tegovi i proteini za devojcice

Kad odradiš trening, nakon pola sata, sat jedeš...posle toga popiješ prvu dozu...
moram da odgovorim na ovo... ne znam koji je tvoj nivo iskustva, al cim tako nesto kazes vidim da imam malkice vise od tebe... kad se odradi trening, ODMAH se popije protein, a jede 45min-sat ipo nakon... (u tom periodu)

deelite bez ljutnje z:)

Poslednja izmena od moderatora:
tako je, i to se zove PWM (odnosno post workout meal), i Whey se unosi tada zato shto je to brz protein, koji veoma brzo oslobadja aminokiseline potrebne za da bi se mishici nahranili i sprechio katabolizam!
Takodje bih demantovao da ce od Whey-a da porastu ogromni mishici (posebno kod zena, s obzirom na nizak nivo testosterona)!
Mishici ce da rastu iskljuchivo zahvaljuci visoko kvalitetnoj ishrani, i poprilichno visokom unosu proteina (prvenstveno iz hrane), i uz kvalitetan trening!
Takodje, pohvalio bih i podrzao Jelenu za vezbe sa tegovima, a ne kao vecina, samo traka i steper...
Inache, ako zelish da se zategnesh, tj smanjish bf, potrebno je prvo se kvalitetno hraniti, pa imati kvalitetan trening, a tek onda ide suplementacija... ;)

pa u sushtini zavisi od cilja...
da li zelite da smrshate, da se nabacite mishicnu masu, da odrzavate, ili da se jednostavno uprasite : ))))
al u sushtini za devojke bi trebalo da se drzi oko 1.5 mozda 2 grama proteina po kilogramu tezine (znachi za devojku od 60kg treba dnevno unositi 90-120 grama proteina) i to rasporediti u 5-6 obroka dnevno...
takodje treba imati umeren unost UH, sad opet zavisi od cilja, i mogucnosti, moguce je vrshiti varijaciju UH, ili keto dijetu, ili imati konstantan visok unos UH...

poenta je da je potrebno imati shto vishe manjih obroka dnevno, da bi se metabolizam ubrzao, i da bi imao vremena da svari unetu hranu i iz nje izvuche ono shto je potrebno!

U pravu ste i ja se ne bi mogao sloziti sa DeeLiteOrangeAdvanced.
Prva doza suplementa bi trebalo da bude ujutro nakon ustajanja jer su misici tokom noci dosli u stanje katabolizma i neophodno je da se sto brze unese odredjena kolicina proteina u organizam kako bi se sprecila razgradnja misica.To se najbolje postize suplementima, koji se veoma brzo apsorbuju u organizam. Pre svega mislim na Whey.
Zatim najvaznija upotreba proteina je odmah nakon treninga radi sprecavanje katabolizma misica.
Ja licno koristim nakon treninga Whey zajedno sa desktrozom kako bih sprecio razgradnju misica nakon intezivnog treninga.
Pozeljno je piti Whey i nekih 15 do 30min pre treninga, sto ja radim. Znaci najvaznije je popiti suplement odmah nakon treninga
pa nakon sat do dva pojesti hranu koja je bogata proteinima. Inace ja Whey koristim vise puta dnevno tako da njima dnevno unesem u organizam od 60 do 80gr. proteina. Ostalo unesem preko hrane.
Suplementi se ne koriste samo za nabacivanje misicne mase vec i odrzavanje te iste mase. Kada se radi definicija u bodibildingu povecava se unos proteina a smanjuje unos uh i to ne zbog nabacivanje mase vec odrzavanje misica i ujedno topljenja masnih naslaga. Pri definisanju usled fizicke aktivnosti i dijete dolazi do razgradnje misica zajedno sa trosenjem masnih naslaga i stoga
je neophodno da se koriste suplementi da bi se ta misicna masa odrzala.

hmmm... ovde bih morao da te pitam, zashto Whey pre treninga?? Mnogo je pametnije i pozeljnije uzeti BCAAs pre treninga...

