TASOS - u reči i slici

GSM doctor:
Ma vratio se u ovo sivilo, oblake i kišu. Od muke ne mogu ni forum da pratim. A sledeće godine ništa od Tasosa, idem na drugo ostrvo koje nije turistički razvijeno, trajekt dolazi subotom, jedna prodavnica, dve kafane... a plaže iz snova. Imaćemo kućicu na plaži i gliser na raspolaganju. Al sam se napalio...
Bravo! :lol:
Moraću na popravni ;-)

Mila Milosavljevic:
Mi smo pre nekoliko dana obisli ceo Krit. Bili smo 3 nedelje u organizaciji naseg druga koji je u rutu ubacio sve sto je iole zanimljivo da se vidi na Kritu: Minojske palate, anticke lokalitete, vizantijske bazilike, prirodne lepote (plaze, pecine, cuvenu Samariju), ... I Krit je zaista lep bas zbog tako razlicitih sadrzaja.
Tasos je mali, ali prirodan, nenasminkan, prelep, raj za odmor i uzivanciju ...
Ono sto hocu da kazem je da su potpuno neuporedivi i najbolje bi bilo obici Krit i odmarati se na Tasosu.

ok slazem se sa tobom ali za 10 dana na Kritu ne mozes obici mnogo plaza i menjati polozaj kao na Tasosu. Drugo priroda na Kritu nije kao na Tasosu.Krit ima preko 1000 km obale a meni sa malim detetom nije stalo da se vozam po 200 300 km u danu da bih videlu
neku lepu plazu. Sto se tice antickih lokaliteta, pecina i klisura ni to mi nije zanimljivo sa malim detetom.
Slazem se sa tobom da treba videti sto vise ostvra i mesta, da treba menjati destinacije, ali sam ipak za provereno, pogotovo ako ides sa malim detetom.Lepo je videti i Meteore ali za 15-20 dana godisnjeg odmora ja sam vise za varijantu plaza plivanje nego za voznju. To mogu i van sezone.

Mila Milosavljevic:
Ono sto hocu da kazem je da su potpuno neuporedivi i najbolje bi bilo obici Krit i odmarati se na Tasosu.

Tako je, totalno su neuporedivi. Od prirode do ljudi.
Tasos je stvarno za pravi odmor. Naravno ako napravis pravi izbor mesta. Posto je meni najbolja PAHIS plaza, videla sam pored Pahis bungalove pa me zanima jel neko bio (cini mi se da je neko to pominjao). Ko ne voli mnogo da se vozika, to mi se cini kao pravo resenje.
Ima ljudi koji dodju i na Tasos pa ne mrdnu nigde iz mesta gde im je hotel, bez obzira sto je sve blizu.
Mi volimo da zujimo (koliko nam raspolozenje MALOG deteta dozvoljava). Doduse, na Kritu smo bili pre cerkinog rodjenja pa znajuci sta je Krit odlazemo ga vec 2,3 godine.
Nadam se da sledecu godinu necemo propustiti.

Video i ja te bungalove na Pahisu. Imala ih je neka naša agencija u ponudi (ne mogu da se setim koja) ali koliko se sećam cena nije bila baš primamljiva. A i tu bi morala da se vozikaš do prodavnice, jer tamo osim 2 kafića na plaži i restorana samog Pahis Beach hotela, ne videh druge sadržaje u blizini.

Zato Limenas - ima sve, a do Pahisa ima svega 10-12 km.

Zahvaljujuci ovom forumu sam obisao sve najlepse i najbitnije na ostrvu...Hvala svima! Tasos je predivno ostrvo i mogu reci da je sasvim po mom ukusu, s'obzirom da su meni najbitnije plaze. Pohvale i za agenciju Relax- mislim da su oni jedini koji imaju ukljucenu animaciju u aranzman, a posto sam putovao sa porodicom, klinci su uzivali u programu...
Ono cime sam najvise ocaran:
-Paradiso plaza
-Panagia
-Gyros "Yummy" u Limenariji
-Restoran "Asterias" u Limenariji
-Ljubazni lokalci
i naravno
-predivni galebovi koji prate trajekt :)

Mirabi slike su divne, ali mislim da ono nije plaza Livadi. Meni ja kapetan na izletnickom brodu rekao da se ta plaza zove Fil, a livadi je ona manja plaza pored nje, na kojoj se nalazi izvor slatke vode. Imam i slike sa te plaze Livadi, ako ikada shvatim kako se kace slike na forum, prilozicu je.

