Tepisi

Povedena jednom situaciom od pre sat vremena otvaram ovu temu.
Nemam ni jedan tepih u stanu a nesto se mislim da pribavim neki .
Odem malopre sa drugaricom do eurosalona da vidim sta tamo ima i desava se sledeca stituacija :

Dolazimo u deo sa tepisima , ja odmah vidim jedan koji mi se jako uklapa, i cena mi odgovara , pise Indiski vuneni tepisi. Objasnjavam prodavcu da imam kuce i pitam kakav je za odrzavanje?

Kaze cika :znate sta, nemojte da ga usisavate prva 3 meseca
Ja : :eek: zasto
On: pa linjace se
Ja : ko tepih ili kuce ? :dontunderstand:
On : tepih :confused:
Ja: pa sta ce mi pored kuceta i tepih koji se linja?
On : pa to je normalno svaki se linja :roll:
Ja : od kad je to normalno? :dontunderstand:
On : nije to strasno jednostavno uzmite metlicu i njom ga cistite
Ja : Jeli bre prijatelju jel znas ti koji je ovo vek?
On : pa kazem vam da je to normalno
Ja: gde je normalno ?
On: pa uvek se vuneni tepih linja
Ja : dobro i koliko ce on tako?
On: jedno tri meseca, mozda i 6
Ja : da ne usisavam 6 meseci ??' Jel bre cujes ti da ja imam psa ???
On : pa cisticete ga vi samo metlicom
Ja : A posle 6 meseci ?
On: onda nekim slabim usisivacem
JA : sta je to slab usisivac?
On : pa sta znam - slab
Ja : jel moze kirbi?
On : ne nikako
Ja : pa dobro bre koji ce mi takav tepih :dontunderstand:
On : Pa to je vuna znate ...

Izadjem iz eurosalona bez tepiha

I sad ja nisam pametna jel sam ja luda ili je to neka fora ?
I gde vi kupujete tepihe ?
Jel se vasi linjaju ???

:) Tacno je da se tepisi od vune (cak i od svile) linjaju, to moras ukalkulisati ako zelis nesinteticki. Nije tacno da ih ne mozes usisavati (osim ako su sumljivog kvaliteta). Ja imam vise tepiha koji su, sto su stariji, sve lepsi. Uslov je, odrzavanje. Ako posedujes psa koji ce juriti po njemu, izaberi neku sinteticnu varijantu, laki su za odrzavanje.

Morate me nauciti , jer odistinski pojma nemam, sta su to sinteticki ?
I kakvi su ovi cupavi tepisi sto se prodaju po svim mogucim radnjama ?
Od cega su i kako se odrzavaju ?
Ima li neko iskustvo sa njima uopste i da slucajno nema nekoga ko ima psa a da ima cupavi tepih ?

...ja još uvek nemam tepih, ali znam da vuneni neće biti sigurno, kad sam ga
imala linjao se i linjao više se i ne sećam koliko dugo, samo znam da mi je
više bilo dosta svega, uvek je izgledao kao prljav sa onim kuglicama vune i po
njemu i po celoj kući....
...sad imam u planu onaj čupavi videla sam mnogo lepe u Prizrenskoj ulici,
ima jedna mala prodavnica specijalizovana za tepihe, i mnogo su lepi, postoje
dve vrste od neke obične i kuvane sintetike....ovi drugi su lepši, mekši, finiji...
...inače moja ćerka ima taj drugi malo je grublji, i kaže jako lako se održava,
a da naglasim baš nešto ne luduje da se druži sa usisivačem....ona ga baš
preporučuje svima koji pitaju upravo zbog održavanja...ne linja se, ne sleže
se od hodanja po njemu....doduše nema kuče.....

...e da dodam cene su im pristupačnije mnogo od vunenih....

Morate me nauciti , jer odistinski pojma nemam, sta su to sinteticki ?
I kakvi su ovi cupavi tepisi sto se prodaju po svim mogucim radnjama ?
Od cega su i kako se odrzavaju ?
Ima li neko iskustvo sa njima uopste i da slucajno nema nekoga ko ima psa a da ima cupavi tepih ?

Sinteticki tepih- sta tu nije jasno?:dontunderstand: Ima i sintetickih majci
Sve se vise prave sinteticki tepisi:(

...ja još uvek nemam tepih, ali znam da vuneni neće biti sigurno, kad sam ga
imala linjao se i linjao više se i ne sećam koliko dugo, samo znam da mi je
više bilo dosta svega, uvek je izgledao kao prljav sa onim kuglicama vune i po
njemu i po celoj kući....
...sad imam u planu onaj čupavi videla sam mnogo lepe u Prizrenskoj ulici,
ima jedna mala prodavnica specijalizovana za tepihe, i mnogo su lepi, postoje
dve vrste od neke obične i kuvane sintetike....ovi drugi su lepši, mekši, finiji...
...inače moja ćerka ima taj drugi malo je grublji, i kaže jako lako se održava,
a da naglasim baš nešto ne luduje da se druži sa usisivačem....ona ga baš
preporučuje svima koji pitaju upravo zbog održavanja...ne linja se, ne sleže
se od hodanja po njemu....doduše nema kuče.....

