Svi Vi koji sledite put srca...javite se

Nazalost, kao sto je obicaj kod danasnje ljudske vrste, sve sto je dobro, lepo i istinito, na kraju se pretvori u prljavu rec i uglavnom mu se izokrene znacenje...sve zbog egomanije koju ljudi ne mogu da pobede i koja ih sprecava da vide kako stvari stvarno stoje.
Isto se desilo i sa stvarima vezanim za "srce" i celu pricu oko toga. Na sve strane, iz svih usta se cuje "put srca"..."na nivou srca"..."slusajte srce"..."iz srca"..pritom ne bivajuci ni na pola puta do stvarnog osecaja sta to u stvari znaci...tako da smo se ortak i ja slozili da kad se prica o tome, bolje je da se kaze "na nivou kurtza", jer je to blize istini...a u isto vreme je i zabavno jer podseca u kom je stanju vecina ljudi koja ne vadi "srce" iz usta.

Dakle, kad osetite nesto za sta mislite da je na nivou kurtza, dodjite i podelite sa ostalima..

Poslednja izmena:
:zcepanje:

Ok...to jeste u većini slučajeva činjenično stanje, ali nećemo zbog toga padati u očajanje valjda:)...Do srca se i mora doći najpre preko kurtza...stepenice se ne mogu preskakati. Ko nije uspeo da obradi kuratz u nekom od prethodnih života, obradjuje ga u sadašnjem. Ne možeš zameriti nikom što je tu gde jeste. I onaj što je sišao sa kurtza svojevremeno je igrao svoj ples na njemu. Zato nemoj da si surov. Imaj srca. He, he, he...Baš se slatko ismejah...:hvala:

:zcepanje:

Ok...to jeste u većini slučajeva činjenično stanje, ali nećemo zbog toga padati u očajanje valjda:)...Do srca se i mora doći najpre preko kurtza...stepenice se ne mogu preskakati. Ko nije uspeo da obradi kuratz u nekom od prethodnih života, obradjuje ga u sadašnjem. Ne možeš zameriti nikom što je tu gde jeste. I onaj što je sišao sa kurtza svojevremeno je igrao svoj ples na njemu. Zato nemoj da si surov. Imaj srca. He, he, he...Baš se slatko ismejah...:hvala:

Pa..ne radi se ni o kakvom ocajavanju, ne znam odakle si to izvukla...samo sam spomenuo onako usput kako stvari stoje, posto nisam mogao da odolim kad sam video naziv teme.

Hteo sam samo da kazem da svi ti koji slede put kurtza, razmisle malo dublje o stvarima i eventualno prestanu da budu poligon za manipulaciju...tako da je to u stvari ohrabrenje, nikako ocajavanje.

Nisam siguran da ce svi da shvate na sta sam mislio, i zasto je "na nivou kurtza" umesto "srca"...samo zbog toga sto 99% ljudi na ovoj planeti su toliko daleko od "srca" da je smesno i skoro skrnavljenje da se uopste koristi takav izraz medju njima, i zato sto "put kurtza" savrseno opisuje realnost u vezi te stvari.

Btw, pogledaj nam broj poruka, to je neki znak, samo ne znam kakav =)

Poslednja izmena:
Pa..ne radi se ni o kakvom ocajavanju, ne znam odakle si to izvukla...samo sam spomenuo onako usput kako stvari stoje, posto nisam mogao da odolim kad sam video naziv teme.

Hteo sam samo da kazem da svi ti koji slede put kurtza, razmisle malo dublje o stvarima i eventualno prestanu da budu poligon za manipulaciju...tako da je to u stvari ohrabrenje, nikako ocajavanje.

Nisam siguran da ce svi da shvate na sta sam mislio, i zasto je "na nivou kurtza" umesto "na nivou srca"...samo zbog toga sto 99% ljudi na ovoj planeti su toliko daleko od "srca" da je smesno i skoro skrnavljenje da se uopste koristi takav izraz medju ljudima, i zato sto "put kurtza" savrseno opisuje realnost u vezi te stvari.

