Stigla sam pre nekoliko sati sa Tasosa, pa bih podelila sa vama utiske, dok su još sveži

Putovala sam sa dečkom, kolima. Neću pominjati agenciju jer je nebitna - nikakvog kontakta na ostrvu nismo imali sa njima.
Put je trajao nekih 15ak sati jer smo čekali na ulazu u Makedoniju iz samo njima poznatih razloga sat vremena. Bila je subota 7.30h... Sve do Keramotija nismo imali problema, a zatim smo na trajekt čekali DVA SATA!!!!

Kolona automobila kojoj se ne vidi kraj je milela, te smo mi propustili 3 ili 4 trajekta i posle 2 sata mučenja konačno ušli. Imajte u vidu da će i vas to zadesiti ako se nađete u Keramotiju u subotu popodne jer Grci tada dolaze na vikend (logično) i potpuni je haos! U povratku, nismo imali tih problema jer je bio radni dan.
Smeštaj - Vila Versa je dobro pozicionirana i simpatična vila sa lepim plavo belim nameštajem, simaptičnim lobijem, lepom bašticom i parkingom iza vile. Odmah do vile imate odličnu pekaricu Stellu i STAR supermarket. Ipak, ovaj smeštaj ima mnogo više mana nego prednosti. Mi smo bili smešteni na 2. spratu, koji je u stvari treći, jer vlasnici zauzimaju ceo drugi sprat. Naša terasa je jedina gledala suprotno od luke, što je bila prednost jer nismo slušali komšijsku buku, buku sa ulice, a i nisu nas napadali komarci kojih ima više sa strane gde je bašta! Vila se čisti svakog drugog dana, a menjaju peškiri i posteljina na 5 dana. Čak vam ni đubre neće izbaciti, morate sami. Dobićete jednu rolnu toalet papira i to vam je sledovanje za čitavih 10 dana...Najveći problem su nam bili kreveti koji su bili jako neudobni i čiji federi su nas ubijali (i u ostalim sobama su imali isti problem). Problem smo delimično rešili time što smo ispod čaršava postavili ćebad pa smo malo time ublažili neudobnost kreveta i tako se budili bez bolova u leđima...Divno mesto za odmor, zar ne...!? Kupatilo je tek priča...Osim što je bilo non stop natopljeno vodom jer zavese od tuša ne dosežu do poda, pa voda prolazi svuda, TOPLU VODU SMO MORALI DA JURIMO!!!!!!!! Tople vode je bilo od ujutru od 10h do 20.30h pa smo morali da jurimo sa plaža u smeštaj da se istuširamo (išli smo uglavnom na divlje plaže koje nemaju tuševe). Stvar je u tome što nisu prebacivali na grejanje vode na struju,tako da smo imali tople vode onoliko koliko ima sunca

Dobro razmislite ako mislite da uzmete ovaj smeštaj.
Grad Limenas kao takav se meni svideo. To je pravi lučki grad, šaren i pun radnjica gde možete svaki dan pronaći nešto novo, pritom mislim na suvenire. Preporuka za kupovinu meda je radnjica na samom spajanju šetališta pored mora i bazara. Npr. tri kilograma meda je tu 19 eura, a na bazaru niže 21 euro. Kao i ceo Tasos,Limenas ima arheloška nalazišta od značaja, kao i muzej i čak su sada u galeriji 2 prodajne izložbe aktuelne.
Više je starija populacija zastupljena, kao i porodice sa decom, tako da postoje samo 2 klubića gde se omladina okuplja. Od kafića na plaži nema neke vajde uveče, nijedan nije krcat kao u Potosu npr, gde je centar za mlade, kako mi rekoše.
Hrana - I ja preporučujem Doukas kao proveren restoran. Iako je naizgled sasvim bezveze, u teget-žutom ambijentu, ne dajte da vas to odvrati od obroka. Za razliku od taverne pored, gde smo čekali hranu 45 min, ovde su mnogo organizovaniji i brži, hrana je ukusnija i na kraju dobijete na račun kuće i kolač i kafu i metaxu. Fast food koji preporučujem je FAMILY gde je odličan i suvlaki,a i giros! Naši prijatelji su se otrovali u Limenariji girosom, tako da, pazite. Zaobiđite prevaru u centru Limenasa koja obećava suvlaki za 1 euro, jer ćete dobiti bukvalno ražnjić u salveti, masan i nikakav, bez hleba i priloga. Takođe, piceriju DA REMOS zaobići jer ćete pojesti za 10 eura pizzu sa mortadelom umesto šunkom, sa 5 listića pečuraka,a sve to na zamrznutoj kori. Tavernice u jednoj od ulica koje seku bazar su vrlo simpatične i mnogo je lepše sedeti tamo nego u onima na obali. Mi smo samo u jednoj bili…na A se zove i retka je koja nudi i riblju čorbu, kao i čorbu od pečuraka. Mi smo bili vrlo zadovoljni!
Naravno, poslastičarnica Panetteria je za pohvalu, kao i jedna pored mora, 50 ak metara od Doukasa, gde ćete videti neverovatnu gužvu i kao na traci pravljenje svežih krofnica koje su specijalitet. Prelivaju se kao baklave, posipaju cimetom, a zatim po želji medom, šlagom, sladoledom ili čokoladom.
Što se supermarketa tiče, najveći ji i najnoviji je na skretanju za plažu Makrijamos. Imaju artikle na akciji i odličnu ponudu. To je lanac čiju smo radnju videli i u centru Limenasa, kao i u Solunu. Ne bih znala to ime da izgovorim, jer je na grčkom – na A je, logo je žuta podloga sa teget ispisanim imenom radnje. Npr. tu smo kupovali u pakovanju 4 NESTEA limenke za 2 eura…
Plaže – Moram u startu da naglasim da iako volim gužvu i akciju na plaži, ovo letovanje sam želela da provedem u miru, uz zvuke mora, plivanje i prelepu prirodu. Samim tim, jasno je da sam izbegavala najposećenije plaže kao što su Paradise, Golden, Aliki i Psili Ammos.
Oduševljena sam Mermernom plažom, naravno

