Tihovanje, molitva, mantra, meditacija...

• Začetnik teme Začetnik teme Jasna
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
voliš fenomen života ne sve što ti se dešava u životu...ovo je verovatno samo jedan od mnogih svetova...na ovom svetu patnja je neminovna da bi naučio neke lekcije...lekcija može biti i kako se odnositi prema sinu sa bolešću, kako se odnositi prema svojoj bolesti...verujem da duša bira uz pomoć viših entiteta pre rođenja glavne lekcije koje će imati u životu....a posle života prostudira sa njima u detalje sve bitne misli, osećanja, akcije koje je imao i izvuče pouke...
Mislis da bi volio fenomen zivota da si na mjestu mog rodjaka ?

za mene je Bog sve, sav život...ako volliš život i fenomen života već voliš Boga samo to ne shvataš jer ga pogrešno identifikuješ sa nekim entitetom iz religijskih priča pa misliš da ga ne voliš...pričam o Bogu kakav jedino može da bude kreator svega a ne o bogovima iz religija...
Slažem se. Samo nije potrebno da budeš vernik da bi voleo život. I ateisti to mogu.

ovi iz SSRF(Spiritual Science Research Foundation) predlažu mantranje imena onog Boga kome pripadaš po rođenju i precima...za hrišćane savetuju ponavljanje imena Lord Jesus, za Induse ono božanstvo koje su slavili njihovi preci..to mu za hrišćane praktično dođe Isusova molitva.....uglavnom ponavljanje imena Boga kao katalizator duhovnog rasta i kao sredstvo za odbranu od demona predlažu umesto klasičnih mantri koje kažu mogu biti opasne kad se rade nekontrolisano....e sad za one koji ne veruju ni u jednog Boga oni kažu da se najbolje pokazala mantra Om Namo Bhagavate Vāsudevāya (vidi https://en.wikipedia.org/wiki/Om_Namo_Bhagavate_Vāsudevāya za značenje reči)....

nego ja nešto mislim kad bi mantrao ime Boga, mantrao bi "Bože života, ljubavi i svesnosti"..to su reči koje mi imaju značenje dok mi ovo Om Namo Bhagavate Vāsudevāya ne znači ništa

da ne ulazim sad u to da li je Isus bio Bog i vredi li mantrati njegovo ime

Isusova molitva (Isuse Hriste Sine Božji pomiluj me grešnog) je u suštini mantra koja je odraz žudnje za ličnim spasenjem dakle u osnovi malo egoistična...

a ja bi pre mantrom upućivao ljubav i izražavao zahvalnost Bogu
naprimer idealna mantra bi po meni bila
Bože života, ljubavi i svesnosti, volim te i hvala ti

ja matram samo modovima da banuje vas mantrase

svakoga dana u svakom pogledu, sve vise napredujem

otklonio sam ti dedu levo smetalo, sad cemo da te vidimo:

jel ti stvarno verujes u mantranje, ili nas lozis?

zar nije mantra za ove sa niskim iq koji ne znaju nista bez formule, obrasca?
Isusova molitva ti je isto mantra...
meni malo glupo da ponavljam iste reči do besvesti...mislim da to zaglupljuje osim možda ako reči imaju neki viši smisao koji budi u čoveku nešto pozitivno....zato kažem gore kad bi mantrao to bi bilo
Bože života, ljubavi i svesnosti volim te i hvala ti...

