templari

Oni nisu sekta jer ih Vatikan priznaje kao, ne znam tačno, ali recimo kao redovnički red i verovatno imaju uvida u to šta rade, danas ipak postoje komunikacije.

To je zaista kontroverzno. Opus dei je sekta u okviru crkve, pazi sad. To je nekakav red, po meni, ludih vernika koji idu do tih granica da sebe muče i kažnjavaju za grehe koje nisu ni počinili. Čitao sam svedočenja osoba koje su nekako uspele da se iz svega toga iskobeljaju i nije nimalo prijatno. Ljudi nisu smeli da napuste ovo udruženje i zapravo terali su ih da rade ono što rade moderne sekte a znate već šta. To je po meni sekta koju je crkva dozvolila i dala joj ‚‚akreditaciju‚‚ za poslovanje. Šta sve Vatikan krije nikada nećemo saznati. Najbolji primer je vatikanska arhiva u koju gotovo niko osim najvrhovnijih kardinala (i naravno pape) ne može da kroči. U njoj su pohranjeni i dokumenti (veruje se, niko se živ odatle nije vratio, he he) iz Isusovog vremena jer su čuvani na poseban način a današnja tehnologija to proširuje pa se sve čuva u vakuumskim komorama. Blesavo...Navodno oni tvrde da su tu neke tajne koje smeju da se objave tek posle 100 godina (od čega tačno?) da se ne bi ukaljao ugled osobe o kojoj je nešto napisano...Stvarno ludo...

Hej, pa ja sam Kovačević...možda sam i ja templar...sada sam se naježio...:eek:
Praviću se da ništa ne znam i neću im ništa reći ma kako da pokušaju da izvuku informacije iz mene...

Ja ne verujem da su templari (a ni masoni) opstali do danas. Verovatno imaju svoje poštovaoce u svetu koji se (možda) okupljaju i raspravljaju o ko zna čemu ali da su i dalje aktivni, ne verujem...Tada kada su nastali to je imalo neku svrhu (iako ja ne znam koju, istorija mi je JAKO slaba strana) ali danas prosto nema potrebe, mislim...

Ha cлици je нeдaвo упoкojeни свештеник-темплар Cтojaн, бивши cтapeшинa црквe Ружицe на Калемегдану. Иначе, ова слика није направљена у цркви Ружици на Калемегдану.То је сремско село Шуљам у коме тада (2001. г.) није било асфалта, а црква је била у фази реновирања. Село има само једну "улицу" и свега стотинак кућа, али се зато први пут помиње у изворима од пре 450 година, а само село је по предању старо колико и Римска имперapeија. Шуљам слави светог Пантелејмона, а црква је посвећена преносу моштију светог Николе.

Izvor: http://www.sartori.com/osmth/osmth5/index.html

Makedonci:
http://www.milosrdie.net/index.php?option=com_content&task=view&id=40&Itemid=1
Grci:
http://www.knightstemplar.org/KnightTemplar/0808/

Poslednja izmena:
SVETA KRV, SVETI GRAL

Majkl Bejdžent, Ričard Li i Henri Linkoln SVETA KRV, SVETI GRAL

Knjiga po kojoj je napisan svetski bestseler Da Vinčijev kod, nastala je kao rezultat zainteresovanost autora za misteriju Rene-I-Šatoa, odnosno ruševina srednjovekovne tvrđave u njegovoj blizini. Tragajući za odgovorima na ovu misteriju oni su nas uveli u mističan svet vitezova templara, tajnih pergamenata, mistike u tajnim društvima, njihovim ritualima, odvodeći nas do samih osnova hrišćanstva i pitanja da li je ono što nam govori današnja Biblija istina ili spretni falcifikat. Rasvetljavajući nam same početke hrišćanstva kroz materijalne dokaze koji su odoleli vremenu i uništavanju od strane onih kojima nije odgovaralo izvorno hrišćanstvo.

SVETA KRV, SVETI GRAL

Majkl Bejdžent, Ričard Li i Henri Linkoln SVETA KRV, SVETI GRAL

Knjiga po kojoj je napisan svetski bestseler Da Vinčijev kod, nastala je kao rezultat zainteresovanost autora za misteriju Rene-I-Šatoa, odnosno ruševina srednjovekovne tvrđave u njegovoj blizini. Tragajući za odgovorima na ovu misteriju oni su nas uveli u mističan svet vitezova templara, tajnih pergamenata, mistike u tajnim društvima, njihovim ritualima, odvodeći nas do samih osnova hrišćanstva i pitanja da li je ono što nam govori današnja Biblija istina ili spretni falcifikat. Rasvetljavajući nam same početke hrišćanstva kroz materijalne dokaze koji su odoleli vremenu i uništavanju od strane onih kojima nije odgovaralo izvorno hrišćanstvo.