Ma i nisam mislila da očajavaš, to sam rekla onako...kroz šalu.:) Nego ja mislim da tu razmišljanje na zadatu temu ne pomaže mnogo. Taj ples ima svoj početak i svoj kraj. Da bi se oslobodio želje, ti je moraš ispuniti do najmanjeg njenog delića. Sve ostalo je potiskivanje koje te samo vrti u krug. I to se odnosi na svaku želju. Bila ona na nivou kurtza, na nivou srca i šire...:)

Ma i nisam mislila da očajavaš, to sam rekla onako...kroz šalu.:) Nego ja mislim da tu razmišljanje na zadatu temu ne pomaže mnogo. Taj ples ima svoj početak i svoj kraj. Da bi se oslobodio želje, ti je moraš ispuniti do najmanjeg njenog delića. Sve ostalo je potiskivanje koje te samo vrti u krug. I to se odnosi na svaku želju. Bila ona na nivou kurtza, na nivou srca i šire...:)

E, nije to bas tako. Da bi napustio egomaniju, ne moras je ispuniti do najmanjeg njenog delica. Potrebno je samo da shvatis i osetis, nema potrebe ostvariti neku glupost da bi je napustio, to nije tacno. Ja sam svakakva sranja napustio bez "njihovog potpunog ispunjavanja", i da ne spominjem da to nema nikakve veze sa potiskivanjem, postoji pravi nacin. Kada nesto potpuno razumes i imas znanje o necemu, mozes slobodno da nastavis dalje i uradis s tim sta god ti je volja.

I pogledaj nam broj poruka, nisi videla iznad..

E, nije to bas tako. Da bi napustio egomaniju, ne moras je ispuniti do najmanjeg njenog delica. Potrebno je samo da shvatis i osetis, nema potrebe ostvariti neku glupost da bi je napustio, to nije tacno. Ja sam svakakva sranja napustio bez "njihovog potpunog ispunjavanja", i da ne spominjem da to nema nikakve veze sa potiskivanjem, postoji pravi nacin. Kada nesto potpuno razumes i imas znanje o necemu, mozes slobodno da nastavis dalje i uradis s tim sta god ti je volja.

I pogledaj nam broj poruka, nisi videla iznad..

Ja sam mišljenja da se ipak ništa ne možeš potpuno razumeti i imati znanje o tome dok kroz to ne prodješ sasvim, pa ma kakva glupost bila u pitanju. Uvek će ti faliti neki delić koji nisi spoznao ako pobegneš pre vremena. Kako možeš da osetiš i razumeš bilo šta ako nisi sasvim u tome? Kako ćeš znati šta je srce, ako nisi sasvim u srcu? Do kraja. (Da ne uzimam više ‚‚onu stvar u usta)Ha? Koji ti je to drugi ‚‚pravi način‚‚? Jedino ako nisi jednom to što napuštaš spoznao sasvim, zaboravio, pa se u medjuvremenu prisetio.:)

Da...isti broj poruka..;)

Ja sam mišljenja da se ipak ništa ne možeš potpuno razumeti i imati znanje o tome dok kroz to ne prodješ sasvim, pa ma kakva glupost bila u pitanju. Uvek će ti faliti neki delić koji nisi spoznao ako pobegneš pre vremena. Kako možeš da osetiš i razumeš bilo šta ako nisi sasvim u tome? Kako ćeš znati šta je srce, ako nisi sasvim u srcu? Do kraja. (Da ne uzimam više ‚‚onu stvar u usta)Ha? Koji ti je to drugi ‚‚pravi način‚‚? Jedino ako nisi jednom to što napuštaš spoznao sasvim, zaboravio, pa se u medjuvremenu prisetio.:)

Da...isti broj poruka..;)

Pazi, pricamo o glupostima, egomaniji, znaci "zeljama" i pozudama ega i slicnim stvarima. Stvarno ne moras da zadovoljis sva ta sranja da bi mogao da ih napustis...ko tako misli, nije sve bas najbolje shvatio =)

I ne treba porediti prave stvari i iskustva, sa bednim neostvarenim zeljama ega, razlika je ogromna, i ne moze isti princip da se primeni.

