TASOS - u reči i slici

meloras:
Svaka cast na svim komentarima o Tasosu!Samo, kise na Tasosu nisu retkost.
Ne znam koliko je tvoje "tasosko"iskustvo,ali covek koji letuje tamo zadnje 24 godine uzastopno od polovine juna do polovine jula,tvrdi da pamti samo dve dosta kisne godine,a ovako po koji letnji pljusak koji protrci za cas i posle koga grane sunce,kao da nista nije bilo(doduse ne parkira kola nizbrdo...) :-D

Dragi moji Tasosovci i Grkofili, treba mi tacna informacija o kilometrazi Beograd - Kavala, ili Beograd - Keramoti, preko Makedonije i Soluna.

Hvala vam unapred!!!!

Treba nam da izracunamo tacno koliko nam treba za gorivo, gas, dozvole, zeleni kartoni, medj. osiguranje, i tako to.......

Puno hvala za svaku informaciju

O Hotelu Ralitsa u Limenariji:

Zbog tog kanala i polozaja Hotela Ralitsa tik uz kanal, plaza ispred hotela je neupotrebljiva i vrlo neugledna. More je braon boje, na dnu ima mulja, a na obali takodje ima blata i gomila prljavstine i nasukane morske trave. Iz tog razloga niko ne koristi tu plazu, a lezaljke i suncobrani zvrje prazni.

Jos jedna bitna stvar za taj kanal je da se on napuni vodom i kad ne pada kisa u samoj Limenariji, vec na planinama u unutrasnjosti ostrva. Znaci ako tu parkirate kola i bez kise, bujica moze da vas iznenadi. Osim toga, kad se kanal napuni, ne mozete da udjete u hotel s prednje strane, u produzetku setalista, vec morate da idete okolo, kozjim stazama i da nekako dodjete do bocnog ulaza.

Nemoguce je da ljudi iz agencije za sve ove godine nisu saznali da je plaza ispred Hotela Ralitsa takva, te nije u redu kada hotel reklamiraju kao „hotel na plazi sa besplatnim suncobranima i lezaljkama za goste“. Hotel jeste na plazi, ali je plaza neupotrebljiva. Suncobrani i lezaljke jesu besplatni, ali niko nema zelju da ih koristi.

Zbog tog navodnog polozaja hotela na plazi, cene smestaja u tom hotelu su vise, sto je potpuno neopravdano. Obzirom da je plaza grozomorna, sve jedno je da li se hotel nalazi tu ili dva reda kuca iza.

Isto tako nije u redu da se hotel reklamira kao hotel sa tri zvezdice, kad na fotografiji gore jasno vidite da je zvanicno ocenjen kao hotel sa dve zvezdice. Ne kazem da je smestaj bio los, ali cemu lazi i prevare. Realno, bilo je dosta elemenata koji su ukazivali da je hotel nizeg ranga – ishaban namestaj; isprana posteljina; stari, kruti i hiljadu puta prani peskiri; polomljena vrata od tus kabine; fleke od komaraca po zidu; prljave draperije; keramicki kotlic od wc solje u koji je (ne znam kako) ulazila vrela voda, pa je radio kao radijator (u sred avgusta, uzas); itd.

Istina je i to za SAT TV. Postoji samo nekoliko grckih kanala, ali to nam nije bilo bitno.

Jos jedna prevara je sto hotel reklamiraju kao hotel sa bazenom, a Ralitsa nema svoj bazen, vec mozete da koristite bazen ispred jednog kafica (100m od hotela), ako vas puste.

margarita_25:
moze li mi neko reci kakvi su putevi na Tasosu, planiramo da rentiramo auto a idemo prvi put tamo.
nadam se samo sa nije nesto slicno CG i onom groznom putu kroz Moracu ili odustajem od auta!
hvala unapred
:-D Predivno je vozati se Tasosom!Putevi su sasvim o.k.-bolji na istocnoj strani.Ima krivina i uspona( ali ni primaci onome u CG) put dovoljno sirok,a na najvecim krivinama dodatno prosiren,guzva nije velika,narod normalno vozi(70% rentirana vozila).Posebno je uzitak za suvozaca...koji su to pogledi...eh :grin: :grin: :grin:

coka 24:
Opet ja ponovo isto pitanje da li neko zna koliko kosta iznajmljivanje motorcica na Tasosu i da li na Makrijamosu ima sportova na vodi na primer skuter ili gliser koji vuce bananu itd.
Centar sportova na vodi je Pefkari,druge nisam vidjala i verovatno ih nema jer sam za ovaj u Pefkariju vidjala reklame pored puta po celom ostrvu.Ali nisam sigurna...

