templari

Njih tad već odavno nije bilo, ali stoji to u neku ruku.
U osnivanju SAD važnog učešća uzelo je njihovo nasleđe.

ko kaze da ih nije bilo? Da li si ti svestan da istoriju pisu oni koji su na vlasti a ne oni pred istrebljenjem, ja ne vidim ni jedan dokaz da su templari nestali, osim iskaza , dal onog Filipa, da ih je sve spalio i nzm sta jos....... ja mislim da ih je bas ostalo, ali su delovali kao veoma tajna organizacija

ko kaze da ih nije bilo? Da li si ti svestan da istoriju pisu oni koji su na vlasti a ne oni pred istrebljenjem, ja ne vidim ni jedan dokaz da su templari nestali, osim iskaza , dal onog Filipa, da ih je sve spalio i nzm sta jos....... ja mislim da ih je bas ostalo, ali su delovali kao veoma tajna organizacija

sa druge strane, volela bih da vidim dokaze da oni jos uvek postoje :cool:

Take it easy amigo
Naravno da ih je ostalo, npr čitava flota Templa nikad nije uhvaćena i naravno da su delovali manje ili više tajno još jako dugo potom.
Samo ne pod tim imenom i što je mnogo važnije ne više pod interesima izvornog Templa.
Ustvari, ovo odmetanje od izvornih interesa se desio nešto ranije i ono je posle dovelo do njihovog raspuštanja i pokušaja fizičke likvidacije. Fragmenti Templa kakvog ga poznaje tzv alternativna istorija ostali su potom dugo aktivni, ali ono što je mnogo važnije, njihovo duhovno nasleđe, kao i baština koju su oni svojevremeno nasledili preživela je pad Templa.
Istoriju inače pišu pisci istorije i niko osim njih držim.

a zasto tako mislis? usa su osnovali masoni.

Pa zar nisu masoni nastali od templara?

Elem, negde sam procitao da je templarima bio poznat severnoamericki kontinent.Kada se desio cuveni atak na red od strane tadasnjeg pape i Filipa IV, flota iz La Rosela je misteriozno nestala.Sada, ima tu nagadjanja da su otisli u Skotsku, da su se razisli po drugim evropskim dvorovima, ali ja mislim da su otplovili za Ameriku, koju su nazivali la Merique, i da su tamo udarili temelje novoj drzavi.Svojoj drzavi.
Povukli su se sa Evrope i osnovali svoju drzavu sa druge strane Atlantskog okeana.

Elem, negde sam procitao da je templarima bio poznat severnoamericki kontinent.Kada se desio cuveni atak na red od strane tadasnjeg pape i Filipa IV, flota iz La Rosela je misteriozno nestala.Sada, ima tu nagadjanja da su otisli u Skotsku, da su se razisli po drugim evropskim dvorovima, ali ja mislim da su otplovili za Ameriku, koju su nazivali la Merique, i da su tamo udarili temelje novoj drzavi.Svojoj drzavi.
Povukli su se sa Evrope i osnovali svoju drzavu sa druge strane Atlantskog okeana.

ne. masoni su kao zvanicne loze nastali mnogo, mnogo kasnije. cak sta vise, ciljevi, tj ideje, su totalno razlicite. dok su masoni bili cuveni zidari, templari su bili zacetnici bankara - zelenasa.
a to sto si procitao... citala sam i ja nesto o tome, mada je sve bilo u domenu fikcije. msm za ono otkrivanje amerike. citala sam i o vikinzima koji su pre kolumba bili na americkom tlu. problem je sto niko od njih nije ostavio nikakve tragove do kasnijeg dolaska evropljana koji su izgradili americki kontinent. a sama amerika pociva na temeljima masonerije, kao i vasington koji je "okupan" masonskim simbolima"

images

George Washington Laying the Foundation of Capital Mural at Masonic Memorial

ciljevi, tj ideje, su totalno razlicite. dok su masoni bili cuveni zidari, templari su bili zacetnici bankara - zelenasa.

