T I T O - najveća misterija novije naše istorije

• Začetnik teme Začetnik teme proka
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

tita bi klonirao ...

• da

• ne

• ne znam

• odbij !!!

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Jedna slika govori vise od 100.000 ucesnika...Ko su ti ljudi, kome oni tapsu....?

5c7-tit.jpg

А овде, такође, не једна, већ много слика говори...

Погледати нарочито од 5:36... - колико само људи радосно поздравља Краља и Краљицу на стадиону...

А овде, такође, не једна, већ много слика говори...

Погледати нарочито од 5:36... - колико само људи радосно поздравља Краља и Краљицу на стадиону...

ma nista ima toga i ovde,kako ko dodje tako ga pozdravljaju...

Разговарали смо о томе већ, али свако мало нас наши саговорници својим писањем доводе поново на исту причу.
Више од пола века је прављен један морбидан експеримент са одгајањем генерације за генерациојом људи на лажним вредностима ,на лажној историји и тумачењу стварности и поимању света , а све заогрнуто у потпуно религијски концепт култа личности и нико за то још није ни прозван, а камоли позван на одговорност.Колико ће деценија бити потребно да се пониште ( ако икада) резултати то злочиначког подухвата ? Свестан сам да се то дешавало свим грађанима те бивше заједничке државе, али ме они у овим разговорима не занимају, они ће да се са тим боре како знају и умеју. Мене занимају Срби и држава Србија.
Не би непоменик и његово тврдо језгро верника и пропадника могли да оставе све то што су чинили толико дуго, јер њих је било , у врх главе десетина хиљада све са СКОЈ - вцима, да нису имали сагласност и вољу много већег броја Срба који су им то омогућили.
Тоталитаризам се зато тако зове што обухвата све сегменте и све аспекте друштва над којим се спроводи и за то је потребана армија кадрова свих профила.
Зато би било пристојно, ако ништа друго, да нам ти су који свесно и с вољом и полетом учествовали у томе, они кажу "градили земљу, ( али су градили и нове људе, како је то њихов вођа рекао : " изградит ћемо новога човјека", за ту земљу коју су градили), данас не држе лекције и поново покушавају да продају рог за свећу генерацијама које немају ништа са том државом , јер је више нема, са тим системом и његовим партијском руководством и начелима, пошто и тога више нема.

Разговарали смо о томе већ, али свако мало нас наши саговорници својим писањем доводе поново на исту причу.
Више од пола века је прављен један морбидан експеримент са одгајањем генерације за генерациојом људи на лажним вредностима ,на лажној историји и тумачењу стварности и поимању света , а све заогрнуто у потпуно религијски концепт култа личности и нико за то још није ни прозван, а камоли позван на одговорност.Колико ће деценија бити потребно да се пониште ( ако икада) резултати то злочиначког подухвата ? Свестан сам да се то дешавало свим грађанима те бивше заједничке државе, али ме они у овим разговорима не занимају, они ће да се са тим боре како знају и умеју. Мене занимају Срби и држава Србија.
Не би непоменик и његово тврдо језгро верника и пропадника могли да оставе све то што су чинили толико дуго, јер њих је било , у врх главе десетина хиљада све са СКОЈ - вцима, да нису имали сагласност и вољу много већег броја Срба који су им то омогућили.
Тоталитаризам се зато тако зове што обухвата све сегменте и све аспекте друштва над којим се спроводи и за то је потребана армија кадрова свих профила.
Зато би било пристојно, ако ништа друго, да нам ти су који свесно и с вољом и полетом учествовали у томе, они кажу "градили земљу, ( али су градили и нове људе, како је то њихов вођа рекао : " изградит ћемо новога човјека", за ту земљу коју су градили), данас не држе лекције и поново покушавају да продају рог за свећу генерацијама које немају ништа са том државом , јер је више нема, са тим системом и његовим партијском руководством и начелима, пошто и тога више нема.
Mojsije, kada je izbavljao Jevreje iz egipta iz ropstva. Putovao je do obećane zemlje punih 40 godina. Sam Mojsije nikada nije ušao u novu obećanu zemlju, doveli su ga do granice i video ju je, ali nikada nije ušao u novu zemlju. Niti su u novu obećanu zemlju ušli svi ostali koji su živeli pod ropstvom i naučili da robuju. Ušli su u novu obećanu zemlju oni koji su se na tom putovanju od 40 godina radjali kao slobodni ljudi, oni koji su za ropstvo čuli samo iz priča a živeli su samo u slobodi. Ti novi ljudi ušavši u obećanu zemlju, stvorili su i novi slobodan svet...

