Teorije o poreklu Srba

Moze li neko da mi pomogne sa informacijom....

negde sam davno citao da je u nekim arapskim knjigama bilo zapisano da se "ostali sloveni boje Srba"

Da li neko zna ko je autor i o kojoj knjizi je rec?

Ne znam kako su Arapi zavodili Slovene sem kao Rose tj. kako su ih razlikovali znam da su bele Sarmate zvali Roksalinima(Rašanima) :mrgreen: koji su pomagali Dačanima na Karpatima i u Dakiji u borbi protiv Rimljana za vreme Dačanskog ustanka????!!!!!!

Moze li neko da mi pomogne sa informacijom....

negde sam davno citao da je u nekim arapskim knjigama bilo zapisano da se "ostali sloveni boje Srba"

Da li neko zna ko je autor i o kojoj knjizi je rec?

Imas cijeli Bajraktarevicev rad ovdje na mom blogu...

005ozv.jpg

Fehim Bajraktarević, Stari arapski pisci o Srbima i drugim Slovenima, Srpski Književni Glasnik, knj. XXIII, (januar-april) 1928, str. 140-145.

Današnji Srbi su u etničkom smislu mešanci balkanskih , maloazijskih i slovenskih haplogrupa . Kulturološki oni su Sloveni koji su u 7 veku (neke grupe možda neznatno ranije) naselili Balkan i asimilovali većinsko stanovništvo. Naravno taj uticaj je bio obostran . Bilo kako bilo Srbi su na Balkan došli iz praistorije jer nema dokaza da su posedovali pismo , a iako su ga posedovali do sada nije otkriveno ( za Velesovu knjigu je naučno dokazano da je falsifikt). Šta nam onda ostaje , ostaju nam mitovi i jezik koji nedvosmisleno govore da su slovenskog porekla (i mitovi i jezik), šire indoevropskog. U svakom slučaju zbog praktične nemogućnosti nekog detaljnijeg prodiranja u prošlost (jer tumačenje mitova i etnolingvistika imaju svoje granice) mora se priznati da je daleka istorija Slovena i Srba nepoznata. No to je upravo plodno tle za razne šarlatane ili ljude koji su nacionalno iskompleksirani pa te komplekse leče sumanutim idejama o Srbima Vedama , Srbima Mesopotancima , Asircima i šta ti ja znam gde ih sve vide.

Poslednja izmena:
Imas cijeli Bajraktarevicev rad ovdje na mom blogu...

005ozv.jpg

Fehim Bajraktarević, Stari arapski pisci o Srbima i drugim Slovenima, Srpski Književni Glasnik, knj. XXIII, (januar-april) 1928, str. 140-145.

Interesantno i brilijantno kao uvek Tandori!

Što me taj opis podseća na ovaj Nemački!:think:

Surovo pokrštavanje Lužičkih Srba
Helmhold je ostavio svedočenje i o pokorenom plemenu Aboridita-Bodrića:“ Pošto su Bodrići i Bagri bili pokoreni u XII veku, njihov zapovednik Hercog Hajnrih Lav, posvađa se sa danskim kraljem, pa da bi se istom osvetio, dopusti pokorenim Srbima da udare na Dansku, što oni odmah i učine i, za nekoliko dana, opustoše svu zemlju, a sam kralj se sakrije na ostrvima“. Sa zarobljenicima, Nemcima ili Dancima, Srbi su se loše ophodili, piše Helmhold; jedne su mučili, druge ubijali ili prinosili kao žrtve svojim bogovima. Boraveći u gradu LJubenu, kod kneza Tešimira, Helmhold je bio pozvan na gozbu ali,“niko nije mogao jesti, videći muke zarobljenih Nemaca, a osobito sveštenika. Nemci su, pak, zarobljene Srbe davali na otkup srpskim slobodnim plemenima, koje su ovi, otkupljujući ih, puštali da odu, svaki svojoj kući“. S druge strane, hroničar Titmar veli da su Nemci prema Srbima bili mnogo suroviji.

Boraveći kod Pribislava, kneza Bagra i Bodrića, Helmhold će zapisati kneževe reči, vezane za surova pokrštavanja Lužičkih Srba: “Reči su tvoje, o uvaženi svetitelju, reči Boga i one su odista sklone našem spasenju, ali kako ćemo poći tim putem okruženi tolikim bedama i nevoljama?

A, da saznaš našu nevolju, saslušaj me samo trpeljivo. Vidiš, narod među kojim ti boraviš, tvoj je narod, istina je i mi ti našu nesreću možemo slobodno otkriti, jer je i tvoja dužnost da nam pomogneš. Velikaši Nemci tako nas ugnjetavaju da uz danak i preteško ropstvo, koje je na nama, bolje nam je da svi pomremo nego da ovako živimo. Evo samo ove godine, naš mali, ovaj komadić zemlje, platio je 1000 maraka Hercogu, a grafu pokraj toga, još toliko, pa opet nisu zadovoljni, nego svaki dan ištu i otimaju od nas, mučeći nas. Kada ćemo da mislimo o veri, kako i gde da podižemo crkve, kad nam svaki dan je biti gotovi da begamo, pa da bar imamo kuda i to bi dobro bilo.

PREZIR NEMAČKIH NASRTAJA

Helmhold, u svojoj Chronicum Sclavorum (XII vek), piše o plemenu Bagra, koje je u Danskoj bilo izloženo desetkovanju od strane Germana: „Danska je okružena raznim „izgibotinama“ i ostrvima u kojima se kriju Srbi, pa iz tih zaseda napadaju na sve i ubijaju sve. Razboji i njihove neprestane vojne sa Nemcima tako su svakidašnje i velike, da sve nemačke države strepe od njih, pa kad vojska nemačka navali na ove hrabre borce, oni sakriju u jame žito, zlato i srebro, a žene u šume, pa pobeđeni, neprijatelju ništa ne ostave...“

Da pređemo na Travnu reku, tamo je takva, ista napast, da idemo na Penu reku, tamo tako isto. Pa, šta nam ostaje drugo do, bežeći sa zemlje, ići na more i tamo hajdukovati? Zar je naša krivica što smo silom isterani iz našeg otačastva Nemcima i što smo morali pobeći na more; isto tako, ubijamo i pljačkamo Nemce i Dance pošto smo zatvorili more. Zar to nije krivica naših vladara?“ Pribislav je dodao da će Lužičani primiti hrišćanstvo tek kad se, u pravima, izjednače sa Nemcima.