A uzimanje suplemenata ujutru je... pa mozda i suvishno!
Za pochetak treba ljudi da shvate sa su suplementi SAMO DODACI ili zamene, odnosno nisu neophodni!
Konkretno da bi se sprechio 'nocni katabolizam' dovoljno je za poslednji obrok uneti kolichinu proteina iz hrane, npr da poslednji obrok bude nemastan sir (ali bash nemastan...ne 20% :)), i npr neko meso... protein iz te hrane ce se polako oslobadjati u toku noci, sprechice se katabolizam do jednog dela noci, onda sledece shto se uradi, umesto da se ujuru uzme Whey, uzme se normalan, chvrst obrok, u vidu jaja, odnosno belanca! zato shto su to jedni od najbrzih proteina iz hrane. I samim tim se iskljuchuje upotreba Wheya u tim periodima... naravno, ovo je sasvim dovoljno za rekreativce, i one koji zele da se malo dovedu u red i tako to...
Takmichari (bodybuilding), sportisti, i ozbiljniji rekreativci imaju druge nachine, odnosno vecu upotrebu suplementacije, pa se tako recimo preko noci uzima (micelarni) Casein kao spor protein, itd... al to je druga pricha :)

Pa bas taj Whey poseduje velike kolicine aminokiseline BCAA u sebi, a isto tako veliki broj vezbaca
u bodibildingu ga koristi i pre treninga. Po nekim istrazivanjima njegova iskoriscenost pre treninga
je veoma velika. Ja licno volim pre treninga da popijem od 15 do 20gr. Whey proteina, dok posle treninga koristimsa njim i desktrozu.
Da suplementi nisu potrebni, mozda si u pravu ali razmisli kako uneti dovoljne kolicine proteina u organizam iz hrane a da pri tome ne unesemo malo vece kolicine masti. Najveci izvori proteina su meso raznih zivotinja takodje bogate i mastima neke vise neke manje. Mleko koje ima veoma kvalitetne proteine i Whey se dobija iz sirutke ima u sebi masti. Znaci i iz
hrane se moze uneti dovoljna kolicina proteina ali po cenu unosenja vece kolicine masti no sto nam je potrebno. To se pre svega nece svideti onima koji su na definicuju. Spori proteini kao sto su casein ima ga u mleku odnosno dve trecine mleka je casein a ostalo Whey se rastvore u organizmu u roku od max. 7 sati a svi znamo da se za izgradnju misicne mase preporucuje spavanje minimum 8 sata, ondah je jasno da se treba ujutro sto pre uneti odredjena kolicina proteina u organizam. A za to su najbolje brzi proteini kao Whey. Whey se moze zameniti i belancetom u pravu si ali ako se belance koristi sirovo onda ono sprecava rastvaranje vitamina b6 u organizam sto ni malo nije dobro. Jedino da se to belance skuva odnosno termicki obradi kako bi izgubilo mogucnost da blokira vitamin b6 ali za to treba vreme a i to vise nije tecna hrana no cvrsta. Inace za devojku unos od 2gr. proteina po kilogramu je nepotrebno ako se ista ozbijno ne bavi bodibildingom. Ja licno retko kada prodjem 2gr. a citam na ostalim forumima posveceni bodibildingu da clanovi istih koriste i 1.5gr. pa imaju napretka u misicnoj masi. Svaki organizam je posebna prica.

