Torte & kolači

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ja sam ocekivala da "Molitva" bude sa znakom Evrovizije, valjda je vec toliko izvikana....
Koko, sto rece zorab, pa sjajni ste!!! Meni bi bilo zao da ovo secem i jedemo, mada volim da gricnem uvce :)

Evo jedne malo drugačije torte:

FRIŽIDER TORTA

Testo: 2 jaja, 10 kašika šećera, 12 kašika oštrog brašna, 12 kašika mleka, 1 prašak za pecivo.
Ispeći 2 ovakve kore, s tim što se u jednu stavlja malo kokosa a u drugu kakao ili orasi. Peče su u dubokoj šerpi od otprilike 5 litara (ne u plehu, videćete dalje zašto). Obe gotove kore se seku na pola, tako da dobijamo 4 kom.

Fil: 1 l mleka, 15 kašika šećera, 100 gr čokolade, 1 margarin i 300 gr oraha ili kokosa. Sve ove sastojke kuvati na tihoj vatri par minuta.

Šerpu u kojoj su se pekle kore obložiti velikom najlon kesom, staviti jednu ohlađene koru, odozgo varjačom sipati 1/3 toplog fila, zatim drugu koru pa opet fil i tako dok se ne utroši sve. Ostaviti tortu 1 dan u frižideru da se fil dobro upije, prevrnuti iz šerpe, pažljivo skinuti kesu, pa tortu namazati sa 2-3 šlaga.

Probajte, jeste čudna ali nije loša.

danas zelim da pokusam da spremim ovu tortu ali ne razumem krem....u uvodu se spominje 1/2 l mleka, a posle u postupku spremanja to mleko se ne spominje....da li je neka greska u pitanju ili ja ne kontam :roll:
Greška... :oops:
Dakle...
Navedena smesa se ukuva u mleku.
U poslednje vreme to češće radim u mikrotalasnoj, ali, naravno, može i na pari.

8 zumanaca
8 kasika secera
4 kasike brasna
4 kasike kakaa
1 prasak za pecivo
-sve to zajedno umutiti, pa dodati 8 umucenih belanaca
-peci na 180 stepeni i kada je gotovo, iseci koru na tri dela
FIL:
200 gr margarina umutiti sa 200 gr prah secera, dodati 2 jaja i ostatak od 100 gr kakaa (za koru je uzeto 4 kasike)
-u to dodati 2 umucena slaga
Nafilovati preko svake kore fil, cak i preko poslednje, gornje i sa tim filom je i omazati sa strane. Odgore poprskati sa malo otopljene cokolade za kuvanje, tek da se sareni i to je to.
Pozeljno je da odstoji barem jedan dan u frizideru kako bi bila ukusnija, mada, mi je smazemo prvi dan pa se posle, ako ostane koje parce cudom cudimo kako je sada mnogo lepsa nego kad je bila sveza.

Ovu ja pravim kada mi naruce cokoladnu, fantasticna je i svi se odusevljavaju:

ČOKOLADNA TORTA

16 jaja
375g margarina
125g maslaca
250g šećera
250g prah šećera
100g mlečnog keksa
300g plazma keksa
300g čokolade za kuvanje
300g mlečne čokolade
100g šlag pene
1dl mleka

Ispeći tri kore od: 250g margarina umutiti sa 250g šećera, 8 žumanaca, dodati 100g mlevenog mlečnog keksa, 300g otopljene čokolade za kuvanje i čvrst sneg od 8 belanaca.

Fil I: 125g margarina i 125g maslaca penasto umutiti sa 250g prah šećera, 8 žumanaca, dodati 300g mlevenog plazma keksa, 300g otopljene mlečne čokolade i čvrst sneg od 8 belanaca

Fil II: Umutiti 200g šlag pene s 2dl mleka.

Filovati: kora,fil I, fil II, kora,….

Ukrasiti sa 300g slaga.