Isusova molitva ti je isto mantra...
ne, nego ti mantras, voleo bi da je mantra jer nize kazes da mantre zaglupljuju, a tako mislis i o hrisacanstvu generalno
meni malo glupo da ponavljam iste reči do besvesti...mislim da to zaglupljuje osim možda ako reči imaju neki viši smisao koji budi u čoveku nešto pozitivno....zato kažem gore kad bi mantrao to bi bilo
Bože života, ljubavi i svesnosti volim te i hvala ti...
pa, cekaj, jel mantra zaglupljuje ili ne? jel ima visi smisao, ili zaglupljuje, odluci se.
evo kako ovi iz SSRF
i'll skip it

ne, nego ti mantras, voleo bi da je mantra jer nize kazes da mantre zaglupljuju, a tako mislis i o hrisacanstvu generalno

pa, cekaj, jel mantra zaglupljuje ili ne? odluci se.
pa vidi..ja mislim da mantranje kao i ponavljanje afirmacija generalno zaglupljuje...kao i ruminacija...ponavljanjem bilo čega ti stvaraš staze u džungli koja je mozak i onda mozak ide lakše tim stazama što ne doprinosi originalnom i korisnom razmišljanju..

e sad ovi iz SSRF tvrde da mantranje imena Boga u kog veruješ pomaže da se čistiš od demona i približiš energiji Boga čije ime mantraš odnosno da oživiš njegovu energiju u sebi....u svojoj podsvesti...Isusovom molitvom na primer ti stalno držiš Isusa u svesti i on polako preovlada u tebi

to ima nekog smisla za razliku od mantranja tajnih reči čije značenje ne znaš što je praksa u mnogim istočnjačkim sektama....
ja pošto nisam uveren da je Isus Bog ne mogu da probam da mantram Isusovu molitvu nego moram da smislim svoju koja će predstavljati Boga u kakvog ja verujem
zato sam definisao mantru "Bože života, ljubavi i svesnosti volim te i hvala ti"
E sad da li ću da počnem da to mantram ne znam...videću možda probam

Poslednja izmena:
to ima nekog smisla za razliku od mantranja tajnih reči
eto vidis, kao i ono govorenje jezicima, nema svrhe ako niko ne razume
ovi iz SSRF tvrde da mantranje imena Boga u kog veruješ pomaže da se čistiš od demona
zaista mislis da opsednut demonima zna kome se moli? da ne lazu mozda ti iz SSRF da bi te prevarili da je u tebi demon?
mozda zaglupis
pa vidi..ja mislim da mantranje kao i ponavljanje afirmacija generalno zaglupljuje...
zasto bi onda to probao? hoces da nam javis ako potvrdis da zaglupljuje?

eto vidis, kao i ono govorenje jezicima, nema svrhe ako niko ne razume
zaista mislis da opsednut demonima zna kome se moli? da ne lazu mozda ti iz SSRF da bi te prevarili da je u tebi demon?
mozda zaglupis
zasto bi onda to probao? hoces da nam javis ako potvrdis da zaglupljuje?
probaću pa ću da javim dal zaglupljuje ili pomaže...nego ne mogu da mantram po ceo dan ko ovi mantra narkomani nego ponekad kad mi dođe inspiracija da se obratim Bogu....

da steknem više ljubavi i mudrosti, da postanem bolji čovek, da se negde na kraju procesa sjedinim sa Bogom i imam pristup znanjima o ljudima i svetu...ima mnogo benefita ako oživljavaš Boga u sebi...mane ti otpadaju same od sebe a vrline se umnožavaju...

vredi probati...
Vredi učiniti. Nemoj probati. Probaš da li će uspeti ili neće i u startu
si krenuo podeljen. Čak i kada kreneš sa punim poverenjem, po putu
ćeš nailaziti na blokade. Um će smišljati hiljadu i jedan razlog da
odustaneš. Obećaj sebi da barem godinu dana nećeš odustati i da
ćeš tek onda sagledati rezultate.

pa vidi..ja mislim da mantranje kao i ponavljanje afirmacija generalno zaglupljuje...kao i ruminacija...ponavljanjem bilo čega ti stvaraš staze u džungli koja je mozak i onda mozak ide lakše tim stazama što ne doprinosi originalnom i korisnom razmišljanju..

