Teorija Evolucije - komentari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
шумахер:
Сад сам читао овај линк источник што си поставио и нигде непише шишмиш.

pise ljiljak
ljiljak = slepimis

шумахер:
У време Ноја није било авиона.

bilo je zvezda i oblaka.

ristob:
Valjda što leti i što je živo. Mnogo banaliziješ.Velika ti je gordost kad vernike smatraš decom u vrtiću.

pa o tome ti i govorim!
ako ces da bibliju shvatas na svoj nacin - to je u redu, ali ako ces da trazis naucne istine u tome, ocekuje se PRECIZNOST.
Kako inace da se udubis u proucavanje necega sto NE ZNAS ako imas netacne informacije?
Lako je kada vec nesto znas i poznajes da izvuces smisao i kazes - e to je tacno.

Више пута је овде речено да ''црква'' тврди да је земља равна плоча и да се налази у центру космоса да је црква спалила Бруна , прогањала Галилеја , Коперника и остале који су ширили хелиоцентричну теорију.То је тачно ако је писац мислио на католичку цркву која се одвојила 1054 од православне и 500год.касније основала инквизицију и прогањала поменуте људе.Православна црква од свог оснивања користи Јулијански календар који је хелиоцентричан и направљен по теорији Аристарха са Самоса и нигде није у супротности са Галилејем, Коперником тако да православна црква нигде није у сукобу са овим астрономима.

14. Еја и крагуј по својим врстама,
15. И сваки гавран по својим врстама,
16. И совуљага и ћук и лиска и кобац по својим врстама,
17. И буљина и гњурац и ушара,
18. И лабуд и гем и сврака,
Псал. 102:6 Соф. 2:14

19. И рода и чапља по свим врстама, и пупавац и љиљак.

Где овде пише да је љиљак птица.

proximo:
Odlican primer, kao da si mene pitao. Vratimo se na analogiju drugara kojiti je rekao da neprijatno mirises. Zasto je on to rekao? Da li je verovao u to da neprijatno mirises ili je to proverio direktno??? Nacin na koji ce ko prihvatiti istinu je relevantan, no bitno je da je u tom slucaju on rekao istinu ali kako je znao da je istina??? Proverio je. I ovim primerom si sam sebi skocio u rebra. Gde ti vidis dokaz da je biblija istinita??? .

Ja stvarno ne vidim kako sam sam sebi skocio u rebra, i u ovom primeru nije bitan moj drugar vec ja!
odnosno kako JA prihvatam istinu a ne moj drug, i ako je mozda malo glup i primer, zeleo sam da ti na jedan slikovit nacim pokazem kako bih JA odreagovao kada bi mi neko rekao istinu.
Ako bih rekao "moj drug" = Bog, onda kazem da Bog zna istinu, kako?, pa zna kakvi smo i ti i ja i svi ostali, kao sto Majka poznaje svoje dete, tako i Bog sve poznaje one koje je stvorio.

proximo:
Ti na osnovu Logike smatras da je biblija istinita. 1905. jedan se usprotivio logici ostalih velikih umova kako crkvenih tako i naucnih i postavio novi nacin razmisljanja i prosudjivanja. Bio je uporan i mlad sa svega 25 godina zatresao je celu vasionu sa svojim pogledom na svet, danas se svi sluze njegovim znanjem i praktivno primenjuju u tehnickom smislu i znaju da je taj nacin ispravan jer je eksperimentalno porveren i ako je na samom pocetku bio logicki neuracunljiv. Logika kojom se ti sluzis i kojom si sebi bibliju pretsavio kao najnaucniju knjigu, zaista je zapanjujuca. Mozda si ti jedan od onih koji moze napraviti jos jedan potres i dokazati da je u pravu. Kao sto Stnco rece, stavimo na test, ako dokazes da je biblija istinita i da nije samo s kolena na koleno napisano delo vec da je izvor istine i znanja, imaces jos jednog koji ce se posvetiti tom znanju.

