Svekrve...neicrpna tema

Pa evo me. nesto mi internet nije radio pa nisam mogla da se javljam. Ja mislila sad cu imati materijala za citanje kad ono svega 2 str. Kod mene je situacija dobra, al' ne bih nista da baksuziram... A i to je zato sto ja cim dodjem sa posla, Stefu za rukicu i napolje, i yebe mi se i za sudove i za rucak i za spremanje... E, zato su sad dobri, a dok sam sve zivo radila imala je 1001 zamerku...Dok smo bili na moru svaki dan me ogovarala, pa joj sad zaista dajem materijal za pricu, kad je znala da prica da sam ovakva i onakva, sad cu bas to i da budem. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:

a ja mislila da je samo moja mama oslovljavala svoje unucice sa: "moje dete" - mislila sam da je to njen izum :D, a ono ima jos takvih mama tj baba...

Samo, meni je to bilo beskrajno simpaticno i u neku ruku i unucucu su deo nje (kada sada razmislim posto nje vise nema), nose i jedan deo njenih gena.

Volela ja svekrvu ili ne (i nje vise nema), i njeni geni su u mojim potomcima i mogu reci da vise svekrvu nego majku prepoznajem u potomcima.
Ah, ti geni....

Licno mislim: dete je dete one koja ga je rodila, ali i baba je baba samo svome unucetu (ja nikada svoju svekrvu nisam zvala baba jer nije meni baba, a moja jetrva je namerno to radila - zene znaju biti jako nesolidarne i to je ono najruznije).

U braku sam dve godine i ne zivim sa svojom svekrvom. Imam brata koji je u braku 8 meseci i majku koja zivi sa njima u zajednici. Mislim da sam dovoljno kompetentna da ovu neiscrpnu temu pogledam i prokomenterisem i sa jedne i sa druge strane. Moja svekrva smatra da nije duzna da nam bilo sta pomogne jer ni njoj niko nije pomagao ( mislim i na finansijski i bilo koji drugi nacin), da smo mi sami sposobni da se snadjemo i resimo nase stambeno pitanje, kupimo auto, planiramo porodicu..... Mi imamo skromna primanja, zivimo sami i sami planiramo nasu buducnost svesni da cemo imati onoliko koliko budemo mi ulozili i onoliko koliko se mi budemo trudili. Ponekad se mesa u stvari koje se nje ne ticu, misli da zna bolje od mene, vise stiti i pomaze drugog sina zato sto on ima neke probleme i ima jos dosta stvari koje radi ..... Ne govorim joj nista, ne vredjam je, ne ocekujem od nje nista ona je majka mog muza i on je voli kao sto ja volim svoju majku i ja to postujem. Sa druge strane moja snaja koja u svom zivotu nije zaradila nista ocekuje da sve dobije na tanjiru, gotovo, servirano, da ima uslove kao da je kraljica a da za to ne pomeri prst, da niko ne sme da joj kaze ni rec i da pri tom ne priznaje da joj je moja majka nesto kupila ili stvorila jer to nije dovoljno za nju. Niko od nas joj ne odgovara ali zato sa druge strane njena porodica je savrsena, oni su najbolji. Mislim da je glavni problem mali stepen samostalnosti i pre svega zrelosti, jer da i ona i slicne "zrtve" nesto rade i da imaju razloga da se brinu za svoju buducnost ( tipa da li ce na kraju meseca moci da plate sve racune) ne verujem da bi imali vremena da primecuju gluposti i da zbog njih vredjaju druge. Svi oni koji zive u zajednici i ne odgovaraju im svekrve mogu da spakuju torbe i sklone se iz te nezdrave sredine, mogu da kazu sta im smeta i da to nece da tolerisu. Mislim da bi mnoge snaje najvise volele da su im svekrve u nekoj stranoj drzavi da ih vide jednom godisnje a da svakog meseca dobijaju od njih par stotina evra, tada im verovatno ne bi smetalo njihovo povremeno zvocanje. Ako samo mogu sebi da priznam da nisam savrsena, da niko koga poznajem nije savrsen, da zivot nije savrsen da oko mene ljudi imaju takve probleme da se pitam kako uopste i zive zasto bih se opterecivala nekim glupostima. Sve ove nazovi zrtve ogovaraju svoje svekrve, ovakve su onakve, ne znaju da im cuvaju decu a udale su se za njihove sinove, kako nisu znale da primete da je to dete koje neko nije znao da cuva pa da se ne udaju za takve muskarce? Posle svadje sa svekrvama svojim muzevima "daju malo" da pridobiju muza da bude na njihovoj strani......:hahaha: Stvarno mislim da sve ima svoj kraj ali ljudska glupost je beskrajna ! Mislim da je vreme najbolji pokazatelj i da se na kraju uvek iskristalise ko je u pravu a ko nije i da svako od nas treba da se zapita kad negde nije bio pravedan sta ce se dogoditi kad ista stvar zakuca na njegova vrata!

licno sam sa prvim recima deteta koje je uputio baki i dedi i ja pocela tako da ih
oslovljavam. to im pre dodje kao tepanje nego nesto ruzno.
dobro, ja im tepam tako jer njima odgovara. mozda ima baki i deda koji ne vole tu vrstu
prisnosti. treba ispostovati svaciju narav .
kako li cemo mi to da shvatimo kad budemo bake ? mislim da to sve zavisi od dobrih ili losih odnosa unutar porodice.