Današnji Srbi su u etničkom smislu mešanci balkanskih , maloazijskih i slovenskih haplogrupa . Kulturološki oni su Sloveni koji su u 7 veku (neke grupe možda neznatno ranije) naselili Balkan i asimilovali većinsko stanovništvo. Naravno taj uticaj je bio obostran .

Hajde da idemo tvojom logikom dokaze da su tada došli imamo samo od Porfirogenita koji ne spominje nikakve većinske stanovnike već krajevi opustošeni Avarima gotovo prazni priče o asaimilovanom većinskom stanovništvu su hipoteze etnologa jednako nepouzdane ili bez dokaza kao i one koje govore o vedkim Srbima ili Srbima sa Ninla ili Obale Slonovače takođe teze , predpostavke lična mišljenja bez dokaza!
Što takođe osporava istovetnost jezika koji bi se pod takvim okolnostima stapanja sa većinskim stanovništvom ne bi zadržao isti kao kod Srba ,Hrvata i Bosanaca već bi imali varijabilnost između njih kao i kod Slovenačkog Makedonskog ili Bugarskog jer su nam sloveni maloruskog porekla navodno bili tu sa Avarima pa bi rezultati takve asimilacije dali sasvim različie jezike bliže Makedonskom i Bugarskom nego današnjem Srpsko-Hrvatskom!

Bilo kako bilo Srbi su na Balkan došli iz praistorije jer nema dokaza da su posedovali pismo , a iako su ga posedovali do sada nije otkriveno ( za Velesovu knjigu je naučno dokazano da je falsifikt). Šta nam onda ostaje , ostaju nam mitovi i jezik koji nedvosmisleno govore da su slovenskog porekla (i mitovi i jezik), šire indoevropskog.

Pa šta ako nisu imali pismo , da li su ti Arijevci koje spominješ imali pismo ili su lostavili usmeno predanje Veda koje su Indusi zapisali....!
Uff penali najstrašniji Nordijsko Germanski Srbi i Hrvati prema Porfirogenitu dolaze kao oružana formacija sa konjicom i pešadijom , štitovima i Alanskim kopljima dakle formacija germanskog tipa , sposobna da se bori sa Avarima koji su bili jedna od najvećih sila u Evropi u to vreme a da je sam Car Iraklije koji je doveo ili naselio Srbe i Hrvate tek svojom reformom carstva ukinuo danak Avarima koji Vizantija dugo plaćala!
Dakle to 7 vek u 10 veku pod Arhontom Časlavom imaš Srbiju daleko veću od Nemanjićke o kakvoj praistoriji govoriš?

Veselova knjiga je falsifikat! Ne ostaje sve ono što sam napisao doduše u šali ali imam kakve takve dokaze i objašnjenja za svaku tvrdnju koju sam izneo e sad što se sprdam to je zato što tako volim!

"Ja da vam kazem, ja da vam kazem
Sve u finu materinu, vas san je ukakan, vas dan dosadan
Bas me briga svakako, sve vam mogu reci mirno
mene niko i onako ne uzima za ozbiljno":lol:

U svakom slučaju zbog praktične nemogućnosti nekog detaljnijeg prodiranja u prošlost (jer tumačenje mitova i etnolingvistika imaju svoje granice) mora se priznati da je daleka istorija Slovena i Srba nepoznata. No to je upravo plodno tle za razne šarlatane ili ljude koji su nacionalno iskompleksirani pa te komplekse leče sumanutim idejama o Srbima Vedama , Srbima Mesopotancima , Asircima i šta ti ja znam gde ih sve vide.

Naravno da ima svoje granice ali to nije 7 vek pošto znamo da imamo ime Sarmatsko a gle čuda o njima se zna po nešto , o imenu Srba se slažu i pobornici škole Beč , Berlin , Jereček , Šafarik ja to nisam izmislio.

Vedski deo je jasan ko dan svi indoevropljani imaju vedski pantenon ili kult bogova što ih takođe čini indoevropljanima o Srbima ili Vendima ili Indima su priče nastale od Germana samih koji su ih zatekli Rimljana koji ih registruju na ggranicama carstva neki moderni istoričari su to doveli sa Indi ili Windi narod iz Indije.
Da se nauka kaže Veda kod Lužičana i Slovenaca to ja nisam izmislio a to da smo indoevropljani , indoevropljani smo kao i mnogi narodi Evrope.

Deder šta znači termin Indoevropljani?
"Oni koji su došli sa Karpata na Ilirik"
Jel‚tako?

Ono sa Asircima i Mesopotamcima nema blage veze sa životom ja to nisam spominjao uopšte osim možda Irana ili podkavkazja gde gde ima pisanih tragova koje ja nisam izmislio.

narod Serboi bili sarmatsko (iransko) pleme koje je živelo u istočnoj Evropi (Sarmatia Asiatica), severno od Kavkaza. Prvi pisani pomeni "sarmatskih Srba" se mogu naći u 1. veku (69. godine), u delu Plinija Cecilija Sekundusa "Poznavanje prirode", i to u latinizovanom obliku - Serbi. Ovi "Serbi" su tu zabeleženi kao narod koji živi u Azijskoj Sarmatiji, severno od Kavkaza, pa se iz toga može pretpostaviti da su bili sarmatsko (iransko) pleme.
Posle Plinija, narod "Serbi" pominju i Tacit, Ptolomej, Prokopije, Jordanes, Vibijus, Ajnhard.

