TORTE: recepti, saveti, ideje...

Prvi dan pa odmah imam pitanje:)
Odskoro sam pocela da radim i sa dekor masom( fondanom). Smem li staviti kapri tortu pod fondan ( klasicna kapri torta- sa pusla korama, zutim vanila filom i filom od jagoda) ?
Hvala.
Evo i mojih iskustava s kapri tortom, pravim ju često i stavljam pod fondan bez problema. Prvu tortu kju sam prekrivala fondanom bila je kapri i to samo s jednom beze korom i gore žutim, pa crvenim filom. Malo sam se namučila dok sam ju namazala buttercreamom, ali je bez problema podnijela težinu figurica. Evo i slika
attachment.php

Sada ju pravim sa tri beze kore da bude viša i čvršća. Prvo sam ju slagala beze s čoko glazurom, pa žuti fil, beze s glazurom, pa jagoda fil, pa beze bez čoko glazure. I tako je malo teže nanijeti buttercream na dio gdje je crveni fil.
attachment.php

A sad ju pravim ovako, čvršća je, a i meni ukusnije kad je ovako filovana: beze, pola žutog fila, pola crvenog, pa opet ponovim i završim beze korom.
attachment.php

za one koje kuvaju cela jaja za zoja tortu,koliko dugo se kuvaju i na kojoj temperaturi?.jednom sam kuvala i super mi je ispalo.sada sam pravila drugarici za svadbu,i naravno da sam ih kuvala,ali sam ih prekuvala jer mi se ucinilo da se previse kratko kuvaju i da je retko,a onda kad se ohladilo bilo je bas gusto i cvrsto da sam morala dodavati slag da bi stavila potrebnu kolicinu plazme a da to lici na nesto.

Moze li mi neko pomoci u mom neiskustvu :worth:.
Dogovorila sam se sa musterijom da napravim ovu tortu Pogledajte prilog 236766 ona bi hela da to bude do 5-5,5kg.
Dole bih stavila Zoju a lopta od plazme...koliki precnik Zoje da bude da bih se sa sve loptom i dekoracijom uklopila u tu tezinu????
Pomagajte ako mozete:sad2:

Po mojoj nekoj procjeni precnik Zje dole da bude 24cm, meni takva bude 3kg kad se dekorise, lopta da 18 - 20cm i mislim da valjda nece preci 5,5kg dekorisane. Ali ja ovakvu kombinaciju, da je dole okrugla torta, a gore lopta nisam nikad pravila, mozda neko vec jeste pa ce ti napisati svoje iskustvo

za one koje kuvaju cela jaja za zoja tortu,koliko dugo se kuvaju i na kojoj temperaturi?.jednom sam kuvala i super mi je ispalo.sada sam pravila drugarici za svadbu,i naravno da sam ih kuvala,ali sam ih prekuvala jer mi se ucinilo da se previse kratko kuvaju i da je retko,a onda kad se ohladilo bilo je bas gusto i cvrsto da sam morala dodavati slag da bi stavila potrebnu kolicinu plazme a da to lici na nesto.

Ne znam temperaturu, ali kod mene je to klasicno kuvanje na pari serpa iznad serpe. Meni se isto jednom samo prekuvao fil, od tad je moje mjerilo kad se pocnu bjelanca po malo grudvati kako i ZD kaze, cim to primjetim onda mjesam, kao pokusavam to malo da sprjecim da se jace grudva i onda dodajem po 2-3 kockice od izmjerene kolicine cokolade i tako dok se to sve ne istopi fil je gotov. Ne znam koliko je to min ukupno, nikad to vec ejdnom da izmjerim, a ringla je na srednjoj temp prilikom kuvanja

Drage moje imam jedno pitanjce za vas iskusnije hocu da pravim milka tortu bez glutena.Sto se tice korica izostavicu brasno dodacu lesnik,ali fil pored pudinga ide 6 kasika ostrog brasna ja bi to da zamenim gustinom jer je on na bazi kukuruza , ali neznam koliko bi kasika trebala staviti da fil bude ok.Ja se nesecam kakav je ukus fila sa brasnom u odnosu na onaj sa gustinom ima li neke razlike u ukusu?
Daco po kom receptu ti pravis milku?

Slične teme

Back