T I T O - najveća misterija novije naše istorije

• Začetnik teme Začetnik teme proka
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

tita bi klonirao ...

• da

• ne

• ne znam

• odbij !!!

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
I ova nije loša

SL_ekp-MiroslavTodorovic-TitoHohstapler_N55.jpg

- - - - - - - - - -

Ne mogu da proverim.

Treba LINK!

Ne lupetaj. Izvor je naveden.
hohstapler-700x325.jpg

Ne znam zasto se u Srbiji samo velicaju heroji iz prvog svetskog rata, a drugi svetski rat kao da nije bio bitan, ne znam , ludo doba revizije proslosti je doslo ...

Зато Деки што их Срби имају. Готово свака српска кућа има непосредне претке данашњих генерација који ратовали за њу, прешли Албанију, гинули од Цера до Кајмакчалана са тим херојима и победили уз огромне жртве и напоре још једну царевину и протерали је из Србије.
Други светски рат је српска мука, јер су поред окупатора ратовали и између себе у најгорој трагедији за један народ - грађанском рату.
Зхаваљујући режиму који ти данас величаш преко пола века су не само слављени, него и спомињани искључиво хероји једне стране из тог рата, а и данас кад се само спомену хероји друге стране ви скачете каоопарени и цичите на сав глас.

Ne lupetaj. Izvor je naveden.

Ovde se ne trazi izvor NEGO LINK!:rtfm:

Opet se pravis blesav?

- - - - - - - - - -

Зато Деки што их Срби имају. Готово свака српска кућа има непосредне претке данашњих генерација који ратовали за њу, прешли Албанију, гинули од Цера до Кајмакчалана са тим херојима и победили уз огромне жртве и напоре још једну царевину и протерали је из Србије.
Други светски рат је српска мука, јер су поред окупатора ратовали и између себе у најгорој трагедији за један народ - грађанском рату.
Зхаваљујући режиму који ти данас величаш преко пола века су не само слављени, него и спомињани искључиво хероји једне стране из тог рата, а и данас кад се само спомену хероји друге стране ви скачете каоопарени и цичите на сав глас.

Jos mi nisi objasnio sta je srpski KORPUS?

Heroji sa druge strane????:eek:

Oni sa kukastim krstom?

Ne mogu da verujem da hvalis DRUGU STRANU u ratu.....

Poslednja izmena:
Ovde se ne trazi izvor NEGO LINK!:rtfm:
Opet se pravis blesav?
- - - - - - - - - -
Jos mi nisi objasnio sta je srpski KORPUS?
,,Srpski KORPUS'' означава четничку војну формацију већу од ,,3''!
Један њихов корпус може да броји и 15 четника поређаних у три колоне.

Tito, vođa kojem se Tuđman divio

Pružanjem autonomije Vojvodini,Tito je sveo srpsku državu u najmanji mogući okvir, dok je davanjem atonomije Kosovu de facto, potaknuo albanski secesionizam, koji je doveo do današnje kosovske države.
Ustavom iz 1974. godine Josip Broz Tito omogućio je legalan izlazak jugoslavenskih republika iz zajedničke države: države članice SFRJ stekle su međunarodno priznanje i na temelju jugoslavenskog, Titova Ustava iz 1974. godine.

Tuđman je sve to vrlo dobro razumio, stoga ne samo da nije želio maknuti Titovu bistu s Pantovčaka, ne samo da nije dopustio da se preimenuje zagrebački Trg maršala Tita, nego je, dapače, u poznatom intervjuu s Brankom Tuđenom , ondašnjim glavnim urednikom Večernjeg lista, pred televizijskim kamerama prilično eksplicitno objasnio zašto poštuje Josipa Broza.
http://www.jutarnji.hr/vijesti/hrva...afije-tito-voda-kojem-se-tudman-divio/688516/

и ово пишу исто

Само ми, ако си у стању, једноставним речима, препричај, шта си овим постом хтео рећи...