pazi, dok se amino kiseline iz Wheya oslobode, treba vremena, i zato je troshenje samog Whey-a uzimati ga pre treninga... pazi, ako tebi odgovara, slobodno cepaj, mada ja nisam chuo da iko to radi...
Ja pre i za vreme tezih treninga pijem bcaa, i naravno u pwm, samo bcaa i whey... ne koristim dex... nepotreban je...
Shto se tiche masti u hrani ona je minimalna... pa kolko je masno pilece belo meso ili npr oslic??
a meni su to osnova dijete, a pri tom ja u samoj dijeti vec unosim veliku kolichinu masti, i to pre svega Omega3 i Omega6 (fish oil, i olive oil), jer jednostavno tako ide dijeta...keto diet... inache istrazi malo...Omega3 ti je jedan od najboljih sagorevacha na duze vreme koje mozesh da nadjesh, i jedan od najkorisnijih suplemenata koje chovek moze uneti u sebe.
Inache ja sam i rekao da treba unechi chvrst obrok, znachi kuvana jaja! nikako ziva, salmonela je mnogo zesnuta stvar... inache kao shto sam rekao, za rekreativca je sasvim dovoljna kolichina i brzina proteina iz jaja koju dobija ujutru, kao i iz obroka pred spavanje...
takodje sam i rekao za devojke unos 1.5-2... zavisi od potreba i zelja njenih...
ja npr drzim unos od 2-2.5g zavisi kako stojim sa parama kad sam na dijeti... al opet, ja imam prilichno jake treninge, i veliku potroshnju kalorija...
jer mrshavljenje je moguce samo kalorijskim deficitom... a opet, ako je daj deficit preveliki, onda dolazi do katabolizma...

*za one koji chitaju, a mozda ne razumeju:
katabolizam - razgradnja mishica
anabolizam - izgradnja mishica
ketogena dijeta - dijeta prilikom koje se stvaraju ketoni koje organizam koristi (dosta opshirna tema)

Whey se u organizar rastvori veoma brzo i kroz sat vremena otprilike njegova apsorpcija je maksimalna. Zbog toga se pije pre treninga nekih 15 do 30min. Mnogi tako rade medju njima sam i ja, mada nekazem da je obavezno. Inace desktroza je veoma vazna ja je od nedavno koristim jer trenutno podize insulin i popunjava istrosene zalihe uh u misicima, i tako sprecava njihovu razgradnju. Desktroza se ne razlaze vec odmah odlazi u krvotok i popunjava zalihe uh u misicima. Zbog toga se i koristi posle treninga. Sto se tice oslica u pravu si i ja dosta koristim ribu za ishranu pocev od tune i oslica. Ali oslic ima na 100gr. oko 17gr. proteina a ako ti treba da uneses dnevno 200 ili vise grama proteina koliko treba da pojedes oslica ili pileceg mesa da bi zadovoljio taj unos jer ta hrana koju si naveo ima malo masti. Nije li jednostavnije da se to nadopuni suplementima. Za omegu 3 znam jer je i ja koristim. Ostalo se slazem sa tobom jer potrebna kolicina unesenih proteina zavisi od pojedinca. Meni je dovoljno i 2gr po kilogramu mada nekad predjem i to pa dodam vise ali profesionalni bilderi koriste i preko 4gr pa i 5gr po kilogramu. Mada kao sto sam napisao pojedini ljudi postizu dobre rezultate i sa 1.5gr po kilogramu. Svaki organizam je prica za sebe. I na kraju ako postoje finasijske mogucnosti ondah je dobro kupiti suplemente jer sa njima uz adekvatan trening je moguce brze napredovati. Ja licno najvise volim da koristim Whey, mada sam koristio i druge proteine. Upotreba Wheya u toku dana zavisi od pojedinca ali je najvaznije da se upotrebi nakon treninga kako bi se sprecio katabolizam misica.

tako je, i to se zove PWM (odnosno post workout meal), i Whey se unosi tada zato shto je to brz protein, koji veoma brzo oslobadja aminokiseline potrebne za da bi se mishici nahranili i sprechio katabolizam!
Takodje bih demantovao da ce od Whey-a da porastu ogromni mishici (posebno kod zena, s obzirom na nizak nivo testosterona)!
Mishici ce da rastu iskljuchivo zahvaljuci visoko kvalitetnoj ishrani, i poprilichno visokom unosu proteina (prvenstveno iz hrane), i uz kvalitetan trening!
Takodje, pohvalio bih i podrzao Jelenu za vezbe sa tegovima, a ne kao vecina, samo traka i steper...
Inache, ako zelish da se zategnesh, tj smanjish bf, potrebno je prvo se kvalitetno hraniti, pa imati kvalitetan trening, a tek onda ide suplementacija... ;)