Ne, ja uz pomoc Logike kakvu imam lakse dolazim do toga sta je istina, Kao sto sam vec rekao, ako sam recimo igrao ceo dan kosarku po suncu, oznojio se, i ako mi neko posle toga kaze u poverenju, Covece idi da se istusiras, ja cu to da prihvatim dobronamerno, odnosno, ako sam se vec istusirao i znam da sam cist, izasao u grad a neko mi kaze pred celim drustvom i ljudima koje ne poznajem COVECE idi da se istusiras!, prvo vidim da je zlonameran pa tek onda postavljam sebi pitanja, sto bi on meni nesto tako rekao?.
Ja smatram da smo svi mi rodjeni da bi prosli kroz jedan veliki test, ali ako ceo zivot posvetimo testiranju drugih, kakvu bi korist imali od toga? recimo dodjes na ispit i umesto da resavas zadatke koje su ti dati, a ti sa svojim drustvom filozofiras o tome da li ova institucija u kojos se nalazimo u opste i postoji, i da li su ovi profesori koji su nam ove testove i dali mozda kupili diplomu na nekom Univerzitetu!? Ili ides pustinjom crko zedan, vec si gotov, naidjes na oazu gde ima vode, sta ces da radis?da testiras vodu i postavljas pitanja, da li i koliko ima hlora u njoj? pa cak dotle da testiras i Cobanina koji te je upution na taj Izvor? Ili jednostavno da uzmes i da pijes tu vodu i ostanes ziv.

шумахер:
14. Еја и крагуј по својим врстама,
15. И сваки гавран по својим врстама,
16. И совуљага и ћук и лиска и кобац по својим врстама,
17. И буљина и гњурац и ушара,
18. И лабуд и гем и сврака,
Псал. 102:6 Соф. 2:14

Где овде пише да је љиљак птица.

preskocio si jedan stih (namerno?)

13. А између птица ове да су вам гадне и да их не једете: орао и јастреб и морски орао,

Strumf

Biblija kakvu danas imamo je prevedena sa Hebrejskog na Grcki pa sa Grckog na Nemacki pa sa Nemackog na Srpski jezik, Ja ne kazem da ona nije dobro prevedena, jeste, ali neke stvari bi prvo trebalo da znas, i to da je ovo je stvar prevoda i da se za neke zivotinje i nezna koje su, pa su ostavljene tako kako je pisalo u originalnom tekstu, recimo Behemot, kod nas je preveden kao Nilski Konj, ali niko u stvari i ne zna koja je to zivotinja... negde kao Ala, Zmaj itd itd ali sam opis te zivotinje nedvosmisleno asocira na Dinosaurusa (nisam ovo napisao da bi se raspravljali vec da bi ti ukazao da se za neke zivotinje i nezna koje su pa je prevedeno ili tako da asocira na neku zivotinju ili je ostavljeno tako kako jeste) Isto vazi i za Biljke, niko nezna koje je to drvo Noje upotrebio za izradu njegove Barke, u Bibliji stoji ime Gofer, ali koje je to drvo? i jos nesto, prevodi Vuka Karadjica i Djure Danicica su stvarno dobri, ali ni oni nisu mogli da znaju za sve zivotinje koje mi danas znamo i pisani su u duhu jezika kojim se tada govorilo, nije on od tada mnogo promenjen ali je promenjen, pa stoga mozda i tebi neke stvari koje citas povrsno mozda nisu u dovoljnoj meri jasne. Sto se usare tice, to je vrsta Sove, a to sto slepi mis ima krila i usi, to ne znaci da su oni pomesali Slepog Misa sa sa Sovom ili sa nekom drugom pticom, i sam znas da je ovo bezveze i da ovo niko drugi ne prebacuje osim tebe, a znas i da su Ljudi pre hiljadu, dve, tri hiljade godina bili blizi prirodi nego sto smo mi to danas od koje su direktno zavisili svi, i oni su sigurno mnogo vise znali i o Pticama i o slepim Misevima nego sto to znamo i ja i ti zajedno.

Obersturmfuehrer:
preskocio si jedan stih (namerno?)

