Na Golden Beachu uglavnom ima talasa, dok u Skali Potamiji (kako dalje zavija zaliv) nema. U pitanju je jedna ista duga peščana plaža, duga 4km, ali su struje takve da Golden često zapljuskuju talasi. Iz tog razloga na ovoj plaži imate i školu windsurfa. Međutim dešavalo se da ljudi izaberu tu destinaciju baš zbog talasa pa se vrate razorčarani sa komentarima kako ih nije bilo. Ne postoji garancija ni za jedno ni za drugo.
Iz ličnog iskustva mogu da kažem da je plićak na ovoj plaži jaaako dug, talasi se lome bučno i slikovito, međutim kada prepešačite kroz njih, iza je već mirno more sa i dalje fantastičnim peskom. Moj izbor za iduće leto, Golden ili Limenas, s tim što idemo kolima, pa ćemo verovatno veći broj dana, tj. popodneva provoditi na drugim plažama i u Limenasu, jer je tako zanimljivije.
Što se tiče mesta, evo konkretnog odgovora. Jedini pravi grad na ostruvu je Limenas. Ostalo su manja naseljena mesta, turistička mesta ili omalena ribarska naselja. Skala Potamija je na obali, ima nekoliko dobrih taverni, veliki market, ali su to ispresecane uličice i smeštaj, nema uređenog šetališta uz obalu i slično.. Panagija je selo na uzvišenju iznad ovog slikovitog zaliva. U njemu ima dosta radnji, pekara, taverni, suvenirnica, jedna lepa crkva po kojoj je selo i dobilo naziv, omaleni trg sa izvorom vode, fabrika maslinovog ulja.. Do Panagije se ne može doći peške tako lako, jer je dosta uzbrdo.
Ali, svakako je Limenas najraznovrsniji, s tim što je gradska plaža za moj pojam ružnjikava, bučna, prenatrpana. Nismo se ni jednom okupali na njoj za 10 dana!
Još jednom ću vas uputiti na moj prethodni post i putopis sa Tasosa, gde ćete naći dosta fotografija i korisnih opisa.
Pozdrav!