TASOS - u reči i slici

Teško da ćete naći na internetu detaljnu kartu Tasosa sa svim plažama. Kad dođete na Tasos kupite lepo kartu Tasosa za 1.5 eura na kojoj su ucrtane 90% plaža, a za one ostale moraće te sami da se snalazite, ako već niste pročitali celu temu, pa možda i nađete nešto više...
Evo predloga za ovu ili sledeću sezonu, odnosno nagradne igre sa nazivom: "Otkrijte nove plaže Tasosa".
Nagrade: samim tim što ste otkrili novu plažu, već ste osvojili premiju...., a utešne nagrade mogu da bude one tri lepotice gore (s moje strane) ili sa doktorom na jagnjetinu. Šta kažeš dr?
Pozdrav i svima sretan put koji uskoro kreću

bukvar:
SAJAC reci mi ima li ti vila neko dvoriste , ogradjeno , palme, nesto za decu
reci mi plaze u skali sotiras, ja sam prosle godine videla onu levo od marine
ali sam cula da ima i neka veca pa mi reci molim te kakv je ulaz u vodu
da li je sljunkovito, peskovito, ima li trave, ima li plicaka za dete tipa 3-4 metara od
obale detetu do struka, kako su snabdeveni marketi

Sama vila Panos u katalogu Perle izgleda mnogo bolje nego njihova vila Mery iako je u stvarnosti potpuno drugacije. Mery ima ogggrroomno drvoriste sa podsisanom travom, celo je u maslinjaku, ogradjeno sa svih strana tako da je bolje nego vecina beogradskih vrtica za jurcanje dece dok roditelji pijuckaju kafu na terasi. Vila Panos nema dvoriste nego izlazi na poplocani gradski trg pored koga je glavna magistrala pa i nije najbezbednije da se deca igraju.

Plaza je fantasticna, za decu narocito a slike plaze sam vec postavila. pogledaj 10-tak starnica ranije.

Nego Miro, ja ne procitah nigde, gde ste na kraju isli posle Tasosa? Raspitivala si se za prenocista i u Makedoniji i u Grckoj, gde ste na kraju nocili?

Posle Tasosa nismo isli nigde, na zalost, jer se vreme pokvarilo, pa smo razmisljali da li uopste da produzavamo aranzman. Na kraju smo posle gledanja bezbroj izvestaja o vremenu na grckim TV stanicama odlucili da ostanemo jos koji dan na samom ostrvu, jer su prognoze za Halkidiki i Solun bile katastrofalne. Napustili smo vilu Meni, posle 11 dana, i uplatili smestaj, opet preko Relax-a, u vili Vaso u Limenariji. Nismo bili zadovoljni novim smestajem.

U Makedoniji smo prenocili u mestu Negotino, ali ne u hotelu "Park" kako sam ja planirala (ono sto prikazuju na Internetu na sajtu hotela, nema blage veze sa onim sto smo tamo zatekli), vec u odlicnom privatnom apartmanu, na koji smo sasvim slucajno natrcali, raspitujuci se za smestaj.

BUKVAR! Jedina mana apartmana Panos je sto nema nikakvog dvorista! Ispred apartmana je mali trg sa cesmom i 5-6 klupa. Tu mozes slobodno pustiti uvece decu jedino im reci da ne prelaze put do obale,ier je to glavna magistrala oko ostrva. Nije to nesto jako prometno ali treba obratiti paznju. Plaza levo je glavna i prilaz za decu je odlican plicak nekih 50 m. Dno je peskovito kad odes dalje ima trave! Ako odes levo na kraj iste plaze imas kamenito dno uz obalu i dosta jezeva. Na tom delu sam ronio i u tom delu ima dosta skoljki. osim njih izronio sam i hobotnicu! Druga plaza je desno od mola iza marine! Nista posebno i nema potrebe da pesacis tih 300 m. Market koji se nalazi uz vilu nije nesto extra snadbeven, ali osnovne stvari ima. Puno je bolji onaj na ulazu u mesto sa leve strane,mada ljude mrzi da pesace nekih 200m.
SHOKEN Renta car u Skali Sotiros nemas! Najbolje ti je da odes u Limenariju najjeftiniji su! Medjunarodna vozacka je obavezna.Ovo pricaju oni koji su iznajmljivali auto. Ja sam isao kolima ali sam iznajmio skuter i to onaj od 150ccm. Trazio mi je na uvid medjunarodnu vozacku, sa overenom A kategorijom. Za male skutere neznam. Uzivao sam za 4 dana presao sam 400km!

