TASOS - u reči i slici

Vozači koje zanimaju policijske zasede mogu biti mirni u Grčkoj, posebno na Tasosu, gde nisam ni video policiju, a 10 dana nisam izlazio iz auta. Ali, čim sam ušao u Makedoniju i počeo da upozoravam decu i suprugu da obrate pažnju na ograničenja (u skladu sa upozorenjima u TV emisiji SAT), nisam valjda primetio da, par stotina metara po prelasku granice postoji tabla sa imenom nekog sela i ograničenje od 50 km/h. Odmah me je patrola zaustavila, uzela pasoš i rekla da treba da odem u Kumanovo (jer sam stranac), da tamo u polic. stanici platim 200 E, pa da se vratim kod njih za pasoš. Bilo je oko 2 ujutro. Objasnio sam im da u tom slučaju mogu odmah da se vratim u Beograd. Braća Makedonci su mi oprostili tog puta kaznu. U nastavku sam vozio kao puž. Bar sledećih petnaestak minuta.

jele:
Pa dobro ljudi, jel' bio neko od vas sto se sveze vratili u kafeu Panorama u Panagiji? Ja se ziva obradovala sto sam nasla kafe se odlicnim pogledom, reko' i forumasi ce jedva docekati, kad ga ono niko ni ne spomenu, a kamoli okaci neke sveze fotke istog.
Cekam obecane fotke Haseka, kad ono nikako..

Posetio sam, na preporuku sa foruma, kafe Panorama. Kafić je veoma lepo uređen, pogled na Krisi Amos fascinantan, a Englez, vlasnik kafića, neuobičajeno, za jednog Engleza, ljubazan i prijatan. Pomenuo mi je i jedan bračni par iz Srbije skojima se nedavno sprijateljio.

Pozdrav za najbolju ekipu sa Tasosa!
lekiprn7.jpg

Mislim na vas!

Dijana*:
Pozdrav svima,

tema je super, samo ja imam malo problema da se snadjem jer sam se kasno ukljucila pa... zamolila bih za malu pomoc :)

Da li mi neko moze reci koje plaze mozemo posetiti dok smo smesteni u Potosu, do kojih mozemo doci peske, a do kojih skuterom koji planiramo da iznajmimo.

Molim vas ako nije problem samo mi nabrojte plaze, pa cu ja dalje da istrazim ceo forum na osnovu njih, da ne bih citala svaki prethodni post.

Hvala svima puno!

Pozdrav

Dijana

Help, anyone? ;)

Pozdrav svima, doputovali jutros iz Limenarije, vila Meni, Relax..
Poslednjih par izveshtaja su kao da smo ih mi pisali, tako da se necu ponavljati,
narochito onaj deo o pitanjima za predstavnike agencija.. :)
Sve u svemu, agencija, smeshtaj - sjajno, chisto, organizovano, veoma smo zadovoljni..
Definitivno znamo gde cemo dogodine na letovanje, ali na dvostruku meru uzivanja, 20 dana..

Pizzeria u Limenariji koju ste spominjali se zove Amici, nalazi se odmah pored hotela Agali, na samom shetalishtu..
Odlichna hrana, pizze i pasta, divna devojka koja radi u njoj,
odlichan ambijent i u podne, kao predah od sunca i uveche, kao uvod u grchku noc..

Ne zanemarujte malu gradsku plazu u Limenariji, ispred Street kafe-a u kom lezaljke
idu uz pice, a hlada ima do 14-15h u poslednjem redu lezaljki do kafica..
Mi smo na njoj proveli samo poslednji dan do polaska autobusa, zbog tusheva i blizine, poshto smo
"razduzili" auto u Speedy-ju u 9h ujutru, ali nas je sasvim prijatno iznenadila..

Inache smo preshli nekih 550km za 10 dana, sa dvoje dece, bez napora, strke i zurbe,
doneli giga slika na flash-u, koje obecavam chim ih pogledam konachno na velikom ekranu..
Internet je 1,5eura 30 min, sasvim dovoljno za praznjenje kartice fotoaparata i kratki Skype razgovor sa kucom..

Kod Nikane smo svracali par puta u nabavku, upoznali je, ali opet zahvaljujuci vama
nismo imali potrebe da je zamaramo pitanjima ili trazimo pomoc..
Divna, slatka devojka koja nam je davala dodatni osecaj sigurnosti za nepredvidjene situacije..