Ta knjiga je plagijat knjige Zerar de Seda "Tajna Katara", uostalom to ni sami autori ne kriju.

Sionski priorat utemeljio je u Jeruzalemu 1099. godine francuski kralj Godefroi de Bouillon odmah nakon što je ušao u Jeruzalem. Kralj Godefroi je navodno znao i čuvao jednu tajnu - vrlo moćnu tajnu koja je u njegovoj obitelji bila od vremena Krista. Bojeći se da bi se njegova tajna mogla izgubiti nakon njegove smrti, osnovao je tajno bratstvo - Sionski priorat - i zadužio ih da čuvaju tajnu i tiho je prenose s generacije na generaciju. Tijekom godina provedenih u Jeruzalemu, Priorat je saznao za hrpu skrivenih papira, spisa zakopanih ispod ruševina Herodova hrama, koji je bio izgrađen na ranijim ruševinama Salomonova hrama. Ti su spisi, prema njihovom uvjerenju, potvrđivali moćnu Godefroijevu tajnu i bili su toliko eksplozivni po svojoj prirodi da Crkva ne bi prezala ni pred čim da ih se dokopa. Članovi Priorata svojevremeno su bili najistaknutiji pojedinci, ljudi poput Botticelija, Sir Isaaca Newtona, Victora Hugoa i Leonarda da Vincija. Sionskim prioratom upravljalo je niz velikih majstora čija se ima nalaze među najsjajnijim u zapadnoj povijesti i kulturi. Veliki fizičar Isaac Newton bio je Veliki meštar Sionskog priorata od 1691-1727. godine. Leonardo da Vinci predsjedavao je Sionskim prioratom od 1510.-1519. godine i bio je Veliki meštar. Leonardo da Vinci bio je fasciniran obožavanjem kulta boginja, pogana, ženskim božanstvima i prezirom prema Crkvi. Priorat ima dobro dokumentiranu prošlost štovanja svete ženstvenosti. Tradicija trajnog obožavanja boginja temelji se na uvjerenju da su moćni ljudi u ranoj kršćanskoj Crkvi prevarili svijet širenjem laži koje su oduzele vrijednost ženama u korist muškaraca.

http://www.ljhg.bloger.hr/post/sionski-priorat/1435466.aspx

U knjizi Sveta krv Sveti gral,se upravo govori da su Templare osnovali red Sionski priorat.Da su tajnom koja bi unistila crkvu ucenjivali istu,te su na taj nacin ojacali i postali veoma mocna organizacija.Templari su zvanicno priznati 1118,a da su ustvari po nekim spisima nastali 4 god ranije.

U Nacionalnoj biblioteci Francuske u Parizu sacuvana je knjiga Tajni disijei u kojoj se na vise mesta govori o jednoj misterioznoj i veoma staroj tajnoj organizaciji pod nazivom Sionski priorat.

Osnivanje Sionskog priorata datira jos iz 45. godine n.e. u Francuskoj. Sve do svoje smrti ovom tajnom organizacijom je upravljala Marija Magdalena (zena Jesua ben Josifa, tj. Isusa Hrista). Cilj te tajne organizacije je bio ocuvanje judejske kraljevske loze, odnosno iz nje nastale Merovinske dinastije.

Priorat je delovao u najvecoj tajnosti sve do 1152. godine, kada mu kralj Luj VII javno dodeljuje velike zemljisne posede u Francuskoj, Spaniji, Italiji i, naravno, Palestini.

Grupa monaha iz Kalabrije, po preporuci Sionskog priorata, dolazi u Francusku gde dvadesetak godina pripremaju krstaski pohod na Jerusalim, koji biva vec 1099. osvojen. Tako Jerusalim dobija prvog evropljanina za kralja, branioca Svetog groba. Po nekim zapisima na brdu Sion se gradi velicanstveno zdanje Opatija koja postaje sediste Sionskog priorata.

