TASOS - u reči i slici

Samo sa pohvalim da sam bila u Skali Potamii i da je sve bilo super iako sa bila malo skepticna jer se navise ljudi odlucije za Limenas ili Limenariju. Znaci, plaza divna, apartman je bio ok, usluga agencije odlicna. Nismo iznajmljivali auto jer smo isli da se odmorimo od svega i izabrali smo pravo mesto.

Za sve one koji se interesuju evo par svezih informacija sa Tasosa. Bili u periodu 22.8-1.9.2006 u Potosu preko Oktopoda vila Paris suprug,dete 4 godine i naravno ja. Kao prvo htela bih da pohvalim agenciju, prvi put smo putovali sa njima ocena 10 pogotovo za Danijelu vodica. Autobusi super,smestaj onakav kakav je i u brosurama. Inace mnogo su nam pomogle informacije svih koji su bili na forumu tako da smo izlistali sve i krenuli sa tim na put. Naravno najlepse je pored samog ostrva i druzenje sa pomenutim vec galebovima na trajektu kako u dolasku tako i u odlasku sa Tasosa. Uzeli smo rent a car i to u Potosu prema savetu naseg vodica koji inace boravi na Tasosu celu sezonu i opskrbljuje nekoliko agencija u Auto unionu renta car agenciji. Medjunarodna dozvola je bila neophodna kao i nasa , a takodje po prici predstavnice medjunarodna dozvola A je bila potrebna i za skutere . Mi smo uzeli C3 Citroen i platili 145 eura 5 dana+ potroseni benzin koji je konkretno kod nas iznosio 25 eura za oko 400 kilometara. Plaza ima prelepih , priroda je predivana, a po meni je jedna od lepsih Aliki plaza, sve providno i tirkizno zeleno. Potos je inace kao sto je vec i pisala Mirabi malo mestasce sa par centralnih ulicica u kojima su nacickane radnjice, kafici i prodavnice kao i fast food kiosci.Ima i luna park za decu. Sto se tice decijih igralista ja ih nisam videla a mi smo se jednom poigrali u spoljasnoj igraonici hotela Aleksandra beach. U nasem periodu je bilo malo osica-pcelica koje su onako malo dosadne na plazi i kada se jede na terasi ali pravilo je nedirajte njih i one nece vas sto moje dete nije znalo pa je jednu onako pljasnuo misleci da je komarac i naravno ugrizla ga je za ruku-srecom imali smo hiper gel i malo leda tako da se sve dobro zavrsilo. Komaraca je bilo uvece samo u sobi ali i za to ima leka peskir i udri-ili tabletice za komarce. Sve u svemu mislim da se vila do nase zvala Mihalis i izgledala je sasvim ok spolja i u prizemlju a imala je ispred i veliki broj igracaka za decu. Ako vam jos nesto treba javite se. Pozdrav svim Tasosovcima koji krecu na put i uzivajte......

Hvala miljenkicu, beholder07, a posebno Stanislavi Petrović. Konačno mogu da odahnem. Znao sam ja da ne može to da bude loše. Još jedno pitanje za Stanislavu: ima li tu u blizini vile Mihalis neki bazen? Našao sam u jednoj ponudi da je gostima vile Mihalis dozvoljeno korišćenje bazena koji pripada susednoj vili (ne kaže se kojoj).

Što se tiče vožnje skutera (gagatd),,,ja sam prvi put seo na skuter pre dve godine kada sam letovao isto u Potosu. Dakle nije ništa strašno, ući ćeš brzo u fazon, samo ne jurcaj, ne skreći naglo jer su točkovi mali pa možeš da bupiš, uspori pre svakog skretanja i bićeš OK. Skuterom takođe možeš da obiđeš svaku plažu i svako mesto na Tasosu. Ja sam bio do Limenasa, Makrijamosa, Paradise beach-a, Psili amosa, Alikija, Theologosa....Dakle obišao sam ostrvo dva puta uzduž i popreko i vrlo se brzo stiže gde god se uputiš. Velika je razlika između Tasosa i Krfa gde sam takođe iznajmio skuter prošle godine. Na Krfu je već problem ići na dalje skuterom dok su ti Tasos i skuter idealan spoj.