Tuđman je prema Titu osjećao ne samo zahvalnost što ga je spasio teške zatvorske kazne nego i zato što je očuvao državotvornost hrvatskog naroda, zato što ga je smatrao svjesnim Hrvatom, i zato što se neizmjerno divio njegovim političkim talentima... O svemu je tome Franjo Tuđman otvoreno progovorio u intervjuu listu Polet, pod naslovom “Hrvatska povijest je moja povijest”. Intervju, objavljen u studenome 1989. napravili su Mate Bašić i Ivica Buljan. Stavovi koje je tada izrekao Tuđman, danas djeluju šokantno. Tuđman je u tom intervjuu dao najcjelovitiji stav u odnosu prema Josipu Brozu. “Tito je nesumnjivo velika povijesna ličnost hrvatskoga i jugoslavenskog tla. To što se našao na čelu KPJ u prijelomnom razdoblju poput Drugoga svjetskog rata, nije slučajno. Našao se na čelu KPJ kao hrvatski komunist i kao takav shvaćao je da komunistički pokret u Jugoslaviji može uspjeti samo rješavajući nacionalno pitanje, što opet predstavlja tradiciju hrvatskog marksističkog pokreta iz dvadesetih godina. Takvu je ideju mogao prenositi samo pripadnik marksističkog pokreta iz hrvatskih redova, i pripadnik nesrpskog naroda. To što je došao iz redova potlačenog naroda u bivšoj Jugoslaviji - velika je stvar. Ali taj je hrvatski narod imao očuvanu svijest o svojoj samobitnosti. Težnja hrvatskog naroda da ima i više prava nego u Habsburškoj Monarhiji, i hrvatskom komunističkom pokretu, nametnula je ideju o onome što treba ostvariti. Takva težnja pomogla je i nacionalnim pokretima nesrpskih naroda u staroj Jugoslaviji, pa tako i Drugome svjetskom ratu, kada je pripomogla ideji o oblikovanju federalne Jugoslavije..." Od pasusa koji je uslijedio, Karamarko bi dobio ospice. “Tito je”, nastavio je Tuđman, “dakle osjećao problem naroda Jugoslavije. Nedvojbeno je bio komunist, i lenjinist, i staljinist. Ali... bitna razlika između njega i Staljina jest u dva momenta: Tito nikada nije postao predvodnikom velikosrpske politike, a Staljnin je postao, iako nije bio Rus nego Gruzijac - pripadnik maloga neruskoga naroda, provodnikom velikoruske politike, i u toj mjeri da je to primijetio čak i Lenjin. U svojm počecima, Staljin je zastupao marksistička gledišta, ali našavši se na čelu SKPb postao je provodnikom velikoruske politike. S druge strane Tito je ostao hrvatski komunist

http://www.express.hr/top-news/tudmanova-pisma-marsalu-mislio-je-da-je-tito-genije-1600

- - - - - - - - - -

Pogledajte prilog 426941

Оригинал се налази: Војно историјски институт ЈНА, архива непријатељских јединица Бр. рег. 3/2; Кутија-116/1638…

.................

- - - - - - - - - -

nista sem stanova,puteva,pruga,celokupne infrastrukture,osim onog sto su vam srusili 1999.
a ovo ste sami rasprodali podmetali pozare po fabrikama da bi davali ispod zita strancima zemljiste...
suma sumarum - radnicka klasa je unistena vi ste svoj posao obavili sto reko bivsi drug stipe

Репка ко` врата!

Mojsije, kada je izbavljao Jevreje iz egipta iz ropstva. Putovao je do obećane zemlje punih 40 godina. Sam Mojsije nikada nije ušao u novu obećanu zemlju, doveli su ga do granice i video ju je, ali nikada nije ušao u novu zemlju. Niti su u novu obećanu zemlju ušli svi ostali koji su živeli pod ropstvom i naučili da robuju. Ušli su u novu obećanu zemlju oni koji su se na tom putovanju od 40 godina radjali kao slobodni ljudi, oni koji su za ropstvo čuli samo iz priča a živeli su samo u slobodi. Ti novi ljudi ušavši u obećanu zemlju, stvorili su i novi slobodan svet...

