TASOS - u reči i slici

ljupče:
Da li postoje super marketi tip-a Lidl na Tasosu?

Nema na Tasosu, ima ovde:

lidllw1.png

Veliki pozdrav svim Tasosovcima!
Ovo je fenomenalno mesto za svakoga ko prvi put ide na Tasos!Gomila vrednih informacija,saveta i slika...svaka vam cast!Krajem avgusta idem na Tasos u Potos (drugi put) i zanima me konkretno da li neko nesto zna o vili "Urania" i da li je neko putovao sa agencijom "Inex tours" i kakva su iskustva?Hvala unapred...

mirarbi:
Evo teme za razmisljanje. Mozda neko od vas ima dobru ideju.
U povratku sa Tasosa bismo "skoknuli" na 2, 3 dana u neko mesto na putu od Keramotija prema Solunu. Ako bas ima potrebe, skrenuli bismo sa puta levo ka Halkidikiju.

Sta mislite, koje mesto bi bilo dobro za taj produzetak letovanja (dobra plaza sa cistim morem je obavezna)?
Mozda Asprovalta (ona nam je bas usput), Jerisos, Uranopoli, Neos Marmaras, Sati...? A mozda cak i Kavala, pod uslovom da ima lepe plaze i da se moze naci pristojan i ne mnogo skup smestaj?
Prosle godine kada smo se vracali sa Tasosa, iz autobusa sam primetila jedno mesto kad se prodje Kavala prema Solunu i pre Asprovalte. Vidi se na google earthu mesto je Nea Peramos i pored Iraklitsa bay. Delovalo je lepo, sa puta naravno, ali ne bi bilo lose da neko to istrazi :razz:

hanniball:
Minculina:
Od groblja odmah levo! I prilicno je daleko od obe plaze.
U argusovom katalogu pise da je 250 m od centra a 350 m od mora. U Limenasu postoji vila Ilinois, slicnog je naziva, pa ih mnogi mesaju.Nadam se da je ova druga ta o kojoj ti pricas.Drugarica mi je trenutno u Limenasu pa je obecala da ce se raspitati o vili.Javljam ti ako nesto saznam.

sk bg:
hanniball:
U argusovom katalogu pise da je 250 m od centra a 350 m od mora. U Limenasu postoji vila Ilinois, slicnog je naziva, pa ih mnogi mesaju.Nadam se da je ova druga ta o kojoj ti pricas.Drugarica mi je trenutno u Limenasu pa je obecala da ce se raspitati o vili.Javljam ti ako nesto saznam.

To sto je u Limenasu smestaj daleko od plaze moze da obeshrabri samo one koji bi da ceo dan provedu na gradskoj plazi. Svi ostali koji dolaze na Tasos da bi uzivali u mnogobrojnim prelepim plazama koje su sve izvan Limenasa, iznajmljuju auto ili skuter ili koriste lokalne autobuse ako nemaju svoj prevoz i uzivaju u obilasku ostrva. A sto je smestaj malo izvan centra, za Limenas je po meni to prednost, jer ste smesteni izvan buke i vreve koja vlada u centru, a i vazduh je prijatniji. Nemojte da vas to opterecuje preterano, mi smo bili smesteni na raskrsnici sa koje se odvaja put ka Makrijamosu sa jedne strane i ka Panagiji sa druge u blizini mislim BP pumpe, sto je bilo od centra nekih 2 km, pa smo svako vece uzivali u setnji i udisali svez planinsko-morski vazduh ispunjen mirisom borovine i jos kojekakvih cetinara.

mirarbi:
Upravo zbog toga i treba birati malo vece mesto. U Asprovalti treba da ima dosta smestajnih kapaciteta i sadrzaja i nalazi se na samom putu od Keramotija prema Solunu (144km od Keramotija i jos 82km do Soluna). E sada, Asprovalta izgleda ne moze da se podici bas lepom plazom, poput onih na Tasosu. Stavros je na 20km od Asprovalte, ali mi deluje kao pravo selo. Jerisos, koliko vidim, koji je na 50km od Asprovalte, ka Atosu, ima lepu plazu, ali je malo mesto i ne znam da li bismo nasli smestaj. Uranopolis, blizu Jerisosa, je takodje mali i sa prilicno ruznom plazom. Prednost je sto se iz Jerisosa i Uranopolisa moze krenuti brodicem na izlet - plovidbu oko Svete Gore. A moze se preci i na ostrvce Amulijana.

Mesta koja provereno valjaju su Neos Marmaras i Sarti, zbog lepih plaza u neposrednoj blizini, ali su daleko od puta Keramoti-Solun. Od Keramotija do Neos Marmarasa ima 252km i posle jos 178km do Soluna, a Sarti je jos dalje. Neos Marmaras je izgleda i jaci sa cenama, zbog blizine ekskluzivnog letovalista Porto Karas. :roll: Takodje, pitanje je koliko se te lepe plaze u okolini mogu obici za svega dva, tri dana.

Iako nisam odusevljena varijantom da budemo u Asprovalti dva, tri dana, mozda ce iz prakticnih razloga bas ona biti nas izbor. Mada, opet, kada bih znala da cemo sigurno naci smestaj u Jerisosu ili Uranopolisu, jako bih volela da se tamo smestimo i odmah sutradan uplatimo izlet - voznju brodicem oko Svete Gore (cula sam da je cena izleta oko 15Eura po osobi, ako se krece iz Uranopolisa).

