Topla voda i limun nije to to

Da li se slažete sa tvrdnjom profesora

• Ne

glasova: 0 0,0%
  • Nemam svoje mišljenje o tome

glasova: 0 0,0%

• Ukupno glasova
    1
  • Ova anketa će se završiti: .
Pronašla sam podatke o ovom profesoru Medicinskog fakulteta

https://www.stetoskop.info/doktor/vojislav-perisic
U pravu si, video sam i ja posle da je zaista pravi (bar po formalnim diplomama koje poseduje) a ne "singi.dingi" lekar...i zaista je bio i profesor na glavnom (državnom) medicinskom fakultetu BU...

Utoliko su i čudnije konstrukcije rečenica koje koristi (a i njihov sadržaj) jer zaista ne priliče nekom ko je ozbiljan lekar već nekom šarlatanu sa diplomom "holističke" ili "naturopatske" "medicine" i sl. eufemizmima za šarlatanstvo. Još i nastupa u emisijama sa raznim "nadri" likovima na "nadri televizijama...

Ili je objašnjenje u njegovim poznim godinama (diplomirao 1972. - pre 53 godine pa su mu možda i "naučna" saznanja iz te epohe) ili su nepismeni novinari njegove izjave "kreativno obradili" i "prilagodili ih" očekivanom saznajnom nivou čitalaca teksta (koji je, naravno, jadan).

Doduše, nije on jedini - ima i među profesorima beogradskog Med. fakulteta izgleda svašta (pored opštepoznatog Nestorovića ima i "slikovita" Nada Kostić sa "demonima palih anđela" i, verovatno, još njima sličnih)

perga_,,, polen + nekoliko kapi meda,,,
,,,kao hrana skladirana u saće,,,
,,,med _od nektar,,,
,,,parga _hrana za pchele,,,od polena
,,,opet bez tih nekoliko kapi meda nema nishta,
To i dalje ne znači da nije lupetanje napisati - "Od meda se pravi jedan preperat koji se zove perga"... Tj. to je kao kad bismo rekli da se OD nekih kvasaca pravi vino ili da se OD nekih bakterija pravi jogurt :eek: (zna se da se vino pravi od grožđa i jogurt od mleka a kvasci i bakterije bez kojih isto nema ništa od vina ili jogurta su samo "katalizatori" procesa a ne nešto OD ČEGA se vino/jogurt prave).

Perga je fermentisani polen znači - dobija se OD polena i to što tu ima i nekih tragova meda niko normalan neće pretvoriti u onu netačnu rečenicu iznad (boldovanu). A ovaj je to "lupio" (ili su neuki novinari to "iskreirali") što me i navelo na pomisao da je on "ćaci" lekar (kao i njegov previše "zdravorazumsko-narodni"/"prosto za prostake" način govora kad sam ga ranije slušao u nekim emisijama)... ali, nažalost, NIJE (Pravi je lekar - bar po formalnom obrazovanju i profesor pravog medic. fakulteta je bio... tako da je jedino objašnjenje za takva lupetanja to što je čovek u poodmaklom dobu - diplomirao je još pre 53 godine)

Poslednja izmena:
ovo bi trebalo trošiti. :aha:

IMG_20251012_003550.jpg

Da, trebalo bi trošiti...

Mislim da je trenutna cena perge u Srbiji 500 - 700 eur/kg (ako kupiš CELO kilo odjednom) što je malo bolje nego kad je (pre nekoliko godina) počela da ulazi "u modu" i tada je koštala "divnih" 1000 eur za kilogram.

A npr. na slovačkom (ili češkom) sajtu za prodaju suplemenata pakovanje perge od 100 gr koštalo me oko 12 eur (prošle godine) što bi značilo da je tamo kilogram SVEGA 120 eur (znam da je slično i u Bugarskoj). Zašto je perga u Srbiji "samo" 4-6 X skuplja (čak i sad kad je pojeftinila u odnosu na nekadašnjih suludih 1000 eur) je lepa tema za razmišljanje ("Da li je moguće drugovi da smo svi mi volovi?")... 300 - 500% Skuplja???...

Možda se u ovakvim "tržišnim divotama" Srbije krije deo objašnjenja zašto koristim malo "emotivnije" izraze u mojim postovima kad komentarišem pojave u svojoj zemlji...
Ovo ispod je npr. ponuda na hrvatskom sajtu - 135 eur za kilogram perge (i NE MORAŠ da kupuješ celi kilogram da bi bila ta jeftina cena)

Pčelinji kruh Perga - Wolfberry 100 g

Proizvođač: Wolfberry

Pčelinji kruh Perga je fermentirana pčelinja pelud bez dodanih boja, sladila i konzervansa, pogodna za izravnu konzumaciju.
U skladištu
Možete imati od utorak 14. 10.
13,50 EUR
135,00 €/kg
Dostava: od 3,50 EUR
BESPLATNO prilikom kupovine iznad 50,00 EUR
Besplatan povrat

Poslednja izmena:
Mislim da je trenutna cena perge u Srbiji 500 - 700 eur/kg
ovih dana proverim vadi li Pergu pčelar od kojeg kupujem med i šta mi može reći na tu temu.
godinama kod njega kupujem, rodbinski smo povezani.

kad nam je trebalo donosio nam je matičnu mleč u maleckim epruvetama.
direktno iz košnice pa u frižider ili zamrzivač, zaboravih već.
jes da je veterinarske struke, ali voli i ovaj sport.

na YT poslušala Ognjenovića....
ako je Perga na korist kako kaže Ognjenović, vredi platiti jer ne trebam kilogram, dovoljno i 50 grama. :)
Možda se u ovakvim tržišnim divotama Srbije krije deo objašnjenja zašto koristim malo "emotivnije" izraze u mojim postovima kad komentarišem pojave u svojoj zemlji...
ma razumem te, a opet :lol:

Back