A da...zaboravih da kažem još (gagatd). Nemoj uopšte da ramišljaš o tome gde ostavljaš skuter jer su svi osigurani i niko ih ne krade ako si na to mislio...Znači ja nisam čuo da je neko imao problema te vrste. Jedne večeri sam čak zaboravio ključ u bravi skutera i nije me bilo 3 sata...po povratku sam ga našao tamo gde sam ga i ostavio. Opusti se i ne brini.

Hvala vam puno svima na savetima, sad mi je laknulo. Bas sam se bio smorio kad mi je propao plan za rent-a-car zato sto, citajuci vase postove, izgleda da je Tasos bez tockova nista.Sad mogu da se opustim i zeljno iscekujem polazak.
Najvise mi je bilo frka za to ako mi neko digne skuter koji u stvari i nije moj.

skorpija/vaga:
evo me na "odgovoru" i ne mogu da verujem da ja uopste nemam te opcije, a znam tacno na sta mislis, putnice...

Ne znam kako nemas te opcije ali evo ti pomoc, mozes i bez toga. Da bi sliku videli na forumu neophodno je da je uploadujes na imageshack ili negde drugde na webu. Jedino sto ti je potrebno jeste link te slike.

Kada ovde na forumu zelis da upises sliku napises

evo kako izgleda taj kod za jednu moju sliku s tim sto je link naveden pod znacima navoda da bi ga videla kao kod a ne kao sliku.

kanalrg5.jpg"

pozdrav svima

@gagatd
kao sto stvapop kaze, o tome gde ostavljas skuter nemoj ni da razmisljas, ljudi ostavljaju automobile otvorenih prozora, kabriolete i dzipove spustenog krova,a skutere parkiraju bukvalno gde stignu (odnosno gde ima hlada), opusti se.....jedna stvar manje o kojoj ces razmisljati pred put.

inace, ja sam ovog leta prvi put seo na skuter, i zaista, odmah udjes u fazon, kaciga na glavi, bez jurcanja prvih dana.... lagani ulazak u krivine.....na putu te svi postiju kao da vozis kamion :)....kasnije kada se skroz opustis vozices i brze...
kada sam pisao o tipovima skutera, zapravo sam hteo da ti sugerisem da uzmes one vece i komotnije, jer se isplate, pogotovo kada duze putujes....

e sada....ako se dvoumis skuter vs auto, ako ti finansijska situacija dozvoljava mislim da ipak uzmes auto, naime ja sam se na skuteru fenomenalno proveo (cak razmisljam da za
sledecu sezonu kupim jedan), ali moj suvozac odnosno moja devojka i nije bas, cak su joj bile mucne sve destinacije duze od 30min voznje, a o voznji kroz serpentine (cela istocna strana ostrva od astirisa do makrijamosa) necu ni da govorim, usponi su prilicno strmi pa ni nemozes brzo da vozis, na vrhovima udari vetra mogu da budu malo jaci pa opet nemozes brze da vozis, ali nemoj da se brines, put je odlican, u krivinama obicno ima prosirenja dovoljna za tri autobusa i bezbedno je u svakom smislu, zadnja dva dana se i moja devojka totalno opustila pa je bilo lakse

Kasnije, kada smo vratili skuter, sa jos jednim parom smo iznajmili auto na dva dana (55e, ukljuceno osiguranje, bez km ogranicenja) i voznja do plaza na istocnoj strani je bila duplo kraca, tako nam je od potosa do aliki-ja skuterom trebalo oko 30min a autom jedva 15min, do paradise brach-a skuterom nesto manje od 50min a autom oko 20-25min, i na to dodaj svu komfornost koju auto pruza.....

zao mi je ako sam te bacio u razmisljanje, mislim da ce ti svaka informacija biti od koristi, pa ti vidi, nas sagovornik stvapop kaze da su tasos+skuter idelan spoj, ja bih rekao ovako tasos+skuter+auto idealan spoj, verovatno ce te naci jos dvoje za auto, koliko vec u autobusu... nebrini se :)

koliko vidim gospodja stanislava petrovic je bila u potosu u isto vreme kada i mi i kaze da je medjunarodna vozacka dozvola neophodna, nasa iskustva su totalno suprotna.
skuter smo iznajmili kod Easy Riders-a i nisu trazili medjunarodnu. auto smo (takodje po sugestiji vodica) iznajmili kod Nationalfriend - car rental iz limenarije, nama su doneli kljuceve u potos u vilu prvog jutra a dosli po njih treceg jutra, tako da smo
imali auto dva puna dana i cele dve noci, medjunarodna vozacka dozvola nije bila potrebna, cak ih nije bilo briga ko ce da vozi, pa smo vozili svi po malo :)
to je nase iskustvo i napominjem da ne znam kako stvari stoje u limenasu pa ako vam nije zao 2000 din za mvd izvadi je i onako vazi 3 godine a vadi se za 5min.