Templari su imali samo jedan proklamovan cilj, obezbeđenje hodočasničkih puteva prema Jerusalimu, naravno imali su i mnoge druge ciljeve. Njihove ideje su bile minorne jer su se uglavnom bavili ratovanjem i obezbeđenjem, tj poslovima vojske i policije, a to ni danas nisu delatnosti koje razvijaju nekakve ideje, naprotiv..
Pozajmljivanje novca pod kamatu nisu oni izmislili, toga ima uveliko i u Starom Zavetu. Naravno time su se obilato bavili i nisu bili jedini. Od svih bankarskih poslova, oni su samo uveli platni promet bezgotovinskim sredstvima, nisu čak ni to izmislili. Mogli su da ga uvedu, jer su bili svugde prisutna sila i bili su uglavnom pismeni. Izdavali su čekove koji su vredeli samo na donosioca, a za pouzdan prenos velikih količina zlata koristili su svoju silu i mrežu svojih filijala tzv perceptorata. To su naravno naplaćivali i pošto su bili jedini na tržištu takvih usluga vrlo brzo su pozlatili svoju fizičku silu.
Duhovna tradicija Templa je ono mnogo važnije.
Oni su, zato što su bili jedan veliki most između svakojakog istoka i srednjovekovno zatucanog zapada, ostvarili prenos duhovne baštine antičkog sveta, sačuvane na istoku u Evropu. Pošto se na mostu, pogotovu ako je jedan jedini, susreće sve sa svačim, imali su priliku da sublimiraju duhovne tradicije raznih strana i vremena. Tu su prilku za razliku od ostalih dobro iskoristili. Esenciju toga, veruje se, predali su dalje, a sve ostalo: zlata, dragi kamenjar, svile i kadife rastrgali su Elementi

to moze da bude tacno, jedino pod uslovom, da su doseljenici zatekli nekog na tlu amerike osim domorodaca... a cisto sumnjam da se templarski red mesao sa domordackim zivljem, a nesto se pominje i portugal....doduse ima nekog smisla za svajcarsku... jer gde ces se bolje sakriti nego nekom ispred nosa

to moze da bude tacno, jedino pod uslovom, da su doseljenici zatekli nekog na tlu amerike osim domorodaca...
Ako neko već poduže živi na nekom teritoriju i očekuje dolazak iseljenika jer je pravovremeno obavešten, onda mu nije teško da se pred tim novajlijamama dobro sakriva koliko i kako hoće, naročito ako ima toliki prostor na raspolaganju, ali šta god da je od toga tačno to nisu templari već u najboljem slučaju nešto što ih je nasledilo.

Templari su imali samo jedan proklamovan cilj, obezbeđenje hodočasničkih puteva prema Jerusalimu, naravno imali su i mnoge druge ciljeve. Njihove ideje su bile minorne jer su se uglavnom bavili ratovanjem i obezbeđenjem, tj poslovima vojske i policije, a to ni danas nisu delatnosti koje razvijaju nekakve ideje, naprotiv..
Pozajmljivanje novca pod kamatu nisu oni izmislili, toga ima uveliko i u Starom Zavetu. Naravno time su se obilato bavili i nisu bili jedini. Od svih bankarskih poslova, oni su samo uveli platni promet bezgotovinskim sredstvima, nisu čak ni to izmislili. Mogli su da ga uvedu, jer su bili svugde prisutna sila i bili su uglavnom pismeni. Izdavali su čekove koji su vredeli samo na donosioca, a za pouzdan prenos velikih količina zlata koristili su svoju silu i mrežu svojih filijala tzv perceptorata. To su naravno naplaćivali i pošto su bili jedini na tržištu takvih usluga vrlo brzo su pozlatili svoju fizičku silu.
Duhovna tradicija Templa je ono mnogo važnije.
Oni su, zato što su bili jedan veliki most između svakojakog istoka i srednjovekovno zatucanog zapada, ostvarili prenos duhovne baštine antičkog sveta, sačuvane na istoku u Evropu. Pošto se na mostu, pogotovu ako je jedan jedini, susreće sve sa svačim, imali su priliku da sublimiraju duhovne tradicije raznih strana i vremena. Tu su prilku za razliku od ostalih dobro iskoristili. Esenciju toga, veruje se, predali su dalje, a sve ostalo: zlata, dragi kamenjar, svile i kadife rastrgali su Elementi

koliko se secam, kraljevi sirom evrope su pozajmljivali novac od templara, koji su im kasnije uz kamatu vracali. imali su pravo da ubiraju poreze na svim osvojenim teritorijama, te su dobijali i dosta zemljista od dobrostojecih vladara. bili su nedodirljivi. sve dok filip nije skontao da ne moze da im vrati novac, pa je uz papinu pomoc ukinuo red i optuzio ih za razvrat i jeres.
templari su imali naziv "vitezova siromasnog reda" a pred raspad organizacije, bili su sve samo ne siromasni.
njihov cilj je bio zastita svetog grada jerusalima (to je onaj za javnost) a sa druge strane su se enormno sirili i bogatili. bili su western union starog doba.
da li su, sta i kako od predanja sacuvali i predali nekim novim generacijama - nemam podataka. a inace, volela bih da vidim makar delic svega toga.

