Teleport, da li je moguce (Teslina kugla)

Sam Teleporter bi morao raditi na sledecem principima...

Ili da vas skenira, ubije i na odredistu "sastavi" vaseg klona, ili da otvori crvotocinu ka odredistu u koju bi ste vi morali "zagaziti"

Oba metoda su cak i sa SF aspekta -neostvariva.

Zamislite da i ako pristanete da vas "rokne", pa tamo negde "sastavi"... Koliko samo atoma treba da zapamti, da ih slozi bas onako kako su i bili... i jos onda to niste vi. Da li bi se i vasa svest teleportovala, ne znam....

Onda, zasto da vas ubije? Neka sastavi tamo mog klona, nek on odadi sta ima pa neka njega onda rokne...

Samim tim dolazimo odmah do ideje da klonirate svoje auto jedno desetak puta, i zaradite lepe pare.
Mislim, cemu unistavati orginal kad ne mora??
.

Evo moje filozofije...
Ako bi bilo moguce da se svi mozdani impulsi i informacije iz mozga "isisaju" iz coveka i posalju se na neku tamo levu planetu zajedno sa podacima izgleda te osobe i na toj planeti da se klonira original, bez svesti, a zatim da se u njega ubace te mozdane informacije i eto onog coveka i njegove svesti sa originalne planete....
Naravno ako covek pozeli da se vrati na svoju planetu moze se ponoviti proces i vratiti se u svoje originalno telo koje bi bilo u nekom "inkubatoru" do tad....I ko zna mozda nekada ljudi budu ovo koristili da rade na drugim planetama, a onda se uvece vrate svojoj prodici :)
Naravno ovo je danas samo fantazija ali mozda bude bilo moguce u buducnosti, posto je mnogo logicnije od "pravog teleportovanja" z:)
Drugo, ono sa crvotocinama.
Nesam fizicar, ali pretpostavljam da bi bile potrebne ogromne energije da se to cudo otvori.

Pa ti stisni i zakoraci u to..... ja ne bi smeo.

Kako god, tako mocan uredjaj, Teleporter, nije ni malo lako sastaviti.

Znaci, treba da vas analizira, i zatim negde klonira. Informacije o vama bi putovale brzinom svetlosti, sto znaci da je i to ograniceno... a drustvo sa takvom tehnologijom bi zasigurno skontalo brodove sa mnogo brzim pogonima.

Kako god, mislim da ce teleporter ostati samo u sf delima....

Mit o crvotocinama je stvoren kada su otkrivene crne rupe, i tada su naucnici Izmislili crvotocine i nadali se da ce ih otkriti, ali naravno to nikada nisu uspeli, jer je tesko moguce da tako nesto postoji.... z:mrgreen:

Teleport NIJE to o cemu vi pricate..........
To NIJE rastavljanje coveka na sastavne delove, pa ponovno sastavljanje od istih atoma na drugom mestu......
To MOZE biti rastavljanje i sastavljanje od ISTIH atoma pretvorenih u energetski zapis.......
Ili, sto je mnogo verovatnije, nacin na koji materija moze beskonacno brzo putovati na neki drugi nacin, danas potpuno nepoznat ,za vreme koje ce biti vrlo blizu nuli.......

Teleport NIJE to o cemu vi pricate..........
To NIJE rastavljanje coveka na sastavne delove, pa ponovno sastavljanje od istih atoma na drugom mestu......
To MOZE biti rastavljanje i sastavljanje od ISTIH atoma pretvorenih u energetski zapis.......
Ili, sto je mnogo verovatnije, nacin na koji materija moze beskonacno brzo putovati na neki drugi nacin, danas potpuno nepoznat ,za vreme koje ce biti vrlo blizu nuli.......

Nego?

Ajde molim te onda opisi kako bi ti ziv organizam, ili nezivu materiju "spakovao" u taj "energetski" zrak? (a od samog pojma, energetski zrak, su odustali svi sf pisci jos 70 tih godina proslog veka)

Drugo... kada bi coveka i uspeo "spiciti" u taj jedan zrak, kako ga mislis lansirati brze od svetlosti? Mislim, samo jedno zrno svemirske prasine probija trup svemirskog broda na daleko manjim ispod svetlosnim brzinama. Kako bi zamislio mehanizam zastite "putnika"???

U toj tvojoj ideji ima previse nepoznanica... sf nepoznanica...

Za energetski zrak bi morali sve atome i čestice u čovekovom telu rastvori u tekuću energiju koje nikakvo magnetno polje ne bi mogao zadržati.A rastvorena energija bi bila velika kao milioni najačih atomskih bombi koja prilikom oslobađanja razorila ne samo zemlju već i sunčev sistem.
Vidimo koliku razornu moć ima atomska bomba,a tu se oslabađa samo vrlo mali delić nuklearne sile prilikom cepanja atoma,koje sile drže čestice protona i neutrona u okupu u samom atomu.

