T I T O - najveća misterija novije naše istorije

• Začetnik teme Začetnik teme proka
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

tita bi klonirao ...

• da

• ne

• ne znam

• odbij !!!

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::Мене је у Диселдорфу походио ''теренски службеник'' југобанке...''земљаче упишите кредит за пругу ББ,дајте макар 5.000 ДМ,камата је 12 %...''
Носи човек са собом и штедне књижице,формуларе...долази на ноге само дај паре....које више никад нећеш видети...
а му покажем излог ДојчеБанке,камата 2.75%...'''јели земљаче службениче,на кога ти ја личим живота ти''?- - - - - - - - -Која економија у сфрј :hahaha::hahaha::hahaha::hahaha::hahaha: Видели смо како је ''то пролазило'' кад је нестало кредита односно кад Анте није успео да добије ''нову траншу'' од 4 млрд$....толико је вредела цела сфрј јер толико је требало да се не распадне...
Tako ти је то када се разне протуве отисну у бели свет па отуд пљују по својој бившој држави и кевћу као најгора сеоска пашчад.
Једни то раде да овима који су остали у домовини, покажу како су успели иако су још на јаслама родитеља који за њих раде.
Други кевћу и пљуцкају овде у домовини а били су већ изван ње. Тамо напустили јер треба да се ради или су их најурили. И сада хоће да овим ,,домаћим'' покажу шта су тамо научили. Или фрустрирани неуспеха тамо где су били, сада лече фрустрацију кроз кевтање и пљуцкање.
Трећи су тамо ,,натрчали'' на дијаспору која плаћа да се у домовини и на домовину кевће и пљуцка.
Четврти, плаћени ..........
Пети (тек) су домаћи доколичари који ништа не раде, прихватили ове ,,иностране категорије'', па дан-ноћ куцкају и све им је неко други крив од државе (бивше и садашње) до комшија, па им је лакше када кевћу и пљуцкају.
Јадници, не знају да им је Србија печат (жиг) од којег не могу да побегну и носиће га целог живота. Осим да им није мати Медлин Олбрајт па зачас прелази из вере у веру.
Еееее, јадници моји!

Па нормално да је била и музика,чуди ме да вам нису служили мезенце и пићенце...требали сте им да донесете што више франака без којих би се сфрј распала још раније...

Мене је у Диселдорфу походио ''теренски службеник'' југобанке...''земљаче упишите кредит за пругу ББ,дајте макар 5.000 ДМ,камата је 12 %...''

Носи човек са собом и штедне књижице,формуларе...долази на ноге само дај паре....које више никад нећеш видети...

Ја му покажем излог ДојчеБанке,камата 2.75%...'''јели земљаче службениче,на кога ти ја личим живота ти''?

- - - - - - - - - -

Видели смо како је ''то пролазило'' кад је нестало кредита односно кад Анте није успео да добије ''нову траншу'' од 4 млрд$....толико је вредела цела сфрј јер толико је требало да се не распадне...
Ајде бре не лупај ... па како се живело у Енглеској седамдесетих јад и беда, штрајкови рудара који су се гушили у крви, у Северној Ирској ратише горе него на Косову, али када шуша иде у центар Лондона у шопинг туру преко Југотурса (btw фирма захваљујући којој су многи Британци први пут летели авионом и купали се у топлом мору) и динаре нормално мења у фунте да би за кеш купила нови музички стуб или кожну јакну ово није видела:

207101.jpg

9e94a2bcc1513ccdb7dbd196d6df2eec.jpg

Nick-Hedges-Museum-Shelter-Photoshoot-Poverty-in-Britain-517982.jpg

2D5D6F7800000578-0-image-a-1_1444784774565.jpg

1412189850252_wps_27_These_images_are_supplied.jpg

1412188439479_wps_4_These_images_are_supplied.jpg

Рат у Југи се десио због национал-шовинизма и верског фанатизма - зло које се повампирило и траје до данас ( наравно многи се окористили но то је друга тема), а не зато што смо били сироти као ови Енглези на фоткама јер такви призори нису били могући у Његовој Југославији.

Poslednja izmena:
Citat Original postavio antoanko Pogledaj poruku
Па нормално да је била и музика,чуди ме да вам нису служили мезенце и пићенце...требали сте им да донесете што више франака без којих би се сфрј распала још раније...