Pre svega, pozdrav...
znaci ovako, posle dosta tekstova, prica, komentara, definitivno idem sa porodicom /zena, dete 5g/ na Tasos ;)
znaci, od 15.9. do 25.9 ili 30.9. sopstveni prevoz...
po trenutnoj varijanti, isli bi u Limenas, pa odatle bi obilazili ostala mesta...
s obzirom na obaveze u firmi, nemam puno mogucnosti za odstupanje u datumu polaska, na brzinu sam pregledao agencije, jedino Perla Tours ima termin 15.9.Sta mislite o Perli, dajte jos neke predloge, vezano za agencije...
s obzirom na termin, sta mislite o vremenskim /ne/prilikama na Tasosu u tom periodu?
sta mislite, kad bi otprilike trebalo da krenemo u proceduru uplate aranzmana i zahteva za vize?
koliko sam procitao vecina predlaze Keramoti za ukrcavanje na trajekt?
dajte i predloge za smestaj i Limenasu, Perla ima vile Marian, Zanet i apart.hotel Albatros, da li je neko mozda bio u nekom od navedenih?
to bi bilo otprilike za pocetak... :wink: 8)

hvala unapred..

poz

Lepa tema. Prosto ne mogu da odolim da ne napisem svoje visegodisnje iskustvo sa letovanja na Tasosu. Do njega se moze stici putem preko Soluna, savremen put i ide se brzo. Lepša kombinacija je preko grada Sereza, jer se ulazi u unutrašnji deo Grčke koji treba videti.Trajektom se prelazi od Kavale nekih dva sata vožnje ili od Keramorija / Grci ga zovu Ćeramoti / za 20 minuta. Dobro je biti u Limeni / stari naziv je Tasos/ ili Skali Potamiji / malo mesto koje leži na kraju velike, prelepe Zlatne plaze/ i gde se osećaš kao da si ušetao u Raj direktno, neobavezno, garderoba nebitna.Uveče treba izaći u Limenu ili u Potamiju , mesto iznad Skale Potamije gde se Grci provode na svoj način i gde je malo turista. Subota veče - lokalna velika kafana iznad plaže u mestu koje se zove Panagija, par km od Limene kao i od Skale. Tu se luduje sa njihovom muzikom, lupaju se tanjiri , dolaze uglavnom Grci i igra se najbolji sirtaki na svetu. I ko nikad ne igra, tu zaigra.

Nejlepše mestašce na Tasosu, za one koji vole netaknutu prirodu, je maleni Aliki . Ima .. pa nekih 7 kuća sve zajedno, od čega su 2 obične kafane iznad mora. Zauzme se mesto u jednoj od njih, sve u kupaćicama, gazda ti donese svezu ribu da izaberes za rucak i odrediš vreme kad da bude spremljena, a onda pravo iz te neugledne kafanice usetas u more. Plaza pescana, more bezobrazno čisto i plavo.

Tasos ima neverovatnu vegetaciju. Zato nije loše kupiti " za poneti " njihov med / posebno od bora /, kao i ostale biljne kerefeke. Tasos ima izvore čiste i pitke vode, tako da za razliku od ostalog dela sveta, može da se pije, da se pere auto, da se razbacuje do mile volje . Ne treba propustiti fantastičnu klopicu u kafanici koja se zove "Kod Holandjanina" i nalazi se u Limeni. Uopšte, ako ne znate gde ćete se dobro hraniti, obratite pažnju na kafane gde ulazi osoblje sa brodova i trajekta, oni znaju šta valja.

Evo i loših strana : Tasos nije za septembar. Brzo pada mrak i hladno je . U augustu hoće da pravo niotkuda naidju meduze, ponesite nešto protiv alergije ako vas baš pecnu. Kao i svako ostrvo, skup je. Govori se lokalni grčki i nemački.

Pitala me je Putnica 2006, koja je plaza blizu Limenarije za odlazak na brzaka. Evo odgovora:

Plaza za odlazak na brzaka, pristojna, sa drvecem? Iskreno, pristojne plaze u blizini Limenarije za odlazak peske, na brzaka, NEMA.

Najblize su Tripiti beach i Metalia beach, mada se meni nijedna od tih nije dopala.

- Tripiti je 1km peske od Konstantine, u pravcu ka Limenasu. Medjutim, Tripitijem nisam bila odusevljena. Drveca ima na obodu te plaze, ali ne i na pescanom delu, tako da bi bilo dobro imati svoj suncobran ili ga iznajmiti.