Hvala ;)
slazem se sa textom..posebno bih istakla ovo da zene s obzirom da imaju 20 puta manje testa od muskaraca,nemaju razloga za strah od nekih "bilderskih misica",a nazalost vecina zena na pomen tegova odmah zamislja bas to..kao da je dovoljno par puta uci u teretanu i biti Roni Koleman.. :lol::lol:

Pa ja ne znam da li namerno zaboravljte proteine iz ostalih namirnica ne animalnog porekla, koje nisu esencijalne, ali su takodje bitne!
Poput proteina iz npr pahuljica (100g ovsenih ima 12,5g proteina, ili kikirki 100g ima 15g proteiina), a sto se tice masti treba praviti razlliku izmedju LDL i HDL....kikirikije bogat dobrim masitma odnosno LDL(low density lipids), a masti su nam neophodne...tako da samo optimalna izbalansirana ishrana uz adekvatan trening nemaju kuda nego u misicnu masu ;) sto se tice unosa proteina ja unosim od 1,5g gr do 2,0...ako oces da se "iseces" onda se baci na 2g-4g UH po kg optimalne telesne mase i povecaj kolicinu proteina(neki izolat) i polako ces dobiti definiciju...poz za sve!

pa pravo da ti kazem, da nametno se zaboravlja protein koji je neanimalnog porekla (nije iz mesa, mleka/surutke i jaja) iz prostog razloga shto on ne utiche na izgradnju mishicne mase... tj, praktichno je zanemarljiv u odnosnu na proteine od zivotinja (ili ljudi...ko shta preferira :) ).
npr soja je prepuna proteina, ali su maltene beskorisni...

@ Jelena i Divlja:
pa da, problem je shto ljudi (uglavnom devojke) ne znaju chemu sluze proteini, i shta se zapravo tu deshava... neko vide momke kako rade u teretani u delu sa tegovima i piju proteine/bcaa i shta vec, i onda misle da ce i one biti takve...
a ne shvataju da je kolichina testosterona kod zena tolko mala, da jednostavno sinteza proteina nije moguca u toj meri da bi one bile nagruvane... svakako da ce im se povecati mishicna masa u odnosu na onu koju imaju ako je mala, ali daleko od toga da ce se 'nabildovati'.
pa chak ni mushkarci ne mogu da se nabilduju do te mere bez eksternog unosa testosterona (i drugih nekih stvari ;) ), ali steroidi su neka sasvim druga pricha :)

Pa ja ne znam da li namerno zaboravljte proteine iz ostalih namirnica ne animalnog porekla, koje nisu esencijalne, ali su takodje bitne!
Poput proteina iz npr pahuljica (100g ovsenih ima 12,5g proteina, ili kikirki 100g ima 15g proteiina), a sto se tice masti treba praviti razlliku izmedju LDL i HDL....kikirikije bogat dobrim masitma odnosno LDL(low density lipids), a masti su nam neophodne...tako da samo optimalna izbalansirana ishrana uz adekvatan trening nemaju kuda nego u misicnu masu ;) sto se tice unosa proteina ja unosim od 1,5g gr do 2,0...ako oces da se "iseces" onda se baci na 2g-4g UH po kg optimalne telesne mase i povecaj kolicinu proteina(neki izolat) i polako ces dobiti definiciju...poz za sve!

zato sto su ti proteini beskorisni kada je u pitanju misicna masa ;) jesu zdravi,ali na misicnu masu nemaju nikakvog efekta..

kada je u pitanju definicija,UH moraju biti NISKI,a unos proteina VISOK,ne bi trebalo unositi vise od 0-50-100gr UH (izuzev u dane punjenja)...npr na ketogenoj dijeti (koju inace apsolutno podrzavam,i mogu da potvrdim da daje fenomenalne rezultate,a pricice da zbog rada mozga nije zdrava su totalne gluposti,mozak moze da koristi i ketone ;) ) takodje postoji i variranje UH,to bi bilo otprilike ovako 100-50-0-50-100-0-0 znaci ponedeljak 100gr UH,utorak 50gr....
p.s. pod UH se racunaju skrobni UH,vlaknaste mozete koliko hocete (salate)
i naravno dize se unos proteina...

