Teen problemi (Obavezno pročitati uvodni post) vol. 2

Sad ce se neko nasmejati i pomisliti da "trolujem". Nema tu nikakvog trolovanja, imbecilu. Ovo su ozbiljne stvari. Ako os da zivis normalno onda moras da afirmises smrt. Kaj ci te racku novac ako ces biti smarac?

"Ali ti si nerealan juzeru, postoji nesto sto se zove egzistencijalni instinkt." Nerealan si ti, fegetu. Ljudi nisu jednaki i nije kod svakog jednako izrazena potreba za samoodrzanjem. Ja sam od onih ljud koji su mnogo vise ofanzivni nego sto su defanzivni. Ja ne umem da se stedim.

Poslednja izmena:
Pazi, ako ti se svidja posao onda je to okej. E sad, znas sta je problem? Problem je sto covek generalno ne moze da voli posao dugo vremena -- cirka par meseci i onda pocne da smara. Poslovi nisu dizajnirani prema potrebama individue vec prema potrebama.. poslodavca. Poslodavac tretira sve svoje uposljenike jednako (one koji pripadaju istoj klasi, jelte.) Ali individue nisu jednake -- to znaci biti individua -- i svako ima razlicite potrebe te s tim i jedinstven nacin poslovanja koji bi njima odgovarao. Ja ne verujem da postoji covek koji moze da voli svoj posao celog zivota, ali recimo da je U TEORIJI to moguce, ja ne bih imao nista protiv toga -- super!

E sad, kad covek trpi, to je problem, jer se trpljenjem covek samounistava: zamenjuje BRZU smrt SPOROM smrcu. To je problem.

U tom slucaju je najbolje da ne radis i da afirmises smrt. Ali naravno, nema svako tu opciju: moras imati gene za to.

Poenta je da ostanes dosledan svojim instinktima/strastima i da ne dozvolis da strah od smrti dominira. Izbegavati smrt po svaku cenu -- bolest. Trebas da sledis svoje strasti, znaci da tezis ka tome da se upustas u ono sto te PRIRODNO privlaci. Kod vecine generalno vazi suprotno: oni TERAJU sebe da rade nesto prema cema nemaju prirodnog afiniteta. To se pogresno naziva "snaga volje". Ali to nije nikakva "snaga volje" to je "tiranija volje". Snaga volje je upravo ono o cemu ja ovde pricam: biti sposoban da ostanes dosledan svojim instinktima.

Inace, ova slika me uveseljava

meh.ro7787.jpg

Ovo je izuzetno zanimljivo:

Ti fakulteti nisu perspektivni, nego čovek ne razmišlja kad je mlad, i čini mu se da postoje i druge opcije. Problem je kad mladost prodje pa skapiraš da imaš diplomu iz sociologije sa kojom ili radiš neka budjava istraživanja, ili predaješ u školi. Plus deca kod kuće, i rutina. Zato birajte nešto perspektivno, novac je bitan za kvalitet života.

Covek ne moze da razmislja kad je mlad zato sto.. zato sto je to njegova sudbina. Dakle, geni, nedostatak uslova itd. Ti polazis od jezive pretpostavke (koja je pritom neizrecena u tvom postu) da postoji "slobodna volja". Ali "slobodna volja" ne postoji -- sve se odvija automatski, deterministicki, podsvesno. Covek koji nije razmisljao u mladosti nije razmisljao prosto zato sto NIJE MOGAO da razmislja, ne zato sto je NAPRAVIO POGRESAN SLOBODAN IZBOR.

Tu matorci prave gresku: oni misle da su oni SAMI krivi za izbor fakulteta. U realnosti ne postoji odgovornost: odgovornost je SIMPTOM, to je prosto nacin na koji se OSECA snazan covek. U realnosti on nije odgovoran nizasta -- to je prosto njegova sudbina. Slab covek koji se oseca neodgovornim ne moze da NATERA sebe da bude odgovoran. Ono sto moze, u najboljem slucaju, je da POZIRA. Ali cemu to?

Dakle, roditelj koji trubi svom detetu na uvo kako treba da izabere taj i taj fakultet jer ce se kasnije pokajati ne postize nista osim sto UNISTAVA to dete.

Glupe price koje se ovde vode svakodnevno skenjavaju ovaj pdf sve vise.
Dobro sociologija nije perspektivna i ? Hajde da ukinemo sociologiju u Srbiji, Filozofski fakultet kompletno. Samo menadzmenti da se studiraju !

