TASOS - u reči i slici

Cao svima,
ove godine prvi put idem na Tasos,pa bi vam bila zahvalana ako bi me malo posavetovali oko izbora mesta koje treba izabrati kao bazu. Decko i ja smo u nedoumici da li to treba da bude Limenas, Limenaria ili Potos. Imajte u vidu da planiramo da iznajmimo auto,tako da nam obilasci mnogobrojnih plaza nece biti problem. Koje je od ova tri mesta najbolje za vecernje izlaske,setnje.... cisto da ne bude tri kafica,dve ulice i to je to. Sve u svemu mi bi da i kad budemo bili bez auta(jer necemo iznajmljivati za svih 10 dana) tu u mestu imamo plazu na kojoj moze da se boravi(bez jezeva,mutne vode, kamenja i ploca u vodi i slicno)ali i uvece da imamo gde da izadjemo.
Pomagajte iskusni Tasosovci :))))
Pozdrav svima!!!
P.S. I nemoj te me grditi odmah iscitala sam ja dosta ovoh stranica,ali i dalje ne mogu da odlucim :(

Moja preporuka za bazu su Skala Potamia ili Pefkari.

Cao svima,
ove godine prvi put idem na Tasos,pa bi vam bila zahvalana ako bi me malo posavetovali oko izbora mesta koje treba izabrati kao bazu. Decko i ja smo u nedoumici da li to treba da bude Limenas, Limenaria ili Potos. Imajte u vidu da planiramo da iznajmimo auto,tako da nam obilasci mnogobrojnih plaza nece biti problem. Koje je od ova tri mesta najbolje za vecernje izlaske,setnje.... cisto da ne bude tri kafica,dve ulice i to je to. Sve u svemu mi bi da i kad budemo bili bez auta(jer necemo iznajmljivati za svih 10 dana) tu u mestu imamo plazu na kojoj moze da se boravi(bez jezeva,mutne vode, kamenja i ploca u vodi i slicno)ali i uvece da imamo gde da izadjemo.
Pomagajte iskusni Tasosovci :))))
Pozdrav svima!!!
P.S. I nemoj te me grditi odmah iscitala sam ja dosta ovoh stranica,ali i dalje ne mogu da odlucim :(

Obzirom na sve ovo što si napisala ja bih ti preporučila svakako Limenas :ok:

@Weljko99: Skala Potamia i Pefkari nisu u opcijama...al svakako hvala :)

@ DanijelaKG: Hvala puno!!! :D Izgleda da ce odluka pasti na Limenas :)

Jos nesto (naravno) :) Zna li neko kakav je septembar na Tasosu? Mi cemo ici polovinom septembra (jer ne mozemo ranije iz tehnickih razloga) pa me zanima kakav je situacija tada,kisa,sunce, guzva ...?

Supruga i ja smo letovali na tasosu u septembru 2007 god i to nam je bilo naj lepse putovanje do sada-pravi odmor.Preko dana temperatura ne prelazi 32-33 tako da nije pakleno vruce dok se nocu spusta do 20 pa je izuzetno prijatno za vecernje setnje a i lepo se spava.Guzva na plazama uopste nema tako da imate utisak da je eo tasos vas.U svakom slucaju preporucujem Tasos u septembru:ok::ok::ok:

Slazem se, u kaficu mogu da sedim i ovde...Ako mi se pije cola kupicu 2l u marketu i piti ceo dan, a ne da dam 4e za 1 casicu.
P.S.Da mi je bilo do bacanja para na provod isla bih u Pefkohori, a na Tasos idem da se izlezavam na plazama i uzivam..

A jel nosite pastete od kuce, da tamo ne placate 3x vise!? :)
Sa neke strane je ok to sto pricate, ali da krenem na more sa 200e kao sto je devojka napomenula....neka hvala! Ako planiram svoj odmor provesti sedeci u parku sa 2l koka kole, onda nema potrebe da idem cak u Grcku!

Ovo lici na onu basnu o lisici i kiselom grozdju:kafa::zjede:
jos samo da ponesete gotova jela iz TEMPA i uzitak je potpun

Ništa ne liči na basnu o lisici i kiselom grožđu,nego je to stvarnost većine nas...

Ja nikog iz svog okruženja ne poznajem da letuje u Grčkoj,u hotelu,u sezoni...Svi su radnička klasa,sa porodicama,izuzimajući mog najboljeg druga koji je stvarno "pod kintom",ali letuje na isti način kao i svi ostali.

Znači,najam apartmana,u predsezoni ( 4 porodice su se već vratile sa letovanja),i ako ne gotova jela iz "Tempa",onda nose gotovo sve namirnice koje su im potrebne tokom boravka tamo.Bude eventualno 1 -2 večere u restoranu,i poneko piće,i to je to.