Kao, kako da napustim zelju da se kresnem sa tri ribe odjednom, ako to nisam probao..?
Gluposti =)

Људи муве и људи пчеле

Једном смо упитали старца Пајсија (Светогорца):

- Ви нам, оче, непрестано говорите да позитивно мислимо. Желели бисмо да нас посаветујете како да се суочимо са следећим проблемом. Често нам долазе људи и кажу да неки свештеници узимају много новца за вршење Светих Тајни, кажу да пуше и седе у кафанама, па чак кажу и то да су неки свештеници уплетени у неморалне радње, уопштено, жестоко их оптужују и износе доказе да би то оправдали. Шта да одговоримо људима који оптужују свештенство?

Старац је почео да нам прича:

- Из искуства знам да су људи подељени у две категорије. Трећа категорија не постоји; људи припадају или једној или другој. Први подсећају на муву. Главна особина муве је да њу привлачи нечистоћа. Када се, на пример, мува нађе у башти пуној цвећа прекрасног мириса, она га неће ни приметити и зауставиће се на некој нечистоћи коју нађе на земљи. Почеће да кружи унаоколо и осетиће се сасвим лагодно у смраду. Ако би мува могла да говори, а ви затражили да вам у башти покаже ружу, одговорила би: “Ја уопште не знам како ружа изгледа. Знам само где да нађем ђубре, тоалете и блато.” Постоје људи који подсећају на муву. Људи који припадају овој категорији навикли су да мисле негативно и у животу увек траже лоше стране, ниподаштавајући и одбијајући присуство добра.”

Друга категорија су они што подсећају на пчелу, чија је главна особина да увек трага за нечим слатким и пријатним да би на њега слетела. Када би се пчела нашла у соби препуној нечистоће, са комадићем бомбоне у углу, она би занемарила сву ону нечистоћу и слетела на бомбону. Када бисте од пчеле затражили да вам покаже где се налази баштенско ђубре, одговорила би: “Не знам. Могу ти рећи само где да нађеш цвеће, сласт, мед и шећер.” Она зна само за добре ствари у животу, док су јој оне рђаве непознате. То је друга категорија људи која има позитивне мисли и види само добру страну ствари. Они се увек труде да прикрију зло како би заштитили ближње; напротив, људи прве категорије се труде да изложе зло и да га изнесу на површину.

Када неко дође код мене и почне да оптужује друге људе, доведе ме у тешку ситуацију и ја му наведем овај пример. Тада му кажем да одлучи којој категорији жели да припада, како би могао да нађе људе исте врсте и да се са њима дружи.”

Sanjah jedne noci, kako setasmo morskom obalom, moj Gospodin Bog i ja.
Pred mojim ocima pojavi se brzinom filma moj zivot. Za svaki odsek mog zivota,
kako mi se cinilo, otkrih tragove stopala u pesku. Jedan par tragova pripadase meni, drugi mom Gospodinu.
Kad i poslednja slika pred mojim je ocima preletela, osvrnuh se natrag i videh, kako je u pesku cesto ostao
samo jedan par tragova,a drugi je isceznuo.
Ti tragovi oznacavahu odseke mog zivota, meni ponajteze. To me zbunilo.
Okrenuh se Gospodinu i upitah ga:
'Kad sam ti onomad sve sto imah predao, da te mogu slediti, tada si mi rekao da ces uvek biti uza me.
A sad vidim da najdublje krize mog zivota prati samo jedan par tragova u pesku.
Zasto si me ostavio upravo tada, kad sam te, sav ocajan, najvise trebao?'
Gospodin me uze za ruku i rece:
'Drago dete, nikad te nisam ostavio samog, a pogotovo sam bio uza te u vreme tvojih patnji i boli.
Tamo gde vidis samo jedan par tragova u pesku, Tamo sam te na svojim rukama nosio.'