Мене је у Диселдорфу походио ''теренски службеник'' југобанке...''земљаче упишите кредит за пругу ББ,дајте макар 5.000 ДМ,камата је 12 %...''

Ја му покажем излог ДојчеБанке,камата 2.75%...'''јели земљаче службениче,на кога ти ја личим живота ти''?

Po Vašoj informaciji jurili Vas čak u Dizeldorfu.E Gospodine to je bila država a pokušajte sada samo da otvorite devizni račun iz Dizeldorfa o molbi da ne govorimo.Čik čik uspete da ostvarite
uslugu koja je bila za vreme Tita.Pitanje za 1000 franaka ako uspete.Pohvalite se kada uspete biće interesantno za sve forumaše.

- - - - - - - - - -

Која економија у сфрј :hahaha::hahaha::hahaha::hahaha::hahaha:

Видели смо како је ''то пролазило'' кад је нестало кредита односно кад Анте није успео да добије ''нову траншу'' од 4 млрд$....толико је вредела цела сфрј јер толико је требало да се не распадне...

A sada Srbija ne ide kod mmf-a da kuka i moli? i znas li koliko smo duzni?

Ајде бре не лупај ... па како се живело у Енглеској седамдесетих јад и беда, штрајкови рудара који су се гушили у крви, у Северној Ирској ратише горе него на Косову, али када шуша иде у центар Лондона у шопинг туру преко Југотурса (btw фирма захваљујући којој су многи Британци први пут летели авионом и купали се у топлом мору) и динаре нормално мења у фунте да би за кеш купила нови музички стуб или кожну јакну ово није видела:

207101.jpg

9e94a2bcc1513ccdb7dbd196d6df2eec.jpg

Nick-Hedges-Museum-Shelter-Photoshoot-Poverty-in-Britain-517982.jpg

2D5D6F7800000578-0-image-a-1_1444784774565.jpg

1412189850252_wps_27_These_images_are_supplied.jpg

1412188439479_wps_4_These_images_are_supplied.jpg

Рат у Југи се десио због национал-шовинизма и верског фанатизма - зло које се повампирило и траје до данас ( наравно многи се окористили но то је друга тема), а не зато што смо били сироти као ови Енглези на фоткама јер такви призори нису били могући у Његовој Југославији.

Upravo to, a za to su zasluzni sps i radikali, to je ta ludacka kombinacija. 90e da se samo ne ponove, nema goreg vremena od 90ih i perioda prvog i drugog svetskog rata.

I zute demokrate su u vrhu, nemoj da ih nipodstavamo.

Da naravno i svi su imali priliku da promene usrano stanje i svi su pokazali da su samo spremni sebe da obezbede.
Ali ako gledas realno, 90e su jako teske bilie, svako je posle Milosevica propevao, na stranu to sto se pljacka nastavila, to je slatkoca neoliberalizma koji nam je nametnut.

Хајде да баш не претерујемо са овим апологетским, пропагандним лажима.
Ако је нешто наметнуто, онда је то сасвим сигурно непомеников режим . Срби су по први пут добили републиканско, једннопартијско друштвено уређење које нису бирали ( јер нико озбиљан данас не може да тврди да су такозвани избори са " ћоравом кутијом" били стварно израз неке народне воље) .
То је не само за Србе него и за све остале народе у заједничкој држави, па и оне нетом произведене, била потпуно нова и непозната ствар у дотадашњој историји модерне државе.
Наметнуто је поред друштваног система и унутрашње уређење државе, наметнути су и експериментални облици економског система и начина привређивања.
Али нису само политички разлози ти који су довели до распада земље, него и економски. Никакви кредити ту нису могли да помогну и заједничка држава је стигла до банкрота, како је то овде већ речено. Државни прерогативи република и покрајина једноставно нису могли да функционишу у заједничкој држави, и тај процес се убрзавао нарочито после уставних промена 1974.
Данашње економско стање појединачних држава које су настале из заједничке државе, а оно јесте, мање или више, лоше је последица онога што је заједничка држава произвела.
Зато је лажно и лицемерно оптуживати Србију, јер је она, за разлику од других држава, поднела и санкције и разарање и бомбардовање од стране НАТО алијансе и држава које је чине.

