Realno Hrvatska je ulaskom u finale SP ucinila prakticno nemoguce i time zadala "domaci zadatak" svim ekipama sa Balkana pa i cele centralne i istocne Evrope.
Ti kad pogledas koje su zemlje bile svetski prvaci ili igrali finala SP, to su uglavnom sve zemlje od 50,60,70 ili 200 miliona stanovnika, jedino je Urugvaj koji ima slican broj stanovnika kao Hrvatska davne 1930 i 1950 uspeo da osvoji SP (kao recimo i 15 puta da osvoji Copa America i bude kontinentalni sampion po cemu drze rekord i ispred su Brazila i Argentine po broju osvojenih titula prvaka Juzne Amerike) , sto takodje govori koliki je ulazak u finale zapravo nestvaran uspeh bio.
Takodje i ono trece mesto 98. u Francuskoj je isto ono maltene vredno titule prvaka sveta,mislim ipak medalja je medalja i izuzetna je stvar vratiti se sa Svetskog prvenstva sa medaljom (evo recimo jedan mocni Brazil koji je sinonim za fudbal pa nema medalju sa SP vec 20 godina) .
Tako da ti kad pogledas za svega 20 i nesto godina koliko Hrvati samostalno nastupaju imaju vec po jednu bronzu i srebro sa Mondijala, EP su propustili samo jedno (ono 2000. u Holandiji i Belgiji sa koga smo ih mi eliminisali u onoj antologijskoj utakmici na Maksimiru u jesen 99-te) , ucestvovali su na duplo vise velikih takmicenja od nas (propustili su samo jedno SP ono u Juznoj Africi 2010 i jedno EP 2000 ) i pobedili su sve najjace selekcije dosad sem Brazila i Portugala.
Inace tesko je porediti sad uspeh Crvene Zvezde 1991 i ulazak Hrvatske u finale SP 2018 (ili trece mesto 98-me) , ipak klupski i reprezentativni fudbal nije bas za poredjenje, ipak su to dve skroz razlicite kategorije, ono Liga sampiona ili tada Kup sampiona se igra svake godine a SP je samo jednom u 4 godine, pritom nije isto izgubiti u finalu LS i u finalu SP jer u LS nema srebrne i bronzane medalje (jer taj koncept je u svim sportovima vezan za reprezentativna takmicenja) a na SP itekako ima i svakako je velika stvar vratiti se sa Mondijala sa srebrom ili bronzom, znaci nije nikakva floskula ali svaka medalja sa Svetskog prvenstva sija kao zlato.