TASOS - u reči i slici

Što se plaža tiče, sve je već rečeno, "okačeno"...Svakodnevno smo išli na različite plaže,ali je naš favorit bila Paradiso kao i Psili Amos.Golden mi se uopšte nije dopala samo iz razloga što je prevelika gužva, a peščani pojas uzan.A ni Pachis.Bilo je trave.I to je jedina plaža gde voda nije bila kristalno bistra.Sve druge koje sam obišla mogu da pariraju onim pominjanim egipatskim.Doduše, nije za poredjenje, jer tamo nema nikakvog zelenila, a opet podvodni svet je mnogo bogatiji.Pronašli smo Doktorovu mermernu plažu..ostali smo bukvalno bez daha..dan za pamćenje.Fotografije su kao iz časopisa.Ostatak društva koji je bio lenj da sa nama krene u potragu,jer iz Potosa ima dosta, ne mogu da prežale što su to propustili.U svakom slučaju, Doktore hvala za neponovljiv doživljaj.

A da, na toj mermernoj je bilo mrtvih sasušenih pčela, a ja sam uspela da sednem na živu i da ni ne osetim - smejte se slobodno, tek kasnije sam shvatila šta se desilo.Pčela je bilo kao i na svakom letovanju - dolete kad se konzumira neka hrana ili piće, a nijednog jedinog komarca nisam videla.

Nismo propustili ni jagnjetinu u Teologosu.Inače je ne jedem,ali sad sam dva puta išla samo zbog klope.Ako ste u prilici, idite dok je dan, pa malo prošetajte seocetom, simpatično je.U Panagiji smo bili baš 15.08., jer nam je rečeno da je Gospojina praznik koji se tamo pčosebno obeležava, medjutim, bilo je prilično mrtvo.To malo restorana više je ličilo na kantinu, tako da smo odmah seli u kola i požurili nazad u Potos kako bi nešto pojeli.Možda se mi nismo najbolje snašli,ali to je moj utisak.U Limenasu smo bili u pominjanoj Stamatis poslastičarnici i jeli lokumades sa sladoledom - obavezno probajte

Ako očekujete šoping....teško...Bukvalno ništa nisam našla.Sve je kineska roba i sve je nekako staro, izbledelo od sunca...Limenas je za nijansu bolji - tačnije ima 2-3 "normalnija" butika i to je to.Vredi kupiti masline, maslinovo ulje i borov med.Najviše nade sam polagala u fabriku zlata i kao za inat ni tamo ništa nisam našla.Sad ispada kako ja tražim ne znam šta..ali verujte, nema ničeg što nema kod nas.U povratku smo svratili u Kavalu i tamo već ima prodavnica na koje smo navikli.Počela su sniženja, pa sam u Benetonu kupila farmerice za 9e.Ljudi su stajali u redovima na ulici,jer je sniženje bilo 70%.Na kasi su u naramcima pazarili garderobu, naročito za klince.Utehu sam našla u free shop - u, medju parfemima....

maricacvet:
super.. ima li garderobe za jesen i kakve su cene? kako da nadjem taj Cosmos?
Ja se takodje izvinjavam sto ovo ne pripada ovoj temi

ima stvari ali nisu na rasprodaji, tj. ostalo je npr. u bershki muske farmerke 10 e ali L ili XXL(jesenje na rasprodaji su cudni brojevi ostali).naravno menja se svake nedelje tako da je velika sansa da nadjete.zara je jeftinija, cini mi se i mango, morgan su iste cene....njihovi butici kao kod nas u cumicu su jeftiniji a imaju stvari koje ne mozes da kupis kod nas. kada ides iz kavale pratis put ka solunu i kada se priblizis solunu postoji skretanje za halkidiki, tu skrenete i idete oko cekog soluna obilaznicom i kada prodjete solun produzite jos dole, prodjete metro...razne zgrade i dolazitr do table gde pise skretanje za kosmos(naravno ne na srpskom :lol: ) i videcete gromadu od objekta sa vase desne strane. nema sanse da promasite. nama su samo rekli da je na putu za halkidiki pa smo uspeli bez problema da nadjemo. stvarno kada prodjete solun nastavite da idete i nema sanse da promasite. vredi otici.

