Talibani i žene

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
334.040
Sunovrat Avganistana nakon povratka Talibana 2021. godine na vlast se nastavlja. Nakon ubistava, sužavanja ljudskih prava, dodatno se nastavlja agonija žena, čija se prava svakim novim danom sve više urušavaju. Uz to, zemlja se nalazi u velikoj humanitarnoj krizi, koju prate glad, inflacija, kolaps sistema javnog zdravlja.

Nastala je regresija bazičnih ljudskih prava. Devojčicama je ponovo zabranjen ulazak u srednje škole, od žena se zahtevalo da imaju muškog pratioca kada putuju na velike udaljenosti i da pokrivaju svoja lica u javnosti. Muzika je zabranjena, a bičevanje, amputacije i masovna pogubljenja ponovo su postala rutina. Prema istraživanju Njujork tajmsa, Talibani su ubili skoro pet stotina bivših vladinih zvaničnika i pripadnika avganistanskih snaga bezbednosti u samo prvih šest meseci na vlasti.
U novembru 2022. Talibani su najavili niz novih ekstremnih zakona, uključujući zabranu ženama da idu u parkove i teretane, kao i ponovno uvođenje javnog bičevanja i pogubljenja. Najave su pratile i odluke o sužavanju prava žena na obrazovanje i zabranu pristupu univerzitetu.
1706261963-Tan2023-12-2117482040_7-1024x683.jpg


Talibanska vlada i dalje nastavlja da ozbiljno ograničava prava avganistanskih žena i devojčica, stvarajući institucionalizovani rodni aparthejd.
Prema novom izveštaju Misije Ujedinjenih nacija u Avganistanu (UNAMA), Talibani primenjuju dodatna ograničenja na avganistanske žene koje su neudate ili nemaju muškog staratelja, poznatog i kao mahram.

Edikti koje su izdale talibanske vlasti ograničile su ženama slobodu kretanja, odevanja i ponašanja, kao i njihov pristup obrazovanju, radu, zdravlju i pravosuđu. Oni za koje se sumnja da su se oglušili o edikte suočavaju su se sa oštrim merama prinude, uključujući hapšenja, pritvor, ispitivanje i mučenje.

Podaci zdravstvenih radnika iz javnih bolnica i klinika iz 2022. godine idu u prilog ovoj tvrdnji, pa je evidentiran nagli porast broja žena koje su izvršile ili pokušale samoubistvo. Odmah je usledila odmazda – Talibani su zabranili ažuriranje statističkih podataka.

Mirne javne demonstracije avganistanskih žena koje traže vraćanje svojih prava naišle su na brutalnu represiju, uključujući prekomernu silu, zastrašivanje, seksualno i rodno zasnovano nasilje, mučenje, pa čak i smrt.
link
 
To je prestrašno što sve tamo jadne žene moraju trpiti. U biti, u gorem su položaju žene danas u Afganistanu nego što su bile u srednjem vijeku.

Mislim da bi trebalo malo poslati u Afganistan ove europske feministice, koje bi kruha preko pogače, da vide što je prava obespravljenost.
 
Tema je osvrt na položaj i prava ( nemanja prava) žena u pojedinim delovima ( državama) sveta
Kada citam ovako nešto 100 x kažem: hvala Bogu da nisam rodjena tamo.Ovo je više nego strašno..Ovo je ponižavajuce :(

Rekla bih da je najmanji problem to sto je ponizavajuce.
Daleko je veci sto se jedva moze preziveti ako si zena ili devojcica.
Ili muskarac koji misli drugacije.
Ljudsko bice sa sopstvenom voljom za zivotom.
Jer tvoj zivot vise ne pripada tebi vec ti je dopusten od strane sistema i moze biti svake sekunde unisten.
 

Back
Top