- 1km (vazdusnom linijom) na drugu stranu, ka Potosu, od luke u Limenariji betonskim stepenicama do vrha brda na kojoj je Palataki (zuti dvorac iznad Limenarije), pa zatim dole stazom, pored napustenog rudnika, je plaza Metalia beach (iako izgleda da je blizu, odmah s druge strane brda, niposto nije plaza za odlazak na brzaka - posteno cete se umoriti dok dodjete do brda, pa peske stotinak stepenika gore, pa onda opet stazom dole - jezik da isplazis). Do ove plaze se moze i kolima, prodjes crkvu na izlazu iz Limenarije i onda vozis pravo u pravcu ka Potosu i posle jedno 500m skrenes desno zemljanim putem i spustis se do Metalie. Pristojna je, voda je cista, ali su duz celog plicaka klizave kamene ploce, tako da je ulazak u vodu vrlo nezgodan. Drveca na plazi koje bi zamenilo suncobran, nema.

Naravno imas i malu plazicu u centru Limenarije, do koje ti od Konstantine treba 5 minuta peske, ali je ona za moje standarde bila grozna i nijednom nisam pozelela da se tu okupam. To je kao mala uvalica, u produzetku setalista, pre luke. Ima tus, garderobu za presvlacenje, guzve nema (tu se retki kupaju, na prste da ih izbrojis), voda je mutna - ma ko u Dunavu.

Najbolja plaza (relativno) blizu Limenarije, a po meni i najbolja plaza u tom juznom delu ostrva, je plaza Pefkari. Ona je nekoliko kilometara od Limenarije. Nezgodno je do nje ici peske (mada smo mi isli) jer moras da ides uzbrdo, nizbrdo, pa opet uzbrdo, nizbrdo...kroz maslinjake, kozjim stazama, tako da tih par kilometara za onog ko pesaci ispadne duplo vise. Moze se i putem, magistralom, ali tu nije bezbedno zbog kola i autobusa koji jure. Naravno, za vas koji odete tamo svojim kolima, to je 5 do 10 minuta voznje, bukvalno.
Dakle, u Pefkariju postoje dve velike uvale, jedna do druge. Na obali je sitan sljunak, pomesan sa peskom. Voda je kristalno cista. Po obodima uvala ima stenovitih delova za skakanje i ronjenje. Ima lezaljki i suncobrana za iznajmljivanje, ali uvek ima pregrst mesta za svoj peskir i svoj suncobran. Nadje se i po koje drvo, da ti pravi hlad. Tu je lociran i "Albatros" - centar za sportove na vodi (pedaline, banana, camac sa staklenim dnom, gliser koji vuce padobran, skuteri, ronilacka oprema i sl.).

Znaci, na tvom mestu bih na brzaka odlazila kolima u Pefkari - najbolja i najbrza solucija. A i Potos, ako vise volis pescanu plazu, nije daleko (1km od Pefkarija).

Veruj mi da ces imati sta da obilazis svih 15 dana (Pefkari, Potos, selo Teologos, manastir na putu ka Alikiju, Aliki, Paradisio beach, Chrisi akti, Golden beach, Makrijamos, Skala Potamia, Skala Rahoni, Limenas...).

Nadam se da sam pomogla.

Pozdrav!!!

E pa ja rezervisala....

Od 21. do 31. avgusta, apartmani Tasos, Pefkari, agencija MAGIC, jos imas i popust ako se prijavis online......

Ako neko u ovom periodu bude u Pefkariju, ajde da zajedno razmenjujemo utiske........

Svaka vam cast svima na fenomenalnim pricama i utiscima.

Covece, kad bi Grci znali koliko ih reklamiramooooo.........

Pozdrav svima

skorpija/vaga:
E pa ja rezervisala....

Od 21. do 31. avgusta, apartmani Tasos, Pefkari, agencija MAGIC, jos imas i popust ako se prijavis online......

Ako neko u ovom periodu bude u Pefkariju, ajde da zajedno razmenjujemo utiske........

Svaka vam cast svima na fenomenalnim pricama i utiscima.

Covece, kad bi Grci znali koliko ih reklamiramooooo.........