Poslednja izmena:
Хајде да баш не претерујемо са овим апологетским, пропагандним лежима.
Ако је нешто наметнуто, онда је то сасвим сигурно непомеников режим . Срби су по први пут добили републиканско, једннопартијско друштвено уређење које нису бирали ( јер нико озбиљан данас не може да тврди да су такозвани избори са " ћоравом кутијом" били стварно израз неке народне воље) .
То је не само за Србе него и за све остале народе у заједничкој држави, па и оне нетом произведене, била потпуно нова и непозната ствар у дотадашњој историји модерне државе.
Наметнуто је поред друштваног система и унутрашње уређење државе, наметнути су и експериментални облици економског система и начина привређивања.
Али нису само политички разлози ти који су довели до распада земље, него и економски. Никакви кредити ту нису могли да помогну и заједничка држава је стигла до банкрота, како је то овде већ речено. Државни прерогативи република и покрајина једноставно нису могли да функционишу у заједничкој држави, и тај процес се убрзавао нарочито после уставних промена 1974.
Данашње економско стање појединачних држава које су настале из заједничке државе, а оно јесте, мање или више, лоше је последица онога што је заједничка држава произвела.
Зато је лажно и лицемерно оптуживати Србију, јер је она, за разлику од других држава, поднела и санкције и разарање и бомбардовање од стране НАТО алијансе и држава које је чине.

Ne vredi nam ova neoliberalna vlast, zato je bolji jednopartijski sistem i socializam! Ovde ne moze drugacije.

Život u Titovoj SFRJ: Kad je radnik bio gospodin

Radno vrijeme je bilo od 7 do 15 sati uz pauzu koja se obično provodila u pomenutim restoranima društvene ishrane. Subote i nedjelje su bile neradne osim za one radne organizacije kod kojih je priroda posla zahtijevala da se radi i za dane vikenda.

57ab76b0-b190-4c20-bb55-40760a0a0a6c-untitled-6-previewOrg.jpg

http://novi.ba/clanak/86068/top-read-days

Poslednja izmena:
Деки, Деки , нећеш ти далеко догурати ослањајући се само на литературу и то овог типа којиси овде користио. Пробај да разговараш са љидима који су кроз то прошли. Они ће да ти кажу прво да су се ти " ресторани друштвене исхране " завли радничке мензе и тамо није "проводио време" него је одлазио чим заврши са јелом. Ја нисам био радник , али сам био студент. И ми смо имали студентске мензе, које су се по непријатном мирису осећале два ћошка даље.:zddm6:

Tako ти је то када се разне протуве отисну у бели свет па отуд пљују по својој бившој држави и кевћу као најгора сеоска пашчад.
Једни то раде да овима који су остали у домовини, покажу како су успели иако су још на јаслама родитеља који за њих раде.
Други кевћу и пљуцкају овде у домовини а били су већ изван ње. Тамо напустили јер треба да се ради или су их најурили. И сада хоће да овим ,,домаћим'' покажу шта су тамо научили. Или фрустрирани неуспеха тамо где су били, сада лече фрустрацију кроз кевтање и пљуцкање.
Трећи су тамо ,,натрчали'' на дијаспору која плаћа да се у домовини и на домовину кевће и пљуцка.
Четврти, плаћени ..........
Пети (тек) су домаћи доколичари који ништа не раде, прихватили ове ,,иностране категорије'', па дан-ноћ куцкају и све им је неко други крив од државе (бивше и садашње) до комшија, па им је лакше када кевћу и пљуцкају.
Јадници, не знају да им је Србија печат (жиг) од којег не могу да побегну и носиће га целог живота. Осим да им није мати Медлин Олбрајт па зачас прелази из вере у веру.
Еееее, јадници моји!

Ја се свог ''жига Србије'' не стидим и носићу га са поносом целог живота...А ти са својом црвеном књижицом,стидиш ли се ти чега?Доживотно ћеш носити жиг уништититеља Српског народа и брозовог дупеувлакача,није теби лако.....додуше плаћали су те да уништаваш Српство али је то прошлост,нестало зелембаћа.Ах,пардон,тебе и такве сличне су плаћали у свињским полуткама и зимској салами....Колико си саламе добијао да пљујеш по Србима?

Можда пређеш у ислам да спереш са себе смрад комунизма,јеси размишљао о томе?Шта ће ти бити на споменику,петокрака а?

