TASOS - u reči i slici

Draga Nikana,hvala na svemu ;) :-D .Javicemo se kad stignemo.Krecemo u cetvrtak uvece,evo haos mi je u stanu od pakovanja.Stvari i torbe na sve strane!Ali nista mi nije tesko,to su sve slatke muke,jer znam da sam u petak na Tasosu!!!Juuupiii!Vidimo se! :-D :-D :-D

mirarbi:
Zoki, tesko da je pljeskavica sa kajmakom i taze, vrucom lepinjom pride, lagani rucak. I moj muz se naperacio na tu laganu varijantu, ali u motelu "Predejane".

Da li si vec nasao smestaj u Solunu za to jedno vece (i mi bismo isli na tu varijantu)? Znas li koliko kosta nocenje ili nocenje sa doruckom?

Pozdrav!!!

Neee, neću da se natovarim tako, ali može čorba, lepinja, salata i STOP :!: - to je najvažnije, treba znati stati :p

Smeštaj sam odavno rezervisao, ove godine u hotelu Rex, on-line preko www.booking.com upotrebom jedne od kreditnih kartica. Sve cene možeš tamo da vidiš, mislim da je preko tog sajta najpovoljnije rezervisati, i što je najvažnije, TO RADI! Prošle godine sam tako rezervisao u hotelu Aegeon u kome je smeštaj bio savim OK.

Noćenje sa doručkom u Rex-u je 55€ za dve osobe.

Svi koji me pitaju da im preporucim neku lepu plazu ja ih bez razmisljanja uputim na Aliki, a oni kad se vrate kazu: "Slatka je plaza, ali ono kamenje na ulazu u vodu je bas bezveze. Dok dodjes do peska...". Nije mi bilo jasno otkud kamenje i lisce na Alikiju, ali juce sam se i sama uverila. Priroda je cudo. Verovali ili ne Aliki vecinu ljudi ove godine ostavlja ravnodusnim, dok mnogi iz Potosa idu na Tripiti skoro svakodnevno.

Putnica!:
Sta bi sa proslogodisnjom opkladom, mozda sam ipak ja bila u pravu :lol: :lol: :lol: ?

Yes, vala nešto sam rek'o u tom smislu, sećam se (još gore, napisao :p ) Ako nađeš, molim Te, usmeri me :D

Ali, ipak, da ne bude zabune: Mislim da sam rekao da je bolje Keramoti-Limenas nego Kavala-Prinos. A ovde sam kazao da je, izgleda bolje Nea Peramos-Prinos nego Keramoti -Limenas. A kako to stvarno izgleda, verovatno ću videti ove godine.

Sad malo ozbiljnije :) Treba ipak imati u vidu da u Kavalu treba ući i doći do ferija. Treba se petljati. Ja bio i petljao se, doduše ne zbog ferija nego da je malo vidim. Nea Peramos je manje mesto i, koliko vidim na mapama, nema mnogo petljanja, brzo izbiješ na vodu.

Videćemo kad nikana1 proveri kakva je gužva tamo... I sad mi pade na pamet da gomila aranžmana na Tasosu počinje 02.07... Pa svi forumaši, naročito brzi gonzalesi će da stignu pre mene, zaglave u Peramos i da napune taj jedan ferry... a jaaa?

Haj'te vi svi lepo na Keramoti, a ja ću da vidim kako je na Peramosu pa ću da vam pričam čim stignem :grin:

Poslednja izmena od moderatora:
nikana1:
Svi koji me pitaju da im preporucim neku lepu plazu ja ih bez razmisljanja uputim na Aliki, a oni kad se vrate kazu: "Slatka je plaza, ali ono kamenje na ulazu u vodu je bas bezveze. Dok dodjes do peska...". Nije mi bilo jasno otkud kamenje i lisce na Alikiju, ali juce sam se i sama uverila. Priroda je cudo. Verovali ili ne Aliki vecinu ljudi ove godine ostavlja ravnodusnim, dok mnogi iz Potosa idu na Tripiti skoro svakodnevno.

