TASOS - u reči i slici

splj:
Da li imas informaciju koliko kosta auto-voz + putna karta do Soluna?

Preuzeto sa sajta www.zeleznicesrbije.com:

Do Soluna i kola za prevoz automobila
Petak, 22. Jun 2007.

U sastav međunarodnog voza HELLAS EXPRESS, Železnice Srbije“ uključile su kola za prevoz praćenih automobila, koja svakodnevno kreću iz beogradske železničke stanice za Solun, u 21 sat. Planirano je da, u sastav ove kompozicije, kola budu u saobraćaju do 30. septembra – rekao je Medija centru direktor Sektora za prevoz putnika Miroslav Stojčić.
Cena povratne karte za drugi razred , automobil i jednu osobu, iznosi 145 evra, dok za svakog sledećeg putnika treba izdvojiti još 23,60 evra. Povratna karta za prvi razred, za praćeni automobil sa jednim pratiocem košta 155,60 evra , a sledeći putnik kartu plaća 35,40 evra.
Povratna karta, za drugi razred za odrasle košta 61,6 evra, za mlađe od 26 godina 49,3 evra, dok za decu do 12 godina karta staje 30,8 evra. Za povratnu kartu u prvom razredu treba izdvojiti za odrasle 92,4, za mlađe od 26 godina 73,9, dok za decu treba platiti 46,2 evra.
Dodatak za ležaj u kušet kolima staje 9,40 evra, dok za postelje u turist , dubl i singl kabini valja platiti još 14, 21, odnosno 49 evra.
Karte se, na železničkoj stanici u Beogradu, naplaćuju u dinarskoj protiv vrednosti evra.
Putnici koji iz Beograda krenu jutarnjim vozom u 7.05 sati biće u Solunu u 21.17 sati, dok oni koji se opredele za večernju varijantu putovanja, dakle za voz koji iz prestonog grada kreće u 21 sat, stići će u Solun u 11,17 sati. Oni koji nameravaju da nastave putovanje prema jugu Grčke, imaju povoljnu vezu sve do Atine.

Znaci:Ako ides svojim kolima imas sledece troskove-145 eura za auto-voz + oko 25 eura za benzin od Soluna i nazad + 19 eura za trajekt + 35 eura za vizu =224 eura! A ako ides autobusom:60 eura karta + 10 eura viza = 70 eura!Ja sam iznajmio u rent-a car agenciji "POTOS" Kia Picanto za 168 eura(sedam dana) =238 eura! Racunica ti je dobra!!!

Plus - imaš auto na raspolaganju 10 dana, umesto 7 i udobnije putuješ nego busom.

Naravno, najpovoljnije je ići svojim kolima - ko ima auto za takav put a i spreman je da celu noć sedi za volanom. Postoji i varijanta noćenja, ali mislim da je u tom slučaju ipak bolji i isplativiji auto voz.

hasek:
Plus - imaš auto na raspolaganju 10 dana, umesto 7 i udobnije putuješ nego busom.

Naravno, najpovoljnije je ići svojim kolima - ko ima auto za takav put a i spreman je da celu noć sedi za volanom. Postoji i varijanta noćenja, ali mislim da je u tom slučaju ipak bolji i isplativiji auto voz.

Taj voz putuje bez kasnjenja 15 sati, ne znam da li neko ima iskustava na koliko to moze da naraste ali treba da se uporede i vremena provedena u putu a ne samo cene... na to treba dodati jos bar 2-3 sata utovar istovar i 1,5-2 sata voznje tako da dodjemo do 20 sati putovanja Beograd Keramoti. Ja sam letos isao kolima i do Keramotija mi je trebalo 9 sati (8 voznje i 1 sat granice). Ja sam malo jace gazio po gasu ali racunam da moze da se stigne za 10 sati pristojne voznje... to je nekih 860 km od cega samo Leskovac - granica i nekoliko delova kroz Makedoniju nisu auto put, sto je upola krace vreme od voza.

Na predhodnu racunicu treba dodati oko 3000 za zeleni karton i medjunarodnu, a i izvesti racunicu za veci broj putnika, mislim da extremno raste prednost voznje automobila. Naime svaki sledeci putnik kosta u autu + 35e za vizu, u vozu kosta + 70 e (viza 35 + karta 35) isto kao i u autobusu (viza 10 + karta 60). Sto se tice troskova za benzin oni su tu blizu karte za auto voz (oko 150) + putarina (oko 20 e).

Sve ukupno za 4 putnika:
voznja auta 150 + 40 +20 + 4*35 = 350 (9h)
auto voz 145 + 40 + 3*35 + 25 + 4*35 = 455 (20h)
bus 4*70 + 25 + 170 = 475 (?h)

Pozdrav
Marke

I meni ta varijanta auto voz + svojim kolima od Soluna do Tasosa zvuci vrlo primamljivo, narocito ako se uzmu spavaca kola, pa se ko covek naspavate od Beograda do Soluna. Jedina mana je sto taj voz mnogo dugo putuje i sto se u Solun, pod uslovom da nema kasnjenja, stize tek u 11h, tako da ste, u najboljem slucaju, na Tasosu tek oko 16h - 17h posle podne.