zato sto su ti proteini beskorisni kada je u pitanju misicna masa ;) jesu zdravi,ali na misicnu masu nemaju nikakvog efekta..

kada je u pitanju definicija,UH moraju biti NISKI,a unos proteina VISOK,ne bi trebalo unositi vise od 0-50-100gr UH (izuzev u dane punjenja)...npr na ketogenoj dijeti (koju inace apsolutno podrzavam,i mogu da potvrdim da daje fenomenalne rezultate,a pricice da zbog rada mozga nije zdrava su totalne gluposti,mozak moze da koristi i ketone ;) ) takodje postoji i variranje UH,to bi bilo otprilike ovako 100-50-0-50-100-0-0 znaci ponedeljak 100gr UH,utorak 50gr....
p.s. pod UH se racunaju skrobni UH,vlaknaste mozete koliko hocete (salate)
i naravno dize se unos proteina...

MIslim da gresis! Mozes li mi onda objasniti kako bik, konj, slon, vo, majmuni(muzijaci gorile koji imaju po 200kg skoro suvih misica), zivina...itd...ili sportisti koji su striktni vegetarijanci(oni koji u ishrani imaju iskljucivo namirinice biljnog porekla) i oni koji unose neke namirnice animalnog porekla poput jaja i mleka ili oni koji samo ne jedu crveno meso a jedu ribu i plodove mora, mogu da nabace misicnu masu? hm? Balansiranom ishranom koju najvecim delom cine namirnice biljnog porekla mosu se obezbediti sve potrebne amino-kiseline. Proizvodi od celog zrna, pa pirinac, kukurz, soja, grasak, pasulj, kostunjicavo voce(kikiriki, bademi, pistaci, orasi...) sadrze skoro sve esencijalne amino kiseline. Kombinacijom ovih namirnica i kod vegetarijanaca se moze postici potpuno zadovoljavajuci unos svih esencijalnih amino-kiselina, Postoje sportisti svetske klase koji su vegetarijanci: http://almostvegetarian.blogspot.com/2008/02/famous-vegetarian-athletes.html
http://www.ivu.org/people/sports/
,a samom vegetarijanskom ishranom se redukuje unos zasicenih masnih kiselina i holesterola, ali ipak neuporedivo veci broj sportista je na balansiranoj ishrani... tako da umereno u svemu :)

MIslim da gresis! Mozes li mi onda objasniti kako bik, konj, slon, vo, majmuni(muzijaci gorile koji imaju po 200kg skoro suvih misica), zivina...itd...ili sportisti koji su striktni vegetarijanci(oni koji u ishrani imaju iskljucivo namirinice biljnog porekla) i oni koji unose neke namirnice animalnog porekla poput jaja i mleka ili oni koji samo ne jedu crveno meso a jedu ribu i plodove mora, mogu da nabace misicnu masu? hm? Balansiranom ishranom koju najvecim delom cine namirnice biljnog porekla mosu se obezbediti sve potrebne amino-kiseline. Proizvodi od celog zrna, pa pirinac, kukurz, soja, grasak, pasulj, kostunjicavo voce(kikiriki, bademi, pistaci, orasi...) sadrze skoro sve esencijalne amino kiseline. Kombinacijom ovih namirnica i kod vegetarijanaca se moze postici potpuno zadovoljavajuci unos svih esencijalnih amino-kiselina, Postoje sportisti svetske klase koji su vegetarijanci: http://almostvegetarian.blogspot.com/2008/02/famous-vegetarian-athletes.html
http://www.ivu.org/people/sports/
,a samom vegetarijanskom ishranom se redukuje unos zasicenih masnih kiselina i holesterola, ali ipak neuporedivo veci broj sportista je na balansiranoj ishrani... tako da umereno u svemu :)

