TASOS - u reči i slici

До градске имаш и добрих пола сата! Ја сам до те плаже ишла само увече кад сам била у шетњи. По сунцу није било теорије да пешачим толико, а колима сам радије обилазила неке боље плаже.

Vratih se pre 3 dana iz Limenasa, isla preko Argusa, imaju neka 4 izleta cini mi se, nisam isla na sastanak sa vodicem, tako mi je drugarica rekla. krstarenje je u svakom slucaju lepo svuda i uvek, imas onda neoktriveni Tasos tako se zove izlet voze te busom oko celog ostrva i imas nekih 2 sata da se kupas na plazi ne znam tacno kojoj, ima Solun, ali mislim da je on 40 evra i krece se iz Limenasa u pola 6 ujutru!Grcko vece u taverni(tu smo mi isli) kosta 27 evra, hrana i vina grcka neograniceno.

Da li mozda znas koji dan smene se organizuje krstarenje? Pretpostavljam da je negde pred kraj...Treba da rezervisemo auto pa da znamo otprilike kako da se organizujemo sa tim. ;):kafa:

Da li mozda znas koji dan smene se organizuje krstarenje? Pretpostavljam da je negde pred kraj...Treba da rezervisemo auto pa da znamo otprilike kako da se organizujemo sa tim. ;):kafa:
A što morate da se vezujete za krstarenja koja organizuje agencija, ona nisu besplatna, a u staroj luci u Limenasu ima nekoliko brodića koji organizuju krstarenja svaki dan, mislim da isto postoji i u Limenariji i Potosu. I sve ti je oko trideset evrića, samo ovako biraš kad i sa kim i kojim brodom...

A što morate da se vezujete za krstarenja koja organizuje agencija, ona nisu besplatna, a u staroj luci u Limenasu ima nekoliko brodića koji organizuju krstarenja svaki dan, mislim da isto postoji i u Limenariji i Potosu. I sve ti je oko trideset evrića, samo ovako biraš kad i sa kim i kojim brodom...

Ми смо били на крстарењу (брод је кретао из Лименарије, свраћао по нас у Потос) које је организовала агенција, али са нама на бродићу нису били само људи који су дошли нашом агенцијом, било је и неких Чеха, и других странаца...
Коштало је 30 евра за одрасле, 15 за децу (толике су цене и иначе), трајао је од 9 ујутру до 4 поподне, добије се доручак и ручак....и било је предивно, лепо организовано, са успутим купањима на дивним плажама, са пецањем са брода, са дужим задржавањем на Аликију... Уз наш бродић ишла су још два слична...са истим програмом и истом сатницом...

Не видим никакву разлику између тих неколико бродића који возе на крстарења, сви слично изгледају, а не знам баш какав би стручњак морао да будеш да би умео да изабереш брод који је нешто ''бољи'' од другог...а при томе и да изгубиш време тражећи одговарајући брод и уговарајући путовање...:roll:

За нашу смену излети су били у самој средини. Онима који су хтели и да узму кола на више дана и да иду на излете је то било незгодно.

До градске имаш и добрих пола сата! Ја сам до те плаже ишла само увече кад сам била у шетњи. По сунцу није било теорије да пешачим толико, а колима сам радије обилазила неке боље плаже.

ppppola sata? :eek: lele, sto nisam ranije razmisljala, tj. bolje se informisala :dash:

Ej, ajd i ja malo o Tasosu....stigoh pre 7 dana...
Odseli u Limenasu i sva sreca da smo imali kola, posto je gradska plaza bezveze, kao i u blizini Tarzans i Nisteri...mnogo su male.

Pachis je lepa, prostrana...jedino je more dalje od struka puno trave...tako da dalje nisam isla.
Paradiso je super, divno more, pesak, jedino da je malcice sredjenija plaza. Na nju smo isli najvise.
Makrijamos je isto lepa i na nju smo najvise isli i to su bile dve plaze koje smo bas posecivali. Sve je super.
Aliki....bezveze. Svi o tom Alikiju ono nista! Ali ukusi se razlikuju!
Giolu je lepo videti, ali crkli smo dok smo dosli do nje. Nisam se kupala ima jezeva, mada se kupaju...

Manastir Sv.Arhangela niko ne pominje...i tamo smo bili i smejala sam se samoj sebi koju sam garderobu dobila za oblacenje...kao baba neka sam bila. Ali zabranjeno slikanje, pa pamtim u glavi.

U Potosu u Mama's -u smo jeli odlican giros.

Ono jezero Maries kud procitas da je neko odusevljen...ono obina bara.