toliko za sada ako te/vas jos nesto interesuje.....tu sam (dok mi se jos boja nije totalno sprala :D ;) )

da, to je dobra cena, kia super lezi na drumu, cak bolje od Hyundai Atos-a, mada to i onako nije toliko bitno...eh kako vam zavidim... mirass, sibni speedy-ju jos jedan mail i pitaj da li je u cenu uracunat grcki porez od 13%....cisto da budes sigurna, da nebude posle kad vratis auto a oni ti kazu da doplatis 13%.... nesto slicno nasem pdv-u

Da se priključim priči o dozvoli...
I moja kao i iskustva beholder07 su takođe poptuno opozitna od Stanislave Petrović. I ja sam tada (2004) iznajmio skuter za 8€ po danu na 10 dana u Easy Riders-u. Niko nije bio uopšte zaintrigiran da me pita za A kategoriju koju nemam i međunarodnu dozvolu koju sam naravno imao (savetujem da je ipak izvadiš). Dakle izvadi međunarodnu i tako ćeš prvo rešiti dilemu treba/ne treba, a opet ako iznajmiš auto trebaće ti svakako.
Mislim da ti je auto skup za dvoje...ako imaš nekoga ko bi podelio trošak sa tobom to bi ti bilo najbolje ali i to povlači druge stvari za sobom. Non stop zavisiš od nekoga...doći ćeš u situaciju da ideš negde gde možda i ne bi hteo a moraćeš. Tu vrstu ''sindikalnog'' odmora ne preferiram i savetujem ti da razmisliš i na tu temu.

skorpija/vaga:
evo me na "odgovoru" i ne mogu da verujem da ja uopste nemam te opcije, a znam tacno na sta mislis, putnice...

Sad sam malo procackala....Kad se prijavis svojim imenom na forum, idi u Korisnicki profil. Sa leve strane imas Kontrolnu tablu i tu imas Izmeni opcije. Odaberi to i onda ti se pri dnu strane pojavljuje sekcija Razne opcije u okviru koje imas Interfejs editora poruka. Treba da izaberes Standardni editor-dodatne kontrole za formatiranje.

Mozda imas selektovan obicni editor.

vila Mihalis je kao sto sam vec i rekla smestena tik uz vilu Paris i ne razdvaja ih cak ni dvoriste. Vila Paris ima svoj bazen za koji ste me pitali tako da pretpostavljam da je koriscenje istog obecano u vasoj agenciji. Mogu samo da vam kazem da je bazen lepo osmisljen mada je jedina mana sto je veci deo bazena u hladu i voda je hladnjikava. Krajem avgusta gosti su se kupali ali ne bas preterano samo oni najhrabriji.Pored bazena imaju lezaljke tako da nije lose da se odmorite pa pomakar i poslednjeg dana kada se napustaju apartmani i ceka polazak autobusa nazad.
Vila Mihalis kao sto sam vec i rekla je izgledala sasvim pristojno.sobe imaju terase i suncobrane na njima kao i garniture za sedenje ( ovo sve govorim jer sam sa nase terase videla sve to). Iza vile ima i veliki parking koji smo koristili za nas rentirani auto mada se glavni parking u Potosu nalazi sa prednje strane vile tako da je moguce i tu ostavljati rentirani auto.
Jos jednom napominjem da je u nasem slucaju prvo pitanje Grka u renta car agenciji Auto union bilo da li imamo medjunarodnu dozvolu i nije hteo da nam rentira auto bez nje.Ne mora da znaci da se sve agencije toga pridrzavaju kao sto su i rekli vec neki na forumu ali za svaki slucaj je ponesite.

mislim, daj da probam, konacno
apartmani Tasos PEFKARI

my.php
[/URL][/IMG]

pa onda suma visoko u planinama, s obzirom da smo se jednog dana strasno zeznuli pa krenuli precicom putem od Maries jezera do Teologosa :confused: :confused: :confused:
Bilo je to slicno putevima partizana do slobode...

Ovo je samo da probam, mada mi i dalje nije jasno, isla sam preko imageshacka ali su slike male, kako da povecam da budu lepe i pregledne???