`` ... Kad vas ljubav pozove, pođite za njom, premda su staze njene tegobne i strme. A kad vas krila njena obgrle, prepustite joj se, premda vas mač, skriven među perima njenim, može povrediti. A kad vam progovori, verujte joj, premda vam glas njen može uništiti snove, k'o što severac opustoši vrt. Jer, baš kao što vas kruniše, ljubav će vas i razapeti. Isto kao što vas podstiče da rastete, isto tako će vas i okresati. Kao što se upinje do visina vaših i miluje vam grančice najtananije što trepere na suncu, tako će se spustiti i do vašeg korenja i protresti ga u njegovom prijanjanju za zemlju. Poput snoplja pšeničnog, sakupiće vas u naručje svoje. Omlatiće vas, da bi vas ogolila. Prosejaće vas, da bi vas otrebila od kukolja. Samleće vas, do beline. Umesiće vas, dok ne postanete gipki. A onda će vas izložiti svojoj svetoj vatri, tako da postanete sveti hleb za svetu Božju svetkovinu.

Sve će vam to ljubav učiniti, ne biste li spoznali tajne svog srca i u spoznaji toj postali deo srca života.

Budete li, pak, u strahu svome tražili samo ljubavni mir i zadovoljstvo, bolje vam je onda da pokrijete golotinju svoju, i odete sa gumna ljubavi, u svet koji ne poznaje godišnja doba, gde ćete se smejati, al' ne punoćom smeha svog i plakati, al' ne do poslednje suze svoje.

Ljubav ne daje ništa osim sebe i ništa ne uzima, osim sebe. Ljubav ne poseduje, niti dopušta da je poseduju; jer, ljubav je dovoljna ljubavi...``

Hekate,jos cuvam Lutalicu koju mi pokloni,sa najoriginalnijom posvetom....

Pazi, pricamo o glupostima, egomaniji, znaci "zeljama" i pozudama ega i slicnim stvarima. Stvarno ne moras da zadovoljis sva ta sranja da bi mogao da ih napustis...ko tako misli, nije sve bas najbolje shvatio =)

I ne treba porediti prave stvari i iskustva, sa bednim neostvarenim zeljama ega, razlika je ogromna, i ne moze isti princip da se primeni.

Kao, kako da napustim zelju da se kresnem sa tri ribe odjednom, ako to nisam probao..?
Gluposti =)

Zar taj isti ‚‚bedni‚‚ ego ne stvara želju i za pravim stvarima i iskustvima isto kao što stvara želju za kresanjem sa tri ribe odjednom?z;) Princip je isti. Ako si već stvorio želju, ona će biti ostvarena, pre ili kasnije. Prosto sam pratila to kroz svoje iskustvo. Možda nam je ego zbog toga i dat, da bi kroz tu neprestanu igru projektovanja želja i njihovog ispunjavanja konačno došli do stanja gde želja više nema. Tada zapravo dolazimo do ‚‚pravih stvari‚‚:heart::zper:

Ako mislis da si napustena
neces vidjeti ni put koji te vodi iz noci
pocinjes da mrzis svijet
koji druge cini srecnima

Ipak,ne zaboravi
na jednoj grani smrznutoj u snijegu
procvjetace u proljece ruza,
ljepsa... nego ikad prije.

Nema sunca bez svjetlosti ni čovjeka bez ljubavi

Ljubav je kraljica neba i zemlje.

Poslednja izmena:
Ljubav nije jedno od osećanja srca. Ljubav je carica svih osećanja, plemenitih i pozitivnih. Prepodobni Teodor Edeski kaže: "Ljubav je s pravom nazvata materom vrlina, glavom zakona i proroka". Sva ostala plemenita i pozitivna osećanja jesu kao njene dvorske dame. Zato apostol i piše Kolašanima, da je ljubav savršenstvo. "Ljubav je sveza savršenstva". /Kol. 3, 14/. A Solunjanima: "Gospod da upravi srca vaša na ljubav Božiju." /II Sol. 3, 5/. Vaistinu, ljubav je najkraći put u carstvo nebesno. Ljubav uništava razdaljinu između Boga i čoveka.

Telo ne može ni ljubiti ni mrzeti. Ne može se telo zaljubiti u telo. Sposobnost za ljubav pripada duši. Kad se duša zaljubi u telo, to nije ljubav no želja, požuda. Kad se duša zaljubi u dušu, ne kroz Boga, to je ili divljenje ili sažaljenje. Kad se pak duša kroz Boga zaljubi u dušu, bez obzira na izgled tela /lepotu, rugobu/, to je ljubav. To je prava ljubav, kćeri moja. A u ljubavi je život.

