaki drugi post je kako ste se namučile . ja sam probala plavi turski što mi dala Daca pa sam umesto 500 gr potrošila 800 gr jer se rastezao i pucao . Ja ću ovih dana uzeti jednu kantu belog i 1 kg za figurice turskog baš da probam . U suštini mi cena nije najbitnija uklopim se ja i u cenu barvalovog fondana , POENTA je da se ne sekiram i da tortu što brže i bezbolnije završim .

e to Kato, bitno mi je da najbrze i najbezbolnije presvucem tortu.......prosto vise nemam vremena za mesenje......i ubi me to mesanje sto razlicitih boja......oduzme mi vremena i vremena, a kako od skoro imam barvalo i ljubicastu i braon tek sad vidim prednosti toga kupovnog u boji.....ajde beli jos i da mesim kad mi treba ali ovaj u boji bi presla na kupovni.....eto samo me muci dal turski ili barvalo

e to Kato, bitno mi je da najbrze i najbezbolnije presvucem tortu.......prosto vise nemam vremena za mesenje......i ubi me to mesanje sto razlicitih boja......oduzme mi vremena i vremena, a kako od skoro imam barvalo i ljubicastu i braon tek sad vidim prednosti toga kupovnog u boji.....ajde beli jos i da mesim kad mi treba ali ovaj u boji bi presla na kupovni.....eto samo me muci dal turski ili barvalo
Nemoj da te muci, uzmi turski, probaj, jer za barvalov vec znas kako se ponasa i sve ces da rijesis svoje dileme. Najbolje ti je tako, onda znas sta tebi najvise odgovara.
Dok su se zene zalile jos na pocetku na HANI da se razvlaci i da ne znaju raditi sa njim, prva tura tvrda, druga premekana i tako to, Cile je negdje na FB lijepo napisala:"Ko zna raditi sa fondanom ce znati sa svakim da presvuce tortu!"E sad, naravno, poenta je kada se vec kupi i plati skuplje nego rucni da se onda i lakse i brze sa tim radi, tako da je sve cista navika svake od nas. Ali definitivno sam primjetila da mi se dosta trosi fondan, nekako moram deblje da razvijem da ne bi pucao na ivicama torte. Sad za prosli vikend ova svadbena na 3 sprata i jos dvije proed, pa jos ona pravougaona, samo malo gustina stavljam da se ne lijepi za podlogu dok razvijama, a fondan je vec toliko zasicen sa gustinom jer vise nije onako razvlacljiv da mu skoro ni mrvica ne treba, ali kako da ga razvucem kada mi se na ovih 100C lijepi odmah za sto. Tako da sam mazala ruke margarinom i podlogu, sve i svasta radila da bih ga razvukla bez puno gustina, i opet kada ga stavim na rashladjenu tortu on po malkice puca na ivicama i tako se rastegne na tom prevoju da sam mislila da ce skroz da progleda. Onda kod sljedeceg presvlacenja jos deblje razvucem jer sam se plasila da ne pukne na ivici, pa otislo fondan zasita mnogo,a on je i dalje imao malene pukotine na prevojima, nije bio onako gladak i perfektan, sto me jako jako nerviralo.

Slične teme

Back