Vila Armeno je udaljena od Limenarije skoro 1km i uglavnom ljudima tesko pada da pesace do centra Limenarije kako bi kupili osnovne stvari. Dakle osim onih koji su namerno hteli da budu malo usamljeni i izvan mesta, nisam sretala druge koji su zadovoljni smestajem u vili Armeno. Imate mnogo bolje opcije, kao sto je npr. Garden hotel, ne znam da li smem da kazem preko koje agencije. Mislim da je taj hotel nesto najbolje sto ljudi iz Srbije mogu da dobiju u Limenariji. Nisam upoznala nekog ko nije bio zadovoljan.

Kekes beach, lepa ali puna kamenja pri ulazu tako da preporucujem plasticne "pape", kako bi kod nas u nekim krajevima rekli

kekesbeachhz3.jpg

Nisteri beach, meni posebno draga plaza, nazalost one divljine i borova koji su tu bili pre 20 godina vise nema, i iznenadio me veliki broj osa u vodi i van nje... steta :cry:

nisteribeachyg1.jpg

Notos plaza, pogled odozgo.... :shock:

notosplazaim0.jpg

Notos plaza, pogled odozdo... Sisli smo nekako....

notosplazadoleys1.jpg

Plaza Sea Breeze, ili San Antonio, uglavnom u produzetku Potosa, mislim da tu moze da se stigne i peske od gradske plaze, meni bila super zbog dece, peska, ciste vode, za decu a i za nas uzivanje......

plazaseabreezegl0.jpg

al sam se napal'la, bas sam se napal'la... sad cu da vas zatrpam slikama... hihihi

plaza Psili Amos, mi se tu nismo kupali, ali je stvarno lepa, i ima i hladovinice okolo....

psiliamoswk2.jpg

pa Rosso Gremos

rosogremos3qq5.jpg

a ovo je neko "sindikalno odmaraliste" na koje smo naisli usput, mora da otplacuju od regresa....

sindikalnoodmaralisteib6.jpg

Skala Maries, da li sto je bio sumrak ili zbog neceg drugog, nesto mi se ovo bas nije dopalo

skalamariesgn2.jpg

Skala Potamia, dopali su mi se ti neki restorancici ciji borovi prave lepu hladovinu, bar u to vreme kad smo bili

skalapotamia2vq7.jpg

Tripiti beach

tripitibeachux4.jpg

mnogobrojne kosnice uz put, naravno, negde gore u planini, tog dana smo tu bili samo mi, poneka koza ili jarac, puno kosnica, i pomalo zacudjenih 3 - 4 pcelara koji su nam se verovatno posle iza ledja smejali.... Mada je Daewoo matiz pokazao svoje pravo lice....
Pozitivno, naravno!!!

kosniceuzputif0.jpg

Plaza u Pefkariju, ispred hotela, na terasici jednog restorana, poslednje pre podne pred polazak na put :( :( :(

plazapefkarisv9.jpg

a evo i da ponovim neuspesnu sliku od prosli put, dakle, ovako iz dvorista izgledaju Apartmani Tasos u Pefkariju, koji su blize plazi u okviru kampinga koji se nalazi tacno preko puta ovih apartmana (p.s.ovo salce u cosku slike je moja cerka,malo i ja da privatizujem)

aptasospefkarixt4.jpg

Pokusavala sam da stavim neke slike koje vi niste stavili, sto je jako tesko, ali eto malo i ja da dam doprinos ovim lepim reportazama

Sea breeze, pogled na Potos

seabreeze3xr0.jpg

Uvala ispred manastira, mozda vec vidjena, ali sam ponovo konstatovala, kao i mnogo puta do sada da je taj ko je birao mesta za manastire stvarno znao gde ce i sta ce da zida....

uvalapredmanastiroy0.jpg

slika sa plaze kod kampinga Pefkari

picture193sh5.jpg

eto, to bi bilo to, imam puno drugih, ali uglavnom ste to vidjali, mozda i ove moje slike, ali prija da se vidi ponovo, iz dana u dan, zar ne?

Bravo, Skorpijice, slika nikad dosta. Ja kad imam neke "sive" trenutke gledam slike do besvesti i podsecam se kako nam je bilo lepo na raznim mestima.
Posle ovoliko truda da postavis slike, sad imas zadatak da nas bombardujes istim ...cisto da ne zaboravis proceduru ubacivanja slika... :lol: :lol: :lol: .