Nego?

Ajde molim te onda opisi kako bi ti ziv organizam, ili nezivu materiju "spakovao" u taj "energetski" zrak? (a od samog pojma, energetski zrak, su odustali svi sf pisci jos 70 tih godina proslog veka)

Drugo... kada bi coveka i uspeo "spiciti" u taj jedan zrak, kako ga mislis lansirati brze od svetlosti? Mislim, samo jedno zrno svemirske prasine probija trup svemirskog broda na daleko manjim ispod svetlosnim brzinama. Kako bi zamislio mehanizam zastite "putnika"???

U toj tvojoj ideji ima previse nepoznanica... sf nepoznanica...

Ja sam samo rekao sta NIJE teleportacija....Ono o cemu vi pricate je kloniranje.
Nisam u ovoj prici ulazio u mogucnost ili nemogucnost istog......
A ako bas zelis o tome, onda je svejedno......Ako energetski zrak ne moze putovati brze od svetlosti, onda ne moze ni kompletna informacija o njemu, kojom bi se stvorio isti takav zrak(samo zbog jasnoce dijaloga pricamo o zraku.Svejedno mogu se staviti i navodnici).........
Sve ovo naravno pricamo iz pozicije naseg znanja i zakona, i zbog toga nam se cini nemogucim i neostvarivim.....Ali, ukoliko brzina svetlosti nije ogranicena kategorija, onda ovo sto sam ja napisao ima puni smisao.
Inace, moje licno misljenje je da se taj "problem", ako ga tako nazovemo, moze resiti na drugi nacin.
Slicno onoj prici koju sam davno cuo o interkontinentalnim letovima avionom, u kojem bi avion sa putnicima izasao na orbitu oko zemlje i tu "stajao" dok se zemlja ne okrene do cilja putovanja.
Slcno i sa svemirom......

Svasta...

KAKO drugacije nesto premestiti sa A na B, a ne koristiti standardna pokretna transportna sredstva..

Svasta ! Ne mozes iz A do B stici ni standarnim sredstvima. Jesi li cuo nekada za Zenonov paradoks?

Evo ti moj blog .. z:)

Zenonov paradoks
http://forum.krstarica.com/blog.php?b=6572

A ovo su ti fusnote: :)

Kretanje iz tacke A u tacku B je iluzija. Opstororeni simbol neceg drugacijeg ili trajanja u kome ne vaze "principi" (ovo si naucio iz citanja mojih postova :) ) na koje si navikao gledajuci oko sebe. Ili empiriski zakoni.

Tako teleportacija moze biti samo duhovna stvar . To vec uveliko postoji na duhovnom planu .Tkz, vidjenje na daljijnu. Tehniek koje uveliko koriste tajne sluzbe amerike i rusije. Cudi me da nije bila tema o tome. Sta je to nego teleportacija?

Poslednja izmena od moderatora:
Jesam li ti fronzo rekao milion puta da me tvoje piskaranje u tom tvom blogu kome svina naturas na nos APSOLUTNO ne interesuje?

Molim moderatora da napomene doticnog clana da svoje filozofiranje ostavi za filozofiju, a nas pusti da diskutujemo ovde...ili treba mi da idemo na filozofiju i "diskutujemo" tamo???

Molim da se ignorise prethodna poruka "filozofa" koja ima veze sa temom kao sladoled na veneri, i da se nastavi gde smo stali.... inace nece biti interesantna i pretvorice se u cirkus kolorado.

Poslednja izmena od moderatora:
Jesam li ti fronzo rekao milion puta da me tvoje piskaranje u tom tvom blogu kome svina naturas na nos APSOLUTNO ne interesuje?

Molim moderatora da napomene doticnog clana da svoje filozofiranje ostavi za filozofiju, a nas pusti da diskutujemo ovde...ili treba mi da idemo na filozofiju i "diskutujemo" tamo???

Molim da se ignorise prethodna poruka "filozofa" koja ima veze sa temom kao sladoled na veneri, i da se nastavi gde smo stali.... inace nece biti interesantna i pretvorice se u cirkus kolorado.

z:cry:

Hmm ... Ajd ovako, ako tebe ne interesuje Ozimanov blog, ti preskoči taj detalj; ako Ozimana ne interesuje tvoje mišljenje, nek se ne upušta u diskusiju sa tobom. I mirna Bačka. Nekoga odavde verovatno interesuje njegov blog, kao što nekoga odavde verovatno interesuje tvoje mišljenje. Čitaju vas.