- - - - - - - - - -

Деки, Деки , нећеш ти далеко догурати ослањајући се само на литературу и то овог типа којиси овде користио. Пробај да разговараш са љидима који су кроз то прошли. Они ће да ти кажу прво да су се ти " ресторани друштвене исхране " завли радничке мензе и тамо није "проводио време" него је одлазио чим заврши са јелом. Ја нисам био радник , али сам био студент. И ми смо имали студентске мензе, које су се по непријатном мирису осећале два ћошка даље.:zddm6:

...хахаха....смрдљива студенстка менза илити ''ресторан три костура''

- - - - - - - - - -

Ne vredi nam ova neoliberalna vlast, zato je bolji jednopartijski sistem i socializam! Ovde ne moze drugacije.

Život u Titovoj SFRJ: Kad je radnik bio gospodin

Radno vrijeme je bilo od 7 do 15 sati uz pauzu koja se obično provodila u pomenutim restoranima društvene ishrane. Subote i nedjelje su bile neradne osim za one radne organizacije kod kojih je priroda posla zahtijevala da se radi i za dane vikenda.

Pogledajte prilog 425330

http://novi.ba/clanak/86068/top-read-days

Не би ти сине пожелио да поједеш оброк из ''радничке мензе'',пардон ''ресторана друштвене исхране'':hahaha::hahaha::hahaha:

Citat Original postavio antoanko Pogledaj poruku

Po Vašoj informaciji jurili Vas čak u Dizeldorfu.E Gospodine to je bila država a pokušajte sada samo da otvorite devizni račun iz Dizeldorfa o molbi da ne govorimo.Čik čik uspete da ostvarite
uslugu koja je bila za vreme Tita.Pitanje za 1000 franaka ako uspete.Pohvalite se kada uspete biće interesantno za sve forumaše.

Шта је ово другови?
puzzled-smiley.gif

http://www.blic.rs/vesti/hronika/ta...rcovala-drogu-sa-italijanskom-mafijom/n1fsgcz

TAJNI ARHIVI Kako je UDBA švercovala drogu sa italijanskom mafijom

Odluka o tome doneta je sredinom 1961. na najvišem nivou, a šef saveznog SUP-a Svetislav Stefanović Ćeća za organizaciju ilegalnih poslova ovlastio je Rada Radovića i Slavka Bartu, a za investitora izabran je partner iz Švajcarske - Italijan Etore Ćićelero, u to vreme najjači švercer Evrope, specijalizovan za prevoz ilegalnih artikala, cigareta, kafe i zlata, od Bejruta preko Grčke, a nakon sklapanja posla sa Udbom, preko Jugoslavije za Italiju. Prema informaciji koju je 4. maja 1964. za saveznog sekretara za unutrašnje poslove Vojina Lukića sačinio Rade Radević, transport cigareta u Italiju obavljan je kamionima austrijske registracije koji su prevozili rezanu građu. Kada bi šoferi ostavili kamione na parking placu luke Rijeka i otišli na spavanje, udbaši su uzimali kamione, čije su ključeve posedovali, stavljali cigarete ispod građe i vraćali kamione na parking. Cigarete koje su iz Švajcarske, kao tranzit preko riječke luke, išle za Grčku, Udbin brod „Punat“ bi tajno istovario, pa su one, umesto u Grčkoj, završavale u Udbinom skladištu u mestu Bakar. Sa ovim poslovima, piše u dokumentu koji se čuva u Arhivu Slovenije, bili su upoznati pojedini rukovodioci preduzeća „Velebit“ i skladišta u Bakru, kao i posada broda „Punat“. Takođe, u ekipi je bilo i 12 posebno odabranih osuđenika s Golog otoka koji su obavljali poslove utovara materijala za Goli otok i sa otoka u vagone za unutrašnjost. Pregovori oko transporta alkohola za Nemačku i zlata za Indiju, piše u dokumentu, još nisu okončani, dok se nabavka morfijuma koju vrši SUP Makedonije, po nalogu Eda Brajnika, nekad desne ruke Aleksandra Rankovića, obavlja po planu. Na svim ovim poslovima Udba je zaradila četvrt miliona dolara, potrošivši taj novac na nabavku tehničke opreme za službu, a do prekida je došlo u jesen 1964. kada je savezni SUP, zbog prašine koju su na međunarodnoj sceni podigle Italija i Austrija, odlučio da prekine sa ilegalnim aktivnostima.