Poslednja izmena:
Da krenem redom , ceo moj post bio je posvećen prvom postu i postavljaču teme , uopšteno bio je posvećen novoromantičarskoj manitosti (Dertić, O.L.Pjanović, Jović, Jarčvić itd.) , a ne tvom pisanju jer ja i ne znam šta si ti pisao.
Hajde da idemo tvojom logikom dokaze da su tada došli imamo samo od Porfirogenita koji ne spominje nikakve većinske stanovnike već krajevi opustošeni Avarima gotovo prazni priče o asaimilovanom većinskom stanovništvu su hipoteze etnologa jednako nepouzdane ili bez dokaza kao i one koje govore o vedkim Srbima ili Srbima sa Ninla ili Obale Slonovače takođe teze , predpostavke lična mišljenja bez dokaza!
U vezi većinskog stanovništva. To da je slovenski element kod Srba manjinski pokazuju najnovija genetska istraživanja što me je i navelo da zaključim o asimilaciji manjine nad većinom (istina na današnji sastav haplogrupa u Srba može da utiče i kasniji period ali vrlo ograničeno). Međutim primedba je opravdana jer takozvana dinaroidna haplogrupa (12a2) koja se u davnoj praistoriji raštrkala po Evropi i šire pomešala se sa Slovenima mnogo ranije , tako da je sasvim moguće da je Porfirogenit bar donekle u pravu i da je Balkan bio polupust (iako u to sumljam zbog prisustva drugih "starosedlačkih" Balkanskih haplogrupa kod današnjih Srba) Bilo kako bilo , ostaje nam da verujemo ili ne verujmo Porfirogenitu u vezi naseljenosti Balkana jer teško da ćemo ikada saznati iz nekog relevantnog izvora a i drugi načini saznanja nam ne daju odgovor.
Što takođe osporava istovetnost jezika koji bi se pod takvim okolnostima stapanja sa većinskim stanovništvom ne bi zadržao isti kao kod Srba ,Hrvata i Bosanaca već bi imali varijabilnost između njih kao i kod Slovenačkog Makedonskog ili Bugarskog jer su nam sloveni maloruskog porekla navodno bili tu sa Avarima pa bi rezultati takve asimilacije dali sasvim različie jezike bliže Makedonskom i Bugarskom nego današnjem Srpsko-Hrvatskom!
Nije mi baš najjasnije šta si ovim hteo da kažeš, mi danas imamo toliko naroda (danas nacija) gde su manjinske kulture nametnule svoj jezik a gde nepostoje velike varijacije , recimo Turska , Mađarska , u Južnoj Americi mnoge države gde su Španci nametnuli svoj jezik. A u vezi bugarskog i makedonskog , Bugari su na Balkan došli nešto kasnije.
Pa šta ako nisu imali pismo , da li su ti Arijevci koje spominješ imali pismo ili su lostavili usmeno predanje Veda koje su Indusi zapisali....!
Uff penali najstrašniji Nordijsko Germanski Srbi i Hrvati prema Porfirogenitu dolaze kao oružana formacija sa konjicom i pešadijom , štitovima i Alanskim kopljima dakle formacija germanskog tipa , sposobna da se bori sa Avarima koji su bili jedna od najvećih sila u Evropi u to vreme a da je sam Car Iraklije koji je doveo ili naselio Srbe i Hrvate tek svojom reformom carstva ukinuo danak Avarima koji Vizantija dugo plaćala!
Dakle to 7 vek u 10 veku pod Arhontom Časlavom imaš Srbiju daleko veću od Nemanjićke o kakvoj praistoriji govoriš?
Sem prve rečenice ne razumem kakve veze sve ostalo ima sa mojim postom.

Naravno da ima svoje granice ali to nije 7 vek pošto znamo da imamo ime Sarmatsko a gle čuda o njima se zna po nešto , o imenu Srba se slažu i pobornici škole Beč , Berlin , Jereček , Šafarik ja to nisam izmislio.

Vedski deo je jasan ko dan svi indoevropljani imaju vedski pantenon ili kult bogova što ih takođe čini indoevropljanima o Srbima ili Vendima ili Indima su priče nastale od Germana samih koji su ih zatekli Rimljana koji ih registruju na ggranicama carstva neki moderni istoričari su to doveli sa Indi ili Windi narod iz Indije.
Da se nauka kaže Veda kod Lužičana i Slovenaca to ja nisam izmislio a to da smo indoevropljani , indoevropljani smo kao i mnogi narodi Evrope.

Deder šta znači termin Indoevropljani?
"Oni koji su došli sa Karpata na Ilirik"
Jel‚tako?

Ono sa Asircima i Mesopotamcima nema blage veze sa životom ja to nisam spominjao uopšte osim možda Irana ili podkavkazja gde gde ima pisanih tragova koje ja nisam izmislio.