Pozdrav svima
:D E,u tim apartmanima smo mi bili prosle godine!Fino je,klasican apartman u grckom fazonu,imas sve sto ti treba...Ako bude mnogo vruce moracete da doplatite klimu jer celo popodne sunce bije u aprtmane.Cisceno je svaki drugi dan,a desavalo se da nam pri zameni daju manje peskira-ali nista kvarno,jednostavno je ona spremacica bila malo smotana.Ako imate bilo koji problem idite do recepcije hotela Tasos kod gazdarice i odmah ce ga resiti..Prekoputa vam je kamp,tu imate prodavnicu za hleb,mleko i osnovne potrepstine.Odmah pored kampa je uski prolaz koji izbija tacno na plazu-to je deo gde nema guzve i gde je ulaz u vodu odlican,tj.nema onih stena na kojima bi mogli usmrtiti kojeg jeza.A kad idete na plazu u "centru"Pefkarija birajte deo vise desno bas zbog tog ulaska u vodu.Bazen je iza hotela Tasos,nije veliki,ali nije ni guzva pa smo se i tamo slatko kupali.Mini teretana je desno od stepenista za bazen.ispred hotela imate stolove za stoni tenis...sasvim dovoljno zanimacija uz mnostvo obilazaka koje treba napraviti.Lep provod! :-D

skorpija/vaga:
Mada, moram da pitam jos nesto. Ja videh na slici da tu ima neke tende koje mogu da se spustaju. Da li sam ja to nesto "previdela" ili toga nema??? I, molim te, gde gleda balkon apartmana, mislim da ne gleda u neki zid........
Ne secam se tih tendi...ali sad imaju dupla vrata za izlaz na balkon-staklena i ona sa roletnicama(ne znam kako se to zove),pa fino mozes da zamracis sobu,a i nocu da si zatvoren,a opet ulazi vazduh...Svi apartmani gledaju na dvoriste i ulicu,nije dosadan pogled,ali je mana sto more ne vidis sa terase.Neki su u dvoristu spremali rostilj,vece drustvo,lepo se zabavljali(ko voli da i tamo uziva u domacickim aktivnostima-ja ne!)Inace,mi nismo koristili klimu,jer zamracena soba nije vruca,samo nismo mogli da rucavamo na terasi.Na Tasosu uvek pirka blagi vetric pa i nije neka vrucina.I pitaj sta god zelis,slobodno :razz: :-D :p

mirarbi:
Putnice 2006, sta bi na kraju sa vilom Tina u Limenariji, da li si odustala od aranzmana ili ides, pa kud puklo?

Nisam odustala jer izbora nemamo. U privatnim firmama se jedva dobiju odmori i nemoguce je pomerati datume koji su vec utvrdjeni. A i nema agencija koje nude 15 dana tako da to je sto je.
Mi inace u sobi provodimo jako malo vremena gde god da idemo jer uvek obilazimo okolo i prelazimo hiljade kilometara. Soba nam je samo za spavanje i kupanje.
Vazno je da znam sta nas ceka, samo da dobijemo vizu, pa ce valjda biti sve ok.

Nego, mirarbi, ti si se raspitivala za Krf, sta si odlucila za ovu godinu. Ja sam bila prosle godine sa Relaxom u Dasiji u vili Alexakis i bilo nam je super. Ako imas nekih pitanja tu sam.

Putnice 2006, tacno je da sam se raspitivala za Krf i bila vrlo, vrlo zainteresovana da ovogodisnji odmor provedem tamo. Prikupila sam informacije o celom ostrvu, svim destinacijama tamo, plazama, nocnom zivotu, znamenitostima..., ali, Relax je ukinuo smene od 14 dana (a 10 dana je za prvu posetu Krfu stvarno malo), avionske karte su poskupele (a ne putuje mi se bas 25 sati autobusom), mi nismo mogli da dobijemo odmor u julu (a cula sam da avgust na Krfu zna da bude kisovit i da je Krf tada preplavljen Italijanima zbog njihovog kolektivnog odmora - feragosta), a i nisam nasla bas neku primamljivu ponudu (lep hotel, dobar polozaj, a pristupacna cena). Relax ove godine forsira Sidari (koji se meni ne dopada, sudeci po fotografijama), u Dasiji su mi oni Chandrisi preskupi, a hotel Elijana je na brdu, i tako, sve u svemu, nisam nasla smestaj u kome bi bio OK odnos cena-kvalitet.

Koliko god da sam proucavala Krf i dan danas ne znam u koje bih se mesto tamo uputila. Svako ima po neku manu. Paleokastrica je predivna, ima povoljnih hotela, ali kazu da voda zna da bude ledena. Dasija je blizu Krfa, ima dosta sadrzaja, moze se naci pristojan hotel po prihvatljivoj ceni, ali kroz mesto prolazi magistrala i kazu da plaza nije bas neka. Kasiopi ima nekoliko lepih plazica, ali je daleko od grada Krfa i nase agencije nemaju ponudu hotela, vec samo privatne apartmane. Sve u svemu, koliko god da sam ocarana Krfom i dalje ne znam gde bih tamo odsela.