Neko je pitao o zdravstvenoj zashtiti.. Sin nam se pozalio par dana pre polaska kuci da
ga malo boli uho, za svaki sluchaj smo hteli da ga doktor pogleda..
Pregled koshta 35 eura, ali je za putnike sa osiguranjem besplatan,
lekovi su izashli oko 15-ak eura, agencija refundira po povratku..
Lekarka govori meshavinu srpskog, ruskog, grchkog i engleskog, sjajna je, ljubazna i vesela,
zove se Lina i ima ordinaciju na glavnoj raskrsnici u Limenariji, blizu Nikane..
Na nju nas je bez problema uputila predstavnica agencije..Tako da nash klinja nije
ostao uskracen ni za jedan jedini dan letovanja..

Pitajte ako vas neshto zanima, odgovoricu na neka od pitanja sa predhodnih strana uskoro..

Hvala josh jednom za to shto ste nas ubedili da odemo na ovo fenomenalno mesto..

Dijana*:

Prošle godine smo bili u Potosu (kolima) i uglavnom smo išli na plažu koja se zove Psili Amos. Udaljena jeod Potosa (po slobodnoj proceni) 2-3km. Na ovoj plaži zna da bude gužva ali je veoma prijatna i zbog taverne koja se tu nalazi i koja ima odličan izbor muzike. Na putu do te plaže ima još dve uvale sa malim i preslatkim plažama - jedna je čim se izadje iz Potosa. Do Alikija već ima više od 15km (opet slobodna procena). Ako kreneš na drugu stranu iz Potosa doćićeš do Pefkarija sa kojim je Potos skoro spojen. Mi nismo išli na tu stranu, ali na forumu su dosta hvaljene plaze u Pefkariju i njenoj okolini. Do tamo možete otići peške. Inače, iz Potosa imate i autobuse kojima možete stići do najatraktivnijih plaža na ostrvu. Ono zbog čega je Tasos fenomenalan jeste postojanje brojnih i raznolikih uvalica. Svako može da nadje nešto za sebe. Videćete, veoma brzo ćete naći svoju plažu ili plaže zbog kojih će Tasos i sledeće godine biti vaš izbor - tako je bilo i sa nama. Uživajte! ;)

Ne mogu da ti odgovorim na ostala pitanja jer uglavnom letujem u avgustu, ali sto se tice parkinga prosle godine nismo nigde platili parking, a bili smo na dosta, vec spominjanih mesta na ovom forumu. Mislim da je tako i ove godine, niko se nije zalio.
E, sad mi je palo na pamet, da li se raspitujes za parking na plazama ili kod vile u kojoj vam je smestaj?[/QUOTE]
Hvala, interesovalo me je za parking kod plaža! Kod vile ću se već nekako snaći :-D
Da li neko zna da li cene rentiranja kola opadaju posle sezone (u septembru)?

@nebiigy&lenaje6
..ovo slatko chudo prirode nalazi se pre (ili u sklopu) plaze tripiti, malo ispred limenarije ka prinosu..
..ova plaza je za mene bila prijatno iznenadjenje, s obzirom da su je forumashi solidno ocrnili...
..nama se svidela skroz, nema guzve, sa desne strane je shirok peshchani ulaz kojim se moze
proci sasvim iza stena neprijatnih za preplivavanje zbog crnih pukotina, iza kojih je
takodje peshchano dno i divna prozirna voda..

@saleknik
..25.jula predveche se razduvao vetar koji je 26.jula paradiso plazi doneo
neverovatne talase, visine preko metar..
..na samoj plazi talasi se sudaraju poshto dolaze iz dva pravca, shto je doprinelo uzivanju..
..u jednom trenutku, u vodi je bilo stotinjak ljudi starosti od 3-4 do 80 godina koji su
naizmenichno vrishtali i smejali se iz sveg glasa..
..najsmeshnije od svega je shto kada talas, koji te odnese 5m prema plicaku, prodje - ostanesh
u vodi koja jedva prelazi kolena, i pitash se uz napad smeha, shta ti bi da se zabrinesh za sebe.. fenomenalan dan..
..inache, talasi su u onom ravnom beskonachnom plicaku napravili udubljenje dubine oko metar,
par koraka posle ulaza, koje se tek nedge 7-8 m dalje zavrshavalo
novim plicakom, od 20-30cm..predpostavljam da se to poravnalo u sledecih nekoliko dana ponovo..
..pozdrav i zao mi je shto ste to propustili...

