Tijana Katić dobitnica Nagrade Miroslav Josić Višnjić

Baudrillard

Zaslužan član
Moderator
Poruka
129.769
Žiri za dodelu nagrade „Miroslav Josić Višnjić“, koji je radio u sastavu: Slađana Ilić, Dragan Babić i Mileta Aćimović Ivkov (predsednik žirija), doneo je odluku da nagradi pripovednu knjigu Tijane Katić Hod po ivici kruga (Narodna biblioteka „Jovan Popović“, Kikinda, Partizanska knjiga, Kikinda, 2023.)

tijana-katic-hod-po-ivici-kruga-naslovna.jpg


U saopštenju stručnog žirija navodi se kako su u tematsku osnovu priča Tijane Katić uvođeni različiti motivi i situacije: od emotivnih i intimističkih do, kulturoloških i socijalnih. Svi su oni situirani u savremenost kroz koju, razvijajući se, prolaze junaci u potrazi sa sopstvenim likom, identitetom.

Služeći se različitim načinima motivacije, od kojih je socijalno- psihološki karakterističan i upečatljiv, i oblikujući pripovedni izraz stilom koji uključuje različite jezičke obrasce Tijana Katić je, onim pričama koje su bliske stvarnosnom i egzistencijalno-kritičkom usmerenju, svoj pripovedni svet delimično približila svetu proze Miroslava Josića Višnjića. Na taj način ona je pokazala kako se, u književnosti, individualni stvaralački pristupi i glasovi dozivaju i saglašavaju u polju životnosti i vrednosti, smatra žiri.

Knjiga Hod po ivici kruga prvobitno je u rukopisu nagrađena književnim priznanjem Đura Đukanov, te je ovo već druga nagrada za zbirku mlade autorke, saopštila je Partizanska knjiga.

sinhro.rs
 

Back
Top