Moj muz i ja boravili smo na Tasosu u periodu od 4-13. avgusta ove godine. Vec je proslo 8 dana od kako smo se vratili a ja sam u mislima jos uvek na tom divnom ostrvu. Povratak odande je kao iz snova u surovu realnost. Ne znam sta je na mene ostavilo veci utisak: smaragdno zeleno more, peskovite plaze, bujna vegetacija, arheoloska nalazista, nocne setnje pored mora , nebo prekriveno zvezdama ili zvuci grcke muzike u brojnim tavernama, ukusna hrana, sokovi od cedenog voca, neposrednost domacina, ali iznad svega galebovi. Te divne ptice osvojile su me na prvi pogled jos kad smo trajektom iz Keramotija plovili ka Tasosu. Nudili smo im Smoki a oni su nam jeli iz ruke. Skoro najlepsi dozivljaj u mom zivotu. Nezaboravno mi je i krstarenje brodicem oko ostrva. Krenuli smo iz Potosa gde smo bili smesteni. Brodic se zaustavljao u vise navrata radi kupanja i pecanja na mestima gde se ne moze stici kopnom a gde voda ima neverovatno lepu nijansu plave boje kroz koju se vidi svaki kamencic. U sklopu krstarenja bio je i rucak za koji nam je serviran najukusniji suvlaki.
Jedan dan smo u lokalnoj agenciji iznajmili auto i obisli skoro celo ostrvo. Rajska plaza ima najfiniji pesak i plicak od preko 100 metara i sa nje se vidi ostrvce Kinira. Golden beach je najduza plaza, a Aliki ima dva dela: vetrovitu i mirnu stranu, more je tu divno, a pored su arheoloski ostaci. Obisli smo i gradice Panagija i Teologos koji su nas osvojili svojom arhitekturom, tavernama, poslasticarnicama i prodavnicama proizvoda sa Tasosa. Nisam mogla a da ne ubedim muza da odemo u IRIS GOLD koji se bavi proizvodnjom i prodajom zlatnog i srebrnog nakita i odatle sam donela lep suvenir sa Tasosa. Ne smem zaboraviti Metaliju koja nije samo plaza vec i mesto na kome su ostaci starog rudnika i zamka , a nesto pre Metalije je umetnicko delo nemackog arhitekte u obliku 12 mermernih blokova na kojima su uklesani horoskopski znakovi. Tvrdi se da na tom mestu covek moze da se napuni pozitivnom energijom. Naravno, bilo je i suncanja i kupanja. Gradska plaza u Potosu je pristojna, ali mi smo redovno isli na 10-ak minuta hoda udaljenu plazu u Pefkariju. Ta plaza predstavlja pravu prirodnu lepotu zbog cega ima zastavicu Evropske unije. Na kraju, toplo preporucujem Tasos svima koji traze odmor, vole netaknutu prirodu i ocekuju da dozive nesto novo. Prvom prilikom ponovo cemo otici na Tasos i nastaviti sa upoznavanjem njegovih lepota tamo gde smo ovoga puta stali .Postavicu i neke slicice...

Ovo je jedna od mnogobrojnih divljih plazica,na koje je brodic pristajao prilikom krstarenja...
prvostajanjeikupanjejpgti4.jpg

boja mora je :cool: :cool: :cool:

mirarbi:
Pisali smo vec o tome.

Zove se "Maliatos". Nalazi se u Limenariji, u ulicici koja spaja ulicu kojom idu autobusi sa ulicom - setalistem pored mora. Iz te ulice kojom idu autobusi, od raskrsnice kod banke, krenete da se spustate opisanom ulicicom i naidjete na "Mailatos" nekih pedesetak metara nize, sa desne strane.

Evo fotke. Slikana je na vrhu ulicice u kojoj je "Maliatos". Tabla "Maliatos - super marketa, zuto - crvena, lepo se vidi sa desne strane:

Hvala mirabi!

Citajuci neke prethodne postove nailazila sam na pojedine kometare u vezi tople vode u apartmanima. Da li je to uobicajeni i cest problem na Tasosu?

Do sada smo u svim apartmanima imali toplu vodu tokom citavog dana i noci, kako u Limenariji, tako i u Pefkariju, osim u vili Vaso u Limenariji, u kojoj smo na svu srecu bili samo dva dana.

Da li neko zna da li su grci poostrili uslove oko rentiranja skutera i automobila, vise me interesuje za skutere... Pre neki dan mi rekose u agenciji da je sada potrebna pod obavezno medjunarodna vozacka dozvola dok su pre kazu iznajmljivali i sa nasom obicnom vozackom?

Back