Koliko sam mogao da pročitam, na Tasosu ima dosta osa i komaraca, a to mi se ne sviđa, ustvari, mrzim. Taman sam bio odlučio gde ću sledeće godine kad...Da li neko zna gde tih insekata ipak ima najmanje na Tasosu i koji period je najbolji za odlazak tamo? Godinama sam letovao u Grčkoj i znam da tamo nisu operisani od komaraca, ali ipak ose! Osa i pčela nije bilo gde sam ja išao (Solunska regija)

Ja sam letovala u Pefkariju jednom u julu,jednom u avgustu i ni jednom nije bilo problema ni sa osama ni sa komarcima(moj muz bi posizeo,njega komarci prosto obozavaju),ali te godine kad smo bili u julu,na Golden beach-u smo naisli na najezdu osa,i nigde vise...valjda zavisi od perioda,mesta.,...kao ove godine na Halkidikiju-u nasoj Psakoudiji i mnogim mestima nismo videli ni komarce,ni ose,ali za par sati u Nea Potidei su nas bas izujedali

crnicrnja:
Koliko sam mogao da pročitam, na Tasosu ima dosta osa i komaraca, a to mi se ne sviđa, ustvari, mrzim. Taman sam bio odlučio gde ću sledeće godine kad...Da li neko zna gde tih insekata ipak ima najmanje na Tasosu i koji period je najbolji za odlazak tamo? Godinama sam letovao u Grčkoj i znam da tamo nisu operisani od komaraca, ali ipak ose! Osa i pčela nije bilo gde sam ja išao (Solunska regija)

Moram da priznam da ih stvarno ima, i da kako osete hranu, ose dolaze... na zalost... Mada mi smo se potpuno navikli na njih, ne diramo mi njih, ne diraju one nas... U restoranima pale onu neku "smutljavinu" koju je navela Mirabi u svojim opisima tako da ih oteraju...Na plazi Nisteri ih je bilo stvarno mnogo, prosto neverovatno, i puno mrtvih u vodi, i pri ulasku u vodu... Ali, da li je to razlog da se ne ode na Tasos??? Ne bih bas rekla.... Sto se komaraca tice, njih ima i u Beogradu, zar ne?

Sto se,pak, komaraca tice u Solunskoj regiji (ako mislimo na Paraliju, Olympic beach i taj kraj...) moram da kazem da taj deo zovu Mosquito coast(obala komaraca), ako niste znali, sto smo osetili i na sopstvenoj kozi pre 2 godine u Nei Poriju, gde bi svi koji se bave pravljenjem preparata protiv komaraca, morali da se upute tamo da eksperimentisu na tamosnjim komarcima jer im NISTA, i ponovo NISTA nije skodilo, ni Autan, ni tablete, ni spirale... Ose ipak ne ujedaju, ukoliko ih ne dirate, toliko!!!

U Stavrosu tri godine bio i ni jednog komarca nisam video, u Mihanjonima najezda, u kampu Neos Pantaleamonas (valjda sam dobro napisao) ni jedan, u kampu u Platamonu ni jedan, u Olimpicu malo, u Pefu malo, u Haniotiu ni jedan, Kalitea-ni jedan. Prvu osu sam video ove godine u Crnoj Gori. Dakle, ništa mi nije jasno. Pre dve-tri godine kuma i par njenih drugarica su bile na Tasosu i rekle su nikad više zbog osa, a iste godine jednog drugara kad sam pitao o osama, on mi je odgovorio: koje ose?.
O čemu se ovde radi? Ali po svemu sudeći, ništa od Tasosa, neću da rizikujem i da traumiram dete.

skorpija/vaga:
Moram da priznam da ih stvarno ima, i da kako osete hranu, ose dolaze... na zalost... Mada mi smo se potpuno navikli na njih, ne diramo mi njih, ne diraju one nas... U restoranima pale onu neku "smutljavinu" koju je navela Mirabi u svojim opisima tako da ih oteraju...Na plazi Nisteri ih je bilo stvarno mnogo, prosto neverovatno, i puno mrtvih u vodi, i pri ulasku u vodu... Ali, da li je to razlog da se ne ode na Tasos??? Ne bih bas rekla....
Mislim da jeste. Srećom imam ovaj forum da se informišem, jer u agenciji sigurno to ne bi rekli.

Back