TORTE: recepti, saveti, ideje...

Da, i meni su se lomile uvijek, tako da stalno izbjegavam da pravim tu tortu, ali ko god ju je negdje probao, poslije za sebe trazi bas nju jer je zaista ukusna.
E sad, ja sam skontala da treba duze peci kore, onda budu bas cvrste, na klasicnoj srednjoj temperaturi ih ja pecem, 200C ali ne znam ti reci vrijeme, duze nego obicno. I tu ti je jos fazon sto su jako mekane cim se ispeku, premekane ako se krace peku, a kad ih budes duze pekla opet ce biti mekane prilikom vadjenja iz tepsije, ali kad se malo ladnu budu cvrsce. I fil mi nije bas onako cvrst, pa ga duze moram hladiti u frizideru prije filovanja, a i poslije svake kore ostavim da se sloj ohladi pa onda drugu korui i sve tako, pa me i to nervira jer traje li traje...
Hajde javi sta si uradila
jedno pitanje vezano za kore stefanell torte, na koliko stepeni i koliko dugo ih vi pecete, ja hocu da je pravim pa se nesto lomim...
4 belanca
160 gr, šećera
120 gr. mlevenih oraha
2 štangle čokolade izrendati
ima dosta secera pa se verovatno i one suse na slabijoj temperaturi?

malo sam se zabavljala
P9030015.JPG

i Ladin copy/paste...
P9030033.JPG

Evo sta sam ja nasla na jednom blogu, ali nisam probala, posto je mastorica koja je to pisala dosat detaljno sve opisala, ja imam povjerenja i probacu prvi put kad bude prilike, a nekome od vas ce mozda isto dobro posluziti:

Ako koga zanima, evo i recepta za ove kore bez jaja: (mjerna jedinica je šalica od 200 ml) - 2 šalice oštrog brašna, 1 šalica šećera, 1 šalica mlijeka, pola šalice ulja, 1 paketić praška za puding od vanilije, 1 prašak za pecivo; po želji kurkuma ili curry u prahu – radi boje.
Pomiješajte sve navedene sastojke da dobijete "tekuću" smjesu kao za "klasični" biskvit, po potrebi dodajte više mlijeka. Kurkumu ili curry u prahu možete dodati da bi biskvit bio žute boje, ja ih ovaj put nisam upotrijebila i zato je biskvit blijed - meni ne smeta.
Smjesu odmah ulijte u okrugli kalup (promjera 24 cm) obložen papirom za pečenje (papir treba biti namašten i pobrašnjen).
Kalup stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite oko pola sata. Čačkalicom provjerite jeli biskvit pečen: u sredinu zapiknite čačkalicu i ako je suha i čista biskvit je pečen.
Biskvit ostavite da se ohladi. Ohlađeni biskvit prerežite jednom vodoravno.

*Kurkuma i curry u prahu su začini koji se u kolače (biskvitne smjese) mogu dodati radi boje - da bi biskviti bili žuti.

Drugarice, samo da vas pitam nesto. Zena mi narucila BINGO tortu, ali joj cerka ne jede piskote, pa to da izbacim. (dete joj alergicno na jaja ALI SAMO IH U JAFI PODNOSI!!) :eek: Problem je sto mi treba visina a to naravno ne mogu da postignem nekom koricom to ne zele nikako! A jos veci je problem sto hoce pod fondan i to na sprat (obe da budu Bingo)..sta da radim??? Kako da postignem visinu a izdrzljivost...?? :think:

P.S. Moj plan je da posle jafe i piskote opet napravim tanku koricu od same plazme (naravno u obrucu to mogu izvesti) sta mislite??? Ili dajte neki vas predlog...

Hvala Daco, TA je odustala je od torte (bar kod mene) :D i bolje, iskreno.. Imam ja recept od moje svekrve za kore bez jaja sa dzemom i sodom bikarbonom (mislim da su slicne za posne torte, ne znam- nisam pravila nikad posnu tortu mozda gresim) ali ta kora je onako mekana (zbog dzema, i lepljiva je sva, nisam smela da rizikujem da ide pod fondan, jer nisam pravila nikad, a nisam htela da prihvatim pa da ne mogu da odradim...

Nedaju mi bonice ,a ja moram da vas nepohvalim na ovako lepim tortama:worth::worth::worth::worth:Zvoncice super si uradila torbu svaka cast:worth::worth::worth: O Vlada prelepa dacija torta:super::super::super:Paki super sa svim dataljuima :klap::klap::klap::klap:Jele prelepe torte nemam reci :cmok::cmok::cmok:Mama Kristina jako lepa torta :klap::klap::klap:Majii neumorna si svaki dan sve lepsa od lepse torte :cmok2::cmok2::cmok2:Tijanal :cmok:za ovako lepu kity Bonice cu podeliti kad mi dozvole:lol::lol:

jedno pitanje vezano za kore stefanell torte, na koliko stepeni i koliko dugo ih vi pecete, ja hocu da je pravim pa se nesto lomim...
4 belanca
160 gr, šećera
120 gr. mlevenih oraha
2 štangle čokolade izrendati
ima dosta secera pa se verovatno i one suse na slabijoj temperaturi?

ja sam je pravila i ubacila malo brašna u kore, neznam koliko sam pekla otprilike, rekli su da je bila super ja je nisam probala.

Maca Marie

phoca_thumb_l_mmtvd.jpg

bas mi je bila frka kako ce ispasti ali sam na kraju bila prezadovoljna a klinka kad je videla je pocela da vristi od srece, to dovoljno govori:heart:
Nemam običaj da komentarišem 'naglas' više volim preko reputacije, ali ovo moram da istaknem pogotovo što ne mogu da dam bonu. Mačica je kao porcelanska - to bi trebalo da bude kompliment.

Slične teme

Back