Да али они некако вековима стоје у пат позицији...Шипци нас потискују од краја 17. века по нашем мишљењу не заслугом њихових мишица већ заслугом окупатора и неповољних околности по нас Србе...мислим да је подела дубља на Балкану него некакве међудинастичке борбе у западној Европи...што се тиче Немачке и Пољске, Немачке и Израела итд сумњам да је то искрено пријатељство...
Не стоје у пат позицији, чак супротно (иначе, ми смо изгубили Косово али смо од Мађара отели Војводину).
Француска је окупирала Немачку у време Наполеона и укинула је круну Карла Великог и покушала је да спречи њено поновно уједињење 1870, вековима су се спорили око области Алзаса и Лорене, окупирали су немачки Штразбург и претворили га у Стразбур, Немци с друге стране преорали цео североисток Француске и убили милион најбољих Француских момака 1914-1918 а ментално и физички обогаљили још 4 пута толико, онда Французи претворили Немачку у протекторат и изазвали најгору хиперинфлацију у историји, онда Немци опет окупирали Француску и појебали, попалили и опљачкали шта су стигли, онда Французи опет држали 20% Немачке под окупацијом деценијама после 2. светског рата.
Него се о томе код нас не прича пуно, јер ми још од времена комунизма не учимо европску историју и немамо свест о томе.
Пријатељство Шваба и западнних Слована (Пољака, Чеха) јесте још увек неискрено, након злочина које су нацисто починили на истоку, а онда масовног протеривања милиона "фолксдојчерских" цивила у њиховој Олуји. Али оно траје тек 20ак година. Ипак, са новим генерацијама, све су мање приметне те старе разлике, и за пар деценија, њихови односи ће бити искрено хармонични као што су са Француском- нарочито док Пољска и Чешка и саме постају прелепе и богате државе, које имају доста тога да понуде.
Балкански сукоб ти се чини дубљим и крвавијим јер је актуелан, јер живимо у њему, и наши режими, медији, религије и елите нам не дају да га заобиђемо.
Такође се не заваравам да су Београд и Тирана у стану да направе историјски цивилизацијски помак као Берлин и Париз, јер просто нису Берлин и Париз.
Али људе спајају исте жеље и снови, и управо у тим сличностима је могуће наћи спону за нормалну будућност. А оно што људе најбоље акутно спаја је економија, што ће бити доста тешко с обзиром на то да су то друштва стараца која имају доста мало, али однекле мора да се крене.