narod Serboi bili sarmatsko (iransko) pleme koje je živelo u istočnoj Evropi (Sarmatia Asiatica), severno od Kavkaza. Prvi pisani pomeni "sarmatskih Srba" se mogu naći u 1. veku (69. godine), u delu Plinija Cecilija Sekundusa "Poznavanje prirode", i to u latinizovanom obliku - Serbi. Ovi "Serbi" su tu zabeleženi kao narod koji živi u Azijskoj Sarmatiji, severno od Kavkaza, pa se iz toga može pretpostaviti da su bili sarmatsko (iransko) pleme.
Posle Plinija, narod "Serbi" pominju i Tacit, Ptolomej, Prokopije, Jordanes, Vibijus, Ajnhard.
U celom ovom tvom pisanju prisutno je nerazumevanje hermenutike istorijskih izvora . Ti zamišljaš da su stari istoričari , hroničari, pisci , imali sistematizovana imena naroda (plemena , etničkih zajenica) kakvu danas poznaje savremena istorija i da ono što neki stari hroničar naziva Sarmatima to obavezno moraju biti Sarmati koje poznaje savremena istorija. Jedan od primera je Barski letopis (Letopis Popa Dukljanina) , tamo nedvosmisleno piše kako su Balkan naselili Goti, iako danas znamo da to nisu bili Goti već Sloveni. Ovakvih primera je bezbroj. E sad neko ko je neiskusan ili amater, on bukvalno tumači napisana imena naroda identifikujući ih sa onim koja je usvojila današnja nauka. A da ne pišem o mnogim novoromantičarima koji hoće pošto poto da dokažu svoju tezu ignorišući svaku kritičku misao pa se Sirbi , Sorobani , Srabi itd. odmah pretvaraju (identifikuju) u Srbe.
U vezi etimologij reči Srbin . Postoje sijaset teorija o poreklu i značenju ovog imena ; o tome da označava prapostojbinu Sibir , pa to da na baltičkim jezicima znači graničar , pa da na sanskriptu znači slobodan čovek ili junak, sunčev ratnik , eto ovde doznah da je sarmatskog porekla , da ne nabrajam dalje. Naš lingvista Đorđe Božović kaže "Prosto je ime toliko staro, a toliko običnog fonetskoga sklopa, da nam njegovo pravo lingvističko poreklo verovatno nikada i neće biti poznato; možemo samo svašta, manje-više s jednakom verovatnoćom, da pretpostavljamo".
U vezi Veda ; Ne razumem kakve veze imaju Srbi sa Vedama , zapravo kakve veze imaju i Germani sa Vedama. Prosto rečeno sličnosti koj postoje između vedskih spiskova i mitova evropskog dela Indoevropljana (germanskih , slovnskih itd) nisu posledica vedskog porekla evropskih mitova , niti evropski jezici potiču od Sanskripta oni su samo rođaci jer imaju zajedničko poreklo .
Ta priča kako su Vendi zapravo Vede a pošto su Srbi Vendi , što znači da potiču od Veda jeste jedna stupidna izmišljotina Olge Luković Pjanović , zapravo cela ova budalaština , igrarija rečima potiče od nje. Ali o njoj neki drugi put.

Poslednja izmena:
Da krenem redom , ceo moj post bio je posvećen prvom postu i postavljaču teme , uopšteno bio je posvećen novoromantičarskoj manitosti (Dertić, O.L.Pjanović, Jović, Jarčvić itd.) , a ne tvom pisanju jer ja i ne znam šta si ti pisao.

U vezi većinskog stanovništva. To da je slovenski element kod Srba manjinski pokazuju najnovija genetska istraživanja što me je i navelo da zaključim o asimilaciji manjine nad većinom (istina na današnji sastav haplogrupa u Srba može da utiče i kasniji period ali vrlo ograničeno). Međutim primedba je opravdana jer takozvana dinaroidna haplogrupa (12a2) koja se u davnoj praistoriji raštrkala po Evropi i šire pomešala se sa Slovenima mnogo ranije , tako da je sasvim moguće da je Porfirogenit bar donekle u pravu i da je Balkan bio polupust (iako u to sumljam zbog prisustva drugih "starosedlačkih" Balkanskih haplogrupa kod današnjih Srba) Bilo kako bilo , ostaje nam da verujemo ili ne verujmo Porfirogenitu u vezi naseljenosti Balkana jer teško da ćemo ikada saznati iz nekog relevantnog izvora a i drugi načini saznanja nam ne daju odgovor.

Pa možeš potražiti sam i naći mnoge odgovore ako te zanimaju....Kao prvo zašto si tako sigurna da su Srbi Sloveni i kako možeš Slovene razvrštavati po današnjim halpogrupama bez ikakvih arheoloških ili istorijskih smernica migracija ili bilo čega nego konstatovati sadašnje stanje na terenu i to postavljati kao relevantan istorijski dokaz!
Dakle istorija zasnovana na molekularnoj biologiji , zapravo da li je čovek nastao od majmuna?

NOT ALL SARMATIANS
At the same time it was clear to ancient and modern historians thatS arm at and
Sarmatia4 referred to an immense area inhabited by numerous and different nations,
Slavs and others. In the succinct words of one scholar: All Slavs are Sarmatians, but all
Sarmatians are not Slavs.!!!!!!!

opet ispočetka dokle vise!!!!

Nije mi baš najjasnije šta si ovim hteo da kažeš, mi danas imamo toliko naroda (danas nacija) gde su manjinske kulture nametnule svoj jezik a gde nepostoje velike varijacije , recimo Turska , Mađarska , u Južnoj Americi mnoge države gde su Španci nametnuli svoj jezik. A u vezi bugarskog i makedonskog , Bugari su na Balkan došli nešto kasnije.

A da li možemo uporediti dijalekte španskog , potugalskog , baskijskog , katalonskog i njihovih frakcija u meksiku , argentini , čileu brazilu sa južno slovenskim dijalektima?
U slučaju Slovena jedina jezička asimilacija je bila Moravskih Slovena tkz Mađarizacija drugih nije bilo Sloveni su uzimali lična imena Bugara ali ne i jezik Varjaga Rosa ali ne i jezik već su primali asimilaciju ličnog imena i vršili kontra jezičku asimiliciju gotovo na svim primerima sem kod Mađara ali ima i kod njih tih primera!