Kamenje na Aliki plazi?! Znam da ima na onoj drugoj strani, vetrovitoj, da li pricamo o istoj plazi, ispred onih kafanica i Aninog kafica?

zbog vetrova tokom zime, kamenje je naneseno skoro do same obale na aliki plazi... zbog toga i vecian brodova koji prave izlet vise ne moze da pridje, tako da ili idu na neke pre, ili kasnije plaze, a u najgorem slucaju, ako ima i jakog vetra, onda krecu ka severu, a ne jugu, iz limenarije i potosa...
nikana, pa i nije aliki bas toliko lepa plaza... nekako je previse ruralna, a opet ne dovoljno da bi bila divlja, prirodna... recimo, mnogo su bolje one male uvale, do kojih se tesko dolazi, i na kojima ima mesta za 10- ak ljudi, ... za one koji vole divljinu i romantiku,... ili one velike, poput tripitija, ili paradise, golden, makriamos... koji vole velike, zive plaze... ovako, aliki je kao nesto izmedju... dovoljno izgradjen da ne bude divlji, a opet i dovoljno divlji da bude oronuo i zapusten... meni licno je najlepsa plaza bila ona kod skale marios... mala, kad se pored onog hotela koji se gradio spustis do uvale... bukvalno kao zaliv iz filmova...

@ party teritory

Jel ova:

mariesur6.jpg

party teritory:
zbog vetrova tokom zime, kamenje je naneseno skoro do same obale na aliki plazi... zbog toga i vecian brodova koji prave izlet vise ne moze da pridje, tako da ili idu na neke pre, ili kasnije plaze, a u najgorem slucaju, ako ima i jakog vetra, onda krecu ka severu, a ne jugu, iz limenarije i potosa...
nikana, pa i nije aliki bas toliko lepa plaza... nekako je previse ruralna, a opet ne dovoljno da bi bila divlja, prirodna... recimo, mnogo su bolje one male uvale, do kojih se tesko dolazi, i na kojima ima mesta za 10- ak ljudi, ... za one koji vole divljinu i romantiku,... ili one velike, poput tripitija, ili paradise, golden, makriamos... koji vole velike, zive plaze... ovako, aliki je kao nesto izmedju... dovoljno izgradjen da ne bude divlji, a opet i dovoljno divlji da bude oronuo i zapusten... meni licno je najlepsa plaza bila ona kod skale marios... mala, kad se pored onog hotela koji se gradio spustis do uvale... bukvalno kao zaliv iz filmova...

Meni se licno najvise svidja Paradise beach i naravno po koja divlja plazica. Na Alikiju je voda uvek bila jako cista.
A sto se Nila tice Relax organizuje zurke tamo i super su posecene i atmosfera je odlicna.
Tasos je vec maltene pun. Sada ima mnogo vise gostiju nego u junu prosle godine.

