Taj romanticni Balasevic

• Začetnik teme Začetnik teme Lilu
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
tumblr_f5fb5bfe7e0f36c6f973be2f8b0b0dfe_0b12e972_640.jpg

"Bila je cvetak..no, to je jučerašnja vest..
Svi smo mi Gospodari Sveta tu negde s dvadeset i šest..
Naš grad je bio njen lični atelje..veliki film se snimao..
Bila je jedna od tri želje koje sam ikad imao.."

Balaševic

Uvek je mirisala na Milano...Prepoznavši njen parfem na stepeništu, zastao sam uplašen da je možda upravo otišla. Ne, nije...Pakovala je svoje stvari.
Pogledala me je preko ramena, i zadrhtala kao košuta, zatečena "in flagranti" sa mojim plavim puloverom prislonjenim na grudi.
Smislio sam hiljadu stvari koje ću joj reći, a i ona je ponešto smislila, koliko je znam...Da smo rekli išta od toga, to bi potpuno zapetljalo stvar.
Ovako, stvar se odmotala kao klupko vunice ispušteno iz krila. Zadivljujuće jednostavno...
"Samo sam htela da imam nešto tvoje... Zauvek..."
Zumirao sam kristalnu kap u njenom lepom oku, koja je svetlucala kao titrava rosa na malenom zvončiću đurđevka.
Sretan sam ja momak...
Neki režiseri potroše čitav život čekajući takvu scenu, i opet ne uspeju da je snime.
Hajde konju...Reci joj...
Osetio sam da uglovi usana izmiču kontroli.
"Želiš nešto moje? Zauvek? - Da li bi prezime moglo da posluži?"

Đorđe Balašević - "Tri posleratna druga’”

Da su žene odlučivale o nekim stvarima, svet bi izgledao lepši. Možda bi bilo malo čupanja za kosu,
ogovaranja i drugih stvari, ali definitivno ne bi bilo ovoliko krvi i zla koliko smo mi muškarci posejali.

Đorđe Balašević

Đorđe Balašević i Mika Antić

Što se tiče poređenja sa velikim književnicima… Svako vreme ima svoje načine izražavanja i nisam siguran koliko takva poređenja mogu stajati.
Na mene je Mika Antić izvršio veliki uticaj. Žao mi je što nikad nije pokušao da peva. Govorio mi je: „Mrzim te što te svoje pesme možeš da optevaš“,
a misleći na pesmu „Neki novi klinci“ rekao mi je: „Nemaš pojma kako si dobru pesmu o prolaznosti napisao“.

A pesme su nam bile slične, čak su i neki govorili da mi on piše pesme, što je bio ogroman kompliment.
Mika je uvek prvi koga pominjem kada se povede razgovor o nekim poređenjima iz mojih geografskih prostora.

Đorđe Balašević intervju, 1986.

Back