@ djole_u2
Hvala Djole na svemu, mogu ti reci da jedva cekam da posetim one plaze koje si tako lepo i precizno opisao i ucrtao u kartu. Mislim da su skoro sve plaze i plazice vec opisane ovde na temi, doduse ima ih jos ali su bas bas nepristupacne, a do nekih je nemoguce doci bez camca.
Malopre sam imao zestok okrsaj sa suprugom, spakovala je stvari kao da ostaje 3 meseca, a dimenzije gepeka su ogranicene. A cerkica hoce da nosi barbike i medvede...
Sve Vas pozdravljam, javicu se sa ostrva ako bude radio gprs.

maricacvet:
na kraju gde da idemo na trajekt Nea Peramos, Kavala ili Keramoti? Posto moga muza kolege ubedjuju da je najbolje Nea Peramos. Sta vi mislite?

Apsolvirali smo Marice ovo, više puta, ali da ponovim:

Ukoliko ideš na jug ostrva, ili jugozapad, najbolje je otići na Nea Peramos - Prinos, uštedećeš tačno 78km ali ćeš potrošiti 10-tak € više za karte (zavisi koliko vas je). Putovanje tom linijom traje oko 1h, znači 20 minuta duže nego Keramoti-Limenas, ali kraće nego Kavala-Prinos.

Jedini problem je što prevoza ima ujutru i popodne, nema preko dana - pogledaj red vožnje koji je provereno tačan i važi do kraja avgusta, a ostavio sam ga na 102. strani, poruka 2548 (klikni na sliku) :)

sajac:
BUKVAR! Jedina mana apartmana Panos je sto nema nikakvog dvorista! Ispred apartmana je mali trg sa cesmom i 5-6 klupa. Tu mozes slobodno pustiti uvece decu jedino im reci da ne prelaze put do obale,ier je to glavna magistrala oko ostrva. Nije to nesto jako prometno ali treba obratiti paznju. Plaza levo je glavna i prilaz za decu je odlican plicak nekih 50 m. Dno je peskovito kad odes dalje ima trave! Ako odes levo na kraj iste plaze imas kamenito dno uz obalu i dosta jezeva. Na tom delu sam ronio i u tom delu ima dosta skoljki. osim njih izronio sam i hobotnicu! Druga plaza je desno od mola iza marine! Nista posebno i nema potrebe da pesacis tih 300 m. Market koji se nalazi uz vilu nije nesto extra snadbeven, ali osnovne stvari ima. Puno je bolji onaj na ulazu u mesto sa leve strane,mada ljude mrzi da pesace nekih 200m.
SHOKEN Renta car u Skali Sotiros nemas! Najbolje ti je da odes u Limenariju najjeftiniji su! Medjunarodna vozacka je obavezna.Ovo pricaju oni koji su iznajmljivali auto. Ja sam isao kolima ali sam iznajmio skuter i to onaj od 150ccm. Trazio mi je na uvid medjunarodnu vozacku, sa overenom A kategorijom. Za male skutere neznam. Uzivao sam za 4 dana presao sam 400km!
Reci mi molim te da li ima parking za kola u okviru vile Panos?Sta nedostaje od kuhinjskog pribora pa da ponesemo ?hvala za informacije svima.

djole_u2:
Teško da ćete naći na internetu detaljnu kartu Tasosa sa svim plažama. ...