A Teologos divno selo jagnjetinu bolju u zivotu nisam jela. Jos se pitam od cega? Na Tasosu, nijednog pasnjakanema.

Slikali smo se i u Bogorodicinom selu -Panagija, ali cesmu nismo primetili, ali nije ni bitno, ali most ljubavi jesmo. Hehe

Med kupili od ljudi koji prodaju usput i super je, mada ga ja ne jedem, ali kazu ovi koji su dobili :)

A da je Tasos miran-miran...do 00h, posle nista, ali meni se i tako od premorenog dana spava u 22h, ali pre 02h nismo legali, a ustajali u 12h.

Cene su onako.... Na trajekt, gorivo i putarinu 200e, smestaj 400 i hrana (zivot).....oko 600e. Nismo se stiskali, skroz normalo.

Vreme nas je super posluzilo, koliko sam se plasila-odlicno je bilo!!!

Ima jos toliko toga, a i do sad napisah memoare. :)

Poslednja izmena:
Ne moraš baš toliko rano, da bi bio na odredištu (smeštaj na Tasosu) oko podneva biće dovoljno da kreneš oko ponoći. Noću se manje zadržavaš na granicama.

Možda je sada kasno za tebe jer polaziš sutra uveče, ali nije za druge: Ovde smo već pisali o tome da postoji i način da ovaj put do Tasosa prođe bez velikih napora uz bezbedniju, vožnju po danu. To znači da, po mogućstvu, treba produžiti odmor za jedan dan, tj prespavati negde u južnoj Makedoniji ili severnoj Grčkoj. I ove godine sam tako putovao - prekinuo sam putovanje najpre sjajim ručkom u odličnom hotelu Romantik kod Velesa a zatim spavanjem u Solunu - uz lep večernji izlazak, šetnju i može se reći, provod.

Moji prijatelji su pre neki dan napravili, čini mi se, još bolju a jeftiniju varijantu. Kad se rezimira, predlažem da putuješ ovako:

1. Kreni ujutru oko 09h i do granice sa Makedonijom napravi par pauza po 20-tak minuta, što znači da si na granici sa Makedonijom oko 14h.

1a. Ako krećeš u subotu ili nedelju ujutru, bolje idi na prelaz Prohor Pčinjski, sveukupno brže ćeš stići do Kumanova.

2. Očekivano je da ćeš oko 16h ogladneti :) a u tom trenutku si kod Velesa - odmah iza druge naplatne rampe je skretanje za Hotel Romantique, koga maksimalno preporučujem. Ne samo što su vrlo ljubazni, brzi, što im je odlična kuhinja, primaju € i razne kartice, nego nisu, bre, skupi! Porcija sjajnih ćevapa košta 3,2€ neka to bude reper za cenu, sve ostalo je u skladu s time. Nas četvoro odraslih jeli supe/čorbe, ćevape, ražnjiće, popili po piće i kafu = oko 20€.

3. Nakon 1,5 sat nastavite put i skrenite ka Dojranu. Očekivano je da ćete najkasnije do 19h biti u Novom Dojranu, smešteni u apartmanima Dan-Dar gde je spavanje za jednu noć 10€ po ležaju. http://apartmanidan-dar.com.mk/ Uveče odete u šetnju po Starom Dojranu i ako ste još gladni, eventualno na picu ili nešto drugo u pristojnim, jeftinim restoranima.

4. Ujutru ustanete oko 8h odmorni, krenete prema Starom Dojranu, hasnete super burek i jogurt u nekoj od burekdžinica i nastavite par km do graničnog prelaza gde nema nikakvog čekanja jer nema nikog. Kad uđete u Grčku nastavite do Kilkisa i putem koji je bolji od puta Evzoni - Solun idete prema Solunu gde se uključujete na ring road, a odatle vam treba malo više od 1,5h da pređete 200km i stignete do Kavale - sve je autoput, kompletirali su ga ove godine. U Keramotiju ste oko podneva, što znači da ste na ostrvu oko 13h, odakle vam treba max. 40 minuta do najudaljenije obalne tačke.

To je super, laganica putovanje. Ako ti nije problem da napises u kom ste hotelu odseli u Solunu i koliko je kostalo prenociste, posto bih i ja to isto uradio u povratku.