A oslovljavate li svekrve sa "mama"??

Meni je to nenormalno.. Mislim, jednu majku imam.. A možda se to zadržalo u nekim ruralnim sredinama?

Ja imam taj običaj, od malih nogu, da mamine vršnjakinje, tj. njene prijateljice koje su mi drage i sa kojima imam prisan odnos oslovljam sa ''teta''.. npr. ''teta Marija'', a muškarce sa ''čika'', npr. ''čika Zoran''..
Kada sam počela da se zabavljam sa svojim sadašnjim suprugom, takođe sam i njegovu majku oslovljavala sa ''teta'' jer mi je bilo normalno, imamo super odnos. Znači, njoj se obraćam sa Vi, a kad treba da izgovorim njeno ime nikada ne kažem npr. Zorka je to uradila, daj Zorki, Zorka dodaj mi, već sa prefiksom teta..
Jednom prilikom me je suprugova rođaka ispravila, ''nije ona tebi teta'', nakezivši se pritom, u stilu, treba da je zoveš ''mama''.
Ja sam je ljudski iskulirala i rekla, ''ma ja ne mogu da je zovem samo imenom, nepristojno mi je, a oslovljavam je i sa Vi, tako da mi je glupo da umećem svekrva Zorka''..
I tu sam je poklopila..

Kakva su vaša iskustva sa ''mamama''?

Meni je to nenormalno.. Mislim, jednu majku imam.. A možda se to zadržalo u nekim ruralnim sredinama?

Ja imam taj običaj, od malih nogu, da mamine vršnjakinje, tj. njene prijateljice koje su mi drage i sa kojima imam prisan odnos oslovljam sa ''teta''.. npr. ''teta Marija'', a muškarce sa ''čika'', npr. ''čika Zoran''..
Kada sam počela da se zabavljam sa svojim sadašnjim suprugom, takođe sam i njegovu majku oslovljavala sa ''teta'' jer mi je bilo normalno, imamo super odnos. Znači, njoj se obraćam sa Vi, a kad treba da izgovorim njeno ime nikada ne kažem npr. Zorka je to uradila, daj Zorki, Zorka dodaj mi, već sa prefiksom teta..
Jednom prilikom me je suprugova rođaka ispravila, ''nije ona tebi teta'', nakezivši se pritom, u stilu, treba da je zoveš ''mama''.
Ja sam je ljudski iskulirala i rekla, ''ma ja ne mogu da je zovem samo imenom, nepristojno mi je, a oslovljavam je i sa Vi, tako da mi je glupo da umećem svekrva Zorka''..
I tu sam je poklopila..

Isto kao i ti, i ja sam moju svekrvu zvala sa prefiksom teta_ime a kada mi se rodio sin baba_ime, meni je to sa "mamama" malo retardirano:dash:

Vec sam pisala negde o tome... Moja jetrva, tj. od muzevljeve tetke snajka, njih zove tata i mama, a kad dodje kod nas ogovara svekrvu na sva usta... I onda je gledam kako je zove mama i seda joj u krilo... Ja svoju po imenu i persiram. Ono teta ne ubacujem, ne znam, to sam radila kad sam bila devojka, a kako sam sad i sama zena glupo mi je da je zovem teta S... Par puta mi je prebacila da je ne vijam, ali sta cu takva sam. Nema sanse da joj se obratim sa TI. Dok mm mojima ne persira... A ni njegova mama ne persira svekrvi, dok moj tata i dan danas persira mojoj babi sa kojom smo ziveli 19 godina . To je sve stvar vaspitanja...

I tu sam je poklopila..

Ni ja to baš ne razumem ..... jedna je majka .... a svekrva može da bude koliko hoćeš. To što se udamo za nekog, ne znači da mu zasvojatamo i permutujemo celu porodicu sa našom.
Persiranje mi je skroz OK .....