LAgktkqTURBXy8wYmNlOTZjYzY4ZTk3YTRiMGE0ZThjN2I1MTczZjViOC5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA

Poslednja izmena:
Шта се чудиш Марко, бавили се другови послом у који су се најбоље разумевали.
Ево шта каже Википедија о Ратку Дражевићу који се између свих осталих "активности" бавио и шверцом за државу.

"Један од првих и највећих српских комунистичких ликидатора и плејбоја био је Ратко Дражевић. Власник несвакидашње биографије себе је описивао као особу која је убила 2.000 људи и спавала са истим толиким бројем жена. У својој политичко-љубавној каријери стигао је да буде партизан, агент УДБ-е, оснивач Генексовог представништва у Њујорку, ловац на Павелића и Артуковића, филмски радник, директор Авала филма а најпознатији је био као човек који је највише лепотица тог доба одвео у кревет. Готово да није постојала домаћа лепотица коју овај плејбој - удбаш није пропустио кроз прсте, а једна од најпознатијих од њих је сигурно Оливера Катарина. Оставио је мајор Дражевић у свом животном тестаменту и друге, веома занимљиве записе - како се, бавио шпијунажом, па како се бавио шверцом накита, енглеских штофова, цигарета... Све, наравно, у корист државе.
Период у УДБИ

У првих пар месеци, после ослобођења, са првим сумраком, са Мораве чули би се рафали митраљеза. О овоме је у писаном облику сведочио и сам Ратко Дражевић, тадашњи начелник УДБЕ у Чачку, који је написао да је имао задатак да „по цео дан и ноћ стреља људе“. - После ослобођења сам прво био секретар краљевачког Окружног народног одбора и члан Окружног комитета. Ту сам остао два месеца. Потом је дошло до неке реорганизације и прешао сам у Чачак, где су тражили да преузмем окружни одсек Удба, пошто је била велика територија. Мрзео сам то, али Крцун Пенезић ми је просто наредио: „Мораш да пређеш. Ј... се, научићеш временом како се то ради!“ - записао је Дражевић.

Одмах након Другог светског рата УДБА ствара одреде за ликвидацију. Ратко Дражевић је био организатор група за ликвидацију. Он је био из Рашке и он је био тај који је прикупио неколико способних људи који убијају припаднике ЈВуО. Не по рацијама и шумама, већ код куће, јатака... О том времену Дражевић говори: "Чистили" смо по бањи (Врњачка бања) и уклањали чак и оне који су нам сметали да дођемо до жена. Ми смо стрељали у зимско доба у подруму Озне у Краљеву. Нисмо могли нигде да их вучемо, па смо их, једног преко другог, ређали у једном склоништу, а оно хладноћа, цича зима, тела им се смрзнула. Кад смо напунили то склониште, бацили смо бомбе, да падну дрвени носачи и све затрпамо и заувек предамо забораву. Дан-данас у тој згради живи неких 500-600 људи, а нико и не зна колико је невиних људи, искрених демократа, уграђено у њене темеље, само што нису били по укусу нас комуниста" [1]"

Sve sami ološ i kriminalc koji je naučio da živi od tuđe imovine i na tuđoj nesreći.Kod kralj Aleksandra takav ološ je nosio bukagije!
Pogledajte prilog 425472

Ове није требало пуштати из тамнице ни под разно али болећивост и попустљивост власти Краљевине Југославије је била невероватна...

Зато се после рата причало ...''они митровачки робијаши праве државу,наопако нама....''

Sve sami ološ i kriminalc koji je naučio da živi od tuđe imovine i na tuđoj nesreći.Kod kralj Aleksandra takav ološ je nosio bukagije!
Pogledajte prilog 425472
Pa Moša je imao veću imovinu kod kralja Aleksandra nego kod Tite , inače da su hapšeni zbog pljačke i kriminala ni po jada , al je problematično što su hapšeni kao ideološki neprijatelji režima ,slično je i zavidjenjem dikature , zabrani rada partijama ,likvidacijama političkih protivnika i sl. tako da je besmileno što fanovi predratnog sistema pljuju komuniste kada komunisti radili isto to i samo na višem i širem nivou .