Meni je dosta pomogla:
http://www.gothassos.com/thassos map.htm

a i ovi siteovi su bili korisni:
http://www.greeka.com/eastern_aegean/thassos/thassos-beaches.htm
http://www.foxysislandwalks.com/Thassos.htm
http://www.zagi.co.yu/THASSOS/Thassos map.htm

I naravno objašnjenja odavde sa foruma, naročito kada je u pitanju Giola.
Što se tiče plaže koja se vidi od usamljenog drveta pre Skale Marion (iz pravca Limenarije), i nju sam našao ali mi se čini da je na forumu loše objašnjenje, a nisam video da li je Mirabi napisala nešto na temu te plaže posle povratka. Naime skreće se kod putokaza za Ancient pottery factory, i kada se tim putem dodje do kapije jednog dvorista (sa gomilom krša i nekih burica i ...) i kad se misli da nema puta dalje slobodno pridjite i sa leve strane će vam se ukazati put izmedju ograde i nekog šipražja, kojim se obidje to imanje i posle par stotina metara naidje na samu Ancient pottery factory. I oko nje se obidje sa donje strane (ima jedan malo strmiji deo) i tu ostavite auto i uz samu ogradu se spustite do stena koje se blago spuštaju ka moru, preko kojih dodjete do uvale - plaže. Kada smo mi bili na celoj plaži je bilo 4 suncobrana. Kad stignem okačiću i nesto slika koje bi trebalo da posluže kao orjentiri.

Drvo i plaža u pozadini:
tasos2007917ei8.jpg

Putokaz za arheološko nalazište:
tasos2007919mo5.jpg

Kapija kod koje se skrene levo uz ogradu:
tasos2007893yv7.jpg

Nizbrdica pre arheološkog nalazišta:
tasos2007890ho5.jpg

Gužva na plaži :) :
tasos2007751zq3.jpg

Dve uvalice na kraju plaže do kojih se penje preko stena (ili niz liticu, ili čamcem):
tasos2007776qr7.jpg

Za Giolu najbolje objasnjenje je dao saleknik 29.07.2007., a evo jos i slika:

Putokaz za skretanje:
tasos2007567pg3.jpg

prvi deo puta:
tasos2007566gn3.jpg

ako pred kraj ne skrenete levo u brdo ka Gioli dolazite do ove plaze:
tasos2007522eh9.jpg

spust od mesta dokle moze kolima ka Gioli
tasos2007560lc9.jpg

djubre je ponekad dobar putokaz
tasos2007564fw7.jpg

stene oko Giole
tasos2007171hb7.jpg

more kod Giole
tasos2007144lu4.jpg

pogled iz Giole
tasos2007154ky0.jpg

mirarbi:
Mi nadjosmo svoje usamljeno drvo i divlju uvalu posle Skale Marion, al' ne ovo o kome ti pricas i koje se vidi na fotkama.

Ovo se odnosi na poruku koju je poslao djole_u2 08.07.2007., 23:40. To je ta uvala i drvo pre Skale Marion (idući od Potosa)... Drvo je na drugom odmoristu pored puta, prvo odmoriste ima neki recimo bife na samoj krivini...
Na ovo je replicirao Austin 09.07.2007., 10:55, ali to što kaže da je dva skretanja pre arheološkog nalazišta vodi do litice odakle se može samo alpinističkim užetom na dole. ;) Pravo skretanje je ovo kod arheološkog nalazišta i sve dalje kako sam opisao.

