TASOS - u reči i slici

То је исто као и са медузама, комарцима, осама, таласима,... неком се заломи, некоме не.

Могла бих сада да окачим слике са сваке плаже коју сам навела на којој се види да има траве у води, негде непријатно много. Но, све је то трава која плива у води, дакле пролазног карактера, осим на Пахису, тамо се не може избећи.

То је исто као и са медузама, комарцима, осама, таласима,... неком се заломи, некоме не.

Могла бих сада да окачим слике са сваке плаже коју сам навела на којој се види да има траве у води, негде непријатно много. Но, све је то трава која плива у води, дакле пролазног карактера, осим на Пахису, тамо се не може избећи.

Uopšte mi nije jasno kako ja ne primetih tu travu a bila sam na Pachisu 16 dana...:dontunderstand: Možda sam plivala, a ne šetala po vodi :)

Ej, ajd i ja malo o Tasosu....stigoh pre 7 dana...
Znači doputovali smo sa Tasosa, a ja se baš zabrinuo što nam se @Meda Brundo ne javlja. :) A nešto nam ga nema ni @ivanpo. :think:
Manastir Sv.Arhangela niko ne pominje...i tamo smo bili i smejala sam se samoj sebi koju sam garderobu dobila za oblacenje...kao baba neka sam bila. Ali zabranjeno slikanje, pa pamtim u glavi...
Manastir Sv. Arhangela Mihajla je itekako pominjan na nekim od mnogobrojnih predhodnih stranica, ali nekog mrzi da čita ili bar upotrebi Pretragu.

Ne vidim šta je toliko čudno u vezi sa tom garderobom koju su vam dali da obučete?! Da ste se obukli kako treba i kako dolikuje jednom manastiru (a ovo je ženski manastir ko nije znao) sigurno vam ne bi dali tu garderobu i ne biste ličile na neke babe! U nijedan manastir ili crkvu se ne ulazi u kratkim pantalonicama, suknjicama, šorcevima, majicama na bretele...itd., čak ni kod nas i to ste trebale da znate! Tako da ne vidim zašto tolika galama oko svega toga. Uostalom to je stvar opšte kulture.
...
Manastir Sv, Arhangela Mihaila mi je takođe pružio izuzetno iskustvo... Garderoba koja se dobije na ulazu je pokazatelj kako pozitivno ljudi tamo razmišljaju i na taj način su omogućili da većina turista može da uđe u manastir...
Ne radi se tu samo o pozitivnom razmišljanju, već pre svega o tome da neke nedovoljno upućene osobe u verski način života i u samu veru uopšte, ne "ukaljaju" to sveto mesto svojim nedoličnim ponašanjem i oblačenjem.

Јао, мени се то згадило, стално сам мислила какве су све болесне или прљаве жене носиле ту одећу пре мене.:sad2: Од сада дефинитивно нећу да улазим тамо где ме терају да облачим тако нешто. :rtfm:Напомињен да сам ја већ имала покривена рамена и опет су ме натерали да обучем то нешто њихово.:confused:

Ни сам манастир ми није био нешто, ем не смеш да сликаш, ем скеле... баш ништа посебно.:neutral:
Ма ја нисам религиозна, а цркве ме увек некако подсећају на бабе, па зато.:D Ушла сам више по наговору мужа и што ме је занимало шта је то тако посебно, па не сме да се слика. :zper:Кад оно - ништа.
Kakvo razmišljanje... KATASTROFA :roll: ... komentariše neko ko nema veze o religiji i o verskom načinu života. Strašno! Ja bih se na tvom mestu bar malo postideo.

Mogu misliti da je kojim slučajem ženama dozvoljen ulaz na Svetu Goru, kakav bi to tek UŽAS bio!

Ne radi se tu samo o pozitivnom razmišljanju, već pre svega o tome da neke nedovoljno upućene osobe u verski način života i u samu veru uopšte, ne "ukaljaju" to sveto mesto svojim nedoličnim ponašanjem i oblačenjem.