Ajd' ako je neko bio u Asprovalti ili bar prolazio kroz nju, neka nam kaze jel' vredi boraviti tamo par dana u povratku sa Tasosa. Isto vazi i za vas koji ste bili u Jerisosu i Uranopolisu.
Postoji jedno malo mesto izmedju Asprovalte i Stavrosa zove se Nea Vrasna!
Pre 15-16 godina bila je divlja prelepa plaza,
A danas je malo mestasce.
Odmah iza Asprovalte skrenite levo,i na plazi ste.

To sto je u Limenasu smestaj daleko od plaze moze da obeshrabri samo one koji bi da ceo dan provedu na gradskoj plazi. Svi ostali koji dolaze na Tasos da bi uzivali u mnogobrojnim prelepim plazama koje su sve izvan Limenasa, iznajmljuju auto ili skuter ili koriste lokalne autobuse ako nemaju svoj prevoz i uzivaju u obilasku ostrva. A sto je smestaj malo izvan centra, za Limenas je po meni to prednost, jer ste smesteni izvan buke i vreve koja vlada u centru, a i vazduh je prijatniji. Nemojte da vas to opterecuje preterano, mi smo bili smesteni na raskrsnici sa koje se odvaja put ka Makrijamosu sa jedne strane i ka Panagiji sa druge u blizini mislim BP pumpe, sto je bilo od centra nekih 2 km, pa smo svako vece uzivali u setnji i udisali svez planinsko-morski vazduh ispunjen mirisom borovine i jos kojekakvih cetinara.[/QUOTE]

U pravu si sto se daljine tice, uopste nije vazno da li smo daleko od plaza u Limenasu posto planiramo da iznajmimo auto.Ali bih volela da je okruzenje lepo, pa me brine sto je bizu groblja, ne bih volela da prozor ili terasa gledaju u tom pravcu. Mada ne mora da znaci da cemo uopste obracati paznju na okolinu jer nama smestaj sluzi samo za spavanje.Hvala svima na odgovorima.

Malo sam pogledala na argusovom sajtu a zatim i google earthu i pokusala da lociram tu vilu, posto sam videla da ima bazen, ali nisam locirala nijednu vilu sa bazenom bas pored groblja, mozda i niste bas blizu. Razumem te sto ne bi volela da gledas sa terase u bilo sta, pa i mi smo tako izabrali vilu sa koje se barem koliko-toliko vidi more. Ali mozda to ima i svojih prednosti, necete se zadrzavati u njoj ni malo osim onog najnuznijeg, vec cete od ranog jutra do uvece biti na nekoj od plaza :)

miljenkic:
Malo sam pogledala na argusovom sajtu a zatim i google earthu i pokusala da lociram tu vilu, posto sam videla da ima bazen, ali nisam locirala nijednu vilu sa bazenom bas pored groblja, mozda i niste bas blizu. Razumem te sto ne bi volela da gledas sa terase u bilo sta, pa i mi smo tako izabrali vilu sa koje se barem koliko-toliko vidi more. Ali mozda to ima i svojih prednosti, necete se zadrzavati u njoj ni malo osim onog najnuznijeg, vec cete od ranog jutra do uvece biti na nekoj od plaza :)
Potpuno se slazem sa tobom i hvala na svemu. :)

sk bg:
hanniball:

ne nagadjam, nego znam. Pricam o vili Ilios iz Argusovog kataloga. Ona jeste 350 metara od mora to ne sporim, ali od plaze :twisted: :twisted: :twisted: .

miljenkic:
sk bg:
To sto je u Limenasu smestaj daleko od plaze moze da obeshrabri samo one koji bi da ceo dan provedu na gradskoj plazi. Svi ostali koji dolaze na Tasos da bi uzivali u mnogobrojnim prelepim plazama koje su sve izvan Limenasa, iznajmljuju auto ili skuter ili koriste lokalne autobuse ako nemaju svoj prevoz i uzivaju u obilasku ostrva. A sto je smestaj malo izvan centra, za Limenas je po meni to prednost, jer ste smesteni izvan buke i vreve koja vlada u centru, a i vazduh je prijatniji. Nemojte da vas to opterecuje preterano, mi smo bili smesteni na raskrsnici sa koje se odvaja put ka Makrijamosu sa jedne strane i ka Panagiji sa druge u blizini mislim BP pumpe, sto je bilo od centra nekih 2 km, pa smo svako vece uzivali u setnji i udisali svez planinsko-morski vazduh ispunjen mirisom borovine i jos kojekakvih cetinara.

Eto i ja sam bio smesten kod te raskrsnice, takodje sam rentirao skuter svih 10 dana koliko smo bili, bez toga promasaj cist.

P.S.
Jel ste videli Svice, ko mali semafori.

[/QUOTE]Ako sam dobro primetio groblje je zaklonjeno od vile tako da se uopste ne vidi.
I to smo resili.

Nadam se da je tako kako Hanibball kaze, jer, salu na stranu, ni ja ne bih volela da na odmoru, sa terase, uz jutarnju kafu, gledam groblje. Bez obzira koliko je lepo sredjeno, opet budi tuzna osecanja, mozda secanje na nekoga, i remeti bezbriznost i opustanje.

Ja nisam primetio da na Tasosu ima nekih izleta, osim nekog obilaska ostrva brodom. Po meni, izleti na Tasosu nisu ni potrebni. Potreban ti je jedan skuter i vozi. Desetak predivnih plaza, jezero na sredini ostrva sa prelepim slapovima, crkve, maslinjaci....sta ti treba vise. :|

Back