Moja porodica i ja idemo na Tasos u septembru u Skalu Rahoni. Zapravo 2 km od tog mestasca. Vila Zafira. Da li je neko kojim slucajem od vas, dragi prijatelji, bio bas tu ovog leta i kakva su vam iskustva? Inace, putujemo sa Sabrom. Sa njima smo isli i prosle godine u Pefkohori i bili prezadovoljni. Za svaku su pohvalu. Unapred hvala!!!

drmarke:
Što se tiče plaže koja se vidi od usamljenog drveta pre Skale Marion (iz pravca Limenarije), i nju sam našao ali mi se čini da je na forumu loše objašnjenje, a nisam video da li je Mirabi napisala nešto na temu te plaže posle povratka. Naime skreće se kod putokaza za Ancient pottery factory, i kada se tim putem dodje do kapije jednog dvorista (sa gomilom krša i nekih burica i ...) i kad se misli da nema puta dalje slobodno pridjite i sa leve strane će vam se ukazati put izmedju ograde i nekog šipražja, kojim se obidje to imanje i posle par stotina metara naidje na samu Ancient pottery factory. I oko nje se obidje sa donje strane (ima jedan malo strmiji deo) i tu ostavite auto i uz samu ogradu se spustite do stena koje se blago spuštaju ka moru, preko kojih dodjete do uvale - plaže. Kada smo mi bili na celoj plaži je bilo 4 suncobrana. Kad stignem okačiću i nesto slika koje bi trebalo da posluže kao orjentiri.

Napokon da neko objasni i iznese prava uputstva sa slikama kako se dolazi do plaze pre Skale Marion(iz pravca Limenarije). Bravo za jos jednog doktora - drmarke.
Kako si vec napisao da se tvoje objasnjenje za drvo odnosi na moj post od 08.07.07. Kao sto sam vec rekao da smo stigli do fabrike grancarije (prepoznajem svaku tvoju sliku puta kuda smo i mi prošli), ali kako je vec bio mrak nismo se dalje zavlačili, te mi je žao sto tvoj opis nisam imao pre odlaska na Tasos, ali bice prilike...
Super ti je zadnja fotografija Giole, izabrao si pravo doba dana za odloičnu fotografiju.
Evo one uvalice sa mesta dokle smo mi stigli...
dsc03742ut3.jpg

Toliko od mene za sada, pošto sutra putujemo na jedno ostrvo, a nije tasos...

Micaki! Auto popni na trotoar ipred vile nije nikakav problem ili u bocnu ulicu sa strane! Slobodno ga mozes ostaviti otkljucanog sa spustenim prozorima i niko ga pipnuti nece! Isto vazi i za suncobran i peskire na plazi! Nemoj bezveze da sve vuces u apartman kad ides na rucak! Od pribora ponesi neku manju dasku za secenje, ostar veci noz, dzezvu ko svet da moze bar dve kafe da stane, i dve manje plasticne posude za salatu i voce i plasticne case! Obavezno se javi kad se vratis da cujem utiske! SRECAN PUT UZIVAJ!

Od pribora ponesi neku manju dasku za secenje, ostar veci noz, dzezvu ko svet da moze bar dve kafe da stane, i dve manje plasticne posude za salatu i voce i plasticne case!

Moje iskustvo, iz svih apartmana u Grckoj u kojima sam bila, je da nikada nemate na raspolaganju neku manju serpicu, npr. za kuvanje virsli, barenje jaja, podgrevanje mleka i sl., vec vam uvek ostave ogroman tiganj i jos vecu serpu (kao da cemo tamo da uvijamo 100 sarmi i krckamo ih 2 dana). Isto tako, posuda ili cinija za salatu nikada nema.

Iz tog razloga mi uvek nosimo svoje plasticno posudje (tanjire plitke i duboke, cinijice, case, solje), plasticnu dascicu za seckanje, veci noz, noz za secenje sira na listove, manju serpicu, aparatic za otvaranje konzervi i escajg.

Naravno, ne zaboravite i bar petnaestak stipaljki (u apartmanima ih obicno ne bude), par kuhinjskih krpa, lavorce i malo praska za ves (ako zelite da properete nesto od stvari).

Back