Naziv "Vitezovi siromašnog reda" potiče od osnovnog pravila da nijedan Templar nije smeo da poseduje skoro ništa od lične imovine, to nije sprečavalo sam red da gomila imovinu i njih same da uživaju tu imovinu. Ono što je ljude tog doba privlačilo da postanu teplari, je sloboda koja im je nuđena. Život u Evropi srednjeg veka uopšte nije bio ni lak ni jednostavan. Postojali su brojni problemi koji su bukvalno radili o glavama velike većine stanovništva. Među plemstvom je situacija bila samo malo bolja, tako da je ponuda mladom čoveku da se od svega praktično oslobodi i ostatak života provede u lutanju, oslobođen svih problema, odgovornosti i uopšte od bilo kakvog jarma, pa čak i jarma religije, izgledala kao ponuda sa neba. Voditi takav način života, značilo je imati dosta vremena za duhovna pitaja, a bili su potpuno slobodni od nadzora crkve. Povrh toga imali su pristup istočnim mudrostima, rečju uslovi za duhovni razvoj skoro pa idealni, mnogo bolji od onoga što su imali grčki filozofi, jedino što nisu imali toliko vremena na raspolaganju.

da li su, sta i kako od predanja sacuvali i predali nekim novim generacijama - nemam podataka. a inace, volela bih da vidim makar delic svega toga.

Danas toga ima kud god se okreneš, samo ga valja prepoznati, kao templarsku baštinu

Poslednja izmena:
ne. masoni su kao zvanicne loze nastali mnogo, mnogo kasnije. cak sta vise, ciljevi, tj ideje, su totalno razlicite. dok su masoni bili cuveni zidari, templari su bili zacetnici bankara - zelenasa.
a to sto si procitao... citala sam i ja nesto o tome, mada je sve bilo u domenu fikcije. msm za ono otkrivanje amerike. citala sam i o vikinzima koji su pre kolumba bili na americkom tlu. problem je sto niko od njih nije ostavio nikakve tragove do kasnijeg dolaska evropljana koji su izgradili americki kontinent. a sama amerika pociva na temeljima masonerije, kao i vasington koji je "okupan" masonskim simbolima"

images

George Washington Laying the Foundation of Capital Mural at Masonic Memorial

Dobro, ovo i templari moze biti pod domenom fikcije, ali za vikinge to ne bi trebalo biti cudno.Uostalom, oni su spartali na tom potezu-S.Evropa, Island, Grenland, Njufaundlend.
I jeste da su templari zacetnici bankarstva pod kamatom, ali ne treba im suditi samo po tome.Uostalom, njih karakterisu i hrabrost, postojanost, lojalnost i jos vrlina, plus sto su bili najbolja vojska u srednjem veku.

I jeste da su templari zacetnici bankarstva pod kamatom, ali ne treba im suditi samo po tome.Uostalom, njih karakterisu i hrabrost, postojanost, lojalnost i jos vrlina, plus sto su bili najbolja vojska u srednjem veku.

Kao što napisah pre par dana, templari nisu začetnici kamatnog bankarstva.
U Starom Zavetu, negde piše da je jedna od veoma važnih obaveza, obaveza domaćina da svake sedme godine svojim dužnicima prašta i dug i kamatu, Stari Zavet je ipak izvorno jevrejska svetinja, a to bi debelo pre templara.
Oni su narvno zajmili novce pod kamatu, ali se nisu pridržavali tog svetog pravila. Bili su možda prvi veliki zajmodavci, koje pamti srednjovekovna Evropa, mada bih ja bio skloniji da tu titulu pipišem Svetoj stolici. Templari su je u jednom trenutku uvećavanja, svoje moći, jamačno nadmašili i to im kasnije, na istrazi nije pripisano u zasluge, naprotiv.
Njihovi moralni i vojni kvaliteti, generalno nisu dolazili u pitanje tokom čitavog perioda njihovog delovanja.
Odanost religijskim kanonima Rima je nešto sasvim drugo.
Može se sa priličnom sigurnošću pretpostaviti da su prema spoljnom svetu odavali utisak fanatičnih katolika, dok su unutar svojih redova skriveno, potpuno neometano i intenzivno razvijali razne vidove gnostičkih tradicija. To je stari trik koji se oduvek upražnjava unutar rigidnih religija. Verovatno im je za to poslužio primer islamskih sufista s kojima su bili u bliskom dodiru, a koji su prema spolja slovili, a mislim da i danas pod nekim drugim imenima, slove kao notorni fundamentalisti.

Back