ne bih poredila ljude sa bikovima,konjima,slonovima :lol:
a sportisti mozda,ali bb nije bas klasican sport,to je vise neka vrsta umetnosti oblikovanja ljudskog tela u kome se tezi ka vecoj misicnoj masi i manjem bf-u..
crveno meso,plodovi mora,jaja,mleko..sve su to animalni proizvodi,znaci iskoristivi proteini...
da ne bih ja filozofirala postoje razlozi zasto su biljni proteini neiskoristivi (ili u jako maloj meri iskoristivi),mislim da bi to jos bolje od mene objasnio pivalica,vidi se da covek zna znanje...svaka cast :) u svakom slucaju treba ih koristiti naravno,ali na misicnu masu bas i nece imati nekog uticaja... ;)

stvar je u tome shto proteini iz neanimalnih proizvoda (kao npr soja koja ima skoro 40g proteina na 100g soje), nemaju kompletan aminokiselinski sastav kao shto imaju zivotinje i njihovo meso (jer je i chovek sastavljen od istog tj slichnog takvog mesa), pa zato i nije bash najpreporuchljiviji za obnovu i izgradnju mishicne mase!! ja spomenuh soju al ona ima druga neka shtetna svojstva, posebno za mushkarce...
ali daleko od toga da treba jesti samo meso i tako to... bitan je veoma i unos povrca, pre svega vlakana kojih ima dosta u zelenom povrcu (kupus, salata, paprika, krastavac...).

shto se tiche bikova, konjova i tako tih :)
te zivotinje su po prirodi takve... krupne i mishicave... ali takodje imaju i veci procenat sala, uglavnom da bi prezivele zime :)

shta da vam kazem... priroda je chudo :)

Dobro, ali koliki onda procenat od ukupnog unosa proteina treba da bude animalnog porekla?
Ja sam inace poceo ozbiljno da treniram u teretani pre 2 meseca ali sam do pre 2 nedelje unosio nedovoljno UH pa nisam nesto napredovao, ali otkako sam ih poveccao sa 2-4g po optimalnom kilogrramu telesne mase na 5-6g prosto bujam i podizem vise...inace imam 100kg na 192cm i jedno 5-6kg viska...inace jos jedno pitanje od povecanja tezina su poceli da me bole zgobovi na rukama i znam da ne mogu ligamenti i zglobovi da prate misicni razvoj, ali jel ima nesto sto moze da pomogne sem steznika? hvala!
I SAMO JAVNO DA KAZEM DA SAM JAKO MALO NAUCIO NA FAXU! JOS UVEK SAM STUDENT FAKULTETA ZA SPORT I FIZICKO VASPITANJE!

stvar je u tome shto proteini iz neanimalnih proizvoda (kao npr soja koja ima skoro 40g proteina na 100g soje), nemaju kompletan aminokiselinski sastav kao shto imaju zivotinje i njihovo meso (jer je i chovek sastavljen od istog tj slichnog takvog mesa), pa zato i nije bash najpreporuchljiviji za obnovu i izgradnju mishicne mase!! ja spomenuh soju al ona ima druga neka shtetna svojstva, posebno za mushkarce...
ali daleko od toga da treba jesti samo meso i tako to... bitan je veoma i unos povrca, pre svega vlakana kojih ima dosta u zelenom povrcu (kupus, salata, paprika, krastavac...).

shto se tiche bikova, konjova i tako tih :)
te zivotinje su po prirodi takve... krupne i mishicave... ali takodje imaju i veci procenat sala, uglavnom da bi prezivele zime :)

shta da vam kazem... priroda je chudo :)

e to..svaka ti dala :) :D

soja nije bas preporucljiva za muskarce zbog estrogena ;)

haaaa.... respekt... video sam iz ovih textova da imash znanje, pozdravljam...

mada na zensko telo, 2 gr proteina dnevno, verujem da je malo puno... al sve zavisi od individue....

a zamisli kako je meni sa 108 kg kad moram 2.5-3 gr dnevno da unesem...

upuceno pivalici?
zna znanje,lepo rekoh :cool:

za zene je i previse 2gr/kg,pogotovo one koje su manje aktivne...1-1,5gr/kg je odlicno :)

Back