[/color][/size][/b][/i][/i][/b][/font][/font]

20. Шта год гамиже, а има крила и иде на четири ноге, да вам је гадно.
21. Али између свега што гамиже а има крила и иде на четири ноге једите шта има стегна на ногама својим, којима скаче по земљи.
22. Између њих једите ове: арба по врстама његовим, салема по врстама његовим, аргола по врстама његовим и агава по врстама његовим.
Ово ми личи на обично набрајање животиња, иза љиљка стоји: ''шта год гамиже''.

stnco:
U redu: "najaci dokaz za postojanje pravog Boga je Molitva", dakle jedna lična radnja. Ti se svesrdno moliš i za tebe Bog zasigurno postoji u tebi (to i ja tvrdim) i oko tebe, to vi vernici tvrdite. No, ja se ne molim, pa zato Bog ne postoji izvan mene a tvrdim ni u meni. Da li sam u pravu?
Mislim da si izneo tvrdnje o istinistosti tekstova u Bibliji i kao primer naveo si neke istorijske činjenice sa kojima se apsolutno slažem. Međutim, ja se pitam, kako znaš da je i ovo istina: "a o dokazivanju paganskih Bogova i pravog Boga mozes da procitas u Bibliji, kada su Svestenici koji su verovali u svog boga Baala, dozivali cepali odecu da im se udostoji i zapali zrtvenik koji su prethodno napravili"? Ovo nije istorijski tekst nego priča pisaca Biblije koji su napisali i ovo "I stade Sunce i sve zvezde stadoše", što je sa stanovišta današnjih znanja apsolutna glupost.

Nisam video ova pitanja

Da, Kada se covek pocne Moliti Bogu i trazi od njega da mu oprosti, jer kako Biblija kaze u njegovim ocima su svi zgresili i svi su gresnici, i kada se povinuje i prizna da je zgresio i prihvati Boga u svom srcu, lako moze da vidi kako se njegov zivot menja i kako Bog deluje kroz zivot onoga koji ga je prihvatio. Iz tog razloga sam rekao da je najaci dokaz Molitva, a sto se tice ostalih dokaza, tvoje pitanje je na Mestu, (slobodno interpretiram) kako mogu da se molim nekome koga i ne poznajem??
Niko ne dolazi ni na svadbu nepozvan a najmanje on. Postoji nesto u zivotu sto je namensko dobro, to je u glavnom sve sto je covek napravio, Od Frizidera prko Automobila pa sve do Televizora, a postoji i istinsko dobro, recimo kada trazis zenu koju ces sutra da ozenis, ako je ne posmatras samo kao seksualni objekat i ako ti je stalo da te voli iz sveg srca, pitaces se i ti i ja i svi mi da li je to ona prava, pa svako od nas na neki svojstveni nacin je Kusa, (uzimam biblijski termin) Tako je i sa covekom, Bog je dao dovoljno materijala da niko ne mora da sumnja u njegovo postojanje a opet sa druge strane malo za one koji ga nikad nece ili ne zele priznati (ako me shvatas sta hocu da kazem).
Probacu da objasnim na jos jednom primeru ovo da objasnim kroz pricu o Adamu i Evi
Kada je Bog stvorio Adama i Evu i stavio ih Edemski Vrt (Raj na zemlji) dao mu je sve blagodati zivota ali isto tako je postavio drvo poznanja dobra i zla. Znaci da nije hteo marijonete od ljudi, vec Ljude koji mogu da biraju, koji ce da odlucuju u svoje ime. Da su ljudi odbacili ovo drvo, odnosno da nisu jeli od njegovog ploda, Bog bi od coveka dobio istinsko dobro a Covek za uzvrat vecan zivot istinsku Ljubav i sve sto pozeli, ali nije tako Bilo...
Dsao Djavo pa ga i on Kusao,i pitao ga DA LI JE ISTINA DA VAM JE BOG VAMA SVE ZABRANIO!!!
Da li je tacno da vam je Bog rekao da ne trebate da ZNATE sta je Zlo!!! Bar bi ja danas bio najsrecniji covek kada ne bi znao sta je to Zlo!!! Mislim da mnogim Ljudima ponekad i Pamet smeta da vide sta je Istina a sta Laz, pa ne vide Drvo od Sume... Ako covek nesto nece da zna to je problem tog coveka (ne kazem i da j tvoj), pretpostavljam da samim diskutovanjem oko ove teme si makar zainteresovan, ali onima koji nisu zainteresovani da znaju a kamoli da se povinuju necem, e takvi traze nesto samo da bi dali sebi izgovor zbog cega rade to sto rade i slade jos kada ih drugi bodri u tome jer je isti kao i on. Sve sto je u Bibliji navedeno da se desilo to se i desilo, a znas sta je sujeverje i odakle je ono doslo, doslo je od Paganskih naroda, svi oni koji su sujeverni nesvesno ili svesno Priznaju njihova ucenja, pa cukaju u drvo, idu tri koraka u nazad, plase se da im Crna Macka ne predje put itd itd. Ovo sto navodis za Sunce, ako je neko sposoban da Stvori sunce i Zemlju i sve zivo i nezivo i zakone po kojima oni vladaju onda je taj sposoban i da zaustavi Sunce i Zemlju i da se igra sa njima kao sto se dete igra sa Ping Pong lopticom.