...e da dodam cene su im pristupačnije mnogo od vunenih....

E sad imate onaj cupavi cupavi, sto je mozda i kako kazete da se linja al ima i onaj kratko podsisan isto od vune i super je.

Normalno da su cene pristupacnije sintetickih kad su manje kvalitetni od vunenih, :confused:

E sad imate onaj cupavi cupavi, sto je mozda i kako kazete da se linja al ima i onaj kratko podsisan isto od vune i super je.

Normalno da su cene pristupacnije sintetickih kad su manje kvalitetni od vunenih, :confused:

....ja rekoh da se taj čupavi ne linja i da postoje dve vrste od obične sintetike
i kuvane....
....linjaju se samo vuneni....
....to što su manje kvalitetniji znamo svi, ali su lakši za održavanje, a po meni je
tepih nešto što vremenom poželiš da zameniš, onda bar manje žališ za parama
koje si uložio u njega....

....ja rekoh da se taj čupavi ne linja i da postoje dve vrste od obične sintetike
i kuvane....
....linjaju se samo vuneni....
....to što su manje kvalitetniji znamo svi, ali su lakši za održavanje, a po meni je
tepih nešto što vremenom poželiš da zameniš, onda bar manje žališ za parama
koje si uložio u njega....

A ja sam rekla da se oni "podsisani" ne linjaju, bar ja imam takvo iskustvo:) zadovoljna sam vunenim tepisima.

Ne volim vunene tepihe bas zbog tih maca koje ostavljaju prvih par godina...
Mislim nisam nesto ljubitelj tepiha uopste...Tesko nadjem ono sto mi odgovara...Trenutno samo u decijoj imam tepih ...

...rizikujem da me drugarice iz "zaštita sloboda i prava životinja" napljuju ali mora da pitam: voljni smo da kupimo krzneni tepih(čić) no ne znam kakav je za održavanje, dal se linja ili ne...:confused: Dajte ZA i PROTIV...

Ja sam vishe za staze, imam neku od kamilje dlake koju mnogo volim... inache smrt tepisima :mrgreen:
A hocu i da kupim onu celu kozu od krave sa dlakom za dnevnu sobu ali ne znam kako bi se to pokazalo u odrzavanju? Da perem u kadi sa omekshivacem?

Ja sam vishe za staze, imam neku od kamilje dlake koju mnogo volim... inache smrt tepisima :mrgreen:
A hocu i da kupim onu celu kozu od krave sa dlakom za dnevnu sobu ali ne znam kako bi se to pokazalo u odrzavanju? Da perem u kadi sa omekshivacem?

Bolje medveda sa glavom, za ispred kamina. Ko neki sicilijanski mafijaš :mrgreen:

...rizikujem da me drugarice iz "zaštita sloboda i prava životinja" napljuju ali mora da pitam: voljni smo da kupimo krzneni tepih(čić) no ne znam kakav je za održavanje, dal se linja ili ne...:confused: Dajte ZA i PROTIV...

Ja sam imala nekad veci ali upleten ( utkan ) od delova i dosta dobro se i odrzavao i trajaoooo . Nije se linjao ali predpostavljam da je i bio hemijski obradjen za tu namenu jer je kostaooooo .
Medjutim , secam se da je u pocetku imao neki miris ( kozni ) koji mi se za stan bas i nije dopadao .

A u lovackoj kuci moga rodjaka , na patosima se nalaze razne zivuljke jos iz vremena dede-lovca ( nesmem da ti kazem koje da me ne napadnu jos vise ) koje su sigurno stare bar 50 godina i jedino sto su se one sa kracom dlakom istanjile i na nekim mestima gde se bas hoda malo olinjale , ali to su vec zaista stari trofeji .
Ceo stos je u prepariranju . Ako je dobro uradjena onda moze da traje jako dugooooo

Sto se tice odrzavanja , samo istresanje i povremeno prebrisavanje specijalnim samponima za tu svrhu . Nije tesko .
PS za ljubitelje --imam i negujem i zive zivotinje ;)

:lol: A jel ih posle smrti prepariraš? To je sad trend na zapadu ;)
Elem, ako ti se dopada, ne vidim razlog da se kao nešto pravdaš ljubiteljima i da se osećaš da si nešto kao skrivila.... Ili te podbada podsvesno? :zper:

Ich me ne sekira jer je vise trend da su sad kao oni dobri a mi koji volimo kozu i krzno kao losi .Sve ima svoju namenu od pamtiveka pa i koza .:)

Vuneni tepisi su smrt u boji, pogotovu ako su debeli, tj. gusti, ako imaju rese a najpogotovo ako su svetli!
Narocito ako imate ukucane koji ih svako malo flekaju, zato sam i pitala da li bi vuneni tepih mogao da se ofarba i GDE?

Back