Sociologija je ( kao i svaka druga studija koja poseduje relanu vrednost) moze biti perspektiva onoliko koliko je pojedinac ucini perspektivnom. Neko kao diplomirani sociolog ima kapaciteta da bude premijer,ministar,univerzitetski profesor,direktor raznih organizacija,agencija,naucni istrazivac itd. A naravno moze i da radi u pekari. Srbija je usrana zemlja, gde predsednik ni ne zna sta je magistrirao, a predsednik skupstine je obican balavac sa diplomom nakardnog fakulteta. Mozda je i problem sto danas previse ljudi studira, pa misle da su apsolutno ravnopravni sa ostalim "kolegama".

Kompleksi,kompleksi sibaju na sve strane.
Gledaj svoja posla i radi ono sto mislis da je dobro za tebe i pusti druge na miru da rade ono sto je najbolje za njih. U Srbiji svi sve znaju i strucni i merodavni su da pricaju sve,u sve se razumeju.
E ovaj je lak fakultet,ovaj tezak,ovi ostali su *****,kao da sad neko treba da vam popusi ***** sto ucite na tezem fakultetu. Ko te ****,sto si upisivao ako ces da kukas posle?
Sto nisi upisao laksi? Sad su neki visa rasa sto su zavrsili tezi faks. Studenti su bili i ostali govna,isti ste svi.

Pobio si sebe u sopstvenom argumentu.
Nebitno. Meni su svi pravi fakulteti jednaki. Ali dekriminalizovano prodavanje diploma ne prihvatam. Jednostavno. Ne mozes da klasifikujes fakultete kao lakse i teze. Neke nauke ne volim, ali cenim ljude koji zele iskreno da se bave njima, na prvom mestu, a ne da im je najbitniji, tacnije da im je jedino bitan novac. Uvek ce se naci neko halapljiviji,gramziviji,mladji od tebe...

Priseti se onoga što sam ti nekad davno ja govorio, i skontaćeš onda da li je meni uopšte bitan kvalitet života kroz novac, s obzirom da neću premašiti te godine :lol:

Pa naravno da se trudim da dam sve u roku ali na umu nikako nemam budžet, ništa vezano za novac, već jednostavno želim da imam dovoljno slobodnog vremena, za mene samog. Ne želim da leto provovedem učeći za četvrti i peti rok, hoću da blejim tri meseca, eventualno se cimam u plasteniku ali i to više radi uživanja. Nisam se ja leba od toga najeo prošle godine, a svakako sam radio više nego ujak kome su sve te pare posle legle kada je cveće počelo da raste i cveta.

Čekaj Direkt brate, stvarno te ne kapiram. Ako kako kažeš nećeš premašiti te godine, zašto ti je onda uopšte potrebno cimanje oko fakulteta u bilo kom vidu, da bi radio u plasteniku? Zašto jednostavno ne bi to radio? Wtf? :/

Dobro sociologija nije perspektivna i ? Hajde da ukinemo sociologiju u Srbiji, Filozofski fakultet kompletno. Samo menadzmenti da se studiraju !

Nisam rekao da je treba ukinuti, samo sam upozorio na životnu realnost koja kad-tad snadje one koji je završe i zateknu sebe kako obavljaju najbudjaviji mogući posao u trideset i nekoj. I ne idi u krajnost, nije stvar u menadžmentima.

Ono što se objektivno smatra perspektivnim u Srbiji jesu: prava, ekonomija, medicina, elektrotehnika, psihologija, arhitektura, gradjevinski faks, mašinski, FON itd. Pošto smo banana zemlja perspektiva znači da možeš da nadješ koliko-toliko dinamično zaposlenje i da napreduješ, a da imaš finansijsku nadoknadu. Sociologija nije jedan od tih fakulteta, jbg.

Recimo političke nauke, sa izuzetkom novinarstva i možda socijalne politike su ovako u kompletu lišene neke konkretnije perspektive. I to je realnost. Zato sam rekao devojci da može da upiše, ali da bude spremna na lošu stranu koja u 90 posto slučajeva izadje iz toga.

Čekaj Direkt brate, stvarno te ne kapiram. Ako kako kažeš nećeš premašiti te godine, zašto ti je onda uopšte potrebno cimanje oko fakulteta u bilo kom vidu, da bi radio u plasteniku? Zašto jednostavno ne bi to radio? Wtf? :/

Ja sam uvek za stvaranje balansa, a upravo ka tome težim. Ako volim i jedno i drugo, što ne bih oba imao ;) Imaš pogrešno mišljenje o tome koja je moja svrha studiranja.

Ovo je sa PP-a. Postavljam ovde jer me zanima da li jos nekog ovo zanima:

Kako izgleda tvoj život ako si afirmisao smrt?

Moj odgovor:

U praksi je prosto zaboravljanje. Ozbiljno, nista drugo. Sve sto je potrebno je da odgurnes od sebe svaku misao koja nije "tvoja" u smislu da nije prijatna, da te ne privlaci, da se prepustis sudbini takoreci.