U celom ovom tvom pisanju prisutno je nerazumevanje hermenutike istorijskih izvora . Ti zamišljaš da su stari istoričari , hroničari, pisci , imali sistematizovana imena naroda (plemena , etničkih zajenica) kakvu danas poznaje savremena istorija i da ono što neki stari hroničar naziva Sarmatima to obavezno moraju biti Sarmati koje poznaje savremena istorija. Jedan od primera je Barski letopis (Letopis Popa Dukljanina) , tamo nedvosmisleno piše kako su Balkan naselili Goti, iako danas znamo da to nisu bili Goti već Sloveni. Ovakvih primera je bezbroj. E sad neko ko je neiskusan ili amater, on bukvalno tumači napisana imena naroda identifikujući ih sa onim koja je usvojila današnja nauka. A da ne pišem o mnogim novoromantičarima koji hoće pošto poto da dokažu svoju tezu ignorišući svaku kritičku misao pa se Sirbi , Sorobani , Srabi itd. odmah pretvaraju (identifikuju) u Srbe.

To nema veze sa mnom!!!!

Ljetopis popa Dukljanina je falsifikat odnosno postojao je u originalnoj formi ali je prepravljen i završen sa određenim ciljem u XIV veku za potrebe jednog feudalca da bi opravdao svoja osvajanja tačnije da bi povratio vlast ovih prostora i stavio ih u službu Rima mi takođe u Beogradu posedujemo prepisku istog autora koja je nastala naknadno na brzinu i sa nedvosmislenim dokazima da je tekst vraćan i prevođen sa latinskog na slovenski a ne obrnuto u tekstu se prepliću stilovi jekavice , ekavice , ikavice kao i očigledna nemogućnost prevođenja pojedinih latinskih reči na odgovarajući način.

A što se tiče Gota da te dopunim : da bili su tu naravno....

Zapadni Goti zvani i Vizigoti su bili varvarsko pleme koje sa istoka došlo na teritorije Zapadnog Rimskog Carstva u Velikoj seobi naroda 375. godine. Oni su delimično naseljavali i teritotije Istočnog rimskog carstva (Vizantije).
Vizigoti se prvi put pojavljuju kao različit narod 268. godine kad su napali Rimsko Carstvo i počeli harati Balkanom. Invazija Vizigota je pomela rimske provincije Panoniju i Ilirikum, a čak su zapretili i Italiji. Ali Vizigoti su u ljeto te godine poraženi kod talijansko-slovenske granice, a onda su potučeni u bici kod Niša septembra 268. U sledeće tri godine vraćeni su preko Dunava u seriji pohoda cara Klaudija II i cara Aurelijana. Ipak zadržali su posede u Dakiji, koju je Aurelijan evakuirao 271. Kad su se naselili u Dakiji Vizigoti prihvataju Arijanizam, u kome se veruje da Isus nije jedan od oblika Boga u Trojstvu, nego da je posebno stvoren i nema božanski epitet. To verovanje je bilo u direktnoj suprotnosti sa pravoslavljem. Iberijski Vizigoti su pripadali arijanizmu do 589., kada ih kralj Recaredo prevodi u katolike.

Goti su ostali u Dakiji do 376., kada jedan od njihovih vođa Frigern moli rimskog cara Valensa da im dozvoli da se nastane na južnoj obali Dunava. Vizigoti su se nadali da će tu naći utočište od Huna, koji nisu raspolagali dobrim mogućnostima da im vojska prelazi tako široku reku. Valensa je to dozvolio, a čak je pomogao Vizigotima da pređu reku. Pored toga je obećao im je hranu i zemlju. Međutim, kad su prešli, zavladala je glad, a Rim nije bio u stanju da im dopremi hranu. Usled toga izbija pobuna, koja se pretvorila u šestogodišnje pljačkanje i uništavanje po celom Balkanu. Došlo je do smrti cara i uništenja cele jedne rimske armije. Bitka kod Hadrijanopolja 378. godine bila je najznačajnija u tom ratu. Car Valens je bio loše obavešten o veličini Gotske armije i upustio se u bitku, u kojoj je car ubijen tokom bitke, a Rimnjani potučeni do nogu. Cela jedna Rimska armija je nestala, a ta vest je šokirala Rimski svet, prisiljavajući prvi put Rimljane da pregovaraju sa varvarima i naseljavaju ih na područje Rimskog Carstva. Time je započeo novi trend, čije su krajnje posledice dovele do pada Zapadnog Rimskog Carstva oko 100 godina kasnije.

U vezi etimologij reči Srbin . Postoje sijaset teorija o poreklu i značenju ovog imena ; o tome da označava prapostojbinu Sibir , pa to da na baltičkim jezicima znači graničar , pa da na sanskriptu znači slobodan čovek ili junak, sunčev ratnik , eto ovde doznah da je sarmatskog porekla , da ne nabrajam dalje. Naš lingvista Đorđe Božović kaže "Prosto je ime toliko staro, a toliko običnog fonetskoga sklopa, da nam njegovo pravo lingvističko poreklo verovatno nikada i neće biti poznato; možemo samo svašta, manje-više s jednakom verovatnoćom, da pretpostavljamo".
U vezi Veda ; Ne razumem kakve veze imaju Srbi sa Vedama , zapravo kakve veze imaju i Germani sa Vedama. Prosto rečeno sličnosti koj postoje između vedskih spiskova i mitova evropskog dela Indoevropljana (germanskih , slovnskih itd) nisu posledica vedskog porekla evropskih mitova , niti evropski jezici potiču od Sanskripta oni su samo rođaci jer imaju zajedničko poreklo .
Ta priča kako su Vendi zapravo Vede a pošto su Srbi Vendi , što znači da potiču od Veda jeste jedna stupidna izmišljotina Olge Luković Pjanović , zapravo cela ova budalaština , igrarija rečima potiče od nje. Ali o njoj neki drugi put.

Konstantin Jereček , Šafarik nisu olga Luković ili ne znam ja ko već priznati autoriteti od 19 veka do danas naravno .

Pa ne znam ja bih za početak pročitao makar jednu istoriju Srba od korice do korice kao i iste izvore koje sam ti naveo kao i Ajnharda koji piše već u 9 veku bojim se da ne razumeš uopšte o čemu pričam.