Evo i ja sam se pre dva dana vratila sa predivnog Tasosa.Bila sam prvi put na Tasosu u Skali Sotiras. Predivno smo se proveli.Smestaj je bio fenomenalan(vila Panos).Tople vode smo imali non stop, svaki drugi dan su nam ribali kupatilo u cistili apartman, vreme fantazija, more idealno(trave u vodi nema).Sve u svemu ,svima koji imaju malu decu bih preporucila ovo mesto i ovu vilu(agencija Perla) jer je sve na dohvat ruke.Supermarket u zgradi, ispred zgrade mali parkic, odmah preko puta parkica pedjes ulicu i na plazi si.A na putu do plaze ima mesara, fast food i pekara.Plaza fenomenalna, plicak za decu, suncobran i lezaljke(po pravilu platis pice i ceo dan koristis lezaljke ali ni ne insistiraju da se svaki put plati pice).Isli smo sopstvenim prevozom, obisli celo ostrvo, neka mesta po vise puta i za mene je Skala Sotiras najlepse mesto za porodice sa malom decom.Najlepse setaliste mi je u Limenariji pa u Potosu a najruznija plaza u Limenariji.Zbog malog deteta(1,5god)nismo obisli sve divlje plaze.Za mene je najlepsa plazaPsilijamos dok za moje saputnike(bilo nas je 4odraslih)Aliki. Golden bic i skala Potamija su lepa mesta i izuzetno lepe plaze ali ne mozes da zines i popijes gutljaj npr.vode a da ti pcele ne ulete u usta.u sekundi se stvori 50 oko tebe.uzas i katastrofa. Dakle, sto se pcela tice definitivno treba izbegavati istocnu stranu ostrva.A to su misljenja i jos nekih mojih prijetelje koji su letovali u Golden bicu.Trajekt Limenas-Keramoti u dolasku smo platili 26e a u povratku 22. Isli smo na jagnjetinu u Teologos u tavernu Avgustos.Nista specijalno.Mislim da je ta taverna vise izvikana nego sto stvarno pruza.Hrana je jako lepa i jako po cenama pristupacna u rastoranima na plazi Aliki(npr.porcija belog pileceg mesa na rostilju uz pomfrit, pirinac,kukuruz i salatu 5e:koka kola i nes kafa 1.5e).Inace jedino su hleb i razglednice ispod 1e. Sve je u proseku 2e.Zaboravila sam da kazem da smo svi odusevljeni Panagijom i to ne treba propustiti da se obidje.Inace ako zelis da ides na grcko vece u Teologos preko agencije placas oko 30e a ako odes sopstvenim prevozom sve to isto dobijes na istom mestu za 17e(neograniceno pice, meso sa rostilje ili jagnjetina...)Toliko od mene za sada.

UPUTSTVO - POSTAVLJANJE SLIKA:

- Odete na Internet sajt Image Shack na adresi:

http://www.imageshack.us/index.php

- Na stranici navedenog sajta prvo stiklirate (obelezite) kruzic pored teksta „resize image“ i izaberete na padajucoj listi opciju „640x480 (for message boards)“. Zatim, pored velikog, belog pravougaonika pritisnete dugme „Browse“ i u okviru svog racunara nadjete sliku koju zelite da postavite i obelezite je (zaplavite) i pritisnete dugme „Open“. U pravougaoniku ce se ispisati putanja ka vasoj slici, npr.: „F:\My Documents\My Pictures\P8300022.JPG“. Zatim na pomenutoj stranici, pritisnete dugme „host it!“, koje je uokvireno u manjem, belom pravougaoniku. U pravougaoniku ce sada umesto „host it!“ pisati „uploading...“ Sacekate da se slika iskopira iz vaseg racunara na navedeni sajt. Kad se kopiranje zavrsi, otvorice se nova Internet stranica.

- Na novootvorenoj stranici, od svih ponudjenih linkova ka vasoj slici, izaberete poslednji, upisan u pravougaonik pored kojeg pise „Direct link to image“. Zatim, zaplavite tekst u pomenutom pravougaoniku i kliknete desnim klikom misa i izaberete „Copy“.