шумахер:
Ово ми личи на обично набрајање животиња, иза љиљка стоји: ''шта год гамиже''.

nemam nameru da raspravljam o glupostima, jer je vrlo jasno sta pise.
a ti si poceo od toga kako je to prevod jehovinih svedoka, koji se ispostavio kao pravi (ili si ti jedan od njih), a zavrsio si sa ovakvim tumacenjem...

Ne, ja uz pomoc Logike kakvu imam lakse dolazim do toga sta je istina, Kao sto sam vec rekao, ako sam recimo igrao ceo dan kosarku po suncu, oznojio se, i ako mi neko posle toga kaze u poverenju, Covece idi da se istusiras, ja cu to da prihvatim dobronamerno, odnosno, ako sam se vec istusirao i znam da sam cist, izasao u grad a neko mi kaze pred celim drustvom i ljudima koje ne poznajem COVECE idi da se istusiras!, prvo vidim da je zlonameran pa tek onda postavljam sebi pitanja, sto bi on meni nesto tako rekao?.
Ja smatram da smo svi mi rodjeni da bi prosli kroz jedan veliki test, ali ako ceo zivot posvetimo testiranju drugih, kakvu bi korist imali od toga? recimo dodjes na ispit i umesto da resavas zadatke koje su ti dati, a ti sa svojim drustvom filozofiras o tome da li ova institucija u kojos se nalazimo u opste i postoji, i da li su ovi profesori koji su nam ove testove i dali mozda kupili diplomu na nekom Univerzitetu!? Ili ides pustinjom crko zedan, vec si gotov, naidjes na oazu gde ima vode, sta ces da radis?da testiras vodu i postavljas pitanja, da li i koliko ima hlora u njoj? pa cak dotle da testiras i Cobanina koji te je upution na taj Izvor? Ili jednostavno da uzmes i da pijes tu vodu i ostanes ziv.
Odlican primer jos jednom. ;-) Kljucna rec filozofiras. Tako da to nije prirodna nauka, nije egzaktno i nije proverna istina.
Ovo za oazu, mislim da mi nikada nebi pao takav primer na pamet. Bravo!!!. Vidi sad ovo, hodao si zedan pustinjom i crko od zedji, pastir ti je rekao gde je oaza ti si dosao i napio se vode kao ovca i nisi se pitao sta je u vodi niti bilo sta bitno je samo da si posrnuo za bilo cime da se oslobodis boli i da ta samosvest nastavi da zivi. Tipicno zivotinjski i bez razuma da li je voda ispravna ili ne, vodjeni zedju, sredstvom koji nedostaje. Analogno i religiji, zedni vernici na oazi biblije ne pokusavaju da provere ni pastira isusa ni niti vodu bibliju vec je kao zedne ovde poslusnog pastira srcu do ne iznemoglosti nebi li ugasili onu strasnu zedj za zivotom.