Svako letuje prema svojim mogućnostima,pa mi nije jasno to omalovažavanje nečijeg izbora.
Ako bira gotova jela iz "Tempa",neka bira,ako može da odvoji za letovanje 5000 evra,neka odvoji.Čemu ironija?

Nisam nikada letovala u Grčkoj,jer na odmor mogu samo posle 10.avgusta,pa moram da biram opcije koje su primerene mom džepu.

Ništa ne liči na basnu o lisici i kiselom grožđu,nego je to stvarnost većine nas...

Ja nikog iz svog okruženja ne poznajem da letuje u Grčkoj,u hotelu,u sezoni...Svi su radnička klasa,sa porodicama,izuzimajući mog najboljeg druga koji je stvarno "pod kintom",ali letuje na isti način kao i svi ostali.

Znači,najam apartmana,u predsezoni ( 4 porodice su se već vratile sa letovanja),i ako ne gotova jela iz "Tempa",onda nose gotovo sve namirnice koje su im potrebne tokom boravka tamo.Bude eventualno 1 -2 večere u restoranu,i poneko piće,i to je to.

Svako letuje prema svojim mogućnostima,pa mi nije jasno to omalovažavanje nečijeg izbora.
Ako bira gotova jela iz "Tempa",neka bira,ako može da odvoji za letovanje 5000 evra,neka odvoji.Čemu ironija?

Nisam nikada letovala u Grčkoj,jer na odmor mogu samo posle 10.avgusta,pa moram da biram opcije koje su primerene mom džepu.
Ja zaista nisam nista lose mislio..........nego je cela polemika pocela oko price koliko para treba za letovanje na tasosu te su pojedini rekli da im je dovoljno 150 e za 10 dana sto je naucna fantastika...........Sto se tice radnicke klase,pa valjda su svi koji rade radnicka klasa usta i sebe ubrajam............i niko ovde nikoga ne omalovazava vec samo malo karikiramo..............a ko ima tih 5000 evra sigurno ne ide na odmor na Tasos,halkidiki (omiljena mesta srpskih radnickih porodica) vec se zna gde letuje.............U svakom slucaju da zakljucimo jer nema smisla da se prepucavamo posto na kraju ipak svi letujemo na Tasosu, u sezoni (samo tada imam godisnji odmor) potrbno je 1500-2000e za normalno letovanje.Ko uspe jeftinije svaka cast.KAFA IDE NA MOJ RACUN AKO IDEMO U ISTOM TERMINU:kafa:A MOZE I:jede:

Pozdrav svim forumašima!

Ne stižem da se javim i ja sa utiscima o Tasosu, elem, nas troje (supruga, cerkica - 2 god i ja) smo letovali na Tasosu od 02-12.juna, preko Magic agencije, mesto Potos, hotel SIRINES.
Prevoz busom-odličan prevoznik, hotel Sirines više nego komforan, soba od 20 i kusur kvadrata, 4 standardna ležaja, mini kuhinja, prostrana terasa, bazen u dvorištu-za svaku preporuku. Prijatelji koju su bili smešteni u Pefkariju u hotelima, kažu da su sobe u Sirinesu mnogo bolje. Taj hotel ima samo doručak u ponudi, čisto da se zna, cena u prvoj smeni odlična u julu i avgustu je već mnogo mnogo skuplje.
Vreme je bilo odlićno za sve vreme boravka, sunce svaki dan , temperatura ne preko 31-32 stepeni.
U Potosu smo se okupali samo prvi dan, ne kažem da je loša plaža, ali nekako nam je Pafkari više prijao, a udaljenost nam je bila približna.
Pošto smatram da ko ne voli da skita i obilazi ostrvo i ne treba da ide na Tasos, potrudio sam se vidim i okolinu koliko je to bilo moguće sa malim detetom.

Ajmo malo o plažama: Pefkari,kao najbliža-mala, lepa, mirna, restorani na plaži u dovoljnom broju, ulaz u vodu malo nezgodniji zbog kamenih ploča, najviše vremena smo proveli na njoj zbog blizine hotela.

Notos plaža-par kilometara na jug od Potosa, meni se možda i najviše dopala, 50-ak metara duga sa lepim peskom i čistom vodom, malo kupača, prelepa, vlasnik donosi i pivo po porudžbini 2 eur ako treba.

Psili amos-posle nje na jug, kratko bili u prolazu, nemam nekih komentara o njoj.

Aliki-mnogo pominjani, lepa plaža sa restoranima, ali na mene nije ostavila neki poseban utisak s obzirom koliko se o njoj priča, treba je posetiti obavezno u svakom slučaju.

