TORTE: recepti, saveti, ideje...

Otkud znam da li si za voćnu ili neku drugu varijantu. I ne znam šta ta žena pravi. Od voćnih bih ti preporučila moskvu svakako. Ja ne volim voćne torte, ali nju volim.

A od ovih nevoćnih, šta znam. Meni je super nugat, ali nugat po receptu kakav ja imam. Pravi moja kuma lešnik tortu, pa se meni ne dopada. :( Ja volim reform tortu, meni je ona baš prava. Volim i kinder...Uh, izgleda da ja volim sve torte. :rotf:

Presek doboš torte...... sad bi mi leglo jedno parče.........
doboscarontorta-presek-1.jpg

Evo torte na temu milanskog edikta sa tortijade u Nišu. Za one koji ne znaju, mali uvod. Car Konstantin je na poklon dobio purpurni plašt opšiven zlatnom i zbog toga se našao na torti, a iznad njega je Konstantinov znak pznat i kao Konstantinov krst. Jelena, Konstantinova majka, je pre udaje za njegovog oca bila krčmarica u Nišu pa tuda i krčma na torti. Kada je krenuo u jednu bitku, Konstantinu se na nebu ukazao krst pa sam zato nacrtala tu scenu na srednjoj torti. Bistu sam pravila od plazma torte.

attachment.php

attachment.php

attachment.php

attachment.php

attachment.php

treba mi pomoc
žena bi htjela tortu u obliku zemaljske kugle, a ja to naravno nikad nisam pravila. e sad imam puno pitanja
1. koju tortu praviti znam da je plazma za to najpovoljnija al ona to nebi
2. da li napraviti "središte" kugle od neke druge torte pa je obložiti smjesom za plazmu
3. kako je učvrstiti na tacni da mi se ne prevrne, otkotrlja
4. kako je prekriti s fondantom, a da se ne nagužva donji dijo

možda su pitanja glupa al ja stvarno neznam
ako netko ima nekakav link da se vidi podtupak bilo bi mi puno lakse
unaprjed hvala svima

http://maliprinc.com/torte/saljive/html/019.html

ako sam dobro stavila link takvu bi ona tortu htjela

ajd dok se neko drugi ne javi , ja bi to ovako :
- bilo koja čokoladna torta gde se fil lepo stegne pa se može oblikovati ( zoja , doboš , reforma ,...)
- nikakvo središte Ti ne treba , cela da bude čokoladna , filuj i ravnaj iz više puta ( malo se stegne , pa filuješ , pa stegneš pa ponovo glancaš ... )
- neće ti se otkotrljati nigde jer je nećeš praviti totalno okruglu ni ova sa slike nije takva , ima dno odsečeno ...
-što se tiče prekrivanja fondanom treba malo prakse , nema tu nekih posebnih saveta , osim da to polako i pažljivo radiš deo po deo

Ja sam radila lopta tortu, na ovaj fazon. pravila sam zoju, ispekla 3 okrugle kore velicine 23cm, prerezala ih da dobijem 6 kora a onda izrezala krugove velicine 16,18x2,20x2,22cm i onda slagala, prvo 18 pa 20,pa22,pa 20,pa 18 i zavrsila sa 16. izmedju naravno fil. preko cijelu premazala filom i dobila loptu, ali zbog tezine, ubrzo je lopta malo pala, pa je doljni dio bio malo ulegnutiji (probala sam razne recepte, al nijedna kora nije mogla da izdrzi). Onda sam fino cijelu lopta tortu prebacila na krug stiropora od 16cm i bila je vise nego savrsena!!!

Ivana, napokon da je vidim, ODLICNA, VRHUNSKA!!!

- - - - - - - - - -

Posto ja od kad je bilo ovih nekih izmjena na forumu ne mogu u post da stavim smajliće, niti mogu da citiram nečiju poruku, onda ću ovako odgovoriti ZD:"Ja sad na ljeto ne smijem doci, ma kakvi... ili ipak da dodjem ali samo sa mixerom u rukama!!!"

Upomoc, gori mi pod nogama, treba da pravim dobos tortu za sutra a nikad je nisam pravila, nasla sam recept po kom pravi Daca su, recept od Jace mislim....nego muci me velicina pleha, tamo pise pleh dimenzija 28*33 za 2 jajeta, koliko onda stavljam na pleh 25, po racunici je to onda jedno jaje.... i recite mi molim vas koliko ta torta bude teska, treba da pravim da je sa secernom glazurom i dekorisana slagom....mrzim ove torte danas za sutra i sto puta sam rekla necu prihvatiti i opet prihvatim....:dash:

Poslednja izmena:
U mom albumu imaš dosta doboški: mala okrugla, sa koricama od jednog manjeg jajeta, nekih 16 - 18 kom, sa filom od 10 jaja, 300 g šećera, 500 g maslaca i 300 g čokolade, sa šamom okolo i naravno karamelom, nema ni pune 3 kg. Ja uvek isečem papire u veličini torte, a broj jaja za jednu koricu odredim prema veličini torte i jaja. Testo kad namažeš na papir, mora biti tanko, jako tank, ne providno. Za karamel imam album sa popisom kako ga ja pravim, pa pogledaj.

hvala vam puno,super, sad sam spremna :) onda mogu umutiti vise jaja, jer koliko sam shvatila brzo se peku te korice....a fila ima dve vrste, na pari i na mleku, pa videcu jos koji cu praviti......sad sam ko streber neki, sve sam naucila :zcepanje:
Natasa, videla sam u tvom albumu objasnjenje za karamel gore, i super je lepo objasnjeno, za nas neuke spas :D

Sa ovom dacinom konstatacijom se u potpunosti slažem. Kada sam zamolila Jacu 023 da mi detaljno napiše recept, ona je to uradila, i napisala mi obe verzije fila. Ja nikada nisam kuvala u mleku, baš zato, jer to meni nije doboš.

Tako je neka nova forumašica na temi o kolačima pre neki dan napisala recept za mađaricu, i za fil se ne karamelizuje šećer. Meni isto nije mađarica ako nije u karamelisano mleko zakuvano brašno.

Sa ovom dacinom konstatacijom se u potpunosti slažem. Kada sam zamolila Jacu 023 da mi detaljno napiše recept, ona je to uradila, i napisala mi obe verzije fila. Ja nikada nisam kuvala u mleku, baš zato, jer to meni nije doboš.

Tako je neka nova forumašica na temi o kolačima pre neki dan napisala recept za mađaricu, i za fil se ne karamelizuje šećer. Meni isto nije mađarica ako nije u karamelisano mleko zakuvano brašno.

Potpisujem...

Još sam zaboravila da napomenem, da najpre skuvam i završim fil, pa kad pečem korice, odmah mackam, tj. punim tortu. Pečem korice, dok ima fila.
Što se tiče uputstva za karamel, puno smo karamela bacili, ili su morali da ga skinu sa torte, jer nije mogao da se preseče. Nakon naših muka, sam rešila da je to mnogo jednostavnije slikati, napisati i pomoći. Svaka ovde savetuje sa time šta zna i ume. Moj mali doprinos savetovanju, jer najčešće tražim pomoć. :)

A što se tiče karamela, nemojte se ljutiti na mene što pitam, ali da li ima da se kupi kondenovano zasladjeno mleko u plehanoj piksli, a ima ga i skuvanog odmah u karamel. Ovde se to najviše koristi za takve kremove. Ako nije skuvano, onda se plehača stavi na dva sata kuvanja u vodu i gotov je ukusan karamel. Ja ga koristim u jednim kolačima, u skuvan dodam samo maslac i mogu da radim kad se stegne.

Slične teme

Back