Tito

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
monti7-krstas:
Bravo majstore odkud si zna da je harmonikaš u Kumrovec slikan? Samo reci da je on u temi već postiran :-(

"OZNA sve dozna" ;-)

monti7-krstas:
p.s.

Gleda sam onu stranu. Elokventna dokumentacija. Beskrajna priča al sve na engleski pa ide malo sporije. Samo Business-znanje :-(

To za tebe nije problem, ima i pesama, ja se odmah najezim, kao ono "Crnogorci udarise da ne bude turski vise..." ;-)

lilyl:
Ma, odoh ja da se tusiram...A to da ste se samnom druzili....Daj jos jedan buket, a moze i bidermajer, pa da to lepo zavrsimo...

Jel moze i od mene?

Von_Herzen.jpg

BG5:
Prva medjunarodna deklaracija o ljudskim pravima u istoriji je stvorena 1948 godine.Hocu da kazem da kada govorimo o demokratji mora se uzeti kontekst vremena.Ono sto je bilo prihvatljivo pre Drugog svetskog rata nije bilo prihvatljivo posle.
Eto vidiš. Na osnovu čega tvrdiš da bi kraljevina posle obavezno bila baš demokratska?
Stalno upoređuješ naš mogući hipotetički razvoj sa uređenim parlamentarnim demokratijama duge tradicije. Mi to nismo bili ni pre Tita, ni posle, a nismo baš ni sad, 27 godina posle njegove smrti.
BG5:
Broze najvaznije tekovine su antidemokratski sistem i socijalizam. Milosevic je sacuvao i jedno i drugo.
Nije. Uveo je višestranački sistem, započeo privatizaciju, pogazio bratstvo i jedinstvo i prvi prekršio Brozov ustav.
BG5:
U demokratskim drzavama glavni cilj tajne policije je bezbednost gradjana a u Brozovoj i Milosevicevoj drzavi glavni cilj OZNE,UDBE i DB je bilo ocuvanje diktatorskog rezima.
Složili smo se da Brozov i Miloševićev režim nisu bili demokratski. Jedino što ja tvrdim da nije bio ni kraljev, a nisam razumeo tvoj stav.

BG5:
Pa Encyclopædia Britannica ne kaze da je Broz stvorio uslove za razaranje stvaranjem Jugoslavije.Evo sta kaze EB:

"Instead of allowing the process of democratization to establish its own limits, he constantly upset the work of reformers while failing to satisfy their adversaries. He created a federal state, yet he constantly fretted over the pitfalls of decentralization. He knew that the Serbs, Croats, Slovenes, and others could not be integrated within some new supranation, nor would they willingly accept the hegemony of any of their number; yet his supranational Yugoslavism frequently smacked of unitarism. He promoted self-management but never gave up on the party's monopoly of power. He permitted broad freedoms in science, art, and culture that were unheard of in the Soviet bloc, but he kept excoriating the West. He preached peaceful coexistence but built an army that, in 1991, delivered the coup de grâce to the dying Yugoslav state. At his death, the state treasury was empty and political opportunists unchecked. He died too late for constructive change, too early to prevent chaos."

http://www.britannica.com/eb/article-7304/Josip-Broz-Tito

Milosevic je najveci direktni krivac za za krvavi raspad SFRJ. Ali rat se ne bi desio da nije bilo uslova koje je stvorio Broz.
Ne bi se desio ni da kralj nije stvorio Jugoslaviju. Što se tiče britanskog teksta, može se tumačiti na više načina. Rekoh već da naravno jesu stvoreni neki uslovi, ali niko nas posle nije terao da to i koristimo. Trebali smo više paziti. Na kraju teksta se i kaže da je umro prerano da spreči haos. Znači, nije mogao da spreči. Mogli su oni posle njega, ali nisu hteli. Odgovornost je na njima.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back