Paradise beach-velika plaža sa sitnim peskom, toliko sitnim da se dva dana nisam očistio od njega, za klince super sa dugim ulaskom u vodu, plićak da ne preteram skoro 100m, poznata po talasima, kojih kada smo mi bili nije bilo uopšte. Loš prilaz do plaže sa magistrale, nekih 700m lošeg zemljanog puta, jedan restoran na plaži, vredi je posetiti u svakom slučaju, barem jednom.
Nismo uspeli da odemo dalje istočnom stranom, žao mi zbog Panagije, ali Bože zdravlja dogodine.

Tripiti plaža-na par kilometara od Limenarije, posle Iris Gold-a, lepa duga plaža sa najlepšim krupnim peskom od svih plaža, doduše za moj ukus. Obavezno posetiti.

Ono što se meni dopalo na Tasosu je zaleđe, malo višlji pojas iznad mora, prave šume, nepregledni maslinjaci i čitav taj kontrast u odnosu na onaj morski.

Obišli smo poznato selo Teologos (nekadašnja prestonica), naravno otišli kod Koste na jagnjetinu (ipak ne može ni da priđe našem načinu spremanja), prošli jednom kružnom stazom izvan sela za koju mnogi i ne znaju jer nije obeležena, ali smo zahvaljujući gosn Miletu, Srbinu koji poola godine provodi u Teologosu saznali za nju, čak i turistički agenti iz Srbije koji žive na ostrvu nisu znali da jedan naš zemljak živi tamo.

Još jedno selo me je oduševilo, a to je Kazaviti ili Mikro i Megalos Prinos, dva naziva za ista sela, lepi restorani pod stoletnim platanima, lepa arihitektura starih i novih kuća koje se grade u istom stilu, sve u svemu jedan prijatan izlet i predivna mesta za ručak.

Kalirahi selo, smo samo na kratko posetili, nismo stigli da ga obiđemo jer je ćerka spavala u to vreme, tako da smo ga videli samo na blic, selo u brdu ispod jednog markantnog stenovitog vrha, bila je nedelja, kafane une lokalnog stanovništva, slika kao iz starih filmova.

Maries, malo seoce, od koga vodi makadamski put preko istoimenog jezera, okruženog planinskim vrhovima dalje prema vrhu Tasosa, Ypsario 1204m, na koji nažalost nisam stigao da odem kao i staro selo Kastro, ali oni ostaju za neki drugi put.

Renta car sam uzeo na 3 dana, cena u tom periodu 55 eur + gorivo šta se potroši.

Cena u prodavnicama voća i povrća, su mi se učnile dosta visoke, ali kad sam se vratio u BG video sam, da je razlika minimalna polovinom juna, ne znam kakav će odnos kasnije biti. Restorani ko restorani, ima svega cene uglavnom iste kod svih, jeli smo ribu uglavnom, uhvati se ručak oko 25-30 evra, ali je riba odlična. Ono što je prihvatljivo, je dnevni meni koji smo konzumirali dva puta u restoranu Garden u Potosu, on je oko 6-7 evra po osobi i uključuje supu, glavno jelo(sasvim ukusno i količinski dovoljno) i salatu.

Brza hrana je u ponudi na više mesta, cene ujednačene kod svih.

Ajde da ne dužim više, imalo bi šta da se piše, ali sve u svemu Tasos nam je prijao, klima odlična, plaža u izobilju, tako da svako može sebi da nađe neko njemu drago mesto.

I da ne zaboravim, pisalo se i pričalo o pčelama i komarcima dosta na forumu, komaraca ima ali niša preterano, potrudite se na nađete smeštaj sa mrežama na prozorima, u našem hotelu ih je bilo, i ubio sam 3 komarca za 10 dana, a pčela tvrdim da ima više na Slaviji nego na Tasosu, barem u periodu kada smo mi bili na ostrvu.

Eto toliko od mene, želim svima koji idu da imaju lepo vreme i čisto more, za ostalo neka se snađu sami, ako me umeju džaba im odmor.

Prijatno leto!

Decko i ja smo `studentska` klasa sto je jos gore, mislim da ce nam 400e biti sasvim dovoljno:)
Mislim volela bih ja da imam 1000e za trosak, ali cak ni u tom slucaju ne bih davala 4e za pice u kaficu, pre bih stalno onda jela po restoranima i isla po nekim izletima...

@Weljko99: Skala Potamia i Pefkari nisu u opcijama...al svakako hvala :)

@ DanijelaKG: Hvala puno!!! :D Izgleda da ce odluka pasti na Limenas :)

Jos nesto (naravno) :) Zna li neko kakav je septembar na Tasosu? Mi cemo ici polovinom septembra (jer ne mozemo ranije iz tehnickih razloga) pa me zanima kakav je situacija tada,kisa,sunce, guzva ...?