- Odete na forum „Turizam i putovanja“, izaberete u koju temu hocete da umetnete sliku, zatim idete na dugme u donjem, levom delu ekrana na kojem pise „Odgovori“, sacekate da se ucita nova stranica. Iznad dela za pisanje, nadjete pravougaonu ikonicu na kojoj su brda i zuta pozadina. Kliknete na tu ikonicu i u novootvoreni pravougaonik, koristeci desni klik misa i opciju „Paste“, upisete link ka vasoj slici u pravougaonik, i onda pritisnete dugme „OK“. Link ka slici ce se upisati u veliko, belo polje za pisanje teksta. Izgledace ovako
. Ispod linka mozete da napisete objasnjenje ili drugi tekst koji zelite, a zatim pritisnete dugme „Posaljite odgovor“.

darja balsic:
Pomozite jos jednom oko postavljanja slika! Kako se vase slike odmah vide kad se udje na Forum, a moje samo kao link?

Ti si izgleda pasteovala link direktno u polje za pisanje...

Kao so je Mira napisala:
" Iznad dela za pisanje, nadjete pravougaonu ikonicu na kojoj su brda i zuta pozadina. Kliknete na tu ikonicu i u novootvoreni pravougaonik, koristeci desni klik misa i opciju „Paste“, upisete link ka vasoj slici u pravougaonik, i onda pritisnete dugme „OK“. Link ka slici ce se upisati u veliko, belo polje za pisanje teksta. Izgledace ovako
. Ispod linka mozete da napisete objasnjenje ili drugi tekst koji zelite, a zatim pritisnete dugme „Posaljite odgovor“. "

Ključna je ikonica sa planinama, otovriće se jedan dijalog u koji paste'ujes ove linkove. Možeš i ručno da ispred slike ukucaš oznaku
. Time će stranica znati da treba da prikaže sliku sa linka izmedju oznaka a ne sam link.

Pozdrav
Marke

Pozdrav svima. Vratili smo se sa Tasosa 10. ujutro. Bili smo u Sirenasu-Limenas, preko Argusa. Vila je lepa, ima bazenčić, prelepu bašticu, stare masline. E sad, vila nije u centru, kao što piše na Argusovom sajtu, nego 2 km od centra. Nama su u agenciji rekli da smo super prošli jer idemo sa decom u tu vilu, ali se ispostavilo da nije baš tako. Do prve prodavnice ima 500m, ali u njoj se prodaju novine i školski pribor, a ima i dva frižidera-jedan sa mlekom a drugi sa pivom i sokovima. Sledeća prodavnica je 750m od nje i u njoj ima bukvalno sve što vam treba.
Naglasio bih onima koji idu sa malom decom i bez kola, da nikako ne idu u Sirines jer nam je preselo i pešačenje i nošenje dece i neljubaznost domaćina, bolje rečeno drskost. Ljudi imaju malu bebu i to poštujem, ali toliko prezirati drugu decu od 2 do 4 godine, to stvarno ne razumem. Deca su u tom peridu vrlo živahna i nemirna, uostalom, ako ti smetaju mala deca, kažeš agenciji i gotova stvar.
Tasos mi se jako dopao, prelep je, što zbog rastinja-što zbog plaža. Uzeli smo renta.car na dva dana i prvi dan obišli Panagiju, Paradiso, Aliki, prošli kroz Potos, otišli do Koste brkatog u Teologos i oduševili se gostoprimstvom i ukusnim jelima, gratis vinom, sokovima za decu, kolačima, voćem, pogledom na brda obrasla šumom... I pored umora koji nam je bio neizbežan zbog vile na periferiji Limenasa, utisak je ostao neizbrisiv, u pozitivnom smislu. Nazirem da smo u pitanju krivi i mi što smo uplatili aranžman pre čitanja ovog divnog i korisnog foruma, i da je ostala velika rezerva za, ako Bog da, neke naredne godine, da se Tasos doživi na neki još lepši način i sa više odmora i uživanja.
Pošto smo se slikali uglavnom u gro-planu sa Tasosom u pozadini, nije ostalo puno slika za kačenje, a i mala deca traže svu potrebnu pažnju, pa ne možeš stalno da klikćeš i i tražiš prave uglove za prave fotke.
Pošto nam je drugi renta-car dan bio kišovit, svratili smo do Panagije na šetnju i do Pahisa koji je samo desetak km od Limenasa, ali pošto je voda bila hladna samo moj sin se kupao (voli dete hladnu vodu).
Pahis pre kiše
picture005oh8.jpg
https://img480.imageshack.us/img480/1189/picture005oh8.jpg
picture007ds9.jpg
https://img503.imageshack.us/img503/1639/picture007ds9.jpg
tasos019rt1.jpg
https://img153.imageshack.us/img153/3555/tasos019rt1.jpg
Kafić na Pahisu
tasos027cp2.jpg
https://img401.imageshack.us/img401/2356/tasos027cp2.jpg
Limenas pred kišu
picture020wu0.jpg
https://img124.imageshack.us/img124/7985/picture020wu0.jpg