, koju definitivno možemo zvati Srpska plaža, jer od 25 oro ljudi tamo, 20 oro je naših. Mnogo se pričalo o ovoj plaži, pa neću ponavljati. Zamerka je jedino što polako i ova plaža biva “provaljena” pa su već postavljeni neki beli suncobrani (ne naplaćuje se naravno,ali nikome nije jasno ko i da li uopšte to sme da se koristi) i postoji ograđen deo sa natpisom “NE PRELAZITI”- tu su postavljene neke cirade i deluje kao da neko ili priprema teren da gradi nešto, ili je zauzeo parče plaže samo za sebe i svoju ekipu. Moram da naglasim da vas ne brine put do plaže, on je sasvim širok i pristupačan za svako vozilo. Kola će vam biti kao da ste se vratili sa relija Paris-Dakar,ali vredi.
Zatim, potpuno sam fascinirana Giolom i to svima preporučujem da obiđu. Hvala svima na uputstvima kako stići do ovog bazena, sve smo vas poslušali i nismo imali problema. Kola smo ostavili u “podnožju” i bez puno muka stigli do Giole. Usput nas jejedan rumunski par zamolio da im pomognemo da pronađu stenu jer su naišli na Nemce (kojih je jako puno na Tasosu) i niko nije znao engleski, tako da nisu mogli da im objasne kako da stignu do bazena. Takođe, i ovo blago Tasosa je na udaru entuzijasta kao što su npr. Nemci koje smo zatekli sa sve zabodenim suncobranom u stenu i dušekom na kome su se izležavali u vodi uz pivo!? Prvo smo se iznervirali zbog prizora, a onda smo uskočili i uz pomoć podvodnog aparata i maski videli divan podvodni svet i zaboravili na sve oko nas

Moj favorit je Agios Ioannis plaža. Fantastična uvala sa taman toliko ljudi koliko je potrebno da niste u divljini,a da opet nema gužve. Ležaljke su 5 eura, a piće se dodatno naplaćuje. Na ovoj plaži smo bili oba puta vikendom i uvek smo nalazili ležaljke. Voda je kristalno čista, puno je ribica,a po levoj strani imate stene odakle možete da skačete. Prikolica koja prodaje pića pušta finu muziku, tako da je uživanje kompletno.
Tripiti – na preporuku prijatelja sam otišla. Velika plaža, sitan šljunak, ležaljke za dž (ako se snađete kao mi), tuš I odličan beach bar su naznaka da ova plaža mora biti dobra. Nismo išli do pećine koja se nalazi kod ove plaže, ali je vi nemojte zaobići. Ova plaža pri ulasku u vodu ima kamene ploče,ali većinom nisu klizave, tako da ne brinete. Prepuno je riba i to velikih,tako da je zabavno za ronjenje. Beach bar ima odličnu usluguiI vrlo pristupačne cene. Npr. imaju musaku koja se priprema u restoranu pored jer je tu blizu hoteliI košta 5,5 eura. Odlične su salate od 4,5 do 5,5 eura kao i grčka kafa koju služe sa keksićem i košta 1,5 euro. Limenke su takođe 1,5 euro. Vrlo su ljubazni u uslužni.
Zadržavali smo se duže i na Roso Gremosu, Livadi plaži, Makrijamosu, Pahisu, Paradise plaži, jednoj maloj privatnoj plaži posle Psili Ammosa, itd….Paradise smo posetili dana kada su bili ogromni talasi i to je bio sjajan doživljaj. Baš zbog velikog plićaka, ova plaža je idealna za velike talase. Razočaranje je užasan put do ove plaže, kao i velika količina smeća koja je u pesku: pikavci, kese, salvete… Zbog ovoga se više tamo i nismo vraćali.
Obišli smo još puno toga,ali ne sve o čemu sam čitala i šta sam želela da vidim... Na mene je utisak ostavila Panagija. Preslatko mestašce koje ćete proći za pola sata hoda,ali će vas ostaviti bez daha. Sve u svemu, klima je sjajna, priroda osvaja, duh Grčke nadjačava Engleze i Nemce i odmor je zagarantovan. Zbog toga sam i izabrala Tasos