Icicemo ponovo na Tasos, pocetkom avgusta. Ovog puta u Pefkari u Hotel Akti. Znam da je u Pefkariju plaza super, hotel sam videla i jednom prilikom rucala u njihovom restoranu, tako da ne bi trebalo da bude neprijatnih iznenadjenja. Cena je bila prihvatljiva za nas standard, a opet cemo biti u hotelu i imati polupansion. Plaza je na 10m od hotela. Dobili smo i dodatni popust za uplatu preko Interneta i uplatu do 1. aprila (16% popusta).

SanjaG, pitas za cene na Tasosu.

Giros je 2€ s nogu, u tortilji, a 4€ porcija u restoranu.

Lignje - porcija u restoranu - ide od 4€ za pohovane kolutice, do 8€ za punjene ili dimljene i sl. Grci ih zovu "kalamari".

Sokovi u restoranima su od 1,3€ do 1,8€, a pivo od 1,5€ do 2€.

Coca-cola od 1,5l u mini marketima je 1,5€, a gusti sokovi ili djusevi u tetrapaku oko od 0,95 do 1,4€, zavisno od proizvodjaca.

U Limenariji nisam videla mesaru, niti svezeg mesa u prodavnicama (mada, iskreno, nisam ni trazila). Da li Potos ima mesaru, stvarno ne znam. Suhomesnatih proizvoda, sireva, namaza, mleka, hleba, jaja, ulja, dzemova, kremova, voca i povrca ima.

Na Tasosu je problem sto nema hiper marketa, vec samo malih mini marketa, tako da bas nije sjajna situacija za neko samostalno spremanje obroka.

Znas kako smo mi radili. Nista nismo nosili iz Srbije, niti smo tamo bilo sta sami spremali. Ujutru pojedemo nesto sitno iz pekare (npr. puza sa sirom ili pitu sa zeljem) i kiselo mleko (za dvoje takav dorucak kosta oko 4€). Za rucak prezalogajimo nesto s nogu, parce pice ili giros i kupimo sok u mini marketu (za dvoje kosta oko 5,5€). Za veceru izadjemo u restoran i veceramo morske plodove ili cordon blue ili sutsukaki ili piletinu u sosu od pecurki i sl. (za dvoje sa picem izadje od 15€ do 20€; ako uzmete po porciju girosa ili suflakija, onda je vecera za dvoje sa picem oko 12€). Znaci za klopu smo dnevno trosili od 20 do 30€ dnevno. Naravno, kupovali smo i voce koje tamo nije skupo i po neki sladoled, zasta ti je dovoljno jos oko 5€ dnevno.

Caos svima.

dolazim iz kanade sada u cetvrtak navece i video sam da imam samo (malo kompleksnija situacija sa datumima) pefkari i limenas. interesuje me da li znate da li se mogu rentati skuteri (motori) u oba ova grada ili ne? Svako spominje rentanje auta, a niko skutera, mada mislim da je motorce daleko ljepsi ugodjaj. isto tako ako znate cene rentanja, cisto da mogu da napravim budzet. i naravno preporuka, pefkari ili limenas. naime zeleo bih da obidjem celo ostrvo (prva opcija skuter, druga autobus, i treca auto, ali svega par dana bih mogao da rentam).

hvala

Pozdrav svima,
genijalna vam je ova tema! Svasta sam nasla o Tasosu, ici cu u septembru sa drugaricom
od 02-12 sept. Ne bi trebalo da bude hladno, jel da? Pa ni u CG nije hladno u to vreme...

JA sam prvobitno htela sa KIM travel ali nam datum nije odgovarao, pa smo uzele Argus.

Super ste, super, super, sto kacite i slike, tako da i ako idem prvi put tamo, znam otprilike sta me ocekuje. Odlucile smo da iznajmimo auto, zahvaljujuci vasim savetima,
jer nam u agenciji, naravno, nista ne bi rekli. Bicemo u Limenasu, i jedva cekamo !!!

Steta sto ne mozemo da idemo ranije, kad ima vise ljudi, ali sta da se radi...
Samo me zanima ako neko zna koje su cene za renta car, u septembru, da li moze da se prodje sa 15-20 eura dnevno ako uzmemo na 10 dana, ili za te pare mozemo skuter da iznajmimo?
i da, jel treba neka dozvola za skuter?

Nadam se da ce se neko od vas javiti da kaze kako je ove godine, ja svaki dan posecujem temu..(i tako naredna tri meseca :-)

Puno poljubaca svima koji su slali slike, i hvala unapred za info o iznajmljivanju auta!

Back