I tu sam je poklopila..

identichna situachija kod mene.
moja svekrva mene ne dira.
:D
kad mi je jednom rekla kako njenog brata (ujaka mog muzza) ne treba da oslovljavam sa chika mihajilo, vec sa ujko, ja sam rekla da ja ujaka imam.
posle mi bilo zzao.
mozak mi bio brzi od pameti.
trebalo je to taktichnije da izvedem.
al` ebi ga.
bila sam trudna i radili su mi hormoni. (to ja sebe opravdavam...)

a da. i persiram celoj njegovoj familiji, a on persira celoj mojoj.

Moja mamam je svog svekra i svekrvu zvala ''ćale i keva'' .... heheheh .... našla žena kompromis, s obzirom da se udala sa 17, pa nije baš mogla da se mnogo suprotstavlja

Dobro, drugo su starije generacije..
Npr. moja mama nije zvala svoju svekrvu mama, jer je njena majka umrla pre ove, pa joj je to bilo baš teško. Da su ljudi iz okoline pritiskali, jesu, ali nije se dala. Srećom, nisu živele zajedno..

U braku sam dve godine i ne zivim sa svojom svekrvom. Imam brata koji je u braku 8 meseci i majku koja zivi sa njima u zajednici. Mislim da sam dovoljno kompetentna da ovu neiscrpnu temu pogledam i prokomenterisem i sa jedne i sa druge strane. Moja svekrva smatra da nije duzna da nam bilo sta pomogne jer ni njoj niko nije pomagao ( mislim i na finansijski i bilo koji drugi nacin), da smo mi sami sposobni da se snadjemo i resimo nase stambeno pitanje, kupimo auto, planiramo porodicu..... Mi imamo skromna primanja, zivimo sami i sami planiramo nasu buducnost svesni da cemo imati onoliko koliko budemo mi ulozili i onoliko koliko se mi budemo trudili. Ponekad se mesa u stvari koje se nje ne ticu, misli da zna bolje od mene, vise stiti i pomaze drugog sina zato sto on ima neke probleme i ima jos dosta stvari koje radi ..... Ne govorim joj nista, ne vredjam je, ne ocekujem od nje nista ona je majka mog muza i on je voli kao sto ja volim svoju majku i ja to postujem. Sa druge strane moja snaja koja u svom zivotu nije zaradila nista ocekuje da sve dobije na tanjiru, gotovo, servirano, da ima uslove kao da je kraljica a da za to ne pomeri prst, da niko ne sme da joj kaze ni rec i da pri tom ne priznaje da joj je moja majka nesto kupila ili stvorila jer to nije dovoljno za nju. Niko od nas joj ne odgovara ali zato sa druge strane njena porodica je savrsena, oni su najbolji. Mislim da je glavni problem mali stepen samostalnosti i pre svega zrelosti, jer da i ona i slicne "zrtve" nesto rade i da imaju razloga da se brinu za svoju buducnost ( tipa da li ce na kraju meseca moci da plate sve racune) ne verujem da bi imali vremena da primecuju gluposti i da zbog njih vredjaju druge. Svi oni koji zive u zajednici i ne odgovaraju im svekrve mogu da spakuju torbe i sklone se iz te nezdrave sredine, mogu da kazu sta im smeta i da to nece da tolerisu. Mislim da bi mnoge snaje najvise volele da su im svekrve u nekoj stranoj drzavi da ih vide jednom godisnje a da svakog meseca dobijaju od njih par stotina evra, tada im verovatno ne bi smetalo njihovo povremeno zvocanje. Ako samo mogu sebi da priznam da nisam savrsena, da niko koga poznajem nije savrsen, da zivot nije savrsen da oko mene ljudi imaju takve probleme da se pitam kako uopste i zive zasto bih se opterecivala nekim glupostima. Sve ove nazovi zrtve ogovaraju svoje svekrve, ovakve su onakve, ne znaju da im cuvaju decu a udale su se za njihove sinove, kako nisu znale da primete da je to dete koje neko nije znao da cuva pa da se ne udaju za takve muskarce? Posle svadje sa svekrvama svojim muzevima "daju malo" da pridobiju muza da bude na njihovoj strani......:hahaha: Stvarno mislim da sve ima svoj kraj ali ljudska glupost je beskrajna ! Mislim da je vreme najbolji pokazatelj i da se na kraju uvek iskristalise ko je u pravu a ko nije i da svako od nas treba da se zapita kad negde nije bio pravedan sta ce se dogoditi kad ista stvar zakuca na njegova vrata!

Kontam da nijedna normalna zena koju svekrva nije "dobro ocepila" ne bi ulazila u sukob sa majkom svoga muza bez preke potrebe. Znaci, nisu to "nazovi zrtve" :thumbdown: Ako o tebi prica lose, ne postuje te, nece da ti pomogne i ima zlobne komentare... ne pitam se da li je moguce da se i ja jednom u future tako ponasam, i ne znam zasto bi se tako nesto meni dogodilo kad mi sinovi odrastu:???:

Back