@Ozimane, molim te, malo manje arogancije ...

Jeste otišlo malo u off, pa se vratite na temu.

Poslednja izmena:
Ja jesam bio i ostao na temi, do upada filozofa.

Dakle, kojim drugim principom (znci, da ne rastavljamo teleportovani subjekat na atome) bi mogli odraditi teleportaciju?
Ja koliko god se naprezao da smislim nesto drugacije, ne uspevam. Dimenzionalna teleportacija bi mogla to da odradi, ali tu vise teleportacija gubi svoj smisao jer se tu prvenstveno radi o otvaranju crvotocina ili nekih drugih prostornih anomalija koji bi "presavili" na momenat svemir i omogucili nam, citave, da predjemo iz acke A u tacku B u jednom vrlo kratkom vremenskom intervalu.

Znaci, ovde pricamo, i tako je pocela tema, o cistim fizickim aspektima teleporta, a ne sa filozofskog sa reklamnim panoima.

Jedino filozofsko ovde bi bilo da li bi se svest mogla teleportovati u klona, i da li bi to bila ista osoba. Ali to zasluzuje zasebnu temu..

Da se i ja kao neobrazovani srednjoskolac, jos nestvrdnut vosak pun uticaja sa strane ukljucim malo u diskusiju. z:)

Evo necega zbog cega mislim da nam je teleportacija nedostizna (bar za sada i dobar deo buducnosti).

Dakle posmatrajmo coveka kao kofu peska. Trebamo taj pesak da prebacimo na drugo mesto ali da svako zrnce ostane na svom mestu. Kolika je verovatnoca za to? Koliko bi trebao proces biti kompleksan da svako zrnce ostane na apsolutno istom mestu u odnosu na ono drugo... Isto je (tj mnogo slozenije) sto se ljudskog organizma tice.

Neko bi rekao da to poneses sve sa kofom na odrediste...ali onda to nije teleportacija, nego klasicno putovanje.

Opet, moras pesak istresti iz kofe i pustiti ga da negde ode.

Teleportacija je princip da se "uslika" pesak, posalje digitalnim signalom (ili nekim savrsenijim za koji se jos ne zna) slika i na prijemniku sa slike napuni kofa tacno kao na slici.

Kao sto sam ti vec objasnio. Teleportacija nije nikakvo rastavaljanje i sastavljanje atoma. Atomi u 21. veku nisu oni Demokritovi atomi ili nedeljive kuglice kako ih ti izgleda zamisljas . Atomi su vrsta "zgusnustog polja" kako kaze Anstajn. Paketici energije. Talasi . kvanti. Pa one oibitale gde inteferencija talasa odredjuje poziciju opet paketica energije "elektorna ". Bor i njegove orbitale bla,bla... gde mu je mesto u orbitali pri cemu nemamo nikakve cestice klikere vec talase kao sto rekoh. A talas je afektacija polja itd.itd. Izvinjavam se fizicarima na ovom mom banalizovanju njihove fizike, ali mislim da je Sal shvatio poentu i ukljucio je u svoj kont. :)
Zasto ti sve ovo objanjsvam Salu, zato da bi skontao da ne mozes rastvaiti telo na atome i onda ga opet sastvaljati kao slagalicu.

Ali ipak su ove "naucne" spekulacje dosadne i zasto da ih razvijamo kada je istina ono sto sam rekao. Zenonov paradoks negira mogucnost ketanja pa samim tim i teleportacije na nacin kako ti mislis. Sto znaci da je telportacija duhovna stvar i ona vec uveliko postoji...vidjenje na daljinu i slicno.

U vezi Zenonovog paradoksa i slicno mozes se dalje informisati na mom blogu. z:)

http://forum.krstarica.com/blog.php?b=6572

Neko bi rekao da to poneses sve sa kofom na odrediste...ali onda to nije teleportacija, nego klasicno putovanje.

Opet, moras pesak istresti iz kofe i pustiti ga da negde ode.

Teleportacija je princip da se "uslika" pesak, posalje digitalnim signalom (ili nekim savrsenijim za koji se jos ne zna) slika i na prijemniku sa slike napuni kofa tacno kao na slici.

O tom prosipanju i govorim.

OK, iako "uslikamo" pa i sve se prenese u identicnom obliku, onda dolazi u pitanje ljudska svest i memorija.

Mnogo je to komplikovano ljudi za nas. Msm za nas ljude koji o tome mozemo govoriti samo teorijski...

O tom prosipanju i govorim.

OK, iako "uslikamo" pa i sve se prenese u identicnom obliku, onda dolazi u pitanje ljudska svest i memorija.