Mi smo isli na Tasos u prvoj polovini juna jugicem.U dolasku smo isli do Soluna, tamo prenocili i sutradan lagano odvozali do Pefkarija. U povratku smo isli trajektom do Kavale i potom nam je trebalo oko 11 sati (sve sa granicama i pauzama) do Beograda.
Svima koji razmisljaju o putu na Tasos preporucujem da idu kolima a ako ne mogu na taj nacin onda autobusom preko agencije, a na ostrvu neka iznajme auto ili skuter.
Put do Tasosa je izuzetno dobar i od 820km oko 700 km je autoput ili put sa po 2 trake u jednom smeru.Nije nikakav problem voziti cak ni sa jugom, nas je bilo dvoje u kolima i vise se iznerviramo i namucimo kada idemo Ibarskom magistralom dva sata nego tih desetak do Egeja.
Ne bih ponavljala racunicu jer je Marke sve lepo napisao, u svakom slucaju ova prica sa vozom slabo drzi vodu, bar ja tako mislim.

Mi smo isli svojim kolima (Mercedes 190E) krajem jula. Tih dana je bilo i do 46 stepeni, kako u Srbiji, tako i u Grckoj. Krenuli smo oko 5h ujutru i vec oko 8h nije moglo da se dise u kolima, a kroz Makedoniju je toliko peklo Sunce da smo hteli da crknemo. Naravno, zakljucujete da nemamo klimu u kolima. Nista nam nije tesko palo, ni voznja, ni sedenje u kolima...nista, al' nas ta vrucina ubi. Zato smo uplatili dnevni boravak u Makedoniji, tu odspavali par sati, istusirali se, osvezili i oko 3h narednog dana nastavili put. Nocu je naravno bilo lako, al' ne za dugo, vec oko 7h, tad vec u Grckoj, je pocelo da bude nepodnosljivo vruce.

Dakle, u sezoni, kada su paklene vrucine, putovati svojim kolima prija samo kad imate klimu.

p7310216plazarosogremosyr0.jpg

- pogled na plazu Roso Gremos iz daljine :lol:

p8020398uvalapremanastiyv9.jpg

- plaza Livadi (uvala pre manastira (iz pravca Potosa)) :lol:

p8020397uvalapremanastimz0.jpg

- pogled na plazu Livadi iz daljine :lol:

p8010321qt9.jpg

- plaza u Scali Rahoni :lol:

8) 8) 8) 8) 8)

Marke, pisao je, cini mi se, Djole o toj plazi i postavljao fotke. Evo sta je rekao:

"DIVLJA PLAZA – OD ALIKIJA PREMA KINIRI

Divlja plaza...Krenimo od Alikija prema Kiniri, i to vam je jedna od poslednjih uvala na jugu, pre nego sto krenete gore na istok (vidi mapu). Postoji znak koji ukazuje da je dole arheolosko nalaziste 300m, dole prema plazi, medjutim zaboravio sam kako se zove to nalaziste, osim da pocinje sa L... Imate parking za kola, i to u hladu. Nemojte ni pokusavati da sidjete dole kolima, osim ako nemate neki dzip. Znaci 300 metara pesaka. Kao i na ostalim putopisima i ovde bi trebalo da budete sami, osim ako vam se ne nakace neki sa komentarom "deco, donesite cebe ovde cemo i spavati". Plaza je sljunkovita, a u vodi kombinacija sljunka, pa posle pesak. More cisto...

A ono je putokaz ka tom arheoloskom nalazistu, tj. putokaz kod te plaze. Arheolosko nalaziste se zove Ancient site of Alyios Ioannis Loukas."

bukvar:
Mi smo ove godine bili na Halkidikiju i zaj.... se zestoko. Sledece ako bog da (a vec smo rezervisali) opet Tasos. Plaze koje imate na Halkidikiju nisu ni prici ovima sa Tasosa.
Tasos se nesvidja samo ljudima koji ga nisu obisli kolima.
Meni je on lepsi i od Krita.

Mi smo pre nekoliko dana obisli ceo Krit. Bili smo 3 nedelje u organizaciji naseg druga koji je u rutu ubacio sve sto je iole zanimljivo da se vidi na Kritu: Minojske palate, anticke lokalitete, vizantijske bazilike, prirodne lepote (plaze, pecine, cuvenu Samariju), ... I Krit je zaista lep bas zbog tako razlicitih sadrzaja.
Tasos je mali, ali prirodan, nenasminkan, prelep, raj za odmor i uzivanciju ...
Ono sto hocu da kazem je da su potpuno neuporedivi i najbolje bi bilo obici Krit i odmarati se na Tasosu.

mirarbi:
Doktore, jesi li se ti vratio ili jos uvek uzivas u carima ostrva?

Ma vratio se u ovo sivilo, oblake i kišu. Od muke ne mogu ni forum da pratim. A sledeće godine ništa od Tasosa, idem na drugo ostrvo koje nije turistički razvijeno, trajekt dolazi subotom, jedna prodavnica, dve kafane... a plaže iz snova. Imaćemo kućicu na plaži i gliser na raspolaganju. Al sam se napalio...

Mila Milosavljevic:
Mi smo pre nekoliko dana obisli ceo Krit. Bili smo 3 nedelje u organizaciji naseg druga koji je u rutu ubacio sve sto je iole zanimljivo da se vidi na Kritu: Minojske palate, anticke lokalitete, vizantijske bazilike, prirodne lepote (plaze, pecine, cuvenu Samariju), ... I Krit je zaista lep bas zbog tako razlicitih sadrzaja.
Tasos je mali, ali prirodan, nenasminkan, prelep, raj za odmor i uzivanciju ...
Ono sto hocu da kazem je da su potpuno neuporedivi i najbolje bi bilo obici Krit i odmarati se na Tasosu.

3 nedelje na Kritu - kako ti zavidim!!!! :)

Back