Evo nas, vratili smo se sa Tasosa, pa da podelimo sa vama nase utiske i da damo dodatne informacije (mada je malo toga sto na ovom korisnom forumu nije vec receno).
Isli smo kolima (Jugo In 1.1, star godinu dana) i bili smesteni od 2. do 12. juna u Pefkariju u hotelu Green Velvet ili Prasino veludo (na grckom - Nikana ce da me ispravi ako sam pogresno procitala naziv na alfabetu). Izvinjavamo se sto kasnimo sa izvestajem.
Posli smo 1. ujutru oko 9h. Putovanje je dobro proslo. Putevi su sasvim solidni, ukljucujuci i delove gde nije autoput. Nije bilo guzve ni usput, ni na granicnim prelazima. Jedino smo na ulasku u Makedoniju cekali oko 45min, bilo je samo 4-5 kola ispred nas, ali su oni izgleda pravili neku pauzu i cim su poceli da rade islo je brzo. Pretpostavljam da je to sve zahvaljujuci tome sto sezona jos nije bila pocela i da se u julu i avgustu moze cekati mnogo duze, zavisno od doba dana i vase srecne zvezde. Na ulasku u Makedoniju smo promenili 10€ za 600 denara da imamo za naplatne rampe. Medjutim, kako Makedonci popravljaju veliku deonicu autoputa, od tri postojece naplatne rampe rade samo dve, na jednoj je cena 50, a na drugoj 60 denara. Tako nam je sada ostalo denara za sledeci put :)
Hotel Rex, koji smo pronasli i rezervisali preko Interneta, je bio OK i preko nasih ocekivanja. Pozicija mu je dobra: preko puta zeleznicke stanice, 10 min od Aristotelovog trga, znaci samog centra, cena je podnosljiva, 55€ za nocenje sa doruckom (ukljucene su sve takse), a iza hotela ima javni, besplatni parking. Soba je bila minijaturna, ali cista i sa friziderom i TV-om, kupatilo normalno i cisto, dorucak solidno raznovrsan svedski sto. Sve u svemu preporucujemo ga svima. To vece i sutra dan pre podne smo se prosetali po Solunu i u 12h (sto je vreme odjavljivanja iz hotela u citavoj Grckoj – tako mi je rekao tip na recepciji) nasavili putovanje ka Kavali.
Pri izlasku iz Soluna nismo imali problema, svako skretanje za Kavalu je dobro obelezeno. Na trajekt smo po vasim savetima ukrcali u Keramotiju. Cena je 2€ po osobi i 11€ za kola. Galebovi koji oblecu oko trajekta su zaista zabavni za gledanje i slikanje. U hotel smo stigli oko 17h a pre 18h smo se vec bucnuli u moru, izmedju ostalog i zato sto nije bilo tople vode za tusiranje. Prvi utisak je da je more hladnjikavo i nije lako uci u njega, ali kad se malo vise pliva utisak se popravlja. Dakle more nije ni pretoplo, ni ledeno.
Smestaj u hotelu je bio sasvim zadovoljavajuci. Peskira ima dovoljno i menjaju se na 3 dana. Posteljina i generalno ciscenje je na 5 dana. Svakodnevno se baca djubre i brise pod. Jedina primedba je to sto tople vode sem cim smo stigli nije bilo jos jednog dana kada je dosla nova grupa turista, sto znaci da kapacitet bojlera nije dovoljan. Ne znam kako je u sezoni kad su sve sobe popunjene. Hrana je za nas bila odlicna. Dorucak jeste malo jednolican: hleb, buter, margarin, dzem, list sunke i list kackavalja i kolac ili jaje ili feta sir, kafa i mleko i sok, ali nije nedovoljan. Vecere su bile bas raznovrsne i lepo spremljene i cinilo ih je uvek predjelo ili corbica, glavno jelo (cufte u paradajz sosu, punjene paprike, brodet od sabljarke, suvlaki, spagete karbonare, musaka, ...) sa salatom i desert. Filip i njegova zena, a nasa sunarodnica Jana su sasvim prijatni, usluzni i nenametljivi domacini. U hotelu vlada porodicna atmosfera, tako da smo lepo komunicirali i sa svim ostalim gostima, koji su bili iz Srbije i iz Makedonije. Jednog dana kada je kisa padala ceo dan, domacini su posle vecere organizovali mali parti i castili sve goste uzom, sto je bio vrlo lep gest.
Sam Tasos nam se dopao jos dok smo samo gledali slike i citali vase opise, a sada smo to uzivo potvrdili. Ostrvo je lepo, zeleno i raznovrsno. To sto ga cuvaju od preterane urbanizacije mu daje posebnu car.
Obisli smo skoro sve imenovane plaze, sem Makrijamosa i nasa top lista je: Paradizo, Aliki, Metalija, Tripiti, Pefkari, Psili Amos. Golden beach nas nije bas odusevila, uz veliku ogradu da smo do nje isli jednog od dva dana kada je padala kisa, tako da se nismo kupali, a i boje mora su bile sive, a ne tirkizne kako je verovatno kada je nebo vedro i dan suncan. Na Paradizo plazi smo bili i kada je bilo talasa i za vreme bonace i zaista je vece uzivanje skakutati po talasima, mada je kad nema talasa idealno za odbojku u plicaku.
Od mesta svideo nam se Limenas i Potos, Limenarija malo manje, a Pefkari je idealno mesto za bazu, kako je vec vise vas i reklo. Obisli smo i Potamiju i Panagiju, obe su lepe, narocito Panagija, koja je zivlja, sa vise taverni i radnjica i sa prelepim kucama sa plocastim, kamenim krovovima. Jeli smo u taverni u centru Panagije ispod velikog platana, naravno jagnjetinu i svinjetinu sa raznja, koji se veselo okretao. Dve porcije pecenja sa krompirom u prilogu, jedna mesana salata i boca vina su nas kostali 26€, vise nego pristojna cena.
Vreme nam je bilo sareno, prva dva dana jako topla i suncana, pa dva cela dana kisna (iskoristili smo ih za obilazak), pa ostali dani malo oblacni, vise suncani, malo vetroviti, preko dana toplo, uvece svezije, za dzemper ili jaknu. More je, nekim cudom, posle kisnih dana postalo toplije, ili je to samo subjektivni osecaj, jer je napolju bilo malo manje toplo, pa se razlika smanjila.
Gorivo smo na samom Tasosu kupovali na Egean i BP pumpama. Na izlasku iz Limenarije, ka Tripiti plazi, na Egean pumpi, primaju kartice.
Jedan dan smo napravili izlet do Kavale. Isli smo trajektom iz Prinosa i obisli stari deo Kavale, sa tvrdjavom i kucom Mehmet Alija, akvadukt, a malo se i prosetali i kupovali. Preporucujemo.
U povratku za Beograd smo se na trajekt ukrcali u Prinosu i isli opet do Kavale. Kostalo nas je 16€, samo 1€ vise, nego u dolasku, od Keramotija do Limenasa. Cene nisu iste kod svih kompanija. Inace trajekt od Prinosa do Kavale ide oko 1 sat i 15 min, a ustedi se oko 60km voznje autom.
Toliko za sada, ako imate pitanja, samo izvolite.