Пошто је и даље ту она чињеница - да Броз никада није посетио ниједно спомен - место на жртве геноцида, фашизма...

mozda ako bi poslusala vajara posto ti je to struka da prikupljas gradju...
da li si komunicirala s njim u vezi prikupljanja podataka za tvoje knjige?

Во времја оно, од средине 60-их, па све до краја 90их прошлога века, редовно сам слушала радио, преко дана, увече, ноћу...

Имала много различитих радио пријемника, још су моји деда и отац били посвећени слушаоци радија (деда, пре рата и држао часове немачког на Радио Београду), отац био својеврсни колекционар радио апарата, имали смо их у кући у једном часу око 50...

Тако сам и ја слушала радио... Између осталог, и Радио Загреб... Програм им се уистину завршавао с "Лијепом нашом"...

У исто време, Радио Београд се завршавао "Интернационалом"..., Радио Скопље је, на пример, завршавало с песмом "Денес над Македонија се раѓа" , која је данас и њихова национална химна

(Во времја оно, радио и тв програми су се око поноћи, или раније и - завршавали. Не као сад да емитују програм 24 сата дневно, с бесомучним репризама)...

mozda ako bi poslusala vajara posto ti je to struka da prikupljas gradju...
da li si komunicirala s njim u vezi prikupljanja podataka za tvoje knjige?
Послушала сам...

И?

Да ли си ти послушао, али заиста пажљиво, шта је он ту рекао?

Нисам комуницирала с њим... Напросто зато, што на територији Београда,од мојих пописаних до сад 1633, постоје само 2 споменика, и још једна скулптура, које је он урадио...

Има, још неколико, на Новом гробљу, али њих сам такође само забележила за архиву...

Постоји, такође, запис о једној занимљивој, нереализованој његовој скулптури (нереализованим се нисам посебно бавила, само их такође скупљам у архиву)... То је "Омладинка" настала током радних акција акције на изградњи Новог Београда. Урађена је била у гипсу око 1,7 м висока. Иако је на ликовној изложби омладине Југославије 1948. освојила прво место никад није реализована....

Послушала сам...

И?

Да ли си ти послушао, али заиста пажљиво, шта је он ту рекао?

Нисам комуницирала с њим... Напросто зато, што на територији Београда,од мојих пописаних до сад 1633, постоје само 2 споменика, и још једна скулптура, које је он урадио...

Има, још неколико, на Новом гробљу, али њих сам такође само забележила за архиву...

Постоји, такође, запис о једној занимљивој, нереализованој његовој скулптури (нереализованим се нисам посебно бавила, само их такође скупљам у архиву)... То је "Омладинка" настала током радних акција акције на изградњи Новог Београда. Урађена је била у гипсу око 1,7 м висока. Иако је на ликовној изложби омладине Југославије 1948. освојила прво место никад није реализована....
zar ti nije zapalo za uvo da covek kaze da je tad bilo vece slobode za ispoljavanje individualnih ideja nego danas kad je sve politicki orkestrirano?

Franjo Tuđman o Josipu Brozu Titu

Dao pravne osnove za nastanak samostalne Hrvatske’

“On je doveo hrvatski narod na stranu pobjedničkih, demokratskih sila antifašističke koalicije, a to je omogućilo stvaranje Federalne države Hrvatske i po ustavu, prvom iz 1945. pa do 1974., omogućio da imamo pravne osnove za samoodređenje i nastanak samostalne hrvatske države.”

Uvijek je ostao Hrvat i družio se s Krležom’
“Kao čovjek, iako komunist, uvijek je ostao Hrvat. Tome u prilog ide i to što se uvijek družio s Krležom, kao što sam se i ja družio s njim.”