Mnogo je to komplikovano ljudi za nas. Msm za nas ljude koji o tome mozemo govoriti samo teorijski...

Pa naravno... pa to sam i ponavljao par puta.

Zatim rizik putovanja... tj, da li ce informacija doci onakva kakva je i poslata?

onda, kakav bi to trebao da bude uredjaj na prijemniku koji bi po uputstvu sagradio ziv organizam?

Ogromni automatski biohemijski kompleks?

Ideja teleporta je momentalno, tj, jako brzo pojavljivanje u prvobitnom obliku na odredistu.
Cisto sumnjam da se telo moze tako brzo izgraditi, kao recimo u Star Trek-u....

Sve u svemu, pre cemo uspeti otvarati crvotocine, nego ista uspeti elektromagnetnim talasima odslati i sastaviti....

Zatim rizik putovanja... tj, da li ce informacija doci onakva kakva je i poslata?

onda, kakav bi to trebao da bude uredjaj na prijemniku koji bi po uputstvu sagradio ziv organizam?

Ideja teleporta je momentalno, tj, jako brzo pojavljivanje u prvobitnom obliku na odredistu.

Sve u svemu, pre cemo uspeti otvarati crvotocine, nego ista uspeti elektromagnetnim talasima odslati i sastaviti....

Ipak mislim da ideja teleporta nema veze da informacijama i sastavljanjem atoma. Mozda su atomi i prostorno kao i vremenski orijentisani ( kodovani) pa samo treba promeniti taj kod tj na postojeci dodati npr 200, dok vremenski ostaje isti i eto teleportacije. Mada i jedno i drugo nema izglede u realnosti. Jedino ako neko pronadje masinu za promenu tih kodova ako uopste postoje..

Svasta...

KAKO drugacije nesto premestiti sa A na B, a ne koristiti standardna pokretna transportna sredstva... tj KAKO odraditi, kojim principom, teleportaciju?

Cekati da se svemir okrene oko teleportovanog objekta, jel mi to govoris??

Ja te ne razumem uopste...
STANDARDNA pokretna transportna sredstva?
Ko o tome prica?
Ko uopste prica o crvotocinama?
Crvotocine su pojave za koje naucnici MISLE da postoje, iako za to nema nikakvih dokaza.
Mi ovde pricamo o principu necega sto bi mozda moglo da postoji(ja apriori ne tvrdim da je moguce ,ali mi je svakako smesna tvrdnja da nesto SIGURNO nije moguce).
Ali ajde, ako vec pricamo o spekulacijama, ja "tipujem" na dimenzionalno kretanje....Na kretanje kroz cetvrtu dimenziju, koja predstavlja prostornu precicu ostale tri dimenzije.
Sad ces verovatno reci da su TO crvotocine.
Ne, to ne moraju biti crvotocine, nego jednostavno jedna nama trenutno nepoznata dimenzija prostora, koja egzistira sa ovim svemirom(i Ajnstajn kaze da je nas svemir beskonacan , ali da ima granice, misleci da je za nas trodimenzionalna bica beskonacan)....
A ko kaze da je necemo upoznati i shvatiti(kao u onoj Seganovoj prici o dvodimenzionalnim bicima koji zive na lopti, njihovom putu oko sveta kojim shvataju da postoji i dimenzija koju oni ne poznaju, i nama trodimenzionalnim bicima koji ih posmatramo "odozgo")?

Poslednja izmena:

Moram reci da su ti ova pitanja pomalo smesna....
Smesna iz razloga sto se ti sada pitas isto onako kao sto bi se pecinski covek pitao da neko povede temu o parnoj masini, automobilu isl.?
Mi ovde pricamo o napretku civilizacije, tehnoloskim revolucijama koje ce svakako uslediti.
Nasa deca od 7-10 godina nas vec smatraju "zastarelim", jer vec po rodjenju kao nesto normalno prihvataju nove tehnologija, a samim tim i nove poglede na svet.
Sa kakve bi nas tek onda visine gledali nasi potomci sa jedno hiljadu dve godine rastojanja?

Najbezbedniji da pozovemo Harrija Pottera da izgovori magičnu reč za teleportaciju i eto.
Sve je to mašta.Danas ljudi nisu rešili ni problem bezbednog transporta svojih tela,a mi govorimo o nekakvom sigurnom teleportu kao transportu koju će možda stvoriti ljudi.
Kada ljudi budu izumili 100% siguran transport i prevoz u sadašnjem svetu,što vidimo da im teško polazi za rukom,bez obzira na tehnološki razvoj,tek ondak bi trebali da pričaju o realnosti nekakvih drugih vidova transporta kao što je teleport.
Dotle je to mašta kao što je Star Trek,odyssey 2010 ili Harry Potter.

Back