Lepo se provedite ovo leto. Ja ne idem nigde, ali mislim da ce meni biti najlepse, postacu mama! Dosta sam putovala i moje je iskustvo sledece: 90% uspeha putovanja zavisi od odabira drustva, ako ste sa saputnicima imali neprijatna i dosadna iskustva i ovde, imacete ih bilo gde na svetu! Neko jednostavno zraci negativnom energijom. Drugo sto je vazno su cene usluga na toj destinaciji, nemoj ici ako ces ceznjivo gledati kako se drugi ljudi zabavljaju. Bolje ludovanje u Bugarskoj, nego gladovanje u Kanu. Naravno ovo ne vazi ako mesto ima da ponudi prirodne lepote, kult.ist. spomenike u samom mestu, gostoljubive domoroce, jer to je ono sto ostaje u secanju, a besplatno je. I naravno ne verujte nasim agencijama. Nijedna nije povoljna, opisi hotela i mesta su dosta ulepsani i nepotpuni, nijedna se ne brine o svojim klijentima, turisticki vodici su vecinom neupuceni i nezainteresovani. Zato kul ekipu pod ruku, malo avanturistickog duha i bice vam do j.j.

GSM doctor:
@ party teritory

Jel ova:

mariesur6.jpg
da,da, bas ta plaza... ne znam kad ste vi bili, moguce da je vatar nanaeo stroku i na nju, dok sam se ja tamo kupao, uvek je bilo cisto...
ima i mrezu za odbojku, smaio nikada nije bilo dovoljno ljudi a odbojku:) :) :)

a, od vecih.... da, paradise je nesto neponovljivo... kupati se u tako prelepom hladu koji pravi onoliko brdo i borova suma... to zaista ima samo tasos...

zokiNBGD:
Yes, vala nešto sam rek'o u tom smislu, sećam se (još gore, napisao :p ) i sad sam pretraživao na forumu putovanja.info ali nisam našao... Ako nađeš, molim Te, usmeri me :D

Evo usmeravam te :lol: :

http://www.putovanja.info/forum/index.php?showtopic=854&hl=

zokiNBGD:
Poštovana Putnice,

Da bi ste se sa autoputa raspetljali, ušli u Kavalu i došli do trajekta, treba Vam skoro isto vremena koliko i da se već zahuktali "spustite" do Keramotija gde se sve (utovar - istovar na trajekt) odvija ekspresno i gotovo neprekidno, u vreme kada turisti gusto cirkulišu, a to je sredina dana. Pošto sam se i ja, pre neki dan, vratio iz Limenarije preko Keramotija - i to ne prvi put - mogao bih da se kladim s Vama da ću od tačke na autoputu gde se odvaja za Kavalu (i gde ćete Vi skrenuti) brže i jeftinije doputovati do Limenarije preko Keramotija. Tačno je da ću kraće hraniti galebove ali će i manja šansa biti da me pokake

Nisam mogla da odolim da te ne podsetim na opkladu :lol: :lol: , ali zaista nije to toliko vazno, treba uzivati u svakom aspektu putovanja, a ne po svaku cenu juriti da se negde brze stigne :razz: .