Ja sam bila i 2007. i 2008. u septembru na Tasosu i bilo je fenomenalno. Gužve nema, sunce ne ubija, uživanje - pravi odmor i mislim da je to idealna kombinacija za letovanje.
Uostalom, videćeš i sama ćeš nam reći kako ti je bilo divnoooooooooooo :klap:

Decko i ja smo `studentska` klasa sto je jos gore, mislim da ce nam 400e biti sasvim dovoljno:)
Mislim volela bih ja da imam 1000e za trosak, ali cak ni u tom slucaju ne bih davala 4e za pice u kaficu, pre bih stalno onda jela po restoranima i isla po nekim izletima...

Potpuno razumem situaciju.Ja sam takodje nekad bio student i u skladu sa takvon situacijom sam i putovao tako da mi tada nista preterano nije znacilo,ni smestaj ni prevoz a ponajmanje dal cu rucati giros ili se hraniti u restoranu. U ovo slucaju ko je pratio polemiku od pocetka ja sam pricao o letovanju za porodicu sa malim detetom a tada su troskovi znatno veci................:dash:

E evo da ti ja napisem da smo mi prosle godine potrosili 300 eura . Nismo iznajmljivali nista jer smo bili kolima. Nesto malo hrane smo poneli (ja jedem neko zrnevlje pa mi je sto se tice hrane bas lako) , tamo smo kupovali povrce, masline, voce ....sta smo vec jeli , uglavnom salatice , suipice...
U toku tih 10 dana jeli smo u restoranu na plazi 2-3 puta i 2 puta uvece u gradu. Benzin koji smo kupovali uracunavam u ovih 300 evra. Lezaljke na plazi smo placali ako smo isli na takvu plazu gde ih ima ili smo jednostavno lezali okolo... Normalno smoi pili kafu, pivo na plazi i eto....Znaci dovoljno je. Ako naravno ne nameravas da jeds u restoranu 2 puta dnevno.
Pozdravcic

Evo pretragom naidjoh na ovo, jos su ljudi i pili normalno na plazi i jeli par puta u restoranu..Nije se valjda situacija TOLIKO promenila za 2god..
Dobro, da kada je dete u pitanju potrebnija je kvalitetnija hrana. Ja se ionako volim da se hranim samo suvom hranom i slatkisima(zbog cega keva hoce da me ubije), tako da mislim da cu uzivati jeduci giros i palacinke :mrgreen:

Hvala vam za informacije stvarnos te divni i brzi :D E bas super takav septembar mi treba :) -topao i miran .
Javicu vam kako je bilo...a citajuci ove stranice mogu i pre nego sto sa otisla da vam kazem "Super sam se provela!" samo citajuci ove stranice i gledajuci slicice....a mogu misliti kako ce tek biti uzivo :)
Pozdrav svima!!!
Ako me jos nesto bude zanimalo pitaci,iako sam vecinu stvari koje su me znaimale saznala ovde.

otprilike da se ovo poklapa sa mojim planom, pola ponesemo, pola kupimo tamo, ipak je to desetak dana, nije bas mnogo. licno volim da kad uspavam decu sedim na terasi nesto se mezeti i pijucka, milina. prakticno bez nocnog zivota, mozda jedna ili dve vecere u restoranu, a i onda se trudim da narucim nesto `grcko`

znaci, ice i pice skoro kao kuci, nije to primarno

Ja zaista nisam nista lose mislio..........nego je cela polemika pocela oko price koliko para treba za letovanje na tasosu te su pojedini rekli da im je dovoljno 150 e za 10 dana sto je naucna fantastika...........Sto se tice radnicke klase,pa valjda su svi koji rade radnicka klasa usta i sebe ubrajam............i niko ovde nikoga ne omalovazava vec samo malo karikiramo..............a ko ima tih 5000 evra sigurno ne ide na odmor na Tasos,halkidiki (omiljena mesta srpskih radnickih porodica) vec se zna gde letuje.............U svakom slucaju da zakljucimo jer nema smisla da se prepucavamo posto na kraju ipak svi letujemo na Tasosu, u sezoni (samo tada imam godisnji odmor) potrbno je 1500-2000e za normalno letovanje.Ko uspe jeftinije svaka cast.KAFA IDE NA MOJ RACUN AKO IDEMO U ISTOM TERMINU:kafa:A MOZE I:jede:[/QUOTE

Ovo je post sa kojim se u potpunosti slažem,a boldovano jedan od razloga zašto moja porodica ne letuje u Grčkoj.Jer to kada se sve lepo stavi "na olovku",dobije se ta cifra.

Zasmetalo mi je samo ono oko gotovih jela iz "Tempa",pa posle neko dodao i paradajz...Cenim svačije letovanje,i one koji cene tuđe kao svoje,pa makar mislili da je sto puta gore.

Svako zna čime raspolaže,pa u skladu sa tim i (ne)letuje...

Back