- - - - - - - - - -

Službeni list hrvatskih okupatora u Beogradu o zabrani povratka raseljenih Srba na svoja ognjišta!Srbi iz Vojvodine su bežali od ustaških koljača tokom rata u užu Srbiju a sa Kosova i Metohije zbog zuluma šiptarskih ******aca!Obratiti pažnju na datum i jezik kojim je pisan,osobne karte,ožujak......
Pogledajte prilog 425534
Pa ako četničkom komadantu iz Loznice popu Zečeviću nije smetalo da se potpisuje ispod ožujka i osobne , koji se qurac ti buniš onda ? Inače to su Karadjordjevići uveli kao jedan od službenih jezika te države , a ne ćopavi Zagorac , pre sumanutog ujedinjenja niko u Srbiji nije pisao ožujak ,čak ni latinicu nismo koristili ,

Pa Moša je imao veću imovinu kod kralja Aleksandra nego kod Tite , inače da su hapšeni zbog pljačke i kriminala ni po jada , al je problematično što su hapšeni kao ideološki neprijatelji režima ,slično je i zavidjenjem dikature , zabrani rada partijama ,likvidacijama političkih protivnika i sl. tako da je besmileno što fanovi predratnog sistema pljuju komuniste kada komunisti radili isto to i samo na višem i širem nivou .

- - - - - - - - - -

Pa ako četničkom komadantu iz Loznice popu Zečeviću nije smetalo da se potpisuje ispod ožujka i osobne , koji se qurac ti buniš onda ? Inače to su Karadjordjevići uveli kao jedan od službenih jezika te države , a ne ćopavi Zagorac , pre sumanutog ujedinjenja niko u Srbiji nije pisao ožujak ,čak ni latinicu nismo koristili ,

Значи Алија Алијагић је обешен као ''политички противник'' а не зато што је био терориста - атентатор?

И који су то још ''идеолошки непријатељи'' ликвидирани а да истовремено нису били и терористи?јосип броз чувао бомбе испод кревета онако фазона ради?А није (нажалост)ни ликвидиран...забележен у аналима загребачке криминалистичке полиције као ''неуспешни обијач каса и сефова''....

П.С

''четнички командант'' из Лознице се ''потурчио'' и продао веру за вечеру још на почетку рата...

Poslednja izmena:
Nije taj nikakav četnički pop,već za takve kao što je Vlado se kaže da su izrodi,otpadci i talog svoga roda,čim je on svog rođenog brata tamničio i mučio zarad ostataka od stola hrvata josipa.Takve srpske izrode i ljige je hrvat i postavlao da vladaju nad Srbima.Koča,Leka,Kapičić,raspop Vlado.......

.. ....Broz je skraćivao Srbiju preko popa Zečevića i nekolicine srpskih komunista. A pop Zečević imao je brata Marka koji je bio u četnicima. Na vernost Kralju i Otadžbini zakleo ga je brat, pop Vlade. Marko bi da sledi Kralja, Vlade već služi Brozu, iako na kapi nosi krst…Ministar Zečević u robijašnici nije prepoznao brata Marka – ovaj kost i koža. Iznemoglim glasom Marko šapuće: „A,Vlade, što nas ovako mučite, što nas izgladnjujete, što nas vazduha lišavate, što nas ne pobijete… ” A ministar ovako odgovara: „Pa nismo mi vas doveli ovde da vas tovimo, nego da tiho pocrkate od gladi! ”

Tako – brat bratu! To je komunizam!

Ide ministar kroz sobu u kojoj je dvestotine devedeset sužanja i pita: „Imali ovde popova?” Iz ugla se javlja bariton: „Ja sam prota Sava Banković, prota i gimnazijski profesor. ”

„I četnički koljač ” – viče i ministar. A prota se ne da uplašiti. Viče i on: „ Varate se gospodine, ja sam propovedao Jevanđelje, a vi i danas ubijate srpski narod!” Ministar je zanemeo, žurno je izišao iz sobe. Na brata se nije ni osvrnuo…

Tita volim, a Bogu se molim!