@saleknik
..25.jula predveche se razduvao vetar koji je 26.jula paradiso plazi doneo
neverovatne talase, visine preko metar..
..na samoj plazi talasi se sudaraju poshto dolaze iz dva pravca, shto je doprinelo uzivanju..
..u jednom trenutku, u vodi je bilo stotinjak ljudi starosti od 3-4 do 80 godina koji su
naizmenichno vrishtali i smejali se iz sveg glasa..
..najsmeshnije od svega je shto kada talas, koji te odnese 5m prema plicaku, prodje - ostanesh
u vodi koja jedva prelazi kolena, i pitash se uz napad smeha, shta ti bi da se zabrinesh za sebe.. fenomenalan dan..
..inache, talasi su u onom ravnom beskonachnom plicaku napravili udubljenje dubine oko metar,
par koraka posle ulaza, koje se tek nedge 7-8 m dalje zavrshavalo
novim plicakom, od 20-30cm..predpostavljam da se to poravnalo u sledecih nekoliko dana ponovo..
..pozdrav i zao mi je shto ste to propustili...[/QUOTE]

Zavidim ti.
Radujem se što je bar neko sa foruma "ulovio" talase.
Sledećeg leta polazim na Tasos 24. jula.

november child:
@nebiigy&lenaje6
..ovo slatko chudo prirode nalazi se pre (ili u sklopu) plaze tripiti, malo ispred limenarije ka prinosu..
..ova plaza je za mene bila prijatno iznenadjenje, s obzirom da su je forumashi solidno ocrnili...
..nama se svidela skroz, nema guzve, sa desne strane je shirok peshchani ulaz kojim se moze
proci sasvim iza stena neprijatnih za preplivavanje zbog crnih pukotina, iza kojih je
takodje peshchano dno i divna prozirna voda..
TNX november child. A zbog cega su te stene neprijatne za preplivavanje? Cisto da znam, posto ce moja jaca polovina garant hteti da pliva i preko njih... :roll:

žebi:
Hvala, nasao sam opis. E, sad me interesuje da li je put stavrno tako komplikovan i opasan? Molio bi saleknika da mi da svoj opis puta s obzirom da je skoro bio tamo.

Put do Giole:
Krene se iz Potosa ka Alikiu. Predje se malo mesto Astris. Predje se veliki hotel Aeria. Posle hotela voziti sporo da se ne bi promašilo skretanje u desno za mesto Sirenas.
Put je uzan, zemljan, ali pristojan, bar u početku. Malo se ide nizbrdo, pa kod velikog uspona skreće se levo. Na vrhu uspona s leve strane je žičana ograda za ovce, postoji i kapija koja je bila otvorena kada sam ja prolazio, sa natpisom na engleskom da se zatvori po prolasku zbog ovaca. Ja sam dalje išao tim pravcem sa blagim usponom dokle je god bilo logično ići kolima. Kada je put prestao da bude put za automobile, nego više staza za pešake, treba parkirati auto i krenuti pešice. Sa desne strane se nalazi mala kamena kućica. Ako imate sreće, to mesto ćete prepoznati po parkiranim automobilima. Pešaći se oko dvadesetak minuta,najpre jasno vidljivom stazom među niskim rastinjem koja vijuga, a posle, o tome odlučuje intuicija, a i malo sreća, treba skrenuti naglo desno, naniže, u pravcu juga, tj. mora, koje se baš i ne vidi. Ja sam imao sreću da sam čuo graju ljudi, inače sam mogao proći dosta blizu Giole, a da je ne vidim. U tom slučaju, morao bih se vraćati nazad i malo lutati. Na kraju, Giola se nalazi pored samog mora, prilaz je stenovit, relativno strm, ali nije opasan. Potrudite se da je nađete, bićete očarani. Srećno!