Nisam mogla da odolim da te ne podsetim na opkladu :lol: :lol: , ali zaista nije to toliko vazno, treba uzivati u svakom aspektu putovanja, a ne po svaku cenu juriti da se negde brze stigne :razz: .

Slažem se, treba uživati i u putu, a i u pripremi za putovanje. Ponuda za opkladu, sa moje strane, može i da ostane :) Ja i dalje mislim to što sam napisao, tj sad kad videh šta sam napisao - nemam primjedbi, jer da sam tada znao za Nea Peramos... :roll:

Ako nastavimo da pričamo o ovome, garant će 02.07. ferry u 10:45 iz Peramosa biti pun :grin:

Gledala sam snimak kod prijatelja koji su prosle godine isli iz N. Peramosa. Kakva guzva? Trajekt polu prazan, Nea Peramos mali. Uzivancija. Jos ako rano dodjete a trajekt vam pobegne - kafici i plaza su samo vasi! Pa eto, forumasi ko ide na Tasos 02. 07. nadjite se na kafici tamo. :)

Mila Milosavljevic:
Hotel Rex, koji smo pronasli i rezervisali preko Interneta, je bio OK i preko nasih ocekivanja. Pozicija mu je dobra: preko puta zeleznicke stanice, 10 min od Aristotelovog trga, znaci samog centra, cena je podnosljiva, 55€ za nocenje sa doruckom (ukljucene su sve takse), a iza hotela ima javni, besplatni parking.

Mila, dala si nam nekoliko vrlo korisnih informacija, tnx. Pošto sam i ja rezervisao sobu u istom hotelu, pogledaj na slici i reci da li je to taj besplatni javni parking?

Prilozi

• solun rex.jpg
    solun rex.jpg
    75,3 KB · Pregleda: 20
Zoki, posto vidim da si pravi strateg u planiranju putovanja, a znam da si sve radnje u vezi sa "vadjenjem" individualnih viza zavrsio, molim te da skoknes do teme "Grcke vize" i odgovoris mi na pitanja koja sam tamo postavila. Please, please, please...

Ponavljam moj tekst sa strane 2 ove teme, zbog Sladje:

U Limenasu smo proveli samo jedan dan, te o njemu ne mogu da kazem onoliko koliko bi rekao neko ko je bas tu proveo ceo svoj odmor. Gradska plaza je sasvim pristojna. Voda je cista i bistra, iako se nalazi u blizini luke (mnogo cistija od bilo koje plaze u Paraliji). Na raspolaganju su vam lezaljke i suncobrani duz citave plaze, koje mozete da koristite ceo dan besplatno ukoliko narucite pice u nekom od obliznjih restorancica. Ako niste raspolozeni za placanje, mozete da koristite brojne klupice u hladu drveca, kojeg ima na zadnjem delu plaze.

limenasgradskaplaza1sd.jpg

Limenas – gradska plaza

Desetak minuta hoda od gradske plaze u Limenasu, nalazi se plaza Karnagio sa istoimenim kaficem smestenim na stenama. Iznad plaze je mala, plavo-belo okrecena crkvica i zemljani putic koji vodi ka borovoj sumi i arheoloskim kompleksima. Ova plaza nam se posebno svidela jer ima stenovitih delova, idealnih za skakanje i mnogo praznih uvalica, pogodnih za osamljeno suncanje, brckanje i ronjenje.

limenasplazakarnagio6jr.jpg

Limenas – plaza Karnagio

Culi smo da u okolini Limenasa postoje jos dve jako lepe plaze – Makriamos i Tarsanas, ali njih u tom jednom danu nismo stigli da posetimo.

A sad jos fotki:

gradska plaza u Limenasu:

gradska plaza u Limenasu:

spic desno od kafica na plazi Karnagio, ispod crkvice:

uvala desno od spica – ka kaficu Karnagio:

uvala levo od spica – raj za ronjenje:

raj i za skakanje:

pogled sa stenovitog spica na crkvicu na brdu iznad:

pogled na spic sa brda na kojem je crkvica:

Back