Upravo je suprotno.

Ti koji su napravljeni tokom dresure su sve samo ne slobodni.

- - - - - - - - - -

Jedna slika govori vise od 100.000 ucesnika...Ko su ti ljudi, kome oni tapsu....?

5c7-tit.jpg

To su ljudi koji su isterani iz škola i sa radnih mesta da tapšu diktatoru pod pretnjom gubitka svake perspektive za sebe i bližu i dalju rodbinu.

- - - - - - - - - -

[o=youtube;9rkzEortmKM]https://www.youtube.com/watch?v=9rkzEortmKM[/video]

- - - - - - - - - -

Репка ко` врата!

Gluposti.
Sve što je ostalo su avnojevske granice.

Srbi uglavnom svakom vladaru kliču , dok ga ne likvidiraju snajperom ,kuršumom , sekirom ili udave u govnima , tako da nije Broz neki izuzetak , samo je malo bolje prošao kod Srba pošto je kao jedan od retkih vladara riknuo u postelji slavljen i poštovan , a nije ga likvidiralo ,ili proteralo ko šugavo pseto .

Jok tog je Dolanc išamaro pa prepariro da glumi punjenog fazana.
Bar ako ćemo da verujemo Jovankinim rečima.

Pa to ti kažem,Janez mu došao glave , a ne Srbin ponosni .

Pa i Aleksandru su ustaše došle glave , a ne Srbi.

Uopšte svaki likvidirani srpski državnik, likvidiran je kad je pomislio da može da se otme iz kandži onih koji su ga doveli na vlast.

Od Karađorđa pa do Đinđića.

Al znaš ti to dobro, Ne bi uzo to avatarče da ne znaš.

Problem je što se kod pojedinaca može detektovati licemerje i lažno zgražavanje na tim pojavama poput dikature i kulta ličnosti ,pošto se samo parcijalno i selektivno odnose prema tim devijantnim pojavama .
Ako se nosi štafeta Ćopavom onda je to strašno i kult ličnosti , a ako se nosi štafeta Aci Masonu onda je to divno
Ako je rodjendan(navodni ) Broza proglašen za nacionalni praznik to je isto strašno , a ako to isto pre njega bio slučaj sa rodjendanima Karadjordjevića to je izraz demokratije , individualizma i otvorenog društva , isto kao i sa spomenicima i nazivima glavnih ulica, u svakom mestu u zemlji , pojedinim javnim ustanovama , slikama na novčanici , taksenoj marki i svakoj kancelariji javne ustanove,a bogami i privatnih domova ,zakletvama vojnika,djaka i javnih službenika ,indoktrinacijom dece od najranijih školskih i predškolskih dana da obožavaju vladara ,onda usiljene i nametnute manifetacije desetonednevnih ili čak više mesečnih žalosti kada se dikator konačno predstavi u Gospodu kao što je bio slučaj 34. i 80.
Pri tom ne tvrdim da su oba vremena potpuno ista bila u svim nijansama ,ali nema nikakve sumnje da je u oba slučaja težak oblik idolopokolnstva i kulta ličnosti bio na delu .
Sve to smo smo imali i pre Brozove diktature , tako da treba osuditi svaki kult ličnosti i idolopoklonstvo bilo komunističko, bilo monarhističko ,a ne treba biti licemerno smeće i jajara pa da nam je jedno baš grozno , a drugo je baš super .

Poslednja izmena:
Problem je što se kod pojedinaca može detektovati licemerje i lažno zgražavanje na tim pojavama poput dikature i kulta ličnosti ,pošto se samo parcijalno i selektivno odnose prema tim devijantnim pojavama .
Ako se nosi štafeta Ćopavom onda je to strašno i kult ličnosti , a ako se nosi štafeta Aci Masonu onda je to divno
Ako je rodjendan(navodni ) Broza proglašen za nacionalni praznik to je isto strašno , a ako to isto pre njega bio slučaj sa rodjendanima Karadjordjevića to je izraz demokratije , individualizma i otvorenog društva , isto kao i sa spomenicima i nazivima glavnih ulica, u svakom mestu u zemlji , pojedinim javnim ustanovama , slikama na novčanici , taksenoj marki i svakoj kancelariji javne ustanove,a bogami i privatnih domova ,zakletvama vojnika,djaka i javnih službenika ,indoktrinacijom dece od najranijih školskih i predškolskih dana da obožavaju vladara ,onda usiljene i nametnute manifetacije desetonednevnih ili čak više mesečnih žalosti kada se dikator konačno predstavi u Gospodu kao što je bio slučaj 34. i 80.
Pri tom ne tvrdim da su oba vremena potpuno ista bila u svim nijansama ,ali nema nikakve sumnje da je u oba slučaja težak oblik idolopokolnstva i kulta ličnosti bio na delu .
Sve to smo smo imali i pre Brozove diktature , tako da treba osuditi svaki kult ličnosti i idolopoklonstvo bilo komunističko, bilo monarhističko ,a ne treba biti licemerno smeće i jajara pa da nam je jedno baš grozno , a drugo je baš super .