Spasio me od 15-20 godina zatvora’
Htjeli su me osuditi zbog tobožnje špijunaže. No Krleža je rekao Titu da nema osnove za to. Tito ga je poslušao i poručio komunističkom vodstvu da, kako je rekao, ne pakuju Tuđmanu. Umjesto 15 do 20 godina zatvora koliko mi je prijetilo, dobio sam samo dvije.”

zar ti nije zapalo za uvo da covek kaze da je tad bilo vece slobode za ispoljavanje individualnih ideja nego danas kad je sve politicki orkestrirano?
Јесте, чула сам то...

Но, да ли си ти, опет питам, заиста пажљиво послушао читаву причу?

немој вадити из контекста...

Уосталом, ако је, на неки начин, одиста, било више слободе, то опет не значи да је за то заслужан Броз...

Нити је, понављам, ово данашње доба мерило за то - у поређењу с данашњим, постмодерним, корпоративно-капиталистичким врлим новим добом и нацистички ужаси могу изгледати мање страшни но што су заправо били...

Али, нису...

Све то је зло...

П. С.

Зашто није реализована његова скулптура "Омладинка"?

Зашто , на пример, није реализован споменик Марксу и Енгелсу, за тек оформљени трг, кад је конкурс био озбиљно спроведен, с мноштвом врло интересантних решења у нацрту, скулптура одиста уметнички сугестивних?

Треба одмах рећи да предложена уставна промена из основа мења карактер досадашње државне заједнице југословенских народа. Или тачније: том променом се, у ствари, одбацује сама идеја једне такве државне заједнице. Уколико нешто још и остаје од ње, то је само зато да бисмо у следећој, такозваној другој фази промене имали још шта да приведемо крају. Треба бити начисто с тим да је Југославија већ данас готово само географски појам, будући да се на њеном тлу или, тачније, на њеним развалинама, и то под маском доследног развијања равноправности између народа који у њој живе, успоставља неколико самосталних, независних, чак међусобно супростављених националних држава. То је чињеница којој треба смело погледати у очи...

... Очигледно је да границе садашње Србије нису никакве ни националне ни историјске границе српског народа. Уопште узев, границе свих садашњих република у Југославији имају условно значење; оне су више административног него политичког карактера. Неприкладност, произвољност и неодрживост тих граница постаје очигледна онда кад се оне схвате као границе националних дражава... Треба ли уопште да вас подсећам на то да изван уже Србије живи око 40 одсто Срба, или готово колико и Хрвата у СР Хрватској, односно колико има Словенаца, Македонаца и Муслимана заједно? У тренутку кад је силом прилика доведен до тога да треба да поновно успоставља своју националну државу, може ли српски народ да буде равнодушан према својим многобројним деловим аизван садашњих граница Србије...

... Уставне промене које нам се данас стављају у изглед могу само још више да погоршају овај и онако незавидан положај српског народа. У границама садашњих република, уколико се оне претворе у државе, Срби би имали само две могућности: да помажу у остваривању туђе националне државности ( хрватске или македонске) , или да иживљују некакву своју регионалну државност ( црногорску или босанско- херцеговачку). Можемо ли мирне душе прећи преко тога, можемо ли сматрати да нас то уопште не тиче,можемо ли се заваравати тиме да ће то већ некако решити само од себе.

Михаило Ђурић, "Смишљене смутње", 1971. године

Ово је написано пуне две деценије пре нестанка СФРЈ. Да ли се ико од вас који сте седамдесетих или осамдесетих имали преко 25 година (рачунам да тада почињу зреле године) замислио над овим речима? Или сте остали доследни себи и забили главу у песак, правећи да се око вас ништа не дешава?

Јесте, чула сам то...

Но, да ли си ти, опет питам, заиста пажљиво послушао читаву причу?

немој вадити из контекста...

Уосталом, ако је, на неки начин, одиста, било више слободе, то опет не значи да је за то заслужан Броз...

Нити је, понављам, ово данашње доба мерило за то - у поређењу с данашњим, постмодерним, корпоративно-капиталистичким врлим новим добом и нацистички ужаси могу изгледати мање страшни но што су заправо били...