To je super, laganica putovanje. Ako ti nije problem da napises u kom ste hotelu odseli u Solunu i koliko je kostalo prenociste, posto bih i ja to isto uradio u povratku.
Četiri puta sam, na putu ka Tasosu, noćio u Solunu - svaki put u drugom hotelu, svaki put rezervacije preko www.booking.com
Ove godine jeftiniji hotel, Orestias Kastorias, 52€ za nas dvoje bez doručka. Kvalitet smeštaja.. onako, ništa posebno... podnošljivo. Parking mesta okolo hotela dovoljno subotom popodne, slično kao u Beogradu, u Solunu je parkiranje od subote u 15h pa do ponedeljka ujutru besplatno.

Prošle godine smo imali više para i izabrali hotel Anadolia, eee, to je već jako fini hotel ali nas je noćenje sa doručkom koštalo 80€. Ove godine su ga digli na 95€ i odustao sam. Predhodnih godina smo bili u hotelu Aegean (solidan) i hotelu Rex (podnošljiv).

U Solunu je od 5-13 septembra internacionalni sajam i hoteli su tada skoro dvostruko skuplji - tada treba Solun zaobići.

Odseli u Limenasu i sva sreca da smo imali kola, posto je gradska plaza bezveze, kao i u blizini Tarzans i Nisteri...mnogo su male.

Pachis je lepa, prostrana...jedino je more dalje od struka puno trave...tako da dalje nisam isla.

....sad si me bas s*****la s tom travom :besna: pa ja sam pahis bas i izabrala zbog lepe place i "somotskog" peska u vodi...

jel bas svuda od struka ta trava?

mozda samo na tom delu gde si ti usla u vodu :think: (tesim se ja...)

Paradiso je super, divno more, pesak, jedino da je malcice sredjenija plaza. Na nju smo isli najvise.
Makrijamos je isto lepa i na nju smo najvise isli i to su bile dve plaze koje smo bas posecivali. Sve je super.
Aliki....bezveze. Svi o tom Alikiju ono nista! Ali ukusi se razlikuju!
Giolu je lepo videti, ali crkli smo dok smo dosli do nje. Nisam se kupala ima jezeva, mada se kupaju...

Manastir Sv.Arhangela niko ne pominje...i tamo smo bili i smejala sam se samoj sebi koju sam garderobu dobila za oblacenje...kao baba neka sam bila. Ali zabranjeno slikanje, pa pamtim u glavi.

U Potosu u Mama's -u smo jeli odlican giros.

Ono jezero Maries kud procitas da je neko odusevljen...ono obina bara.

A Teologos divno selo jagnjetinu bolju u zivotu nisam jela. Jos se pitam od cega? Na Tasosu, nijednog pasnjakanema.

Slikali smo se i u Bogorodicinom selu -Panagija, ali cesmu nismo primetili, ali nije ni bitno, ali most ljubavi jesmo. Hehe

Med kupili od ljudi koji prodaju usput i super je, mada ga ja ne jedem, ali kazu ovi koji su dobili :)

A da je Tasos miran-miran...do 00h, posle nista, ali meni se i tako od premorenog dana spava u 22h, ali pre 02h nismo legali, a ustajali u 12h.

Cene su onako.... Na trajekt, gorivo i putarinu 200e, smestaj 400 i hrana (zivot).....oko 600e. Nismo se stiskali, skroz normalo.

Vreme nas je super posluzilo, koliko sam se plasila-odlicno je bilo!!!

Ima jos toliko toga, a i do sad napisah memoare. :)