Искрено речено Банди, ја не видим разлог за овај покушај релативизације који си поткрепио примерима који се не дају поредити.
Чак, се може рећи да су увредљиви, као у случају 34. и 80.
Можда је то последица не разумевања и васпитања у републиканској средини, али се свакако не могу поредити изједначавати изрази народних осећања према убиству Витешког Краља Александра Првог Ујединитеља и сводити га на "диктатора" и смрти Броза, а све то подводити под појам култа личности.
Даћу ти један пример који није везан за нашу средину. Ја сам био у прилици да будем у Холандији у време рођендана Краљице Јулијане, који је државни празник. То је дан када, и као странац, осетиш љубав , радост и приврженост народа на улицама и јавним местима Краљици, али се то не може, нити је било кпме пало на памет, да то своди на култ личности. И Њ.В. Краљица Јулијана је Други рат провела у Лондону, али грађанима Низоземске није пало на памет да је сматрају ни издајником ни побегуљом, вероватно зато што нису имали превратнички покрет брозовског типа који је искористио окупацију да се домогне власти и да их таквом ставу научи.

Искрено речено Банди, ја не видим разлог за овај покушај релативизације који си поткрепио примерима који се не дају поредити.
Чак, се може рећи да су увредљиви, као у случају 34. и 80.
Можда је то последица не разумевања и васпитања у републиканској средини, али се свакако не могу поредити изједначавати изрази народних осећања према убиству Витешког Краља Александра Првог Ујединитеља и сводити га на "диктатора" и смрти Броза, а све то подводити под појам култа личности.
Даћу ти један пример који није везан за нашу средину. Ја сам био у прилици да будем у Холандији у време рођендана Краљице Јулијане, који је државни празник. То је дан када, и као странац, осетиш љубав , радост и приврженост народа на улицама и јавним местима Краљици, али се то не може, нити је било кпме пало на памет, да то своди на култ личности. И Њ.В. Краљица Јулијана је Други рат провела у Лондону, али грађанима Низоземске није пало на памет да је сматрају ни издајником ни побегуљом, вероватно зато што нису имали превратнички покрет брозовског типа који је искористио окупацију да се домогне власти и да их таквом ставу научи.

Sada menjaš teze i uklanjaš suštinu sa relativnim i nedokazivim stvarima kao što je taj osećaj ljubavi i topline prema vladaru , pošto i u slučaju Broza i u slučaju Aleksandra bilo onih koji su ih iskreno voleli i žalili i osećali tu toplinu o kojoj pričaš ,a bilo je sigurno i onih koji nisu osećali ništa od toga ,niti im je bilo preterano žao kao su napustili ovaj svet (da ne kažem da je verovatno u oba slučaja bilo i onih koji su se radovali ).
Dakle to nije univerzalno ,niti egzaktno osećanje da može da se tvrdi kako je "narod iskreno voleo ... " jednog ,a nije drugog ...
Poenta je da je upravo kult ličnosti u oba slučaja bio prisutan, samim što i oni koji ih nisu voleli ili cenili, iz bilo kojih razloga , su morali da gledaju njihovu sliku sa svakog zida,spomenika sa svakog trga , novčanice ili markice , da im deca slave njihov rodjendan , polažu im zakletve,šetaju po njihovim ulicama i trgovima i onda moraju da ih javno žale po nekoliko nedelja ili meseci , bez obzira šta oni mislili o tome .
Ili ti misliš kako su svi u KJ voleli i žalili recimo Aleksandra I iskreno i od srca , a da su svi u SFRJ "voleli " Broza isključivo pod prinudom i represijom ,ne znam po kojoj skali meriš tu toplinu,privrženost i narodna osećanja i granicu tog kulta ličnosti .