Али, нису...

Све то је зло...

П. С.

Зашто није реализована његова скулптура "Омладинка"?

Зашто , на пример, није реализован споменик Марксу и Енгелсу, за тек оформљени трг, кад је конкурс био озбиљно спроведен, с мноштвом врло интересантних решења у нацрту, скулптура одиста уметнички сугестивних?

ali ovde se provlaci teorija da bez Broza nije moglo nista da prodje
a ispada sad da nije tako...poltroni su se uskomesali kad se doticni protivrecio
al ima li sa protivrecenja u okvoru struke ili samo aminovanja poltrona?
inace,zavrsili bi kao tucovic ili Lenjinova bista o kojoj sam ti govorio...pojo vuk magarca

Ово је написано пуне две деценије пре нестанка СФРЈ. Да ли се ико од вас који сте седамдесетих или осамдесетих имали преко 25 година (рачунам да тада почињу зреле године) замислио над овим речима? Или сте остали доследни себи и забили главу у песак, правећи да се око вас ништа не дешава?
Djurić je ispravno detektovao suštinu ustavnih promena koje su se spremale , mada i on upada i zamku predrasuda da pripadnici jednog naroda nužno svi moraju da žive u jednoj državi , što niti je nužno ,niti je neko opšte pravilo u svetu . Recimo Nemci žive u 3 države ,ako računamo Francusku i Italiju u čak 5 (a živeli su u još toliko dok ih nisu izjurili iz istočne Evrope ) ,Madjari u 4 -5 ,Rusi isto tako , Irci , Baskijci,Albanci,Jevreji , Slovaci ,Turci,Italijani ... o nekim Arapima da i ne pričam... nisu Srbi i Hrvati neki presedan što žive u više različitih država ,

Poslednja izmena:
TVORAC NOVE JUGOSLAVIJE
Tito je tvorac nove Jugoslavije, i stvaralac njene politike nesvrstanostii samoupravljanja, koja predstavlja trajnu orijentaciju zemlje... Zajednosa Nehruom i Naserom, Tito je bio inicijator osnivanja pokreta nesvrstanosti,čije postojanje i perspektive sve šire prihvata međunarodnazajednica, zahvaljujući vrednosti i pravednosti njegovih načela.
(El Komersio, Peru, 19. januara 1980.)

SIGURAN PUT JUGOSLAVIJE
Jugoslavija je fenomen u svetu, u kojem prividno vlada »ili-ili«. Imadobre odnose sa Zapadom, inicijator je pokreta nesvrstavanja, a SovjetskiSavez njen je najveći trgovinski partner. To je jedina zemljaEvrope koja je posle 1945. uspostavila svoj režim masovnom revolucijom... Na području privrede, jugoslovenski radnik i službenik usamoupravljanju imaju više demokratskih prava nego njihove zapadnoevropskekolege...Jugoslavija je u pogledu svog nacionalnog šarenila i unutrašnjih razlikaumnogome svet u malome: makaze sever—jug sve su manje; na osnovunacionalne proporcionalnosti, sve nacije i narodi učestvuju u politič­kom životu... Svi oni koji posle Tita očekuju i nadaju se haosu bićerazočarani...
(Arbajter cajtung, Austrija, 19. januara 1980.)

SPOJIO JE PET KONTINENATA
Jugoslavija, za svoj razvoj, duguje predsedniku Titu, koji je decenijamauspeo da obezbedi miran život i privredni progres bez ikakvih komplikacijana unutrašnjem ili spoljnom planu. To je veliko Titovo delo,koje mu priznaju ne samo Jugosloveni nego i ceo svet...Tito je uspeo da oživotvori politiku nesvrstanosti i da spoji zemljepet kontinenata u jedan jedinstveni pokret...
(Politika ternata, Grčka,19. januara 1980.)

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back