1956. godine (n.e.) sluzbeno je zaveden Sionski priorat u policijske knjige i dostavljen primerak njegovog statuta tj. pravilnika. Iz njega se ni na koji nacin ne moze zakljuciti o kakvoj se organizaciji radi. Po Pravilniku Sionski priorat ima i drugi naziv - Viteski red katolickih ustanova i pravila nezavisnog i tradicionalistickog saveza.

Citajuci Pravilnik stice se utisak da se radi o nekoj izuzetno strogoj i posvecenoj katolickoj organizaciji. Ono sto stvara zabunu je to da Sionski priorat gotovo od svog osnivanja, zvanicno nastupa u duhu i skladu s rimokatolickom crkvom, a da se u stvarnosti nikada nije odrekao svog cilja - vracanju na presto naslednika Merovinske dinastije tj. naslednika Davidove loze.

Interesantno je da je adresa na kojoj je Sionski priorat zaveden nepostojeca.

Evo nekoliko imena clanova Sionskog priorata:

Tomas Beket (veruje se da je pisao pod pseudonimom Viljem Sekspir), Sandro Filipepi (tj. slikar Boticeli), Leonardo da Vinci, Isak Njutn, Viktor Igo, Klod Debisi, Zan Kokto...

Sionski priorat se od svog osnivanja smatrao, u odnosu na hriscanstvo, prvenstveno jereticko-gnosticka organizacija koja i danas deluje.

Hmm ovoj temi je mesto na pdf. istorija pre nego ovde...

Slucajno sam procitao da su sva sredstva Templara koja su mogla prebacena Malteskom redu posle njihovog progona...

...the Knights Templar wore a red cross on a white background until they were disbanded and their property and wealth passed to the Knights Hospitaller.
Jonathan Dixon 24 September 1999

Sta priznaju?Da su kopirali drugu knjigu?Gde to priznaju?

Sami autori u prvom poglavlju pisu da su krenuli na odmor u Francusku i da im je do ruku dosla knjiga "Tajna Katara" i da su celu pricu utemeljili na toj knjizi, medjutim ni to ne bi bio problem da i sama "Tajna Katara" nije plagijat i to cuvenog dela "Parsifal" Wolframa fon Eshenbaha. Inace sam zakljucak da je sveti Gral svojevrsna igra reci Sang Real (kraljevska krv) je potpuno pogresan, tek na jednoj strani knjige autori nevoljno ostavljaju mogucnost da se radi o kamenu koji je pao s neba (ili su ga donela tri andjela, po nekim legendama, sto se mene tice mogla su da budu i tri vanzemaljca, prica tako ne gubi smisao), koji se inace u ezoteriji zove Lapsit Exssilis ili Lapis Lapssit ex Cealis sto u prevodu znaci kamen koji je dosao s neba, ili sto bi rekao Isus, na ovom kamenu ja cu sagraditi svoju crkvu, to je znanje koju poseduju Templari i dan danas, mada meni licno to nije nista senzacionalno, Uostalom Julijus Evola je o tome napisao fantasticnu knjigu koja je izdata i kod nas a zove se "Misterija Grala", Jedino sto je ostalo nerazjasnjeno do dan danas je ko je Repansa de Soa (u prevodu Iskusenica greha), osoba koja ima tu cast da nosi pehar u kome se nalazi kamen tj gral.

Sami autori u prvom poglavlju pisu da su krenuli na odmor u Francusku i da im je do ruku dosla knjiga "Tajna Katara"

Tacno tako to pise na pocetku jedan od autora.

.i da su celu pricu utemeljili na toj knjizi,

Ovo pak nigde niko nije napisao. Meni lici na slobodnu interpretaciju.
Knjiga pocinje prikazom de Sedove knjizice, i ne samo to, cini se da je de Sed pisao da bi nekog ko je dovoljno kompetentan a potpuno nepristrasan zaintrigirano na istrazivanje i objavljivanje. Ono sto su pronasli objavljeno je u knjizi "Sveta krv sveti gral". Ono sto je izneseno u toj knjizi uveliko nadmasuje de Sedovu brosuru.

.
medjutim ni to ne bi bio problem da i sama "Tajna Katara" nije plagijat i to cuvenog dela "Parsifal" Wolframa fon Eshenbaha.

Ovo je netacno. Parsifal i de Sed se recimo nesto alegorijski malo doticu izmedju mnogih, vrteci se samo oko jedne iste teme.
De Sed donekle prepricava Parsifala, ali nema govora o plagijatu.