U većini napisanog se slažemo.
Makriamos jeste jedna od najlepših plaža i ceo kompleks, sa bungalovima , mini zoo vrtom, terenima, šumom... je prelep. Verovatno ću jednog dana uzeti smeštaj tu.
Aliki je na mene ostavio najjači utisak, što se plaža na tasosu tiče. Doduše, bio je septembar i nije bilo gužve, a to i jeste najlepše vreme za posetu Grčke. Kad smo došli, na onom mermernom vrhu je bio šator, koji je bio potopljen par cm ispod vode. Ljudi su tu postavili šator kad je nivo bio niži i probudili se u vodi. Šetnja po tom vrhu mermernom (špicu) je kao šetnja po drugoj planeti. Zatim dalje, šetnja po samom poluostrvu i prirodni zid, koji seče poluostrvo u sred šume su sjajni. Spoljna strana Alikija je isto prelepa, ali nije baš za kupanje zbog stena i jakog vetra. Restoran na samoj plaži je pravi Grčki starinski, sa domaćom atmosferom.
Manastir Sv, Arhangela Mihaila mi je takođe pružio izuzetno iskustvo. Kad vidite da se svi oni silni nemci i englezi okreću dok čitaju tablu na kojoj se mole turisti koji nisu pravoslavne vere da ne ulaze za vreme službe, a mi uđemo... U manastiru se nalazi i klin sa krsta na kome je razapet Isus, iz njegove desne ruke. Garderoba koja se dobije na ulazu je pokazatelj kako pozitivno ljudi tamo razmišljaju i na taj način su omogućili da većina turista može da uđe u manastir.
Teologos je mesto koje se ne sme zaobići. Možda jedino koje nije na obali, jer je jagnjetina vrhunska. A što se tiče tvog pitanja... najukusnija jagnjetina jeste tamo gde ovce trče od kamena do kamena da nađu koju travku. Nema tu koncentrata, sve je prirodno. U Teologosu se nalazi i muzej sa starim poljoprivrenim i etno alatima, a može se kupiti odlično vino.
Zanimljivo smo dočekani u selu Panagija. Kad smo naručili kafu (Grčku, bez šećera) i vodu, dobili smo kafu koja je bila slatka, uz njihove poznate zelene orahe u nečemu što je kao med, ili više kao slatko. Vodu su nam zahvatili bokalom iz potočića koji teče kroz selo. Onako kako i oni sami piju.
Pored meda koji treba kupiti, nađite i domaće maslinovo ulje, vredi. Inače na Tasosu nema neke razvijene industrije već sve funkcioniše po principu seoskih zadruga. Ono što kupite u prodavnici, sa oznakom da je sa tasosa, domaće je. Razlika je samo iz koje je zadruge.
Vi možete da uporedite ova naša iskustva i ostala ovde napisana i da zaključite gde treba otići i šta treba posetiti. A mi se spremamo na Tasos ponovo, verovatno sledeće godine.

Мени Макријамос, поред све сређености плаже оставио слаб утисак, јер је вода била грозна - буквално препуна траве и некако масна.:confused: Алики - исто прљава вода, лева страна ми је била много лепша.

Моја топ-листа:

1. и 2. Golden, Paradise - Дивна вода на обе. Ова друга за нијансу лепша, али има тај незгодан прилаз

3. Мермерна - и на њој је било траве и прљавштине кад сам била, не свиђа ми се што је дивља и што је пут до ње онако грозан, али ипак је боја воде прелепа и свиђа ми се тај мермерни шљунак

4. и 5. Лева страна Аликија, Пахис - свака из својих разлога, али не могу да кажем која је лепша. Прва ми је некако баш симпатична плажица, а друга има добар хлад и леп поглед на залазак сунца, опет довољно добре да се занемари онај појас траве у води у који ни ја нисам залазила

6. Макријамос - плажа је стварно лепо сређена, али ми је вода била ужасна, као што сам већ написала, убедљиво најгора

7. Алики (десно) ми се баш није никако свидела, осим погледа од горе на ту увалицу. Прљавштина као најјачи утисак. То је баш било и пуно ђубрета у води

8. Нистери - не може се рећи да је лоша, али баш ништа посебно. Изгледа да је нама нека гадна струја кварила утиске о свим плажама, јер прљавштине је било свуда, макар у траговима. Нистери ми је стално била грозна, тек последњи дан сам видела да и тамо може да буде лепо, кад није прљаво

На свим овим плажама сам нашла природан хлад, осим на Аликију

Јао, мени се то згадило, стално сам мислила какве су све болесне или прљаве жене носиле ту одећу пре мене.:sad2: Од сада дефинитивно нећу да улазим тамо где ме терају да облачим тако нешто. :rtfm:Напомињен да сам ја већ имала покривена рамена и опет су ме натерали да обучем то нешто њихово.:confused:

Ни сам манастир ми није био нешто, ем не смеш да сликаш, ем скеле... баш ништа посебно.:neutral:

Која чесма, је л' она у стаблу дрвета? Ако је та, онда се она налази поред самог пута, сигурно сте прошли поред ње.

E, to je prednost septembra. ja travku nisam video, prljavštine nikakve, nema gužve. Totalno drugi utisak sam odneo sa Tasosa.
Makriamos, nikad lepša voda.
Golden i Paradise nisu po mom ukusu. Ne volim dugačke peščane plaže.
Ma nije mogao niko da te natera da obučeš nešto. Da nisi htele, ne bi ni ušla i ne bi bilo oblačenja. A red je da se polugoli turisti upristoje, jer ulaze u manastir.
Hej, da nismo zaboravili krofne iz Prinosa? Po tome su najpoznatiji.