Ајнхард (775. - 14. март 840.) је писац из IX века познат пре свега по томе што је написао биографију Карла Великог “Vita Caroli Magni”. Дело је написао после смрти Карла Великог. При писању угледао се на Светонијево дело “Биографија Августа” из кога је преписивао читаве реченице. У делу има нетачностим, али је приказ Карлове личности свестран, пластичан и поред панегиричког карактера објективан. Дело је важан историјски извор. У делу се помињу Хрватска и Словенија (Карантанија).

За историју Лудвига Побожног важна су Ајнхардова писма. Написао је и низ мањих дела.
Ајнхард

По смрти Карла Великог, остао је на двору Луја Побожног где се бринуо о образовању његовог сина Лотара. Пред смрт се повукао у манастир????
Jel misliš da sam nepismen? ili treba ti da pročitaš?

Ako ti misliš da istoričari i biografi pišu na kineskom i da mi treba znanje iz genetike da bi to pročitao ok. ja to poštujem!

Pa možeš potražiti sam i naći mnoge odgovore ako te zanimaju....Kao prvo zašto si tako sigurna da su Srbi Sloveni i kako možeš Slovene razvrštavati po današnjim halpogrupama bez ikakvih arheoloških ili istorijskih smernica migracija ili bilo čega nego konstatovati sadašnje stanje na terenu i to postavljati kao relevantan istorijski dokaz!
Dakle istorija zasnovana na molekularnoj biologiji , zapravo da li je čovek nastao od majmuna?
Kao prvo mislim da sam napisao i objasnio da Srbi u etničkom smislu nisu samo Sloveni već mešanci slovenske , maloazijskih i balkanskih haplogrupa. Kulturološki oni pripadaju Slovnima jer priznaćeš jezik nam je blizak jezicima ostalih Slovena, a i ostaci verovanja koji su istražili i opisali etnolozi pripadaju slovenskoj grupi . Svakako kultura je živa stvar pa se svi njeni oblici menjaju i primaju uticaje.
Analiza haplogrupa danas predstavljaju najveći izvor novih saznanja . Današnji razemeštaj stanovništva i analiza sastava haplogrupa umnogom nam otkrivaju tokove migracija a rezltat toga je da mnoge stvari koje nam do pre par godina nisu bile jasne sad su definitivno razjašnjene a i saznali smo neke nove stvari. Naravno genetska istraživanja nisu svemoguća.
To nema veze sa mnom!!!!

Ljetopis popa Dukljanina je falsifikat odnosno postojao je u originalnoj formi ali je prepravljen i završen sa određenim ciljem u XIV veku za potrebe jednog feudalca da bi opravdao svoja osvajanja tačnije da bi povratio vlast ovih prostora i stavio ih u službu Rima mi takođe u Beogradu posedujemo prepisku istog autora koja je nastala naknadno na brzinu i sa nedvosmislenim dokazima da je tekst vraćan i prevođen sa latinskog na slovenski a ne obrnuto u tekstu se prepliću stilovi jekavice , ekavice , ikavice kao i očigledna nemogućnost prevođenja pojedinih latinskih reči na odgovarajući način.

A što se tiče Gota da te dopunim : da bili su tu naravno....

Zapadni Goti zvani i Vizigoti su bili varvarsko pleme koje sa istoka došlo na teritorije Zapadnog Rimskog Carstva u Velikoj seobi naroda 375. godine. Oni su delimično naseljavali i teritotije Istočnog rimskog carstva (Vizantije).
Vizigoti se prvi put pojavljuju kao različit narod 268. godine kad su napali Rimsko Carstvo i počeli harati Balkanom. Invazija Vizigota je pomela rimske provincije Panoniju i Ilirikum, a čak su zapretili i Italiji. Ali Vizigoti su u ljeto te godine poraženi kod talijansko-slovenske granice, a onda su potučeni u bici kod Niša septembra 268. U sledeće tri godine vraćeni su preko Dunava u seriji pohoda cara Klaudija II i cara Aurelijana. Ipak zadržali su posede u Dakiji, koju je Aurelijan evakuirao 271. Kad su se naselili u Dakiji Vizigoti prihvataju Arijanizam, u kome se veruje da Isus nije jedan od oblika Boga u Trojstvu, nego da je posebno stvoren i nema božanski epitet. To verovanje je bilo u direktnoj suprotnosti sa pravoslavljem. Iberijski Vizigoti su pripadali arijanizmu do 589., kada ih kralj Recaredo prevodi u katolike.

Goti su ostali u Dakiji do 376., kada jedan od njihovih vođa Frigern moli rimskog cara Valensa da im dozvoli da se nastane na južnoj obali Dunava. Vizigoti su se nadali da će tu naći utočište od Huna, koji nisu raspolagali dobrim mogućnostima da im vojska prelazi tako široku reku. Valensa je to dozvolio, a čak je pomogao Vizigotima da pređu reku. Pored toga je obećao im je hranu i zemlju. Međutim, kad su prešli, zavladala je glad, a Rim nije bio u stanju da im dopremi hranu. Usled toga izbija pobuna, koja se pretvorila u šestogodišnje pljačkanje i uništavanje po celom Balkanu. Došlo je do smrti cara i uništenja cele jedne rimske armije. Bitka kod Hadrijanopolja 378. godine bila je najznačajnija u tom ratu. Car Valens je bio loše obavešten o veličini Gotske armije i upustio se u bitku, u kojoj je car ubijen tokom bitke, a Rimnjani potučeni do nogu. Cela jedna Rimska armija je nestala, a ta vest je šokirala Rimski svet, prisiljavajući prvi put Rimljane da pregovaraju sa varvarima i naseljavaju ih na područje Rimskog Carstva. Time je započeo novi trend, čije su krajnje posledice dovele do pada Zapadnog Rimskog Carstva oko 100 godina kasnije.