Pozdrav za november child i opelcorsu. Opelcorsi se izvinjavam sto nisam imala malo vise vremena za druzenje, ali bila sam bas u guzvi.
Izvinjavam se nekim forumasima, jer nisam odgovorila na neka pitanja koja su mi uputili.
Bicu ovih dana cesce na forumu, pa ako neko hoce nesto da me pita moze slobodno.
Osecam se duznom da kazem da vila IO nije tako dobra ko sto mi se ucinilo prvi put kada sam je videla i kada sam pisala o njoj. Sve je novo kao sto sam rekla, ali problem je taj sto je vecina studija suvise male kvadrature. Isti problem je i sa terasama.
Neko je pitao za Irene. To je skromna vila, ali u svakom studiju imate sve sto je neophodno. Studiji su normalne velicine, namestaj je skroman, ali sve je veoma cisto.Vila ima parking, blizu je centra, ali na mirnom mestu. Nikada do sada nije bilo primedbi od strane gostiju.
Hocu jos da kazem da me odusevilo kako rade Natasa i Ivana iz Relaxa. Mirarbi ce reci svoj utisak o njima kada se bude vratila, ali nikada nisam videla da se neki predstavnici toliko trude oko gostiju.
Ovde je bilo negativnih komentara o njihovom radu, ali one su se zaista uhodale i odlicno rade svoj posao. Zaista su super tim. Natasa je animator i organizuje zurke, druzi se sa ljudima iz grupe, izlazi sa njima, pomaze. Ivana ih obilazi i resava sve probleme. Upoznala sam i druge vodice, ali vecina njih je cesto ravnodusna na probleme koje imaju gosti, za razliku od Natase i Ivane koje su uvek spremne da pronadju resenje. Svaka im cast zaista.
Sto se rent-a-cara tice do sada nisam cula da je neko imao problem za medjunarodnu. Mislim da 90% ljudi nema medjunarodnu i najnormalnije iznajmljuje auto. Za skuter apsolutno nije potrebna.

Minculina:
Idem u Limenas za 4 dana, pa me zanima da li je rent a car poskupeo, sada krajem jula, pocetkom avgusta? Verovatno jeste, sada je ipak vrh sezone... Ima li neko tacnu informaciju, sveziju?
Hvala unapred!!!

U Limenasu, u periodu od 12. do 23. jula, rent a car je bio 27 evra po danu, kada se uzima na više dana. To je bila cena u Hertzu. U Thassos toursu, gde neke naše agencije imaju svoju bazu za naše goste važi popust pa se auto klase A (Daewoo Matiz i slično) mogu dobiti za 25 evra po danu. E sad, ispostavilo se da Hertz nije imao slobodne automobile pa su na osnovu tesne saradnje nabavili kola po istoj ceni od National friend-a iz Potosa.
U isto vreme, kako sam čuo, u Skali Potamia je bilo moguće iznajmiti za 60 eura 3 dana (dakle 20 po danu).
Kakve su sada cene, nije mi poznato, ali ovo nije zgoreg kao neki parametar.

Takođe, dobro se raspitati o uslovima iznajmljivanja. Često razlike u ceni potiču od razlika u osiguranju, to jest koliku sumu u slučaju nekog incidenta pokriva korisnik a koliku agencija. Ovo što sam ja iznajmio bilo je bez ograničenja kilometraže i navodno full osiguranje.(kažem navodno jer nisam hteo da proveravam šta piše čuvenim "sitnim slovima" u ugovoru - tako da se nisam usudio autom, makar i iznajmljenim, da se spuštam do Paradiso plaže)

Postoje i modaliteti sa ograničenjem kilometraže na 100 km dnevno, mada mi nije jasnao čemu takvo ograničenje - gde god da krenete i da se vratite teško da ćete nabiti više od 100 km u proseku dnevno. Jedino da dnevno napravite 2 kruga oko ostrva. Mada ne znam ko bi svoj odmor potrošio na celodnevni boravak na drumu. Put je odličan, predeli su živopisni i vožnja jeste pravo uživanje (osim ako vam se ispred ne nacrta neki autobus ili šleper iz kamenoloma). Za 5 dana pređeno 450km u ritmu - pre podne jedna plaža (npr. Aliki), od 13 do 17 obilazak sela u planini i ručak (npr. Theologos), posle podne druga plaža (npr. Paradiso).

Back