Inace sam zakljucak da je sveti Gral svojevrsna igra reci Sang Real (kraljevska krv) je potpuno pogresan, tek na jednoj strani knjige autori nevoljno ostavljaju mogucnost da se radi o kamenu koji je pao s neba (ili su ga donela tri andjela, po nekim legendama,

Zakljucci izvedeni u knjizi dati su na nivou spekulacija u okvirima datih cinjenica. Autori se striktno drze tog pravila i na vise mesta ga isticu. Prica je stoga moguca a ne jedino moguca, takva i nikako drugacija. Ne vidim sta fali takvom jednom zakljucku. Za jedan javni dokument dali su dosta materijala za pracenje

sto se mene tice mogla su da budu i tri vanzemaljca, prica tako ne gubi smisao), koji se inace u ezoteriji zove Lapsit Exssilis ili Lapis Lapssit ex Cealis sto u prevodu znaci kamen koji je dosao s neba, ili sto bi rekao Isus, na ovom kamenu ja cu sagraditi svoju crkvu, to je znanje koju poseduju Templari i dan danas, mada meni licno to nije nista senzacionalno, Uostalom Julijus Evola je o tome napisao fantasticnu knjigu koja je izdata i kod nas a zove se "Misterija Grala", Jedino sto je ostalo nerazjasnjeno do dan danas je ko je Repansa de Soa (u prevodu Iskusenica greha), osoba koja ima tu cast da nosi pehar u kome se nalazi kamen tj gral.

Srecom, to ce ostati tajna jos neko vreme.

Poslednja izmena:
Tacno tako to pise na pocetku jedan od autora.

Ovo pak nigde niko nije napisao. Meni lici na slobodnu interpretaciju.
Knjiga pocinje prikazom de Sedove knjizice, i ne samo to, cini se da je de Sed pisao da bi nekog ko je dovoljno kompetentan a potpuno nepristrasan zaintrigirano na istrazivanje i objavljivanje. Ono sto su pronasli objavljeno je u knjizi "Sveta krv sveti gral". Ono sto je izneseno u toj knjizi uveliko nadmasuje de Sedovu brosuru.

Ovo je netacno. Parsifal i de Sed se recimo nesto alegorijski malo doticu izmedju mnogih, vrteci se samo oko jedne iste teme.
De Sed donekle prepricava Parsifala, ali nema govora o plagijatu.

Zakljucci izvedeni u knjizi dati su na nivou spekulacija u okvirima datih cinjenica. Autori se striktno drze tog pravila i na vise mesta ga isticu. Prica je stoga moguca a ne jedino moguca, takva i nikako drugacija. Ne vidim sta fali takvom jednom zakljucku. Za jedan javni dokument dali su dosta materijala za pracenje

Srecom, to ce ostati tajna jos neko vreme.

Zasto srecom, pa nije to neko zabranjeno znanje, a sto se ostalog tice potpuno je jasno da je de Sed napisao svoju knjigu pod uticajem Parsifala, samo jedino Eshenbach ima *uda da napise da je Gral kamen, e sad moze tebi to da se svidja ili ne ali tako je.

Zasto srecom, pa nije to neko zabranjeno znanje, a sto se ostalog tice potpuno je jasno da je de Sed napisao svoju knjigu pod uticajem Parsifala, samo jedino Eshenbach ima *uda da napise da je Gral kamen, e sad moze tebi to da se svidja ili ne ali tako je.

"Pod uticajem" nije plagijat. Plagijat je kada pretaba vise od tri cetvrtine teksta, nota, materijala uopste. Osim toga uticaja ima raznih koji su nalik na Parcifala. Pod njima su stvarali Gete, Vagner, Nitche a bogami i Hitler, pa ih niko nije teretio za plagijat. Ukratko, pisalo se svasta i jos se pise, ali slabo verujem da ce u skorije vreme neko, upotrebljivo da opise iskustvo Grala.
Ako pak ti verujes da je Gral nekakv kamen, od volje ti.

"Pod uticajem" nije plagijat. Plagijat je kada pretaba vise od tri cetvrtine teksta, nota, materijala uopste. Osim toga uticaja ima raznih koji su nalik na Parcifala. Pod njima su stvarali Gete, Vagner, Nitche a bogami i Hitler, pa ih niko nije teretio za plagijat. Ukratko, pisalo se svasta i jos se pise, ali slabo verujem da ce u skorije vreme neko, upotrebljivo da opise iskustvo Grala.
Ako pak ti verujes da je Gral nekakv kamen, od volje ti.