DekiM ne treba očekivati da svi budu upućeni u verski način života i običaje. Ima i onih koji žele da posete takve objekte kao mesta od značaja za istoriju, istoriju umetnosti i kultutu uopšte. Treba poštovati kako one koji veruju, tako i one koji ne veruju.
A to što ne znaju kako treba da uđu, gde i na koju stranu... zato i stoji onaj čika na ulazu i deli garderobu. Bitno je naglasti da deli, da ne naplaćuje.
Ja bih spomenuo i lep običaj da se na ulazu, na mestu gde je klin (ekser) sa krsta na drvenoj klupi nalazi posuda sa ratlukom, kojim se možete poslužiti.

Потресла сам се.

Uopšte mi nije jasno kako ja ne primetih tu travu a bila sam na Pachisu 16 dana...:dontunderstand: Možda sam plivala, a ne šetala po vodi :)

Лева страна

DSCN9859-1.jpg

Десна страна

DSCN9856-1.jpg

Средина

DSCN9855-1.jpg

Тамни појас у води који се види дуж целе плаже је трава. Иако делује да је далеко од обале, он стварно јесте почињао на дубини до струка, као што је неко већ написао.

DekiM ne treba očekivati da svi budu upućeni u verski način života i običaje. Ima i onih koji žele da posete takve objekte kao mesta od značaja za istoriju, istoriju umetnosti i kultutu uopšte. Treba poštovati kako one koji veruju, tako i one koji ne veruju.
A to što ne znaju kako treba da uđu, gde i na koju stranu... zato i stoji onaj čika na ulazu i deli garderobu. Bitno je naglasti da deli, da ne naplaćuje.
Ja bih spomenuo i lep običaj da se na ulazu, na mestu gde je klin (ekser) sa krsta na drvenoj klupi nalazi posuda sa ratlukom, kojim se možete poslužiti.
Ko nije upućen u verske običaje treba da se potrudi da bude bar malo obavešten, jer jedno je obilaziti raznorazne kulturno-istorijske spomenike, a drugo verske objekte. Još jednom kažem, zna se kako se ide u crkvu, a kako na plažu. Ko ne zna neka nauči, pa će sledeći put znati, a ne da komentariše u stilu... ja tamo više neću ići, jer ko zna kakve su bolesne babe oblačile tu odeću... a i sam manastir nije ništa posebno jer nam ne daju da slikamo, a tamo se vide i neke skele... :roll:

Kakvo razmišljanje... KATASTROFA :roll: ... komentariše neko ko nema veze o religiji i o verskom načinu života. Strašno! Ja bih se na tvom mestu bar malo postideo.

Mogu misliti da je kojim slučajem ženama dozvoljen ulaz na Svetu Goru, kakav bi to tek UŽAS bio!

Isto kao što je tebe pogodio komentar za oblačenje tako nekoga pogađa taj tvoj komentar za Svetu Goru.
Ovde ima jako mnogo žena koje ne treba verski da opismenjuje neki Deki M.
Ne znam stvarno kakav bi TO UŽAS BIO?!
Pokušaj da se suzdržiš takvih komentara i da generalizuješ.
Ima jako mnogo muškaraca koji po našim manastirima pokušavaju da uđu u kratkim pantalonama pa to niko ne komentariše.
Ovome svakako ovde nije mesto,ja se izvinjavam ljudima koji ovde dele predivne utiske sa Tasosa.

Isto kao što je tebe pogodio komentar za oblačenje tako nekoga pogađa taj tvoj komentar za Svetu Goru.
Ovde ima jako mnogo žena koje ne treba verski da opismenjuje neki Deki M.
Ne znam stvarno kakav bi TO UŽAS BIO?!
Pokušaj da se suzdržiš takvih komentara i da generalizuješ.
Ima jako mnogo muškaraca koji po našim manastirima pokušavaju da uđu u kratkim pantalonama pa to niko ne komentariše.
Ovome svakako ovde nije mesto,ja se izvinjavam ljudima koji ovde dele predivne utiske sa Tasosa.
Pa da ne bi bio UŽAS, vi biste već uveliko šetale Svetom Gorom i majčicama, suknjicama, bretelicama... ili bar dobra većina vas i nemoj mene da opominješ za komentar, već one koje su one gluposti i odvalile. Njihovo ponašanje aminuješ, a mene pokušavaš da kritikuješ.