e sad ovi iz SSRF tvrde da mantranje imena Boga u kog veruješ pomaže da se čistiš od demona i približiš energiji Boga čije ime mantraš odnosno da oživiš njegovu energiju u sebi....u svojoj podsvesti...Isusovom molitvom na primer ti stalno držiš Isusa u svesti i on polako preovlada u tebi

to ima nekog smisla za razliku od mantranja tajnih reči čije značenje ne znaš što je praksa u mnogim istočnjačkim sektama....
ja pošto nisam uveren da je Isus Bog ne mogu da probam da mantram Isusovu molitvu nego moram da smislim svoju koja će predstavljati Boga u kakvog ja verujem
zato sam definisao mantru "Bože života, ljubavi i svesnosti volim te i hvala ti"
menjam mantru u "Bože Izvore Svesnosti, Života i Ljubavi" a posle toga ide kratka molitva jer nisam ubeđen da samo mantranje ima svrhe...zamislite kako je Bogu da ga neko non stop zove po imenu a ne kaže mu šta želi....dodao sam ovo "Izvore" da se ne bi neki demon proglasio za Boga svesnosti, života i ljubavi...takođe sam promenio redosled atributa Boga...svesnost je mislim došla prva, a život posle nje, pa onda ljubav

menjam mantru u "Bože Izvore Svesnosti, Života i Ljubavi" a posle toga ide kratka molitva jer nisam ubeđen da samo mantranje ima svrhe...zamislite kako je Bogu da ga neko non stop zove po imenu a ne kaže mu šta želi....dodao sam ovo "Izvore" da se ne bi neki demon proglasio za Boga svesnosti, života i ljubavi...takođe sam promenio redosled atributa Boga...svesnost je mislim došla prva, a život posle nje, pa onda ljubav
Šta fali molitvi ''Gospode Isuse Hriste, pomiluj me grešnog'' Jel on nije Gospod ili
ti nisi grešan?

Šta fali molitvi
ti pod br. 1 uopste nisi fer, od samog naslova, a pod br. 2 covek je rekao da 'oce da mantra, a ne da se moli, i ti si ga podgovarala da mantra
Šta želiš da postigneš? U čemu da ti mantra pomogne?
sta je sada problem, zasto da se moli ako ste se dogovorili da ce da mantra, samo sam ja mislio da nece bas da mantra godinu dana da bi imalo efekta?
Obećaj sebi da barem godinu dana nećeš odustati

Šta fali molitvi ''Gospode Isuse Hriste, pomiluj me grešnog'' Jel on nije Gospod ili
ti nisi grešan?
nisam uveren da je on Gospod....pogledaj teme koje sam otvarao pa ćeš naći niz stvari zbog kojih mi je sumnjiv...kad se moliš Izvoru svesnosti, života i ljubavi nema sumnje da se moliš pravom Bogu a ne nekom nižem ili izmišljenom ili nabeđenom božanstvu....

drugo ne mislim da je presudno da su ljudi grešni i da molitva Bogu treba da služi da se dobije oproštenje grehova... to svodi veru na kukumavčenje da ti Bog da nekakav večni život koji verovatno ionako imaš i bez tog unižavanja da si ne znam koliko grešan...ceo taj koncept greha je navlakuša da imaš grižu savesti na koju će se kačiti demoni a onda crkva da bude kao spasioc tako što će kroz ispovest da ti uklanja redovno grižu savesti.koju ti je sama stvorila ubeđujući te da si grešan ako ni zbog čega drugog onda zbog praroditeljskog greha..
...a to sve nije poenta vere za mene...vera treba da ti pomogne da budeš bolji i da živiš bolje...da sklopiš uzajamno korisno prijateljstvo ili savez sa Bogom...molitva treba da odražava i zahvalnost fenomenu života što ti je dao priliku da živiš...

nisam uveren da je on Gospod....pogledaj teme koje sam otvarao pa ćeš naći niz stvari zbog kojih mi je sumnjiv...kad se moliš Izvoru svesnosti, života i ljubavi nema sumnje da se moliš pravom Bogu a ne nekom nižem ili izmišljenom ili nabeđenom božanstvu....

