Тешка реч 'извини'

S moje tacke gledista sve je to povezano- ako lakse prihvatamo druge i njihove mane- lakse prihvatamo svoje;
ako imamo snage da se izvinimo drugima zbog nasih gresaka- lakse cemo se izviniti samima sebi ili oprostiti zbog nekih gresaka ili prihvatiti svoju nesavrsenost i cinjenicu da nekad pravimo greske.
Slično razmišljam, sve to ima utjecaja jedno na drugo. Prihvatimo li sebe, lakše ide i s drugima oko nas.

Mnogo lakše opraštam drugima nego sebi.
Da li me to čini gorom osobom?
Naravno da ne.
Čak bih rekla da smo sami sebi najveći izazov.

“Ne krivi ljude, krivi sistem.”
Ovo je jedna od osnova tzv “sistemskog razisljanja”, svaki sistem radi onako kako je “dizajniran”, a na ljude i kao individue treba gledati kao na sistem- i sam ljudski mozak i sama osoba je vrlo kompleksan sistem,
tako da svako od nas kad ima neku vrlinu ili manu- to je deo sistema koji je “dizajniran” i genetski i uticajem porodice, okoline, drustva, iskustva i raznim stvarima- ukljucujuci ishranom, kvalitetom sna i raznim bioloskim faktorima- tako da je zapravo biti besan ili kritican na sebe i druge zapravo iracionalno isto kao sto je iracionalno ljutiti se na ves masinu ili kompjuter kad ne radi kako bi trebao;
naravno svi to radimo- no u sustini to je besmisleno,
vec treba razumeti sistem, istraziti uzrocnike i onda pokusati razresiti problem- sto je retko kada lako i jednostavno- upravo zbog konpleksnosti.

i sam ljudski mozak i sama osoba je vrlo kompleksan sistem,
tako da svako od nas kad ima neku vrlinu ili manu- to je deo sistema koji je “dizajniran” i genetski i uticajem porodice, okoline, drustva, iskustva i raznim stvarima-
Sve navedeno utiče na formiranje ličnosti i načina razmišljanja, tačno.
Sebe dobro poznajem, ne mogu uvek biti sigurna gde grešim ali nakon preispitivanja, dolazim do zaključka. Možda sam mogla izbeći tu grešku, zato teško opraštam sebi.
U tuđe motive i slabosti ne mogu da imam dobar uvid. Ne znam šta je nekoga navelo da bude skot. Nesreća. Usamljenost. Trauma. Svako ima svoje razloge.
Ovo se odnosi na životne situacije i komunikaciju sa ljudima.
Ekstremi se ne opraštaju nikome.

Back