Tama u nama

Zelena milja

Poznat
Poruka
8.117
Bez obzira koliko se fokusirani na realan život, obaveze, ljude koje volite, postoji i mračna strana naše ličnosti.
Bilo da je reč o nekoj osobini na koju nismo ponosni, događaj iz prošlosti ili tuga zbog gubitka, povremeno ispliva taj osećaj sivila.
Da li ga potiskujete?
Ignorišete? Ili dozvolite sebi taj talas tame, koji vas preplavi i čekate da se povuče?

Da li ga potiskujete? Ignorišete? Ili dozvolite sebi taj talas tame, koji vas preplavi i čekate da se povuče?
Rekao bih da dosta zavisi od toga šta se tačno tokom godina napakovalo u meni, mada smatram da sam i većinu toga obradio tako da me danas retko šta izbacuje iz sedla.
Recimo da mi je ta tuga za gubitkom najbliža - nešto nalik stanju melanholije kada me povremeno uhvati, mada i to biva samo u momentima kada sam sam i kada mogu na to iskustvo da se fokusiram.
Potiskivanje/ignorisanje izbegavam jer generalno ne valja potiskivati stvari u sebe - u nekom momentu sve to može da eksplodira i onda uglavnom bude zaguljeno...
Tako da ako neki osećaj postoji možda nije na odmet prepustiti mu se ili ga istražiti pod odgovarajućim uslovima i videti gde će taj put odvesti.
Naravno uglavnom to ne možemo sami tako da i neka pomoć nije na odmet.

Da li ga potiskujete?
Ignorišete? Ili dozvolite sebi taj talas tame, koji vas preplavi i čekate da se povuče?

Potiskujem taj osećaj, mada znam da je to pogrešno. Pogrešno je potiskivanje emocija jer one negativno utiču na celokupno zdravlje ( ne samo na psihu ).

Ignorišem i ne dozvoljavam da me tama preplavi. Mnogo je teško čekati da se ta osećanja povuku.

Тама ..Светло ....

Прво треба разумети себе ...Видети себе .... У којој средини просперирате .. успевате и развијате се ....растете

Постоји ли Тама и Светло ?.. у нама ..ван нас ?....добро ..зло ?...

Сваки мотор .. електрични ...парни ...бензински .. дизел ...гасни .. тражи своју врсту горива

Или су вам / сте сипали погрешно гориво .. или нисте тај мотор за који сте мислили и за који се представљате/убеђујете да јесте.

Kada se kaže "tama u nama" i "mračna strana naše ličnosti" da li ta dva poistovećujete ili su to odvojene stvari?
Kod mene postoji neka razlika:
Tama u nama bi za mene bile negativne stvari koje smo iskusili u životu i to se odnosi na traumatična iskustva, emocije tipa kajanje, stid, patnja, bol...
Sa druge strane ovo mračna strana ličnosti mi više vuče na neprijatne crte ličnosti koje posedujemo - lako nas obuzima bes, lažemo, poročni smo i sl.

Bez obzira koliko se fokusirani na realan život, obaveze, ljude koje volite, postoji i mračna strana naše ličnosti.
Bilo da je reč o nekoj osobini na koju nismo ponosni, događaj iz prošlosti ili tuga zbog gubitka, povremeno ispliva taj osećaj sivila.
Da li ga potiskujete?
Ne potiskujem. Niti cekam da “prodje”.
Sastavni je deo zivota, kao i lepi trenuci.

Nista ne potiskujem.
Ne pustam da me preplavi.
Zivot je more.
Plovim na orahovoj ljusci kao i svi mi.
Ponekad padnem sa ljuske pa plivam.
Uhvatim se za sledecu koja naidje i opet plovim.
Ne plase me oluje jer su deo zivota.
Crnilo? Ja bih to pre nazvao drugom stranom medalje.
Trudim se da je svetla strana okrenuta tamo gde treba.

Back