Najdoseznija ljubav za koju smo sposobni i koja je najbliza istinskoj prirodi coveka je Agape, ili Bozanska ljubav, ljubav boga za boga. Vi kao Bozansko bice volite drugo Bozansko bice. Osnovna definicija ljubavi postaje trenutno vidljiva. To je jednostavno zelja da se povezujete sa drugim pojedincem. Ako ne zelite da se povezujete, nemate nikakve ljubavi. Postoje stupnjevi ljubavi prema tome koliko ste voljni da se povezujete, koliko ste voljni da posegnete. Sto vise zelite da se povezujete, vise ljubavi imate da izrazavate.

Zelja da se povezujete kao Bozansko bice(Individua, pojedinac...,) sa drugim Bozanskim bicem lezi iza Erosa. Postoji uvek nada da ce postojati neki kontakt izmedju vas kao pojedinaca ako tela dodju dovoljno blizu jedno drugome.

Kada implikacije ove definicije ljubavi postanu jasne u zivotu, postaje vidljivo da ljudi imaju tendenciju da postave sebe na drugo mesto u komunikaciji sa drugima. Sto ste vise u ljubavi, postajete vise voljni da ispunite molbe voljenog, da ih pustite da govore, da ih slusate, i da radite to bez dugog, razvucenog spiska objasnjenja i razloga. Ako zelite da se povezujete i da ih volite dovoljno, radicete ono sto oni zahtevaju. Ako ne zelite da se povezujete, necete se zamarati da komunicirate. Voljenje je integralni deo razumevanja. Ako ne volite bilo koga, necete primiti bilo koje komunikacije ili poslati bilo koje komunikacije. Bez ljubavi ne bi bilo komunikacije, a bez toga ne bi bilo zivota. Posto postoji mnogo varijacija ljubavi i znacenja koja su data reci ljubav, mi koristimo afinitet da oznacimo Agape ili Bozansku ljubav. Kada zelite da se povezujete sa drugom osobom, vi imate afinitet za njega. Afinitet indicira taj poseban aspekt ljubavi koji je Bozanska zelja da se povezujete izmedju pojedinaca. Vi mozete imati afinitet za druge bez obzira da li oni imaju afinitet za vas ili ne, ali mora da postoji drugi pojedinac da biste voleli. Ako druga osoba odgovori na vasu ljubav i vrati je, onda postoji stanje ljubavi izmedju vas. Uzajamna ljubav je pozeljna jer je trenutno pracena mnostvom iskustava jednih o drugima kroz komunikaciju. Komunikacija dovodi do razumevanja koje rezultuje u ispunjenju zivota..."
"...Da li ste ikada zeleli da znate kako da volite sebe a da ne budete sebicni? U nastojanju da volite druge, da li ponekad osecate da poklanjate energiju koja vam je potrebna da nahranite sebe? Da li od drugih trazite ljubav, priznanje i prihvatanje koje mozda ne dajete sebi?

"Ljubav pocinje samoispunjenjem. Ljubav prema sebi je majka svih lekovitih energija. Dovoljni ste sami sebi."

Zasto nam traganje za srecom u zivotu tako cesto donosi patnju? Ispunjenje dolazi kada prestanemo da procenjujemo sebe ili druge i pocnemo da se osecamo prijatno sami sa sobom.
"Bog je ljubav."
"Ljubav donosi jedinstvo, jednost. Ljubavni odnos je ustvari odnos sa samim sobom. Kad god si u ljubavi, dozivljavas Boga. Jednom kada si u miru sa samim sobom, mozes voleti drugog bez straha, jer vec imas osecaj sopstvene vrednosti, osecaj sopstvenog dostojanstva, osecaj samopostovanja".

Прије краја свог пута
могу ли досећи до дна мога бића
оног које је све -
оставивши љуску да плови у беспуће
и ишчезне са мноштвом,
на ријеци случаја и промјена.
Кад смрт буде дошла и запитала ме тихо:
"Твојим данима дошао је крај",
моћи ћу да јој одговорим:
"Ја нисам само живио,
живио сам у љубави."
Она ће ме питати: "Твоје пјесме да ли ће остати да живе?"