Juče sam završio sa čitanjem knjige Hobit i oduševljen sam jako. Predivno je pripovedao celu tu priču, prosto mami pažnju. Posebno je početak priopvedanja interesantan sa opisom rupe u kojoj živi hobit. Planiram sada pročitati tri knjige Gospodara prstenova.
Može li me neko uputiti u ostale knjige? Videh na wikipediji da je on napisao još bar 8 knjiga koje se tiču čitave te priče , istorije i dešavanja. Je l' to istina?
Добродошао у наш свет хахаха
Хобит заиста јесте фасцинантна књига. А што се тиче осталих, уколико ти се свиди Господар, а знам да хоће

, Силмарилион. То ти је књига о настанку света у којем се одвија радња Хобита и Господара. Доста је другачија од претходно споменутих и доста је напорнија за читање (многи су почињали да је читају и убрзо одустајали) па захтева да већ будеш у том "свету" како би могао да спојиш ствари и разумеш шта се дешава. Јер Силмарилион веома личи на неку енциклопедију, превише информација, које је тешко попамтити.
Након тога уколико будеш желео још да загазиш у Толкинов свет, имаш Недовршене приче и Деца Хуринова. То су чини ми се све преведене али можда грешим. Е сад уколико баш постанеш загрижен фан Толкина имаш још доста књига на енглеском али то је већ, по мени, за залуђенике (не зато што су на енглеском него због тога какве су књиге саме по себи, само набацани
делови прича често контрадикторни).
Велики проблем јесте што је Професор (Толкин) започињао превише ствари а слабо шта је завршавао. Човек је измислио комплетне језике(!!) и не само то, него комплетан универзум до најситнијих детаља. Од настанка света па редом по Добима шта се дешавало. У потпуности га разумем. Као веома интелигентом човеку, имао је проблема да контролише огроман број мисли, и брзином муња у громовитим облацима, догађаји, дијалози, песме, пејзажи и многе друге ствари лете му кроз главу а сви знамо да рука јако споро прати мозак у таквим ситуацијама. Па тако захваљујући његовом сину, који је заокруживао његова дела, имамо и мало више од Хобита и Господара. Али то није ни близу онога што бисмо имали да је имао прилику да заврши започето.
Иначе једна информација уколико те занима. Хобита је написао за своју децу и само ја на наговор његовог студента (

) одлучио да изда књигу за ширу публику. А што се тиче Господара, док је лежао у болници, након болести и шока које је доживео у рововима, гледајући пријатеље како умиру, смишљао је ту фантастичну трилогију. И нажалост није доживео да касније види колики успех су његове књиге оствариле.
Извини сад, можда те све ово смара али ето, морадох да напишем.
Тако да, што би рекли, о том потом. У сваком случају крени полако да читаш и пробај да уживаш у величанственом свету који је Толкин створио за нас и тиме започео читав жанр величанствених серијала.