Čini mi se da nisi razumeo kontekst pominjanja Barskog letopisa .Složio bih se da je verodostojnost ovog letopisa upitna , takođe nije sporno da je bilo najezda vizigodskih plemena na Balkan.Barski letopis je rodoslov Slovena, možda Srba iako se samo ime Srbi ili Slovni ne spominje, već Goti. Preko Barskog letopisa sam pokušao da ti objasnim da korištenje identičnih imena u različitom istorijskom periodu nužno ne pretpostavlja identičnost naroda u pojmovnom smislu . Znači nazivi, tj., imena naroda nisu odvajkada bila standardizovana i sistmatizovana , to je produkt savremene nauke. Ovoga puta ću koristiti drugi primer ; termin Tribali koji su koristili stari Grci u klasično doba (npr. 5 vek p.n.e.) , pojmovno nije isto (isti narod) kao isti izraz koji koriste Vizantijci ili zapadnjaci u kasnom srednjem veku. Zato je hermeneutika istorijskih izvora veoma komplikovana a površno tumačnje može dovesti do velikih zabuna (kao što i dovodi).

Konstantin Jereček , Šafarik nisu olga Luković ili ne znam ja ko već priznati autoriteti od 19 veka do danas naravno .

Pa ne znam ja bih za početak pročitao makar jednu istoriju Srba od korice do korice kao i iste izvore koje sam ti naveo kao i Ajnharda koji piše već u 9 veku bojim se da ne razumeš uopšte o čemu pričam.

Znači Šaferik i Jiriček treba da budu glavni izvori saznanja o istoriji Srba i Indovropljana u savrmenoj nauci. Zar posle svega mi treba da se vraćamo devetnaestovekovnoj nauci. Iako ne sporim njihovu značajnu ulogu u proučavanju istorije i etnolingvistike toga doba , najveći deo njihovih tvrdnji a u vezi Indovropljana su anahrone , znači prevaziđene. Najveći prodor u proučavanju Indoevropljana desio se u dvadesetom veku kada su objašnjena grananja Indoevpljana a novijim genetskim istraživanjima potvrđena. Ovaj primer sa Vendima , zapravo Srbima koji potiču od Veda je jako lep primer koliko su malo znali o Indoevropljanima. Kako Srbi mogu da potiču od Veda kada su oni paralelna grana , to bi bilo isto kao kad bi tvrdili da današnji ljudi potiču od neandertalaca (primer je drastičan ali dobar, jer i oni su paralelna grana homo sapijensu) .

Ајнхард (775. - 14. март 840.) је писац из IX века познат пре свега по томе што је написао биографију Карла Великог “Vita Caroli Magni”. Дело је написао после смрти Карла Великог. При писању угледао се на Светонијево дело “Биографија Августа” из кога је преписивао читаве реченице. У делу има нетачностим, али је приказ Карлове личности свестран, пластичан и поред панегиричког карактера објективан. Дело је важан историјски извор. У делу се помињу Хрватска и Словенија (Карантанија).

За историју Лудвига Побожног важна су Ајнхардова писма. Написао је и низ мањих дела.
Ајнхард

По смрти Карла Великог, остао је на двору Луја Побожног где се бринуо о образовању његовог сина Лотара. Пред смрт се повукао у манастир????
Jel misliš da sam nepismen? ili treba ti da pročitaš?

Ako ti misliš da istoričari i biografi pišu na kineskom i da mi treba znanje iz genetike da bi to pročitao ok. ja to poštujem!
Ne, stari hroničari i biografi ako nisu Kinezi uglavnom ne pišu na kineskom, ali to ne znači da prilikom tumačnja njihovih spisa ne treba uključiti kritičku svest i prodreti u motive , zatim izvore saznanja , načine mišljnja i kulturološke obrasce toga vremena, izvršiti svakojaku lingvističku analizu i još dosta toga . Prosto, kada se na osnovu starih rukopisa donesu zaključci bez kritičke svesti, samo gonjeni predubeđenima , onda se pomoću starih spisa svaka hipoteza može "dokazati" .

Poslednja izmena:
Znači Šaferik i Jiriček treba da budu glavni izvori saznanja o istoriji Srba i Indovropljana u savrmenoj nauci. Zar posle svega mi treba da se vraćamo devetnaestovekovnoj nauci. Iako ne sporim njihovu značajnu ulogu u proučavanju istorije i etnolingvistike toga doba , najveći deo njihovih tvrdnji a u vezi Indovropljana su anahrone , znači prevaziđene. Najveći prodor u proučavanju Indoevropljana desio se u dvadesetom veku kada su objašnjena granjanja Indoevpljana a novijim genetskim istraživanjima samo je potvrđeno. Ovaj primer sa Vendima , zapravo Srbima koji potiču od Veda je jako lep primer koliko su malo znali o Indoevropljanima. Kako Srbi mogu da potiču od Veda kada su oni paralelna grana , to bi bilo isto kao kad bi tvrdili da današnji ljudi potiču od neandertalaca (primer je drastičan ali dobar, jer i oni su paralelna grana homo sapijensu) .

Druže sa svog Q zdravllje pročitaj bar Jerečeka to je jedini izvor pre Ćorovića koji je bogat i autentičan pisan od strane čoveka koji je mnogo vremena posvetio pišući o Srbima kako političku istoriju tako i crkvenu naravnoi nema veze sa Vedama nema veze sa Ajnhardom koga uopše ne spominje niti se na njega poziva pa je teoriju o lužičkim srbima deklasirao sa standarde nemačkih naučnika da nemaju veze sa balkanskim Srbima jer kako su ostali Nemci govorili ista imena i prezimena ne moraju biti u srodstvu pa samim tim i ista imena naroda. "Ja mislim(Jereček) da su se svi Sloveni nekad zvali Srbima"

Šafarek ovome posvećuje mnogo više vremena i pažnje i dodaje još indicija , Ajnhard odvaja plemena slovena pobunjenih i ne lojalnim Francima gde prema izveštaju Karla Velikog koji govori ako napadnu Česi spremi trećinu vojske ako napadnu Srbi onda celu!
Ajnard odvaja plemena Srba od plemena ostalih slovena gde i napominje da je ime Srpsko ti jest Srbi ostatak Sarmata i da je to jedina razlika u odnosu na ostalala Slovenska plemena ujedinjena u borbi protiv Franaka i u samovom savezu , ne u jeziku niti u bilo čemu već u plemenskoj tradiciji i njeno pripadnosti gde su Srbi ostatak sarmata.