drugo ne mislim da je presudno da su ljudi grešni i da molitva Bogu treba da služi da se dobije oproštenje grehova... to svodi veru na kukumavčenje da ti Bog da nekakav večni život koji verovatno ionako imaš i bez tog unižavanja da si ne znam koliko grešan...ceo taj koncept greha je navlakuša da imaš grižu savesti na koju će se kačiti demoni a onda crkva da bude kao spasioc tako što će kroz ispovest da ti uklanja redovno grižu savesti.koju ti je sama stvorila ubeđujući te da si grešan ako ni zbog čega drugog onda zbog praroditeljskog greha..
...a to sve nije poenta vere za mene...vera treba da ti pomogne da budeš bolji i da živiš bolje...da sklopiš uzajamno korisno prijateljstvo ili savez sa Bogom...molitva treba da odražava i zahvalnost fenomenu života što ti je dao priliku da živiš...
Iz onog komentarisanja jevanđelja po Tomi, stekla sam utisak da veruješ
u Isusa Hirsta. Ne pratim ja baš sve teme. Ali dobro.. U šta god da veruješ,
jako je važno da nađeš praksu, duhovnu školu, nešto u šta ćeš imati
potpuno poverenje. Nemoj da se zavaravaš da možeš sam.

To što ponavljaš ne mora imati nikakvo značenje i smisao, ali je dobro da
nema značenje koje ti je odbojno. Poenta i nije u tome da ti nešto izmoliš
nego da vežeš brbljajući i prosuđujući deo uma za ponavljanje molitve.

Iz onog komentarisanja jevanđelja po Tomi, stekla sam utisak da veruješ
u Isusa Hirsta. Ne pratim ja baš sve teme. Ali dobro.. U šta god da veruješ,
jako je važno da nađeš praksu, duhovnu školu, nešto u šta ćeš imati
potpuno poverenje. Nemoj da se zavaravaš da možeš sam.

To što ponavljaš ne mora imati nikakvo značenje i smisao, ali je dobro da
nema značenje koje ti je odbojno. Poenta i nije u tome da ti nešto izmoliš
nego da vežeš brbljajući i prosuđujući deo uma za ponavljanje molitve.
ne sviđa mi se Isus iz zvaničnih jevanđelja, onaj iz Tominog je prihvatljiv ali on i ne pretenduje da je jedinorodni Božji sin i Bog...iz Tominog jevanđelja se čak implicitno da zaključiti da je svako prerušeni Bog tj. da svako može da postane Bog ako živi i razmišlja kao on......

ne sviđa mi se Isus iz zvaničnih jevanđelja, onaj iz Tominog je prihvatljiv ali on i ne pretenduje da je jedinorodni Božji sin i Bog...iz Tominog jevanđelja se čak implicitno da zaključiti da je svako prerušeni Bog tj. da svako može da postane Bog ako živi i razmišlja kao on......
Gusenica nije leptir. Ima samo potencijal za preobražaj. Kod nas se
preobražaj ne dešava spontano, prirodnim putem, već je potrebno uložiti
napor. Bez duhovnih praksi ništa.
Pa tako, izaberi nešto što ti ne izaziva sumnju već radoznalost i kreni. :heart:

Gusenica nije leptir. Ima samo potencijal za preobražaj. Kod nas se
preobražaj ne dešava spontano, prirodnim putem, već je potrebno uložiti
napor. Bez duhovnih praksi ništa.
Pa tako, izaberi nešto što ti ne izaziva sumnju već radoznalost i kreni. :heart:
ja volim da sam nalazim put...ne verujem u postojeće prakse....mislim da je verovatno đavo napravio milion pravaca duhovnosti i religija da bi nam skrenuo misli od nalaženja pravog puta duhovnosti...to ti je kao sa političkim partijama...kao ti biraš ovo ili ono, a sve što ti nude kontroliše ista ruka...

Back