....sad si me bas s*****la s tom travom :besna: pa ja sam pahis bas i izabrala zbog lepe place i "somotskog" peska u vodi...

jel bas svuda od struka ta trava?

mozda samo na tom delu gde si ti usla u vodu :think: (tesim se ja...)
Ma nista strasno i nije bas od struka t.j. zavisi od plime i oseke. Kad sam ja bio (12-22 jul) taj pojas trave je pocinjao od vrata (imam 187 cm), ali ocigledno je tada bila plima preko dana (mesec se video na nebu). Ali to nije neka ne znam kakva trava vec smedje alge koje ne rastu kao tepih vec izlaze direktno iz peska. Meni su licno vise smetale borove iglice na plazi nego te alge u vodi. Plaza je super i ko ima sitnu decu nema bolje na Tasosu (pola plaze je stalno u hladu).

Јао, мени се то згадило, стално сам мислила какве су све болесне или прљаве жене носиле ту одећу пре мене.:sad2: Од сада дефинитивно нећу да улазим тамо где ме терају да облачим тако нешто. :rtfm:Напомињен да сам ја већ имала покривена рамена и опет су ме натерали да обучем то нешто њихово.:confused:

Ни сам манастир ми није био нешто, ем не смеш да сликаш, ем скеле... баш ништа посебно.:neutral:

Која чесма, је л' она у стаблу дрвета? Ако је та, онда се она налази поред самог пута, сигурно сте прошли поред ње.

A daaaj, pa to je manastir...gde mogu tako da razmisljam. Pa ipak sam ispod imala svoju garderobu...Ne verujem da je neko sugav oblacio to. Nisam mirisala, a nisam ni osetila da smrdi. Hehe

A za cesmu nemam pojma. Znam da vodic pomenu tu cesmu sa koje ako popijes vode u narednom periodu imaces novca, a za most, ako se na njemu poljubis ostaces sa voljenom osobom do kraja zivota.... :)

Ima puno cesmica, ali nisamo znali koja je!!!!!!!!!!

Ma nista strasno i nije bas od struka t.j. zavisi od plime i oseke. Kad sam ja bio (12-22 jul) taj pojas trave je pocinjao od vrata (imam 187 cm), ali ocigledno je tada bila plima preko dana (mesec se video na nebu). Ali to nije neka ne znam kakva trava vec smedje alge koje ne rastu kao tepih vec izlaze direktno iz peska. Meni su licno vise smetale borove iglice na plazi nego te alge u vodi. Plaza je super i ko ima sitnu decu nema bolje na Tasosu (pola plaze je stalno u hladu).

Ma na Pachisu trava raste iz peska, mislim u moru, bar u tom delu gde sam ja bila....i ulazila sam do struka, dalje ne.

Ali ja gde vidim tacku trave, je se plasim, tako da i ne ulazim...iako znam da ispod nema nista!!!!!!!!!

Ма ја нисам религиозна, а цркве ме увек некако подсећају на бабе, па зато.:D Ушла сам више по наговору мужа и што ме је занимало шта је то тако посебно, па не сме да се слика. :zper:Кад оно - ништа.:think:

И ја се бојим траве.:rumenko::sad2:

Ма ја нисам религиозна, а цркве ме увек некако подсећају на бабе, па зато.:D Ушла сам више по наговору мужа и што ме је занимало шта је то тако посебно, па не сме да се слика. :zper:Кад оно - ништа.:think:

Nisam ni ja bog zna sta zaludjena, ali volim tako da posetim nasto znacajno...Ni ja ne znam zasto ne sme da se slika, ali ajde.... Ali opet, lepo je videti!
Onako obucena sam bila prava baba.....da mi je bar uklopio boju kosulje sa suknjom.... :D

Не знам зашто је Алики плажа толико извикана међу српским туристима?! :confused:

Мислим, сигурно је пријатно у вансезони, али почетком јула изгледа као Сутоморе: пешкир до пешкира, лежаљка до лежаљке, све закрчено сунцобранима...
Плажа је баш уска, тако да су сви нагурани, кад сам у води као да сам на базену: свуда око мене људи стоје у води до појаса и играју одбојку, баш је начичкано...
Прилаз води је рашчишћен само на средњем делу плаже (која је и иначе невелика), а у осталим деловима се у плићаку саплићеш преко неких каменчуга....:confused:
Песак на плажи и није песак, него више нека прашина...толико је ситан...
Требало ми је два дана после купања на Аликију да сав тај песак истресем из пешкира, ташне, ствари....:evil:
Једино је боја воде предивна.:)

Мени лично - Алики није ништа толико екстра колико су сви луди за том плажом.:confused:
Додуше, можда има људи који воле гужву и шуму сунцобрана....ја сам више за мало дивљије и мирније плаже....:)

Back