Tanja Bošković ima šta da kaže...

Zavisi za koga pise...trziste knjiga postoji , ona Alimpicka se razbi od para a svi znamo kakva je probusena u glavi ....ali odlicna je bas takvima , probusenima u glavi , daje odlican osecaj kompletnosti ...ja bas znam jednu zensku , a zene su obicno njene citateljke koja je fanatik te alimpicke...Njeno vaspitanje omogucuje koegzistenciju sa alimpic ideologijom....
Оног момента када одлучиш да постоји тржиште књига, помирио си се са чињеницом да ће доминирати књиге приземнијих и лакших садржаја.Исто је и са музиком, филмовима, серијама,телевизијом.

Нигде на свету нису на тржишту популарни класична кузика, озбиљна литература и слични "тешки" садржаји.

Jednom recnju populizam...drugom recju mediokritet, trecom recju uz malu asistenciju , diktat, interesantno koliko je lako napraviti diktat...ne mozete da verujete koliko je to lako...
Malo para i podignes ono sto hoces na nivo najuspesnijeg....usmerivanje toka ne kosta puno....mnogo manje nego zabrana....A kad uspostavis negativnu selekciju , kosta jos manje...npr Pink je malo kostao jer se lako uspostavi gola klinka kojoj viri pola pice...bez obzira da li je gledalac zena savremena koja u toj klinki vidi dozvolu za svoj promiskuitet , ko o cemu ku...o postenju , a ima jako puno ku ...zeljnih da budu uvazene gospoje...

Kasnije uz male asistencije, se prelivanje dobiti iz jedne oblasti...uz malu asistenciju moze ostvariti drasticnije sazimanje, ili sto kaze profesor srpskog tacke se spajaju u liniju, sto mu je zacudo dobar stilizovani kreativ, kao artikulisanost cuvenih grckih skola....
Ali cim je pipnuo transcedenciju i pipnuo transcedenciju besmrti i besmisla, naravno da je udario u artikulaciju sta grcka skola znaci....

Ja sam probao da saznam kako su nestale grcke skole...da li je grckim polisima odzvonilo u isto vreme , pre ili kasnije...Da li je rim krivac preko svoje jake drzave za nestanak Grckih skola...indirektno cim su nestale Grcki polisi..

To mi je bilo interesantno da neko ko je otkrio jednu transcedenciju koliko lako ili tesko treba da je se odrekne..
Srbi nemaju pojma sta pricam...Oni su za trenutak, za svoj zivot , za jece pice i picice..
Jos gore ako su dodjosi preko Drine..to je tek tamo must ....

Interesantno mi je i sto je u ovom snimku , prica koja je u jednom trenutku bila na nivou odjednom zapisana slobodom izrazavanja publike....sto se desava svuda...

Neverovatno je to , da toliko ima jednosmernosti, ja ne mogu da poverujem u to..

Znaci licno ja ne verujem da su slusateljke odgovora profesora i Gutovica razumele o cemu oni pricaju i da posle toga imaju onakva pitanja i da imaju onakve procene sta je vazenje i sta je vrednost....
Meni to lici kao kad neko ceka da dodju termini za pitanje da bi pitao i osetio se samovaznim i bitnim...

Ja sam jednom imao poziciju gde je bila neka tribina i jednom poziciju vodeceg diskutanta, naravno TV mediji , to ne pominjem, i totalno sam jasno imao viziju sta zelim da postavim kao pitanje, lazno pitanje, vise pitanje za pocetak teme...i opet sam se uzasno osecao dok sam cekao da postavim pitanje...ne zbog treme, zato sam naveo da sam bio i u pozicijama onog ko slobodno postavlja temu i vodi debatu...uz TV prenos, nego tih 10 min ili 5 min u vazduhu dok cekas da postavis pitanje je poprilicno neugodan osecaj...diskontinuitet...i tacno shvatis da takav oblik pitanja nije za saucestvovanje kakvo ja zelim i da je vise ego trip...

A ego trip je katastrofa...uzasan ometajuci i u ovoj situaciji naduvavajuci efekat i onda imamo pad kvaliteta debate u sekundi...Kad neko prica o transcedenciji i vaznosti kontinuiteta, a drugi o dobrim iskustvima i manirima drugacije tradicije...pustanje vode u WC makar i na trenutak totalno remeti elan ucestvovanja..

Kad kazem Srbi , to ne znaci da nema 20 ljudi sa kojima mozes da pricas i uzivas...svako na svoj nacin otudjenik...izgnanik, ne iz drustva nego ima svoje teme i za sve preko toga je pomalo debilcic....retki su svestrani...
Ali znacaj kontinuiteta i skole, to nema u psihi Srba...a tek u praksi , nisu glupi znaju da to kosta jer bi ostali Srbi ogromnu energiju usmerili na razaranje svega sto ostavlja trag....trag u vremenu , trag u okolini...

Poslednja izmena:
Треба имати у виду да наши велики писци нису могли живети од писања.Зато је Црњански радио у железници, радио као наставник, новинар и касније дипломата.Андрић је био чиновник у министарству вера а касније и дипломата.Десанка Максимовић је била наставница и учитељица.

Нису могли да живе од писања Максимовићка, Андрић и Црњански а што указује да писање и продаја квалитетних књига није била уносан посао ни у Краљевини Југославији ни СФРЈ.

Треба имати у виду да наши велики писци Црњански и Андрић нису могли живети од писања.Зато је Црњански радио у железници, радио као наставник, новинар и касније дипломата.Андрић је био чиновник у министарству вера а касније и дипломата.Десанка Максимовић је била наставница и учитељица.
Истина, многи писци/пјесници су радили у некој врсти дипломатије (Ракић, Дучић, Нушић...)

Нису могли да живе од писања Максимовићка, Андрић и Црњански а што указује да писање и продаја квалитетних књига није била уносан посао ни у Краљевини Југославији ни СФРЈ.
У СФРЈ су могли живјети од писања они чија би дјела ушла у лектиру, ту је државни откуп за школе и библиотеке обезбјеђивао велике тираже па самим тим и пристојне хонораре, али и они су често били негдје запослени. Данас велике тираже по правилу имају само позната лица која својим именом продају књигу (ако се то уопће може назвати књигом пошто се углавном ради о некаквој врсти аутобиографије коју нису ни писали сами). Јбг, тако је како је.

Pa Dzudi bunite se! Zasto ne izadje milion ljudi na ulice? Zasto se ne zapocne gradjanska neposlusnost? Koji bre crni glumci.
Било је србиаја против насиља и штаје било? Опозиција је шетала грађане као чобан када истера стадо оваца на испашу и шта је урађено једно велико ништа зато грађани немају поверења нити у опозицију

Било је србиаја против насиља и штаје било? Опозиција је шетала грађане као чобан када истера стадо оваца на испашу и шта је урађено једно велико ништа зато грађани немају поверења нити у опозицију
brate...živimo u prolazu. jednom je lepo živeti i u šetnji...;):cool:

Back