Poslednja izmena:
Sada menjaš teze i uklanjaš suštinu sa relativnim i nedokazivim stvarima kao što je taj osećaj ljubavi i topline prema vladaru , pošto i u slučaju Broza i u slučaju Aleksandra bilo onih koji su ih iskreno voleli i žalili i osećali tu toplinu o kojoj pričaš ,a bilo je sigurno i onih koji nisu osećali ništa od toga ,niti im je bilo preterano žao kao su napustili ovaj svet (da ne kažem da je verovatno u oba slučaja bilo i onih koji su se radovali ).
Dakle to nije univerzalno ,niti egzaktno osećanje da može da se tvrdi kako je "narod iskreno voleo ... " jednog ,a nije drugog ...
Poenta je da je upravo kult ličnosti u oba slučaja bio prisutan, samim što i oni koji ih nisu voleli ili cenili, iz bilo kojih razloga , su morali da gledaju njihovu sliku sa svakog zida,spomenika sa svakog trga , novčanice ili markice , da im deca slave njihov rodjendan , polažu im zakletve,šetaju po njihovim ulicama i trgovima i onda moraju da ih javno žale po nekoliko nedelja ili meseci , bez obzira šta oni mislili o tome .
Ili ti misliš kako su svi u KJ voleli i žalili recimo Aleksandra I iskreno i od srca , a da su svi u SFRJ "voleli " Broza isključivo pod prinudom i represijom ,ne znam po kojoj skali meriš tu toplinu,privrženost i narodna osećanja i granicu tog kulta ličnosti .

Банди, не мењам ја тезе него се не слажем са твојим поимањем и разумевањем појма култа личности.
Ја сам изнео своје мишљење и једно своје искуство којим илуструјем свој став. Ти имаш своје мишљење и ја не покушавам да те убеђујем да прихватиш моје. А ту се не ради ни о какавој " егзатности" твојих ставова.

Naravno , svako ima pravo na svoje mišljenje ,pa i tom kultu ličnosti , lično recimo mislim da je Broz veliki deo svog kulta ličnosti u mnogim segmentima preuzeo upravo iz monarhističke tradicije , što prethodne Jugoslavije ,konkretno Aleksandra za koga neki tvrde da mu je bio uzor , što iz njegove zavičajne K und K monarhije . Kod Broza ima mnogo više tih monarhističkih manifestacija kulta ličnosti , nego recimo kod njegovih zvaničnih i formalnih učitelja i uzora Lenjina i Staljina , ili kod nekih drugih komunističkih lidera .

Култ личности
Из Википедије, слободне енциклопедије

Култ личности је термин који означава јавно је некритичко наглашавање и обожавање политичке или верске личности као непогрешивог вође.

Култ личности представља врсту идолатрије - обожавање друштва према „великим вођи“.

Облици култова личности су карактеристични за многе диктатуре, али могу и постојати у демократским системима. Различити култови личности су постојали на пример у фашистичкој Италији Бенита Мусолини, Нацистичкој Немачкој Адолфа Хитлера, као и у комунистичким диктатурама попут Румуније, Совјетског Савеза, Бугарске, Албаније, Југославије и др.

Израз је први пут употребио Никита Хрушчов у извештају на затвореној седници 20. конгреса Комунистичке партије Совјетског Савеза 1956. године, где је велишање Јосифа Висарионовича Стаљина и цео систем политичких, пропагандних и репресивних мера који се тим величањем служио, посебно у току последња две деценије Стаљинове власти означио као култ личности. То доба је такође названо „периодом култа личности“. Наведени су: злоупотреба власти, репресалије против политичких противника, које су укључивале и њихово уништење, партијске чистке, масовно депортовање „непријатеља народа“, често и сасвим неупућених грађана.

Све те злоупотребе, великих размера и последица, требало је, уз фалсификате о историјским догађајима и Стаљиновој улози у њима, да обезбеде несметано спровођење Стаљинове самовољне власти. Култ личности се дифернцирао као посебан облик аутократске владавине која се заснива на свеприсутној бирократизацији друштвеног и политичког живота

Ево једног " егзактног " примера зашто сматрам да је Бандијево разумевање култа личности неспојиво са оним што је навео у свом покушају изједначавања и релативизације Њ.В. Краља Александра и Броза као примера култа личности.
Нико још до сада у науци није везивао култ личности за монархију.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back