Ne samo da je kamen, vec je i zivo bice, i nije s ovog sveta! Nema prenesenog znacenja, nema alegorije, metafore itd, Najslicnije Gralu je prsten iz romana Gospodar Prstenova, koji takodje poseduje culnost, ali i ta prica je plagijat Parsifala (inace imamo drugacije tumacenje reci plagijat), pa posto si mi rekao da mi je po volji da verujem u sta hocu, onda volja mi je ova iako nisam religiozan, od svih objasnjenja (a znam ih skoro sve) ovo je najmanje nemoguce!

Sami autori u prvom poglavlju pisu da su krenuli na odmor u Francusku i da im je do ruku dosla knjiga "Tajna Katara" i da su celu pricu utemeljili na toj knjizi, medjutim ni to ne bi bio problem da i sama "Tajna Katara" nije plagijat i to cuvenog dela "Parsifal" Wolframa fon Eshenbaha. Inace sam zakljucak da je sveti Gral svojevrsna igra reci Sang Real (kraljevska krv) je potpuno pogresan, tek na jednoj strani knjige autori nevoljno ostavljaju mogucnost da se radi o kamenu koji je pao s neba (ili su ga donela tri andjela, po nekim legendama, sto se mene tice mogla su da budu i tri vanzemaljca, prica tako ne gubi smisao), koji se inace u ezoteriji zove Lapsit Exssilis ili Lapis Lapssit ex Cealis sto u prevodu znaci kamen koji je dosao s neba, ili sto bi rekao Isus, na ovom kamenu ja cu sagraditi svoju crkvu, to je znanje koju poseduju Templari i dan danas, mada meni licno to nije nista senzacionalno, Uostalom Julijus Evola je o tome napisao fantasticnu knjigu koja je izdata i kod nas a zove se "Misterija Grala", Jedino sto je ostalo nerazjasnjeno do dan danas je ko je Repansa de Soa (u prevodu Iskusenica greha), osoba koja ima tu cast da nosi pehar u kome se nalazi kamen tj gral.

Uvod opisuje sta mu je bio okidac za istrazivanje,bar sam ja to tako shvatila.Istrazivali su dostupne dokumente i letopise,na osnovu kojih su slagali mogucu pricu.Ali mogucu,ne tvrde da jeste tako,i pitanje da li ce se ikad otkriti.

Ne samo da je kamen, vec je i zivo bice, i nije s ovog sveta! Nema prenesenog znacenja, nema alegorije, metafore itd, Najslicnije Gralu je prsten iz romana Gospodar Prstenova, koji takodje poseduje culnost, ali i ta prica je plagijat Parsifala (inace imamo drugacije tumacenje reci plagijat), pa posto si mi rekao da mi je po volji da verujem u sta hocu, onda volja mi je ova iako nisam religiozan, od svih objasnjenja (a znam ih skoro sve) ovo je najmanje nemoguce!

Alal.
Kako nijedno, tako ni ta, "skoro sva" objasnjenja nisu dovoljno nemoguca, cini mi se.
Ipak, u svemu sto se dotice teme Grala, prevashodnu ulogu igra pojedinac sam, njegov odnos sa svetom koji ga okruzuje i nacin kojim je u stanju da ta dva pomiri,
A upravo tu, sintagma: "a znam ih skoro sve", pokazuje aktuelni domasaj, ali isto tako ukazuje na dalji put.
Srecan rad ti zelim tragacu.
"The road is long.."

Alal.
Kako nijedno, tako ni ta, "skoro sva" objasnjenja nisu dovoljno nemoguca, cini mi se.
Ipak, u svemu sto se dotice teme Grala, prevashodnu ulogu igra pojedinac sam, njegov odnos sa svetom koji ga okruzuje i nacin kojim je u stanju da ta dva pomiri,
A upravo tu, sintagma: "a znam ih skoro sve", pokazuje aktuelni domasaj, ali isto tako ukazuje na dalji put.
Srecan rad ti zelim tragacu.
"The road is long.."

Hvala, i jos bi samo dodao kako kaze nasa narodna poslovica "Corav kad progleda daleko vidi"

krstaskimacbw9.jpg

Back