Svaka čast onima koji su upućeni u verske običaje, ali ne mogu ovde neki ateisti da iznose nebulozne komentare i da ostanu nekritikovani.

Па оно јес....туристи мушког пола никад не шетају разгаћени, у папучама, мајичицама, шорцевима....
Сви одреда знају ред и кад одлазе да обиђу неки манастир уредно облаче сако и везују кравату....:roll:

Па оно јес....туристи мушког пола никад не шетају разгаћени, у папучама, мајичицама, шорцевима....
Сви одреда знају ред и кад одлазе да обиђу неки манастир уредно облаче сако и везују кравату....:roll:
Pokušala si da daš neki komentar, ali ti nije baš uspelo. ;)

Da, DekiM jeste spomenuo Svetu Goru na oštriji način. Činjenica je da tamo ženama nije dozvoljen pristup, ali se to može i malo finiji način spomenuti.
Što se tiče manastira Sv. Arhangela Mihaila, na ulazu se daje garderoba osobama i ženskog i muškog pola. Pol nije bitan, već način oblačenja. Kako su te naša turističeke posete najčešće tokom leta, logično je da nosimo kraću odeću. Iz tog razloga se deli garderoba na ulazu.
Što se tiče morske trave... to nije trava, već su u pitanju alge, ali nebitno za temu. Ja na tasosu nisam imao problema sa njima, osim na jednoj plaži (zaboravio sam ime) koja se nalazi na zapadu ostrva, nedaleko od nekog supermarketa uz magistralu. Tu se nije moglo ući u more.
Nekome alge smetaju, nekome ne. Nako voli da poseti manastir, neko ne. Neko voli jagnjetinu, neko ne... upravo tome služi ova tema, razmena iskustava. Hajde da tako nastavimo, lepa je tema.

Потресла сам се.

Тамни појас у води који се види дуж целе плаже је трава. Иако делује да је далеко од обале, он стварно јесте почињао на дубини до струка, као што је неко већ написао.

Ja sam napisala i jeste tako....ali kad plivas ne dotices je, mada se ja mnogo plasim, tako da nisam smela ici dalje od struka :)

Некоме смета трава, некоме не.

Колико год да се разликују наша религиозна (не)убеђења, заиста ме нико неће убедити да је тај манастир нешто посебно! Па сваки наш манастир, фрушкогорски на пример, је живописнији од тог.

Даље, обратила сам пажњу на то да се одећа наметала свима који су у манастир ушли, како год да су били обучени. Ја лично имала сам панталоне до испод колена и већ сам се умотала у своју мараму да бих покрила рамена, баш да бих избегла ту наметнуту одећу, али не - увалили су ми још једну мараму да се умотам у њу! За тим заиста није било потребе.

Мени је много неумесније и недоличније изгледала та сцена групе људи која се пресвлачи пред улазом, све посрћући док скида сукње и панталоне, него да су ушли у круг манастира онако како су већ били обучени. Та "свлачионица" скроз нарушава мир и свечаност коју такав објекат треба да има. Али добро, њихова одлука како ће посете да се организују, моја одлука да ми нико неће наметати како је морално да се обучем. Мислим да и сама имам сасвим пристојан суд о томе.

Znači doputovali smo sa Tasosa, a ja se baš zabrinuo što nam se @Meda Brundo ne javlja. :) A nešto nam ga nema ni @ivanpo. :think:

Stigla sam jos pre 7-8 dana.... a @ivanpo hm.... udavila sam ga! :zcepanje:

A to za oblacenje u manastirima...pa normalno je da je bzv uci neprikladno obucen, a i meni stvarno nije bio problem da obucem pomenutu garderobu...
To smo samo pomenule, ne polemisemo bas toooliko o tome!

Back