Poslednja izmena:
Specijalni železnički vagon stigao je u Vodnjan sa pošiljkom stvari kojima je poslednja destinacija bila Brioni, napisao je agent američke CIA u aprilu 1951. godin

Stvari su na kamione ukrcavali ljudi iz Titove straže i poslani su u Fažanu gde su utovarene na brodove za Brione. Taj dokument, čiji su delovi zacrnjeni, zbog čega se ne vidi šta je točno utovareno u kamione i ko je javio da su tajni Titovi vagoni stigli u Vodnjan, samo je deo nedavno objavljenih dokumenata CIA-e sa kojih je posle više od 60 godina skinuta oznaka tajnosti.

"Velika motorna jedrilica sada dva puta dnevno plovi između Fažane i Briona sa stvarima koje su stigle vagaonom", napisao je američki agent.

Agenti su zabilježili i da je Tita na Brionima “posetila nepoznata osoba koja je stigla u neidentifikovanom avionu na aerodrom u Puli”. Praćena su i Titova putovanja vozom."Kad Tito putuje svojim vozom, agenti posebnog ogranka saobraćajne UDB-e stoje pored svakog radnika železnice na trasi, od skretničara do svih ostalih", zapazili su CIA-ini agenti.

Osim što su pomno pratili Tita na letovanju, agenti CIA-e znali su čak i koliko radioaparata ima u u Karlovcu, šta kradu radnici u zagrebačkim fabrikama, kako se u kafanama hapse ljudi i šalju na prisilni rad...

"U Karlovcu nema gradskog prevoza. Vladini radnici voze se kamionima. U gradu postoje samo tri privatna automobila, modeli iz 1935. godine. Vlada ima dva "ševroleta" iz 1951. s četvero vrata za službenu upotrebu. Taksiji su oporezivanjem izbačeni iz upotrebe. Tu je jedan vatrogasni kamion koji je u OK stanju i ima benzinski motor", napisao je agent u avgustu 1953.Isti špijun napisao je i belešku o broju radioaparata na području Ozlja." Na ovom području postoje samo četiri radija.

Dva vlasnika su planirala da prodaju svoje zbog visokih poreza. Svi oni slušali su ‘Vojs of Amerika’ kad god su to mogli i svima se sviđa ovaj program. Oni svoje mišljenje o komunizmu, Titu i ‘Vojs of Amerika’ iznose samo s bliskim prijateljima i komšijama, i to rade u velikoj tajnosti. Ovi ljudi su odbili da rade u zadrugama koje je osnovala vlada jer žele da zadrže samostalnost. Zadovoljni su svojim trenutnima standardom života i smatraju da se malo toga može učiniti kako bi im se taj standard podigao. Većina ih je apatična kad je reč o planiranju njihove lčne ili budućnosti njihove dece", javio je agent.

Na području Zagreba detaljno su izveštavali o stanju u fabrikama.

"Radnici u radionici železničkih vozila smatraju da su prevareni jer nisu dobili plate i nadnice u punoj visini utvrđenoj planom i proračunom. Odeljenjem koje isplaćuje plate radnicima upravljaju ljudi koje finansira partija i kupuju skupe automobile direktorima fabrike. Nedavno su glavni direkot i njegov pomoćnik dobili američki finansiran iz tog odeljenja.
Radnici su svesni što se događa, ali ih je strah da nešto kažu zbog prisustva mnogih agenata UDB-e među njima. Zbog ovakavog ponašanja prema radnicima, radnici su odlučili da kradu alate, rezervne delove i ostale stvari iz fabrike i kasnije ih prodaju na crnom tržištu. Svi kradu zbog malih plata i nadnica", napisao je američki agent u belešci od maja 1955.

И тако....док јосип уређује Брионе радници сматрају да су преварени....

Пошто се у том тексту , Антоанко, помиње место Водњан, коме су то име име дали Хрвати, а заправо се зове Дињано је било једно од оних италијанских места, у коме су још крајем осме деценије биле видљиве и присутне последице Брозовог етничког чишћења Италијана . Огроман број кућа је и даље био празан у стању пропадања, а становници су патили јер је полиција из Пуле када почне туристичка сезона тамо протеривала проститутке, џепароше , ситне криминалце који су користили те напуштене куће и често изазивали пожаре у том месту. Како је то место без воде ( има четири густијерне за кишницу) може да се замислили како је то било у летњим месецима кад избијају пожари.
У том месту ми је је један старији човек објашњавао како смо ми Срби срећни. Када сам питао зашто, одговорио ми је : " јер незнате како је кад су вам Хрват и Словенац господари".

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back