Torta ruska salata
Kore:
12 belanaca
12 kasika secera
6 zumanaca
6 kasika mlevenih oraha
6 kasika ostrog brasna ili sitnog griza
Umutite belanca sa secerom u cvrsti sneg. Dodajte zmanca i opet lepo umutite. Kada je smesa homogena dodajte oahe i brasno. Od ove smese treba da dobijete 6 kora pa ja najbolje da sastojke podelite sa dva i ispecte na dva put u plehu od stednjaka, naravno prekrivenim papirom za pecenje. Koru peci na 180 stepeni. Kada se ohladi isecite na tri trae.
Fil:
750 ml mleka
7 kasika secera
7 kasika ostrg brasna ili sitnog griza
9 zumanaca
10 kesica vanilin secera
Umutite zimanca so secerom, grizom, vanilin secerom i malo mleka. Kada mleko uzavri dodajte smesu i skuvajte gusti krem. Ostavite da se ohladi i cesto mesajte da se ne uhvati korica.
Jos:
250 g margarina
250 g secera prahu
200 g seckanih oraha
200 g seckanog zelea
200 g suvog grozgja
200 g seckanog przenog lesnjaka
Umutite margarin sa secerom prahu i kasikom ne prekidajuci mutenje dodajte hlada krem. Kada se sve poveze dodajte voce i jos jednom sve epo izmesajte.
Krem podelite na sest jednakih delova i filujte tortu. Sesti deo je da namazete tortu sa svih strana. Prebacite tortu u frizider.
Sam:
3 belanaca
11 kasika secera
malo vode
Od secera i malo vode skuvajte sirup kao za slatko. Belance umutite u cvrsti sneg i produzite mucenje sipajuci malo po malo sirup. Mutite dok sam ne bude skoro hladan. Namazite tort sasvih stranai kasite suvim vocem.
Ovo je "veliiiika" torta.
Ako zelite okruglu varijantu onda morate peci sest pta jer je testo kao paucina i ne moze se seci.
Kada jedete imate utisak da nema testa nego sao fil Nije teskaza jesti.

Dok se krema hladi izmiksajte

SUMSKE TAJNE potrebno je;200gr mleka u prahu,200gr secera u prahu,125gr margarina,izrendana kora od narandze,sok od pola narandze.Od ovih sastojaka praviti manje kuglice.Rastopiti 400gr cokolade za kuvanje sa 100gr margarina i sipati u papirne korpice,pa u sredinu stavljati kuglice.Prijatno!;)

Gurabije
Potrebno: 120gr masti, 500gr brasna, 120gr meda, 120gr secera, 2 jajeta, 1 kasicica sode bikarbone, 2 kasike pekmeza od kajsija, 100gr seckanih oraha, cimet
Umutite mast, dodajte med, secer, jaja (nemucena), sodu bikarbonu, pekmez, malo cimeta, pa sve izmesajte. U izmesanu masu dodajte brasno, zamesite testo, dodajte seckane orahe, izmesite sve i od dobijenog testa pravite male kugle. Spljostite ih palcem da se malo udube u sredini, redjajte u podmazan pleh i pecite u zagrejanoj rerni dok ne porumene. Pecene kolacice ostavite da stoje neko vreme (moze to biti dan-dva) pa ih onda posluzite.

Neki dan sam pravila jednu prostu tortu sa višnjama i slatkom pavlakom. Htela sam u patišpanj malo oraha ali mi je pod šapu pala kesica sa rogačem. Dodala sam 3 kašike u obično testo od 5 jaja, i stvarno sam se oduševila i ukusom i mirisom i teksturom testa. Nekako je bilo i sočnije nego sa orasima, a i sa višnjama odlično ide.
Da li vi koristite rogač i za kakve kolače?:lol:

Obozavam da pravim torte i kolace.Evo nekoliko recepata brzih i lakih:

LEDI DI TORTA

U 750ml mleka skuvati 3 pudinga od vanile sa 500gr secera.Kada se puding ohladi dodati 2 umucena margarina,300gr lomljenog keksa,300gr kokosa,2kg banana secenih na kolutice.Sve to izmesati i oblikovati tortu.Ukrasiti sa 3-4 slaga.Pre sluzenja dobro ohladiti.

GNEZDA OD KOKOSA

Istopiti na sporetu 150gr margarina,100gr cokolade za kuvanje,200gr secera i 2dl vode.Kada se otopi skloniti sa sporeta pa dodati 250gr mlevenog keksa i 100gr kokosa(prethodno keks i kokos sjediniti).Dobro sjediniti i ostaviti da se masa dobro ohladi.Od mase praviti kuglice koje se uvaljaju u kokos.U sredini svake kuglice praviti udubljenje koje puniti eurokremom.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Slične teme

Back