Čitaj o tome na temi Lužički Srbi folklorni prikazi!

Ne, stari hroničari i biografi ako nisu Kinezi uglavnom ne pišu na kineskom, ali to ne znači da prilikom tumačnja njihovih spisa ne treba uključiti kritičku svest i prodreti u motive , zatim izvore saznanja , načine mišljnja i kulturološke obrasce toga vremena, izvršiti svakojaku lingvističku analizu i još dosta toga . Prosto, kada se na osnovu starih rukopisa donesu zaključci bez kritičke svesti, samo gonjeni predubeđenima , onda se pomoću starih rukopisa svaka hipoteza može "dokazati" .

Ne nego se prvo pročita pa se iznosi mišljenje ali mi nešto govori po tvojim komentarima koji su tako univerzalni i neodređeni čak na momente neprecizni da zaista ništa od navedenih izvora nisi ni pročitao , sa moje strane izvini što sam se nakačio na tebe jer je tvoj post bio ispod mog pa sam shvatio da se odnosi na mene!

Drugo tvoju rečenicu nisam dobro shvatio kada si rekao Srbi dolaze iz praistorije ti si mislio na Deretiće i slične a ja sam tvoju opasku pogrešno razumeo da se odnosila da su Srbi pre 7 veka živeli u praistoriji jer nisu pisali otud naš nesporazum a kroz dalje pisanje tvoje sam shvatio da te ja nisam dobro razumeo da si mislio pod iz"praistorije" na kontinuitet koji im neki kvazi istoričari daju.

Toliko, pozdrav!
U zdravlje!

Kako je ovde super otskenirano a tamo sh*t??

I ovo im je dobro... Nemci, slovensko pleme ))))))))))

To donekle ima smisla ali ne baš tako naime kao što si video postojao Gotsko , Slovensko Alansko Svev(b)ski savez kao i Vandala koji su skršili Rim i mavarsku Španiju savez se rastura prevođenjem Vizigota , Lagombarda i drugih Gota iz Arijanstva u katolicizam gde se posle sukobljavaju i proteruju paganske Alane , Svebe , Vandale iz Španije , Vandali završavaju u severnoj Africi stvaraju državu koji će uništiti sam Iraklije koji će Srbe , Svebe , Boje ili pokorene Vende ili Vandale naseliti na Balkan zajedno sa Hrvatima.

Pošto Svev(B)i ostavljaju ovo
u mavarskoj Španiji savim moguće da Vandali Vendi ostavljaju slične oznake na Deretićevim piramidama u Egiptu!

Vandali su po jednoj teoriji završili u Africi preko Gibraltara što je nemoguče zbog rata sa Vizigotima morali su da prođu kroz njih po drugoj teoriji su prešli preko Balkana!

Pošto Svev(B)i ostavljaju ovo
u mavarskoj Španiji savim moguće da Vandali Vendi ostavljaju slične oznake na Deretićevim piramidama u Egiptu!

Inicijal "D" na aversu i krst sa cetiri ocila na reversu nisu od nekakvih Svev(B)a iz mavarske Spanije nego se radi o novcu despota Stefana koji se cuva u Narodnoj banci Srbije; fotografije (tj. crtez) je Marko Atlagic objavio u radu pod nazivom "Decanski polijelej" (Bastina, sv. 22, 2007, str. 248), a preuzeo ih kulturno od S. Dimitrijevica (Nova serija novih vrsta srpskog novca, Starinar, XX, 1969, str. 73-77.) ;)

Kore, sken je moj mada link na stranicu Narodne biblioteke sam stavio cisto da se zna da je rad dostupan na netu.

Inicijal "D" na aversu i krst sa cetiri ocila na reversu nisu od nekakvih Svev(B)a iz mavarske Spanije nego se radi o novcu despota Stefana koji se cuva u Narodnoj banci Srbije; fotografije (tj. crtez) je Marko Atlagic objavio u radu pod nazivom "Decanski polijelej" (Bastina, sv. 22, 2007, str. 248), a preuzeo ih kulturno od S. Dimitrijevica (Nova serija novih vrsta srpskog novca, Starinar, XX, 1969, str. 73-77.) ;)

Kore, sken je moj mada link na stranicu Narodne biblioteke sam stavio cisto da se zna da je rad dostupan na netu.

Hajde uputi me na to ja ovo nisam odatle pruzeo uopšte ali da sam napravio tj. popasao tuđu gešku moguće je , uputi me gde je da pogledam!

Ode Svevski novac u Q ali ne ode ono što sam rekao , naravno bez materijalnog dokaza , svakom slučaju hvala za ovo mogao sam nesvesno postati trol , jer sam pokupio nešto što nisam proverio jer mi nije palo na pamet da bi neko tako nešto uradio baš zbog 4 polumeseca jer znam da je to najstariji Srpski (ne samo srpski) simbol koji nema veze sa 4S već je vezan najviše za kult plodnosti i setve gde se setva čini u vreme mladog meseca jer utiče na razvoj biljaka na zemlji povoljno tako ostaje do danas.....

Da je bilo 4S odmah bi posumnjao ovako sam naseo upravo zbog 4 polumeseca....

Back