Darja, zavrsila si postavljanje slika samo do pola. Ukoliko zelis da slike svi vide, ne treba da koristis Fast reply ili da u opciji Odgovori u belom polju za tekst samo prekopiras link ka slici.

Dakle, moras da odes na opciju Odgovori i da koristis mali, pretezno zuti pravougaonik sa brdascima i postanskom markicom na njemu (izgleda kao mini razglednica i nalazi se iznad belog pravougaonika za pisanje teksta, ispod opcije "Boja"). Kliknes na tu, nazovimo je, mini razglednicu. Otvorice ti se novi prozorcic u kome postoji prazno mesto u koje ces umetnuti (past-ovati) link ka tvojoj slici sa Image shack-a. Kad se link ka tvojoj slici ispise u belom polju tog novog prozorcica, icices na OK i zatim ce se u donjem, velikom belom polju link ka tvojoj slici ispisati, s tim da ce sada na pocetku imati
. Tek kad to sve odradis, fotografija ce biti vidljiva za sve na forumu.

Dakle, za svaki slucaj, potrudila sam se da Darijine slike budu vidljive:

1001778er1.jpg

- plaza Livadi

livadi2ag1.jpg

- plaza Livadi

Darija ne zameri sto sam okacila tvoje slike. Nadam se da ces uz pomoc gornjeg, dodatnog objasnjenja ubrzo i ti sama okaciti jos neku za sve nas.

Pozdrav !!!

A ja bila u Pefkariju - sto ti dodje isto. Isli u Limenariju u prodavnicu a u Potos po giros/suvlaki.

Mislim da ipak nije isto. Pachis plaza, bungalovi i hotel su udaljeni od Limenasa nekih 7km, sto bas i nije primamljiva relacija za pesacenje, dok oni koji odsednu u Pefkariju mogu bez problema, cak i nekoliko puta dnevno, da se prosetaju do Potosa (desetak minuta laganog hoda), u kojem pored girosa postoje i sasvim dobro opremljeni super marketi, pekare, mesare, poslasticarnice...

Onome ko odsedne u Pachis kompleksu za snabdevanje su kola neophodna, dok onaj ko odsedne u Pefkariju ne mora da ima na raspolaganju auto.

mirarbi:
...

Onome ko odsedne u Pachis kompleksu za snabdevanje su kola neophodna, dok onaj ko odsedne u Pefkariju ne mora da ima na raspolaganju auto.

Osim ako sa decom neces da pesacis po magistrali (i taj mali deo mi je grozan kad ides nocu).

Kad si sa decom auto je uvek neophodan! :)

OK, Pahis jeste veca pustara od Pefkarija - slazem se.

mirarbi:
Dakle, moras da odes na opciju Odgovori i da koristis mali, pretezno zuti pravougaonik sa brdascima i postanskom markicom na njemu (izgleda kao mini razglednica i nalazi se iznad belog pravougaonika za pisanje teksta, ispod opcije "Boja"). Kliknes na tu, nazovimo je, mini razglednicu.
Ja stvarno ne znam da li sam ja slep ali ja zaista ne vidim nikakav 'pretezno zuti pravougaonik sa brdascima i postanskom markicom na njemu'. Znači tražim kao lud i idem mišem po ekranu ali ovo je izgleda zona sumraka.
Darja, ako ste vi našli taj 'pretezno zuti pravougaonik sa brdascima i postanskom markicom na njemu', onda sam ja usamljen u svom magnovenju.

Back