Ljudi koji nisu sposobni da zaboravljaju postaju bolesno racionalni: razmisljaju o stvarima o kojima zapravo ne mogu da razmisljaju. "Kako covek moze da razmislja o stvarima o kojima ne moze da razmislja? Kontradiktorno je." Tako sto na taj nacin STETI sebi. On zapravo moze da razmislja ali ne na potpuno koristan nacin.

Je l znate kad covek razmislja pa pocne da udara glavom u zid bez prestanka? E to je bolesna racionalnost/pokornost.

Nisam rekao da je treba ukinuti, samo sam upozorio na životnu realnost koja kad-tad snadje one koji je završe i zateknu sebe kako obavljaju najbudjaviji mogući posao u trideset i nekoj. I ne idi u krajnost, nije stvar u menadžmentima.

Ono što se objektivno smatra perspektivnim u Srbiji jesu: prava, ekonomija, medicina, elektrotehnika, psihologija, arhitektura, gradjevinski faks, mašinski, FON itd. Pošto smo banana zemlja perspektiva znači da možeš da nadješ koliko-toliko dinamično zaposlenje i da napreduješ, a da imaš finansijsku nadoknadu. Sociologija nije jedan od tih fakulteta, jbg.

Recimo političke nauke, sa izuzetkom novinarstva i možda socijalne politike su ovako u kompletu lišene neke konkretnije perspektive. I to je realnost. Zato sam rekao devojci da može da upiše, ali da bude spremna na lošu stranu koja u 90 posto slučajeva izadje iz toga.

Pa vecina profesija koje si naveo kao perspektivnim, zapravno u Srbiji i nisu, ni u minimalnoj meri. U arhitekturi je tesko naci zaposlenje, u pravu takodje,po meni psihologija je na istom nivou kao sociologija u Srbiji,pa cak i u medicini tesko je naci posao. Za ta zanimanja vazi isto kao i za neperspektivna - politicko rodjacke veze. Tako da se sve svede na isto.

Ja sam uvek za stvaranje balansa, a upravo ka tome težim. Ako volim i jedno i drugo, što ne bih oba imao ;) Imaš pogrešno mišljenje o tome koja je moja svrha studiranja.

Sigurno si u pravu da imam pogrešno mišljenje,tj. ja to priznajem, pošto mi nije jasno što bi neko uopšte studirao bilo šta ako ne namerava da prebaci 25-u. Koja je tvoja svrha studiranja?

Pa vecina profesija koje si naveo kao perspektivnim, zapravno u Srbiji i nisu, ni u minimalnoj meri. U arhitekturi je tesko naci zaposlenje, u pravu takodje,po meni psihologija je na istom nivou kao sociologija u Srbiji,pa cak i u medicini tesko je naci posao. Za ta zanimanja vazi isto kao i za neperspektivna - politicko rodjacke veze. Tako da se sve svede na isto.

Ako tako postaviš stvari, onda zbog ove zabrane zapošljavanja koja je na snazi nijedno zanimanje nije perspektivno, što je glupost. U perspektivi, gleda se i šta ćeš raditi jednom kad se zaposliš sa tim što si završio, ne samo da li ćeš se zaposliti, i u tom smislu itekako ima razlike. O tome sam ja govorio.

Sociologija je ( kao i svaka druga studija koja poseduje relanu vrednost) moze biti perspektiva onoliko koliko je pojedinac ucini perspektivnom. Neko kao diplomirani sociolog ima kapaciteta da bude premijer,ministar,univerzitetski profesor,direktor raznih organizacija,agencija,naucni istrazivac itd. A naravno moze i da radi u pekari. Srbija je usrana zemlja, gde predsednik ni ne zna sta je magistrirao, a predsednik skupstine je obican balavac sa diplomom nakardnog fakulteta. Mozda je i problem sto danas previse ljudi studira, pa misle da su apsolutno ravnopravni sa ostalim "kolegama".

Računaj da je do prije 100 godina jedna polova stanovnika Srbije bili zemljoradnici i poljoprivrednici. Danas, 100 godina kasnije niko se ne želi hvatati ni kuke ni motike, već svi na fakultete čime se javlja višak radnika u oređenoj profesiji kao i manjak radnika u određenoj profesiji. To vam je ta tzv. "globalizacija" jer svi nešto pokušavaju kao zapad, civilizovano društvo i ostala sranja. Mada, to nije samo kod nas, u zadnjoj deceniji taj isit problem se počeo javljati i kod zemalja zapadne Evrope, a i zapada uopšteno. Primjerice, više od jedne polovine crnačke populacije u Americi su socijalni problemi što je odlična prilika za one biznismene, tajkune i raznorazne poslovođe da to iskoriste, zaposle ih za neku mizernu platu a rade po čitav dan. Kao neki vid modernog ropstva. A na takav način postupaju zemlje zapadne Evrope sa imigrantima.

Back