proximo:
Odlican primer jos jednom. ;-) Kljucna rec filozofiras. Tako da to nije prirodna nauka, nije egzaktno i nije proverna istina.
Ovo za oazu, mislim da mi nikada nebi pao takav primer na pamet. Bravo!!!. Vidi sad ovo, hodao si zedan pustinjom i crko od zedji, pastir ti je rekao gde je oaza ti si dosao i napio se vode kao ovca i nisi se pitao sta je u vodi niti bilo sta bitno je samo da si posrnuo za bilo cime da se oslobodis boli i da ta samosvest nastavi da zivi. Tipicno zivotinjski i bez razuma da li je voda ispravna ili ne, vodjeni zedju, sredstvom koji nedostaje. Analogno i religiji, zedni vernici na oazi biblije ne pokusavaju da provere ni pastira isusa ni niti vodu bibliju vec je kao zedne ovde poslusnog pastira srcu do ne iznemoglosti nebi li ugasili onu strasnu zedj za zivotom.
U čovekovoj psihi nema ništa životinjsko. Psihologija, nauka o ljudskoj duši, počiva na pogrešnim osnovama. Istinska nauka o čovekovoj duši tek će početi da se razvija.
Ne moraš verovati, kao što znam da nećeš, ali vernici ne uzimaju ništa, pa ni Bibliju, zdravo za gotovo, nego su sve proverili! Kad vernik prvi put dobije potvrdu od Boga, od tada je u neprekidnom kontaktu sa Njim, tj. od tada sklapa savez sa Bogom. Budući da prihvata Boga kao oca, mora i da Ga sluša. Ako sluša Boga i radi što je dobro, Bog ga nagrađuje netvarnim mirom i svakim dobrom u životu. Ako, pak, radi nešto loše, Bog ka kara, a ako i dalje nastavi da radi loše, ne obazirući se na upozorenja, onda ga kažnjava. To će svaki istinski vernik potvrditi, baš kao što će svaki ateista reći da vernici samo umišljaju i pokušavaće da nađu psihološko objašnjenje za takve izjave vernika, apsolutno odbacujući da bi ono što vernici tvrde mogla biti najistinitija istina.

ristob:
U čovekovoj psihi nema ništa životinjsko.
U covekovoj psihi je sve zivotinjsko, i ono sto ga cini dobrim, i ono sto ga cini losim. Jedna od velikih negativnosti religija je sto ubedjuju svoje sledbenike da su nesto posebno, izdvojeno od prirode. Kao posledicu, mnogo veci procenat vernika nego ateista mislilo je i misli da se s prirodom moze raditi onako kako se coveku cefne. Sto je opasna iluzija, cije posledice vec osecamo...

Sentient:
U covekovoj psihi je sve zivotinjsko, i ono sto ga cini dobrim, i ono sto ga cini losim. Jedna od velikih negativnosti religija je sto ubedjuju svoje sledbenike da su nesto posebno, izdvojeno od prirode. Kao posledicu, mnogo veci procenat vernika nego ateista mislilo je i misli da se s prirodom moze raditi onako kako se coveku cefne. Sto je opasna iluzija, cije posledice vec osecamo...
Do sada sam te smatrao najozbiljnijim zastupnikom naučne (proverene i dokazane) misli.
Časti ti odakle ti ovakav zaključak? Pa vernici skoro svih religija, na sva zvona, upozoravaju da se sa prirodom, pogotovu živom, ne smije igrati kako se kome ćefne, mada se mnogi, pa i najozbiljniji naučnici, ne osvrću na to. Iskreno te pitam: kakve će biti posledice kompbiogetetičih zahvata naučnika na živim organizmima (normalno i ljudima), koje više nije moguće kontrolisati, niti zaustaviti?

alles_gut:
Bitno je da kad kazes " da Ga slusa ", naglasis da to slusanje nije fizickim sluhom.
Slušanje je tvorenje Božje volje.
Veza iskrenog vernika i Boga oseća se čitavim čovekovim bićem, a manifestuje se konkretnim događajima u njegovom životu. Nije čudno što ateisti ne slušaju Boga, čudno je što ga mnogi vernici ne slušaju kako treba, iako su svesni Njegovih upozorenja.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back